Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Φυσική δραστηριότητα ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΝΙΦΟΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΑΡΛΑΣ ΔΑΝΙΗΛ ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

2

3 Ορισμός φυσικής δραστηριότητας
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως φυσική δραστηριότητα ορίζεται οποιαδήποτε μορφή μυϊκής προσπάθειας που αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη πάνω από το επίπεδο της σωματικής ηρεμίας, δηλαδή οποιαδήποτε σωματική κίνηση που παράγεται από τους μύες και για την οποία απαιτείται κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, φυσική δραστηριότητα μπορεί να είναι πέρα από τη γυμναστική και τον αθλητισμό και οι δουλειές του σπιτιού. Για τους ενήλικες οι συστάσεις για άσκηση είναι 2 ½ ώρες την εβδομάδα ή 30’ την ημέρα 5 φορές την εβδομάδα ή 2-3 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα. 

4 Πλεονεκτήματα της φυσικής δραστηριότητας:
Πλεονεκτήματα της φυσικής δραστηριότητας: • Μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση χρόνιων παθήσεων όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικά, εμφράγματα, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. • Βοηθάει στην απώλεια και διατήρηση του βάρους.  • Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.  • Βοηθάει στην ανάπτυξη και στη διατήρηση των μυών, των οστών και των αρθρώσεων. • Δίνει αίσθηση ψυχικής ανάτασης και ευχαρίστησης.  • Μειώνει το αίσθημα κατάθλιψης και άγχους. 

5

6 Τύποι Φυσικής Δραστηριότητας:
Τύποι Φυσικής Δραστηριότητας: • Αεροβικές δραστηριότητες: γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο (jogging) κολύμβηση κ.ά. Αυξάνουν τους σφυγμούς και την αναπνοή και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.  • Δραστηριότητες ενδυνάμωσης (σωματοδόμηση) και δραστηριότητες αντοχής. Βοηθούν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των μυών και των οστών.  • Δραστηριότητες ισορροπίας και διατάσεων: χαλαρές διατάσεις, χορός, yoga πολεμικές τέχνες κ.ά. Ενισχύουν τη φυσική ευστάθεια και ευκαμψία και μειώνουν τις πιθανότητες τραυματισμών. 

7

8 Φυσική δραστηριότητα και απώλεια βάρους
Φυσική δραστηριότητα και απώλεια βάρους Για να πετύχουμε και να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: σωστή διατροφή και φυσική δραστηριότητα. Με την άσκηση η ποσότητα των θερμίδων που καίγονται αυξάνεται και έτσι επιτυγχάνεται ευκολότερα η απώλεια βάρους. Επίσης, όσο μεγαλώνουμε ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται. Έτσι, για να διατηρήσουμε το ενεργειακό ισοζύγιο (ενεργειακή πρόσληψη - ενεργειακή κατανάλωση), πρέπει να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα και να ισορροπήσουμε τη διατροφή μας. 

9 Πυραμίδα φυσικής δραστηριότητας

10 Διατροφικές συστάσεις για εκείνους που αθλούνται
Διατροφικές συστάσεις  για εκείνους  που αθλούνται Ανάμεσα στο γεύμα και την άθληση πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα περίπου 2-3 ωρών. Πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, και να είναι εύπεπτο και ελαφρύ. Κατά τη διάρκεια της άθλησης πρέπει να καταναλώνεται αρκετή ποσότητα νερού ή κάποιο ισοτονικό ποτό, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η άσκηση γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης. Μην ξεχνάτε ότι τη στιγμή που εκδηλώνεται το αίσθημα της δίψας ο οργανισμός έχει ήδη αφυδατωθεί κατά 1‐2%. Τα ισοτονικά ποτά εφοδιάζουν τον οργανισμό με υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες βοηθώντας στην αναπλήρωση των υγρών που χάνονται με τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την άσκηση. Η κατανάλωση γεύματος πρέπει να ακολουθεί 30 λεπτά με 1 ώρα μετά την άσκηση ώστε να αποκατασταθούν τα χαμένα θρεπτικά συστατικά και πρέπει να περιέχει και πάλι πρωτεΐνες και υδατάνθρακες αλλά λιγότερα λιπαρά.

11 Συμβουλές φυσικής δραστηριότητας
Συμβουλές φυσικής δραστηριότητας Αυξήστε την φυσική δραστηριότητα σας καθημερινά. Ακόμα και ένα γρήγορο περπάτημα 10 λεπτών καθημερινά έχει σημαντικά οφέλη. Διαλέξτε κάτι που σας ταιριάζει και σας αρέσει και που μπορείτε να το κάνετε συχνά είτε μόνοι σας είτε ομαδικά. Κάντε τη φυσική σας δραστηριότητα πιο ενδιαφέρουσα κάνοντας διαφορετικές ασκήσεις κάθε φορά και προσπαθήστε να ασκείστε όσο πιο συχνά γίνεται. Τέλος, βάλτε σαν στόχο η συνολική καθημερινή σας άσκηση να μη διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά. Μικρότερης διάρκειας άσκηση έχει λιγότερα θετικά αποτελέσματα για την υγεία και το βάρος σας.

12 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google