Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πολεμικές επιχειρήσεις 1821-1824. Έναρξη της Επανάστασης Το Μάρτιο του 1821, ξεκινά η Επανάσταση στην Πελοπόννησο και αμέσως μετά στην Ανατολική Στερεά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πολεμικές επιχειρήσεις 1821-1824. Έναρξη της Επανάστασης Το Μάρτιο του 1821, ξεκινά η Επανάσταση στην Πελοπόννησο και αμέσως μετά στην Ανατολική Στερεά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πολεμικές επιχειρήσεις 1821-1824

2 Έναρξη της Επανάστασης Το Μάρτιο του 1821, ξεκινά η Επανάσταση στην Πελοπόννησο και αμέσως μετά στην Ανατολική Στερεά.

3 Η Επανάσταση στην Πελοπόννησο

4 Θεόδωρος Βρυζάκης, πολεμική σκηνή, Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη Ο Δημήτριος Υψηλάντης Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

5 Η Επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα

6 Ο Αθανάσιος Διάκος Ο Ομέρ ΒρυώνηςΟ Οδυσσέας Ανδρούτσος Αλέξανδρος Ησαΐας, ζωγραφική απεικόνιση της μάχης της Αλαμάνας, Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

7 Ο Μάρκος Μπότσαρης Ο Μπότσαρης επιτίθεται Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη Ο Μάρκος Μπότσαρης

8 Η Επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου

9 Ταυτόχρονα τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως η Ύδρα, οι Σπέτσες, τα Ψαρά και η Σάμος ξεσηκώνονται και συµµετέχουν αποφασιστικά στην Επανάσταση. Ο αγώνας των νησιών δημιουργεί προβλήματα στον οθωμανικό στόλο, που απαντά µε τις καταστροφές των νησιών της Χίου, της Κάσου και των Ψαρών.

10 Η Μαντώ Μαυρογένους Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα Ο Δημήτριος Παπανικολής

11 Ευγένιος Ντελακρουά, Η σφαγή της Χίου, Παρίσι, Μουσείο Λούβρου Ο Ανδρέας Μιαούλης

12 Η Επανάσταση περιορίζεται Τα επαναστατικά μέτωπα στη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και την Κρήτη πληθαίνουν. Οι πολυάριθμες όμως οθωμανικές δυνάμεις, που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, καταπνίγουν γρήγορα τις εξεγέρσεις. Σύντομα η Επανάσταση περιορίζεται στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και σε νησιά του Αιγαίου.

13 Πολιορκία των φρουρίων Οι προσπάθειες των επαναστατημένων Ελλήνων επικεντρώνονται στην πολιορκία και την κατάληψη των φρουρίων, όπου καταφεύγουν οι Οθωμανοί για να αμυνθούν. Παράλληλα προσπαθούν να αποκρούσουν τις οθωμανικές εκστρατείες από στεριά και θάλασσα και να διατηρήσουν τα πρώτα εδάφη που καταλαμβάνουν σε περιοχές της Ρούµελης και του Μοριά.

14 Η Επανάσταση εδραιώνεται Η επιτυχής απόκρουση των στρατευμάτων του Δράµαλη, το 1822, αποτελεί τη σπουδαιότερη ανάμεσα στις σημαντικές επιτυχίες των επαναστατών τα πρώτα χρόνια, µε ηγέτη τον Θ. Κολοκοτρώνη. Την περίοδο αυτή, 1821-1824, η επανάσταση εδραιώνεται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.

15 Ποιες σημαντικές πολεμικές επιχειρήσεις οδηγούν στην εδραίωση της Επανάστασης; Η κατάληψη της Τριπολιτσάς και του Ναυπλίου και η μάχη στα Δερβενάκια θέτουν την Πελοπόννησο ουσιαστικά στην κατοχή των επαναστατημένων Ελλήνων. Οι μάχες στην Αλαμάνα, τη Γραβιά, τα Βασιλικά, το Καρπενήσι εμποδίζουν την τουρκική στρατιά κατά την προέλασή της στην Πελοπόννησο. Η ναυμαχία στο Γέροντα πλήττει τον οθωμανικό στόλο.

16

17 1821 Μάχη στην Αλαμάνα Αθανάσιος Διάκος Μάχη στη Γραβιά Οδυσσέας Ανδρούτσος Κατάληψη της Τριπολιτσάς

18 1822 Μάχη στα Δερβενάκια Θεόδωρος Κολοκοτρώνης Πυρπόληση της ναυαρχίδας στη Χίο Κωνσταντίνος Κανάρης Καταστροφή της Χίου

19 1823 1824 Ναυμαχία στον κόλπο του Γέροντα Ανδρέας Μιαούλης Καταστροφή των Ψαρών Καταστροφή της Κάσου Μάχη στο Καρπενήσι Μάρκος Μπότσαρης

20

21


Κατέβασμα ppt "Πολεμικές επιχειρήσεις 1821-1824. Έναρξη της Επανάστασης Το Μάρτιο του 1821, ξεκινά η Επανάσταση στην Πελοπόννησο και αμέσως μετά στην Ανατολική Στερεά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google