Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της λέξης Καρκίνος, αποδίδεται στον Έλληνα ιατρό Ιπποκράτη

2 Η ιστορία του καρκίνου Τα κείμενα του Ιπποκράτη είναι αυτά που για πρώτη φορά ονομάζουν αυτή τη νόσο καρκίνο. Κατά τον 15ο αιώνα, άρχισαν να χρησιμοποιούνται πιο επιστημονικές μέθοδοι στη μελέτη των ασθενειών. Τον 19ο αιώνα γεννήθηκε η επιστημονική ογκολογία μέσα από τη συστηματική πλέον χρήση του μικροσκοπίου.

3 Τι προκαλεί τον καρκίνο
Ο καρκίνος προκαλείται από διαταραχές των γονιδίων, που φυσιολογικά ελέγχουν την διαίρεση και τον θάνατο των κυττάρων. Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές των φυσιολογικών γονιδίων και μετατροπή τους σε γονίδια που επιτρέπουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

4 Η ασθένεια σήμερα Οι πάσχοντες από καρκίνο ανέρχονται σε περίπου 24,6 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 30 εκατομμύρια έως το 2020. Οι θάνατοι αναμένεται να φθάσουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως έως το 2020. Οι νέες διαγνώσεις καρκίνου παγκοσμίως ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια ετησίως.

5 Έγκαιρη διάγνωση Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης ΓΥΝΑΙΚΕΣ Μαστογραφία Τεστ Παπανικολάου ΑΝΔΡΕΣ PSA ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ Εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού.

6 Η θεραπεία του καρκίνου αποσκοπεί στην αφαίρεση ή την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων, την παράταση της ζωής και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής των πασχόντων. Οι κύριες μέθοδοι θεραπείας είναι -η χειρουργική επέμβαση, -η ακτινοθεραπεία και -η χημειοθεραπεία

7 Πρόληψη Διακοπή του καπνίσματος Αποφυγή της παχυσαρκίας Άσκηση
Υγιεινή διατροφή Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος

8 Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ Στις 3 και 4 Φεβρουαρίου του 2000, μία πολυπληθής ομάδα επιστημόνων απ΄ όλο τον κόσμο, με την υποστήριξη της ΠΟΥ, συνεδρίασε και διαμόρφωσε ένα κείμενο που χαρακτηρίστηκε ως "Ο Καταστατικός Χάρτης των Παρισίων" και αποτελείται από δέκα άρθρα.

9 Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του καρκίνου
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ Τα μέρη 1 έως 7 του κώδικα αφορούν την τροποποίηση του τρόπου ζωής με στόχο την μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων καρκίνων. ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ Τα μέρη 8 έως 13 του κώδικα αφορούν την έγκαιρη ανίχνευση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο.

10 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

11


Κατέβασμα ppt "Τι είναι ο καρκίνος Ο καρκίνος (όγκος) είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κύτταρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα σημεία του σώματος. Προέλευση της."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google