Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αθήνα 28.4.2011 ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Δούκας Μαρινόπουλος Σύμβουλος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αθήνα 28.4.2011 ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Δούκας Μαρινόπουλος Σύμβουλος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αθήνα 28.4.2011 ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Δούκας Μαρινόπουλος Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄

2 Αθήνα 28.4.2011 Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΔΕΙΚΤΕΣ (στοιχεία ΚΣΥ & ΚΤ για το 2010) Πληθυσμός : 803.200 κάτοικοι ΑΕΠ : 17.434 εκατ. ευρώ Κατά κεφαλή ΑΕΠ : 23.200 ευρώ (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, στοιχεία 2009) Ρυθμός αύξησης ΑΕΠ : 0,9%, (εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξης του 1,5% για το 2011) Πληθωρισμός : 2,5% Ανεργία : 6,8% Δημόσιο χρέος : 60,9% επί του ΑΕΠ (μη περιλαμβανομένου ΕΚΧ και υποχρεώσεων σε ΔΝΤ) Εισαγωγές : 6,46 δισ. ευρώ (1,21 δισ. ευρώ ήτοι το 18,8% του συνόλου από την Ελλάδα) Εξαγωγές : 1,14 δισ. ευρώ (244 εκατ. ευρώ ήτοι το 21,3% του συνόλου προς την Ελλάδα) Αφίξεις τουριστών : 2.172.998 Άμεσες ξένες επενδύσεις : 16,8 δισ. ευρώ (στοιχεία 2009) Συμβολή του τομέα των υπηρεσιών στο ΑΕΠ : 80%

3 Αθήνα 28.4.2011 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας βασίσθηκε κυρίως στην οικοδόμηση και αξιοποίηση ακινήτων (κατασκευή εμπορικών κέντρων και επαγγελματικών χώρων, οικιστικών συγκροτημάτων μόνιμης κατοικίας, ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών), στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο εμπόριο και πάνω από όλα στην προσέλκυση ξένων εταιρειών (ναυτιλιακές, ασφαλιστικές, διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, τραπεζικές, φαρμακευτικές, υψηλής τεχνολογίας, μεταφορικές) που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως έδρα για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, σε τρίτες χώρες. Αυτό συμβαίνει λόγω του σταθερού και ελκυστικού νομικού και φορολογικού πλαισίου (εταιρικός φόρος 10%, σύσταση εταιρείας σε μία εβδομάδα), της παροχής συμβουλευτικών (νομικών – ελεγκτικών -φοροτεχνικών - λογιστικών) υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, των καλών υποδομών, του καταρτισμένου προσωπικού και του δυναμικού τραπεζικού της συστήματος.  Όμως δεδομένης της μεγάλης κρίσης στον τομέα των κατασκευών (κυρίως των παραθεριστικών κατοικιών) τα τελευταία δύο χρόνια, της μείωσης των εσόδων από τον τουρισμό το 2009 και της μικρής ανάκαμψής του το 2010 καθώς και της συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας στον κλάδο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, εξαιτίας της όξυνσης του ανταγωνισμού, η υποτυπώδης ανάκαμψη της οικονομίας αποδίδεται κυρίως στην συνέχιση της προσέλκυσης ξένων εταιρειών, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εγχώρια οικονομία (τραπεζικό σύστημα, εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας).  Η προβλεπόμενη ανάπτυξη (1,5%) της κυπριακής οικονομίας για το 2011, αναμένεται να βασισθεί στη συνέχιση προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, στη ναυτιλία, στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δευτερευόντως στην μεταποίηση το εμπόριο και τον τουρισμό.

