Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

2 Η πρώτη επιστημονική αναφορά στον καρκίνο
έχει σχέση με τον καρκίνο του μαστού. Έγινε από τον Ιπποκράτη και ανεφέρετο σε άρρωστη από τα Άβδηρα, που παρουσίαζε αιμορραγία από τη θηλή του μαστού της. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

3 Από τότε και μέχρι σήμερα, ο καρκίνος
του μαστού αποτελεί τη σοβαρότερη αρρώστια για τη γυναίκα, τον πρώτο εχθρό της. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

4 Τα τελευταία χρόνια εσημειώθη μεγάλη πρόοδος στην έγκαιρη ανακάλυψη του καρκίνου του μαστού. Σ’ αυτή συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η Μαστογραφία, γιατί Καθιέρωση ενιαίας γλώσσας Αποδεκτή ορολογία Διευκόλυνση συνεργασίας Διαγνωστικό επίπεδο Θεραπευτικό επίπεδο

5 μόνον σ’ αυτή μπορούμε να ανακαλύψουμε τον καρκίνο του μαστού, πριν εκδηλωθεί κλινικώς, όταν το μικρό του μέγεθος δεν βοηθάει τον εξεταστή στη διάγνωσή του. Καθιέρωση ενιαίας γλώσσας Αποδεκτή ορολογία Διευκόλυνση συνεργασίας Διαγνωστικό επίπεδο Θεραπευτικό επίπεδο

6 ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το τρίτο
συχνότερο νεόπλασμα και των δύο φύλων και το πρώτο σε συχνότητα του γυναικείου πληθυσμού των χωρών του Δυτικού κόσμου. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

7 ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ
Ηλικία 35 έτη, κίνδυνος 1:625 Ηλικία 50 έτη, κίνδυνος 1:50 Καθιέρωση ενιαίας γλώσσας Αποδεκτή ορολογία Διευκόλυνση συνεργασίας Διαγνωστικό επίπεδο Θεραπευτικό επίπεδο Ηλικία 65 έτη, κίνδυνος 1:18 Ηλικία 75 έτη, κίνδυνος 1:13

8 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Σε μελέτες έχουν φανεί γεωγραφικές παραλλαγές τόσο στην επίπτωση, Καθιέρωση ενιαίας γλώσσας Αποδεκτή ορολογία Διευκόλυνση συνεργασίας Διαγνωστικό επίπεδο Θεραπευτικό επίπεδο όσο και στην θνησιμότητα του καρκίνου του μαστού

9 Οι βιομηχανικές χώρες της Βορείου Αμερικής και
Βορείου Ευρώπης παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά : 60 – 100 ανά ενώ στην Ασία και στην Αφρική έχουμε : Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα παραπάνω δεδομένα είναι ξεκάθαρα : 40 ανά

10 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Ενδογενή οιστρογόνα : Πρώιμη εμμηναρχή Ηλικία εμμηνόπαυσης Ατεκνία Ηλικία πρώτης τελειόμηνης κύησης Αγωγή με οιστρογόνα σκευάσματα : Αντισυλληπτικά Αγωγή υποκαταστάσεως με οιστρογόνα Καθιέρωση ενιαίας γλώσσας Αποδεκτή ορολογία Διευκόλυνση συνεργασίας Διαγνωστικό επίπεδο Θεραπευτικό επίπεδο Καλοήθη νοσήματα μαστού : Οικογενειακό ιστορικό και γονιδιακή νόσος Άλλοι παράγοντες : Διαιτολογικές συνήθειες Αλκοόλ Ακτινοβολία

11 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Σε συχνότητα πάνω από 80% ο καρκίνος του μαστού κάνει την εμφάνισή του με τη μορφή όγκου, που σε αναλογία 90 – 95% γίνεται αντιληπτός από την ίδια τη γυναίκα. Ο πόνος θα οδηγήσει την άρρωστη στο γιατρό σε συχνότητα 10%. Καθιέρωση ενιαίας γλώσσας Αποδεκτή ορολογία Διευκόλυνση συνεργασίας Διαγνωστικό επίπεδο Θεραπευτικό επίπεδο Η έκκριση από τη θηλή σε συχνότητα 8%. Εξέλκωση ή φλεγμονή σπανιότερα.

