Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ύδωρ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ύδωρ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ύδωρ

2 Ύδωρ Από το 1992, η 22η Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η παγκόσμια ημερα για το νέρο Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει ότι το νερό είναι βασικό θρεπτικό συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό και ουσιώδες για την ζωή

3 Ύδωρ Το όνομα νερό προέρχεται από τη βυζαντινή φράση νεαρόν ύδωρ το οποίο σήμαινε τρεχούμενο νερό (που μόλις βγήκε από την πηγή), η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική φράση νήρον ύδωρ. Μαζί με τον αέρα, το νερό θεωρήθηκε από την αρχαιότητα ως η αρχή των πάντων, με πρώτο διδάξαντα τον Θαλή τον Μιλήσιο («Αρχή δε των πάντων ύδωρ»).

4 Το νερό είναι : άχρωμη και συνήθως άοσμη και άγευστη, υγρή (υπό κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης) χημική ένωση δύο ατόμων υδρογόνου και ενός ατόμου οξυγόνου. (χημικός τύπος Η2Ο) η περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση που είναι απαραίτητη σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής στον πλανήτη μας.

5 Οι 2 κύριες πηγές νερού για τον οργανισμό είναι τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό.
Το 80% περίπου των απαιτήσεων μας σε νερό προέρχεται από τα υγρά και το 20% από τα τρόφιμα.

6 Υγρά που ενυδατώνουν τον οργανισμό μας: είναι το νερό, γάλα, χυμοί καφές και το τσάι τον αφυδατώνουν φρούτα και τα λαχανικά είναι τρόφιμα πλούσια σε νερό

7 Υπάρχει ομοιότητα των υγρών του ανθρώπινου σώματος με την ποιότητα των νερών της γης. Το νερό της θάλασσας είναι όμοιο στη σύνθεση με το αίμα. Τα ρυάκια, τα ποτάμια και οι λίμνες, με τα λεμφικά υγρά. Τα δε υγρά του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι όμοια με τα υγρά της Ιονόσφαιρας.

8 Ύδωρ Η γη αποτελείται από 70% νερό,
ο άνθρωπος, αποτελείται από 70% νερό στην εμβρυακή του κατάσταση, αποτελείται από 90% νερό. 2/3 του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. 85% του εγκεφάλου, το 80% του αίματος και το 70% των μυών είναι νερό.

9 Ύδωρ οργανώνει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.
συμβάλλει σημαντικά στη ζωή και αναπαραγωγή των ανθρώπινων κυττάρων, (συγκαταλέγεται σήμερα στα βιομόρια.) είναι ο διαλύτης για τις βιοχημικές αντιδράσεις αποτελεί το μέσο μεταφοράs των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και τα όργανα του σώματος, αλλά μέσο απομάκρυνσης των τοξικών και άχρηστων ουσιών.

10 Μια εξίσου σημαντική λειτουργία του νερού είναι η λειτουργία του ως αγωγού για τη ρύθμιση της κατάλληλης θερμοκρασίας στον ανθρώπινο οργανισμό.

11 Ύδωρ προστατεύει ευαίσθητες περιοχές του σώματος, όπως το μυαλό, τα μάτια και την σπονδυλική στήλη Η παρουσία του στους ιστούς συμβάλλει στην αποφυγή των κραδασμών,( προσθέτει ευελιξία στους μύες και στις αρθρώσεις κι).

12 Ύδωρ Μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο κυλούν :
1400 λίτρα αίμα μέσα από τον εγκέφαλο, 2000 λίτρα από τα νεφρά μας. Η ποσότητα νερού που αποβάλλει ο οργανισμός μας καθημερινά φτάνει τα 3 με 3,5 λίτρα. Ο ανθρώπινος ιδρώτας βοηθά στη ρύθμιση και σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας. Η ανάγκη για νερό στο ανθρώπινο σώμα γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική σε περιόδους ζέστης και υψηλής θερμοκρασίας και κατά τη διάρκεια της άθλησης.

13 Οι θετικές επιδράσεις του νερού…

14 Ύδωρ Το φαινόμενο της αφυδάτωσης, εμφανίζεται πιο έντονα στους νέους ανθρώπους και λιγότερο στους ηλικιωμένους.

15 Ύδωρ είναι εξ' ίσου σημαντικό με το οξυγόνο για τη ζωή.
είναι εξ' ίσου σημαντικό με το οξυγόνο για τη ζωή. Ο οργανισμός απαιτεί ύδωρ για κάθε λειτουργία του. Κάποιος μπορεί να επιβιώσει μέχρι 6 εβδομάδες χωρίς φαγητό. Όμως χωρίς νερό, η επιβίωση είναι δυνατή μόνο για μερικές μέρες, το πολύ για μιαεβδομάδα.

