Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιογραφικά στοιχεία Αγησίλαου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιογραφικά στοιχεία Αγησίλαου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιογραφικά στοιχεία Αγησίλαου
Ο Αγησίλαος γεννήθηκε το 445/444 π.Χ. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς της Σπάρτης Αρχίδαμος Β' και η δεύτερη γυναίκα του Ευπωλία.Ήταν μικρόσωμος και εκ γενετής κουτσός, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της στρατιωτικής ζωής.

2 Αν και δεν ήταν όμορφος, ο εύθυμος χαρακτήρας και η συμπεριφορά του τον έκαναν αγαπητό. Οι αρετές που επέδειξε από νεαρός προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Λυσάνδρου, του οποίου έγινε ευνοούμενος. Παντρεύτηκε την Κλεόρα, με την οποία απέκτησε την Ευπωλία, την Πρόαυγα και τον Αρχίδαμο

3 Πολιτική και στρατιωτική δραστηριότητα
Πιθανότατα το 400 π.Χ. ο Αγησίλαος διαδέχθηκε τον ετεροθαλή αδελφό του του Άγι Β' με την υποστήριξη του Λυσάνδρου. Ήταν η εποχή που η Σπάρτη κυριαρχούσε πολιτικά και στρατιωτικά μετά τη νίκη στον Πελοποννησιακό πόλεμο.

4 Αποτίμηση Ο Διόδωρος αναγνώριζε την ανδρεία και τη στρατιωτική του ικανότητα, αν και τον θεωρούσε φιλοπόλεμο. Ο Πλούταρχος κατακρίνει ορισμένες ενέργειές του, αλλά εξαίρει την προσωπικότητά του τόσο στη βιογραφία του όσο και στα Ηθικά, ενώ ο Πολύαινος δίνει στοιχεία για τη στρατιωτική του δεινότητα και τον χαρακτήρα του.

5 Και στην Αναγέννηση ο Αγησίλαος θεωρήθηκε ότι ενσαρκώνει όλες τις αρετές της εποχής, εκτός βέβαια της ομορφιάς. Από το 18ο αιώνα μέχρι σήμερα η φήμη του σκιάστηκε για ηθικούς και πολιτικούς λόγους.

6

7 Γεωργία Τ. Ευαγγελία Γ. Μαριλένα Μ. Χρύσα Τ.


Κατέβασμα ppt "Βιογραφικά στοιχεία Αγησίλαου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google