Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΜΠΟΥΖΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΜΠΟΥΖΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΜΠΟΥΖΗ
ΤΡΟΠΙΚΑ ΜΕΡH!!!!!!! ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΜΠΟΥΖΗ

2 ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Κοντά στον Ισημερινό και σε χαμηλά υψόμετρα
κυριαρχούν τα υγρά τροπικά δάση. Απαρτίζονται από πλατύφυλλα αειθαλή δέντρα, επίφυτα (φυτά που προσκολλούνται στα δέντρα), θάμνους και πόες. Στα δάση αυτά επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες με πολύ μικρές διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας, οι εποχές δεν διακρίνονται και τα επίπεδα βροχοπτώσεων είναι υψηλά όλο το χρόνο.

3 ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ Κοντά στον Ισημερινό και σε χαμηλά
υψόμετρα κυριαρχούν τα υγρά τροπικά δάση. Απαρτίζονται από πλατύφυλλα αειθαλή δέντρα, επίφυτα (φυτά που προσκολλούνται στα δέντρα), θάμνους και πόες. Στα δάση αυτά επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες με πολύ μικρές διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας, οι εποχές δεν διακρίνονται και τα επίπεδα βροχοπτώσεων είναι υψηλά όλο το χρόνο .

4 Υπάρχουν διάφορα είδη υγρών τροπικών δασών ανάλογα με τις διαφορές στη θερμοκρασία, στο υψόμετρο και στις βροχοπτώσεις. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι παρουσιάζουν εκπληκτική βιοποικιλότητα και γι' αυτό θεωρούνται πολυπλοκότερες διαπλάσεις της βιόσφαιρας.

5 Ένα ώριμο υγρό τροπικό δάσος περιέχει τα περισσότερα φυτικά και ζωικά είδη ανά μονάδα επιφάνειας από οποιοδήποτε άλλο σύστημα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των υγρών τροπικών δασών είναι η ταχύτατη αποικοδόμηση της νεκρής οργανικής ύλης, γεγονός που επιτρέπει το γρήγορο κλείσιμο του κύκλου της ύλης και τη συσσώρευση των θρεπτικών στη βιομάζα των οργανισμών που ζουν σ' αυτό.

6 Η εντυπωσιακή αφθονία των ειδών που χαρακτηρίζει τα υγρά τροπικά δάση, η έντονη "συμμετοχή" τους στον κύκλο του νερού και άρα στη ρύθμιση του παγκόσμιου κλίματος και ο ταχύς ρυθμός αποψίλωσης, εντείνουν την ανάγκη εφαρμογής αειφορικών πρακτικών διαχείρισης και προστασίας. Εάν απομακρυνθούμε λίγο από τον Ισημερινό, απαντώνται τα τροπικά φυλλοβόλα δάση που συνήθως βρίσκονται μεταξύ των τροπικών βροχερών δασών και της τροπικής σαβάνας

7 Τα δάση αυτά είναι ζεστά σε όλη τη διάρκεια του έτους και το μεγαλύτερο μέρος των βροχοπτώσεών τους σημειώνεται στη διάρκεια της υγρής περιόδου των μουσώνων που ακολουθείται από εποχή παρατεταμένης ξηρασίας. Τα τροπικά φυλλοβόλα δάση έχουν μικρότερο ανώροφο και είναι λιγότερο σύνθετα απ' ότι τα βροχερά τροπικά δάση.

8 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΥΓΜΑΙΩΝ Πληθυσμός που ζει κυρίως στο κέντρο της Αφρικής .Οι Πυγμαίοι είναι περίπου άτομα, χωρισμένα σε τρεις ομάδες τους Μπαμπούτις , ανατολικά του παλιού Βελγικού Κογκό,Πυγμαίους του κέντρου, δυτικά του παλιού Βελγικού Κονγκό και μέσα στη Δημοκρατία του Κονγκό και τους Πυγμαίους της Δύσης (στην Γκαμπόν και στο Καμερούν Έχουν ύψος κάτω από 1,50 μ. κι έχουν λίγο πεταγμένο σαγόνι.

9 Ζουν μέσα σε στρατόπεδα, που αποτελούνται από καλύβες, που έχουν σχήμα μισού κύκλου. Οι γυναίκες φτιάχνουν αυτές τις καλύβες και ψαρεύουν. Οι άντρες κυνηγούν πολλοί-πολλοί μαζί αντιλόπες κι ελέφαντες. Οι Πυγμαίοι είναι πληθυσμός που ζει στα δάση. Όταν δε βρίσκουν πια κυνήγι αλλάζουν περιοχή. Οι Πυγμαίοι λατρεύουν ένα και μοναδικό θεό, που τον ονομάζουν Χρβούμ. Τους νεκρούς τους τοποθετούν μέσα σε σπηλιές και σε κουφάλες δέντρων.

10 Η κοινωνική τους οργάνωση είναι αρκετά πολύπλοκη
Η κοινωνική τους οργάνωση είναι αρκετά πολύπλοκη. Παραδέχονται το φαινόμενο της πολυγαμίας, αν κι αυτό δε συμβαίνει συχνά. Η κοινωνία τους χωρίζεται σε πατριές. Κάθε πατριά λατρεύει και το δικό της ζώο κροκόδειλο, χιμπατζή Οι Πυγμαίοι υιοθέτησαν τη γλώσσα των πληθυσμών Μπαντού , με τους οποίους βρίσκονται σε επαφή .Η λογοτεχνία των Πυγμαίων διακρίνεται για την ποίησή της και τους μύθους της.

11 ΜΠΑΝΤΟΥ Μεγάλη ομάδα νέγρικων φυλών που κατοικούν στην Κεντρ . και Ν Αφρική. Η λέξη προέρχεται από το πρόθημα Μπα, ενδεικτικό του άρθρου, και Ντου = άνθρωπος. Τα άτομα της ομάδας από φυλετική άποψη παρουσιάζουν μεγάλη ανομοιομορφία. Έχουν δέρμα μαύρο, σοκολατί ή κίτρινο, μύτη πεπλατυσμένη, χείλη σαρκώδη και μαλλιά μαύρα.

12 Ωστόσο υπάρχει μεταξύ τους γλωσσική ενότητα, γι` αυτό υποστηρίζεται ότι οι λαοί αυτοί έφτασαν στα εδάφη που βρίσκονται σήμερα ξεκινώντας από μία περιοχή κοντά στις μεγάλες σημερινές λίμνες, όταν πια είχαν διαμορφωθεί οι φυλετικές ποικιλίες.

13 ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΑΝΤΟΥ Η κατανομή των ομάδων και των γλωσσών είναι περίπλοκη, μπορούν όμως να χωριστούν σε βορειοανατολικούς λιμναίους Μ., σε παράκτιους, σε βορειανατολικούς των ακτών και στους νότιους. Κυριότερες φυλές είναι οι: Ζουλού, Μποτσουάνα, Κάφροι, Μπαλούμπα, Μπακούμπα, Σουαχίλι κ. ά.

14 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΜΠΟΥΖΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google