4 Αθήνα 28.4.2011 ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ  Διαχρονικά οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο επικεντρώνονται στα πετρελαιοειδή (20,3% του συνόλου λόγω της παρουσίας των ΕΛΠΕ με το μεγαλύτερο δίκτυο πρατηρίων), των τροφίμων (14,6%), των ενδυμάτων (9,3% λόγω της παρουσίας διεθνών αλυσίδων τα προϊόντα των οποίων εισάγονται από την Ελλάδα), των δομικών υλικών από σίδηρο και χάλυβα (6,8%), των ηλεκτρικών συσκευών εικόνας και ήχου (6,5% ακριβώς όπως και τα ενδύματα), των μηχανών- αντιδραστήρων-λεβήτων (5,8%), των φαρμακευτικών (5,6%).  Από την άλλη πλευρά οι κυπριακές εξαγωγές στην Ελλάδα εστιάζονται στα οργανικά χημικά (27,5%), στον ιατροχειρουργικό εξοπλισμό (19,5%), σκραπ (9%), ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (κυρίως τ/επικ. εξοπλισμό και φ/β κυψέλες, 6,5%), φαρμακευτικά (5,2%), γεώμηλα (4,6%), χοιρινό κρέας (2,4%), γαλακτοκομικά (2% κυρίως χαλούμι).  Δεδομένου ότι οι ελληνικές εξαγωγές στην μικρή αγορά της Κύπρου είναι οι τρίτες μεγαλύτερες μετά τη Γερμανία και την Ιταλία, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι τα περιθώρια αύξησής τους είναι οριακά. Παρόλα αυτά η διατήρηση και η ενδεχόμενη αύξηση των μεριδίων τους είναι σημαντική καθώς η γεωγραφική εγγύτητα και οι ιδιαίτεροι δεσμοί των δύο χωρών συμβάλλουν καθοριστικά στη μεγάλη ζήτηση των ελληνικών προϊόντων, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως τον μακράν σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Κύπρου, τα τελευταία χρόνια.

5 Αθήνα 28.4.2011 ΚΛΑΔΟΙ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ  Πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας κυρίως στην επαρχία της Πάφου (παραθεριστικές κατοικίες), λιγότερο στη Λεμεσό και Λευκωσία (συνέχιση ανέγερσης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, κατασκευή μαρίνας στη Λεμεσό, σε εξέλιξη έργα οδοποιίας, ανάπλασης δημοτικών χώρων και ανακαίνισης δημόσιων κτιρίων κυρίως στη Λευκωσία, λόγω της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ το β΄ εξάμηνο 2012). Προτάσεις της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Κύπρου για την ανάγκη εκσυγχρονισμού (ενεργειακή απόδοση, θερμομόνωση, αντισεισμικότητα, εργασίες συντήρησης) των δημοσίων κτιρίων. Σε επικοινωνία με μεγάλους κατασκευαστές και εμπόρους δομικών υλικών, με δεδομένη την μείωση του ετήσιου τζίρου, σημειώνουμε ότι εξακολουθεί να υφίσταται ενδιαφέρον για εισαγόμενα δομικά υλικά όπως : οικοδομικό χάλυβα (ανταποκρίνεται απόλυτα στα νέα κυπριακά πρότυπα), μεταλλικά δομικά υλικά, θερμομονωτικά υλικά, συστήματα αλουμινίου, μάρμαρο, πόρτες ασφαλείας, συνθετικά κουφώματα.  Στον τομέα των τροφίμων σημειώνουμε την εντονότατη παρουσία των τυποποιημένων ελληνικών προϊόντων στα ράφια των περισσοτέρων υπεραγορών (ποιοτικά χαρακτηριστικά, παρεμφερείς διατροφικές συνήθειες, αναγραφή της σύνθεσής τους στην ελληνική). Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών των σημαντικότερων κυπριακών εταιρειών διανομής τροφίμων, η παρουσία των ελληνικών τροφίμων είναι εξαιρετική σε σημείο που να υπάρχει πλέον έντονος ανταγωνισμός μεταξύ τους. Παρά την υφιστάμενη κατάσταση, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε πρόσφατη επικοινωνία μας με τον υπεύθυνο αγορών της σημαντικότερης κυπριακής αλυσίδας σ/μ, εκδηλώθηκε εγγράφως το ενδιαφέρον του (αποκλειστική διάθεση στα ράφια της συγκεκριμένης υπεραγοράς) για τα εξής : παρθένο ελαιόλαδο (σε πλαστική και γυάλινη συσκευασία), ελιές, καταψυγμένα ολόκληρα κοτόπουλα, αεριούχα αναψυκτικά σε τενεκεδάκι, στιγμιαίος καφές σε τενεκεδάκι, χαλβάς, μαρμελάδες σε γυάλινο βαζάκι, άσπρη ζάχαρη (1κ.), γάλα και κρέμα μακράς διαρκείας, επιτραπέζιο νερό.