16 Ύδωρ Το καθαρό πόσιμο νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας. Η κατανάλωση μολυσμένου ή ρυπασμένου νερού μπορεί να αποφέρει δυσάρεστες συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

17 Ασθένειες, όπως η διάρροια, η μαλάρια, ο τύφος, η δυσεντερία, η ηπατίτιδα μπορεί να οφείλονται σε μολυσμένο νερό από βακτηρίδια ή από άλλους παθογόνους οργανισμούς. Η μακροχρόνια κατανάλωση νερού, που περιέχει επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες οδηγεί σε σοβαρές βλάβες της υγείας ή και σε καρκίνο. Η έλλειψη νερού προκαλεί αφυδάτωση ή άλλες ασθένειες, όπως σοβαρές βλάβες οργάνων, που ευθύνονται για την πρόκληση ακόμα και θανάτου.

18 Ύδωρ Συνολικά, πάνω από άνθρωποι πεθαίνουν το χρόνο σε όλο τον κόσμο από την έλλειψη ή την κακή ποιότητα πόσιμου νερού.

19 Ύδωρ Αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από:
την λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων όπως είναι τα διουρητικά, τα υπνωτικά και τα καθαρτικά. από συγκεκριμένες παθήσεις (όπως διάρροια). από υπερβολική εφίδρωση (π.χ έντονη άσκηση ή παραμονή σε θερμά κλίματα) κ.τ.λ΄

20 Ύδωρ Οι ηλικιωμένοι επίσης βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για πρόκληση αφυδάτωσης. Η σύσταση του σώματος μεταβάλλεται με την πάροδο της ηλικίας. Παρατηρείται μείωση της άλιπης μάζας σώματος, αύξηση του σωματικού λίπους, και μείωση της ποσοστιαίας αναλογίας του οργανισμού σε ολικό νερό.

21 Η μείωση του αισθήματος της δίψας που παρατηρείται στους ηλικιωμένους σε συνδυασμό με ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση

22 Ύδωρ Η ΚΑΚΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Δυσκοιλιότητα (ανεπαρκής πρόσληψη υγρών είναι η πιο συχνή αιτία της χρόνιας δυσκοιλιότητας) Έλκη από κατακλίσεις Ουρολοιμώξεις. Νεφρολιθίαση και χολολιθίαση. Η καλή ενυδάτωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για σχηματισμός λίθων κατά 39% Καρδιαγγειακές παθήσεις.

23 Ύδωρ Η καλή ενυδάτωση του οργανισμού :
Προστατεύει έναντι των θρομβώσεων και μειώνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 46% στους άντρες και κατά 59% στις γυναίκες.

24 Η ΚΑΚΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Παρατεταμένη ανάρρωση από ασθένειες επιδερμίδα θαμπή και μη υγιής Μείωση Νοητικής λειτουργίας. (επηρεάζει αρνητικά τις πνευματικές επιδόσεις.) Συμπτώματα ήπιας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν: Ζάλη, κόπωση, δυσχέρεια συγκέντρωσης πονοκεφάλοι,

25 Αφυδάτωση προκαλει Κακή ρύθμιση του διαβήτη. Απαραίτητο για την σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη.

26 Ύδωρ Το νερό μπορεί να θεωρηθεί ως δηλητήριο όταν υπερκαταναλώνεται.
Η δηλητηρίαση από το νερό, γνωστή και ως υπερυδάτωση, (διαταραχή ηλεκτρολυτών ) Το νερό μπορεί να θεωρηθεί ως δηλητήριο όταν υπερκαταναλώνεται. Η δηλητηρίαση από νερό προκύπτει όταν η κατανάλωσή του υπερβεί κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (1-2 λίτρα ημερησίως τουλάχιστον).

27 Τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης του νερού είναι:
κεφαλαλγία αλλαγές στην προσωπικότητα αλλαγές στη συμπεριφορά σύγχυση ευερεθιστότητα και υπνηλία

28 Ύδωρ Αυτά μερικές φορές ακολουθούνται από:
δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης μυϊκή αδυναμία και μυϊκές κράμπες ναυτία, εμετό, δίψα και μειωμένη ικανότητα αντίληψης Βραδυκαρδία εγκεφαλικό οίδημα.( σπασμοί, εγκεφαλική βλάβη, κώμα ή θάνατος).

29 Ύδωρ Η ήπια δηλητηρίαση απαιτεί μόνο περιορισμό της πρόσληψης υγρών ως θεραπεία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η θεραπεία απαιτεί φαρμακευτική αγωγή με διουρητικά ή/και ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοπιεσίνης.


Κατέβασμα ppt "Ύδωρ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google