12 Μόνο 70% των καρκίνων του μαστού μπορούν να διαγνωσθούν με την κλινική
εξέταση και του πιο έμπειρου γιατρού. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

13 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ : Αναιμία, ΤΚΕ, Ca, Φώσφορος αλκαλικής – όξινης φωσφατάσης ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΕΣ : Μαστογραφία, u/s μαστών, α/α πνευμόνων και μεσοθωράκιου Καθιέρωση ενιαίας γλώσσας Αποδεκτή ορολογία Διευκόλυνση συνεργασίας Διαγνωστικό επίπεδο Θεραπευτικό επίπεδο ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΗ : Υγρό προς εξέταση

14 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ Ακτινοθεραπεία Χημειοθεραπεία
Καθιέρωση ενιαίας γλώσσας Αποδεκτή ορολογία Διευκόλυνση συνεργασίας Διαγνωστικό επίπεδο Θεραπευτικό επίπεδο Ακτινοθεραπεία Χημειοθεραπεία Ορμονοθεραπεία

15 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Ογκεκτομή Τμηματεκτομή Μαστεκτομή Καθιέρωση ενιαίας γλώσσας Αποδεκτή ορολογία Διευκόλυνση συνεργασίας Διαγνωστικό επίπεδο Θεραπευτικό επίπεδο Ριζική μαστεκτομή Τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή

16 ΙΝΩΔΗΣ ΚΥΣΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΠΑΘΕΙΑ
Η ινώδης κυστική μαστοπάθεια αποτελεί το πιο συνηθισμένο πρόβλημα του μαστού σε γυναίκες που διανύουν τη γενετήσια ζωή τους. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

17 Οι διάφορες ονομασίες της νόσου αποτελούν
πραγματική περιπλοκή (κυστική νόσος, κυστική μαστοπάθεια, χρόνια κυστική μαστίτης, κυστική ινοαδενωμάτωση κ.λ.π.) Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

18 Η αιτιολογία δεν έχει απόλυτα εξακριβωθεί.
Το γεγονός ότι εμφανίζεται στη μέση ηλικία της γυναίκας όταν η ωοθηκική λειτουργία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της απόδοσής της, αποδεικνύει πως οι ορμόνες των ωοθηκών έχουν σχέση με την πάθηση. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

19 Κλινική εκδήλωση Πόνος Ψηλαφητά οζίδια Καθιέρωση ενιαίας γλώσσας
Αποδεκτή ορολογία Διευκόλυνση συνεργασίας Διαγνωστικό επίπεδο Θεραπευτικό επίπεδο

20 Ο πόνος είναι περιοδικός, έχει άλλοτε άλλη
ένταση και γίνεται ενοχλητικότερος τις παραμονές της περιόδου. Τα οζίδια ψηλαφώνται σε μια μόνο περιοχή του μαστού ή σε ολόκληρη την έκταση του ενός ή και των δύο μαστών. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

21 Θεραπεία Επειδή δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτιολογία της
νόσου, η θεραπεία της είναι μόνο συμπτωματική. Έτσι καταφεύγουμε σε παρακέντηση των μεγάλων και μεσαίων κύστεων και σε εγχειρητική εκτομή της βλάβης. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

22 Σχέση με τον καρκίνο Αυτή αποτελεί πρόβλημα που παρουσιάζει μεγάλο
ενδιαφέρον, γιατί δεν εδόθη η λύση στο επίμαχο θέμα, αν δηλαδή και κατά πόσον η ινοκυστική μαστοπάθεια είναι προκαρκινική κατάσταση. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

23 Η συχνότητα να αναπτυχθεί καρκίνος
σε κυστική μαστοπάθεια είναι τετραπλάσια από ότι σε φυσιολογικό μαστό. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

24 Γι αυτό οι πάσχουσες από την πάθηση αυτή
πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικότερα με κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα».

25 Αγαπάτε το μαστό σας και ασχοληθείτε μ’ αυτόν.
Για την κάθε απορία σας επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Το εύρος της απόκλισης των μορφολογικών χαρακτήρων των κυττάρων από το φυσιολογικό, Μπορεί να ποικίλλει, με αποτέλεσμα ο κυτταρολόγος νη μη δύναται να τυποποιήσει τα κύτταρα και να τα χαρακτηρίζει ως «άτυπα». Όλοι μαζί θα βρούμε τη λύση.


Κατέβασμα ppt "ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google