6 Αθήνα 28.4.2011 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ  Εντός του 2010 έχουν εγκατασταθεί Φ/Β συστήματα συνολικής ισχύος 6,6 Μw έναντι μόλις 3,5 Μw την περίοδο 2004-2009. Καθοριστική η ολοκλήρωση συγχρηματοδοτούμενου έργου για την εγκατάσταση συστημάτων 1,1 Mw στις οροφές 65 δημοσίων κτιρίων. Ολοκληρώθηκε επίσης η κατασκευή 4 Φ/Β πάρκων, (600 Kw) και πρόσφατα αποφασίσθηκε η επιχορήγηση δύο Η/Θ σταθμών δυναμικότητας 25 Μw (θέση σε λειτουργία το 2014). Στόχος η ισχύς των εγκατεστημένων Φ/Β συστημάτων να ανέλθει στα 192 Μw το 2020. Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου αιολικού πάρκου (δυναμικότητας 82 Mw, Σεπτέμβριος 2010) και η υπογραφή συμβάσεων επιδότησης για άλλα 5 πάρκα (συνολικής δυναμικότητας 75,5 Μw), σηματοδοτούν τις εξελίξεις προώθησης της αιολικής ενέργειας στη Κύπρο. Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, λειτουργούν 11 μονάδες, συνολικής ισχύος 7,9 Μw.  Υφίστανται ήδη συνεργασίες μεταξύ κυπριακών και ελληνικών εταιρειών τόσο στα Φ/Β (προμήθεια εξοπλισμού, παροχή τεχνογνωσίας), όσο και στα συστήματα αιολικής ενέργειας (συνεργασία ελληνικής εταιρείας στην κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου στους Ορείτες Πάφου, ανάληψη κατασκευής αιολικού πάρκου από ελληνική εταιρεία στην Αγία Άννα Λάρνακας, δυναμικότητας 20 Μw που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους).  Στον τομέα της διαχείρισης της ποιότητας των υδάτινων πόρων, η Κύπρος αντιμετωπίζει, πέρα από την λειψυδρία, σημαντικά προβλήματα υπεράντλησης, υφαλμύρισης και υποβάθμισης των υπόγειων υδάτων. Για τους λόγους αυτούς πέρα από τις υφιστάμενες μονάδες αφαλάτωσης (Δεκέλεια, Λάρνακα) δημιουργήθηκαν δύο κινητές μονάδες αφαλάτωσης αντίστροφης όσμωσης για την εξυπηρέτηση της Λεμεσού (στη Μονή, από αγγλοισραηλινή κ/ξ, ΒΟΤ) και της Πάφου (στα Κούκλια, από ελληνική εταιρεία, ΒΟΤ). Σύμφωνα με στέλεχος εισαγωγικής εταιρείας συστημάτων διαχείρισης νερού, υπάρχει ζήτηση κυρίως από κτηνοτροφικές μονάδες, βιομηχανίες και τουριστικές μονάδες για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ανακύκλωσης ημιακάθαρτου νερού, αποσκληρυντών νερού, συστημάτων αντίστροφης όσμωσης για υφάλμυρο νερό διάτρησης, συστήματα καθαρισμού πέτρας και οξείδωσης καθώς επίσης και για οικιακά και επαγγελματικά συστήματα επεξεργασίας νερού.

7 Αθήνα 28.4.2011 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ  Λόγω της κοινής γλώσσας και των ιδιαίτερα στενών σχέσεων των δύο χωρών (φοίτηση μεγάλου αριθμού κυπρίων φοιτητών σε ελληνικά Πανεπιστήμια, επαγγελματική απασχόληση μεγάλου αριθμού ελλήνων στη Κύπρο και κυπρίων στην Ελλάδα) υπάρχει ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για την συνδιοργάνωση (τόσο από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς όσο και από ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της σεμιναριακής υποστήριξης) εκπαιδευτικών προγραμμάτων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα με στόχο την εξειδικευμένη επιμόρφωση μεσαίων στελεχών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, την μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε τομείς όπως η επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, η προσέλκυση επενδύσεων, η προώθηση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών, η εφαρμογή καινοτομιών στο περιβάλλον εργασίας, οι στρατηγικές για την ανάπτυξη του τουρισμού κ.ο.κ  Στο πλαίσιο αυτό ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξειδικευμένα συνέδρια-σεμινάρια που έχει υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία ελληνική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, που δραστηριοποιείται και στη Κύπρο, στους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας (αναδιοργάνωση δικτύων και διαδικασιών logistics), στην ανάπτυξη των πωλήσεων, στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, στην επιχειρησιακή σύγκριση και αξιολόγηση κ.ο.κ., με την συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα.

8 Αθήνα 28.4.2011 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Αθήνα 28.4.2011 ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Δούκας Μαρινόπουλος Σύμβουλος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google