Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λευκορωσία Εργασία στην Γεωγραφία Α’ τρίμηνο Έτος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λευκορωσία Εργασία στην Γεωγραφία Α’ τρίμηνο Έτος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λευκορωσία Εργασία στην Γεωγραφία Α’ τρίμηνο Έτος 2015-2016
Δημήτρης – Πέτρος Καμπλέτσας - Μπαγκλής

2 Έκταση και πληθυσμός Η Λευκορωσία είναι χώρα της Ανατολικής Ευρώπης με πρωτεύουσα το Μινσκ. Συνορεύει με την Πολωνία στα δυτικά, τη Λιθουανία στα βορειοδυτικά, τη Λετονία στο βορρά, τη Ρωσία στα ανατολικά και την Ουκρανία στα νότια. Επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Λευκορωσίας. Η Λευκορωσία είναι σχετικά επίπεδη χώρα, χωρίς μεγάλα βουνά. Το ψηλότερο σημείο της είναι ο λόφος Τζιαρζίνσκαγια με υψόμετρο 345 μέτρα και το χαμηλότερο βρίσκεται στον ποταμό Νεμάν με 90 μέτρα. Η χώρα διασχίζεται από τρία σημαντικά ποτάμια: το Νεμάν, το Πριπιάτ και το Δνείπερο. Ακόμα η Λευκορωσία έχει λίμνες. Ο πληθυσμός της έχει καθοδική τάση καθώς έχει μειωθεί από την απογραφή του 2009 ( κάτοικοι), στην απογραφή του 2015 ( ). Η σημερινή πυκνότητα πληθυσμού της είναι 45,7 κατ./km2 .

3 Μορφολογία Από γεωλογική άποψη το έδαφος της χώρας είναι από τα παλαιότερα της Ευρώπης. Η σημερινή μορφή του είναι αποτέλεσμα της διαβρωτικής επίδρασης των παγετώνων που στη διάρκεια του Τεταρτογενούς κάλυπταν την περιοχή. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είναι πεδινό και καλύπτεται από υλικά της διάβρωσης, όπως το γνωστό "λες", το οποίο μεταφέρθηκε σε μεγάλες αποστάσεις από τον άνεμο, ύστερα από την τήξη των παγετώνων. Οι πεδινές εκτάσεις εναλλάσσονται με λοφώδη υψίπεδα και με βαθύπεδα. Οι λοφώδεις περιοχές εντοπίζονται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στη χώρα υπάρχουν διάσπαρτες εκατοντάδες λίμνες και έλη, που οφείλουν τη δημιουργία τους στη δράση των παγετών, εκατομμύρια χρόνια πριν. Μεγαλύτερη από όλες είναι η Νάροτς (80 τ. χλμ.) στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ άλλες μικρότερες είναι οι Τσερβονόγιε και Βιγκονόβσκογιε στα νότια και δυτικά αντίστοιχα. Πιθανός λόγος δημιουργίας είναι επίσης ότι οι ποταμοί που τις διαρρέουν έχουν πολύ αργή κίνηση.

4 Κλίμα , πανίδα και χλωρίδα
Η μικρή απόσταση της χώρας από τη Βαλτική θάλασσα έχει ως αποτέλεσμα το κλίμα να παρουσιάζει μεταβατικά χαρακτηριστικά μεταξύ του θαλάσσιου και του ηπειρωτικού. Έτσι στις δυτικές περιοχές οι βροχές είναι περισσότερες και τα καλοκαίρια δροσερά, σε αντίθεση με τις ανατολικές περιοχές όπου οι βροχοπτώσεις είναι λιγότερες και οι θερμοκρασιακές μεταβολές μεγαλύτερες. Οι μέσες θερμοκρασίες Ιουλίου (θερμότερος μήνας) και Ιανουαρίου (ψυχρότερος μήνας) είναι 18°C και -6°C αντίστοιχα. Οι χιονοπτώσεις είναι συχνές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ το μέσο ετήσιο ύψος βροχής κυμαίνεται από 508 έως 660 χιλιοστά.

5 Περίπου το 34% της συνολικής έκτασης της χώρας καλύπτεται από δάση.
Στο βόρειο τμήμα της χώρας απατούνται δάση κωνοφόρων (πεύκα, έλατα, σημύδες) Στις νοτιότερες περιοχές δάση φυλλοβόλων (βελανιδιές, φτελιές, οξιές). Τα έλη και οι βάλτοι, τέλος, καλύπτουν μεγάλο μέρος της χώρας και περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία υδρόβιων φυτών. Η πανίδα της χώρας περιλαμβάνει 10 είδη αμφίβιων, 221 πουλιών, 8 ερπετών και αρκετών θηλαστικών, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται λαγοί, σκίουροι, αλεπούδες, ασβοί, άλκες, ελάφια, σκίουροι και αγριόχοιροι. Στα έλη και τα ποτάμια της χώρας απατούνται επίσης ενυδρίδες, κάστορες, μινκ και ικτίδες. Για την προστασία τους το κράτος έχει δημιουργήσει ειδικά προστατευόμενες περιοχές. Μια από αυτές είναι και η Προστατευόμενη Δασική Περιοχή Μπελοβέζσκαγια Πούστσα, η οποία εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της χώρας με την Πολωνία και αποτελεί κατάλοιπο του παλαιότερου προϊστορικού δάσους της Ευρώπης. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο αρκετά υπό εξαφάνιση ζώα, όπως ο ευρωπαϊκός βίσωνας . Εκτός από τη μόλυνση που προέρχεται από τις βιομηχανίες, το περιβάλλον της χώρας υπέστη μεγάλη περιβαλλοντολογική καταστροφή το 1986, όταν στο γειτονικό Τσερνομπίλ της Ουκρανίας συνέβη το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία.

6 άλκη σκίουρος αγριόχοιρος ασβός λαγός Ευρωπαϊκός βίσωνας

7 κάστορας μίνκ ενυδρίδα

8 Ορυκτός πλούτος Η ύπαρξη ελών και βάλτων ευνοεί τη δημιουργία τύρφης, η οποία αποτελεί το κυριότερο προϊόν του υπεδάφους και χρησιμοποιείται μαζί με το κάρβουνο και το πετρέλαιο ως καύσιμη ύλη στη βιομηχανία. Άλλα προϊόντα του υπεδάφους είναι ο γαιάνθρακας, ο λιγνίτης, η ποτάσα, η πυριτική άμμος, οι ασβεστόλιθοι και τα σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στις νότιες περιοχές της χώρας σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου υψηλής ποιότητας. Η ηλεκτρική ενέργεια κατά το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Το 2000 η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τα 24,66 δισ. κιλοβατώρες. Η χώρα πραγματοποιεί σημαντικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές της χώρες (4,15 δισ. κιλοβατώρες το 2000), προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της (κυρίως βιομηχανικές).

9 Πρωτεύουσα και μεγάλες πόλεις
Ασμιάνυ Βιτσέμπσκ Γρόδνα Λίδα Μογκιλιόφ Μαλαντζέτσνα Μαζύρ Μινσκ (πρωτεύουσα) Μπρεστ Μπαμπρούισκ Μπαραναβίτσυ Μπαρύσαου Ναβαπόλατσκ Όρσα Πινσκ Πόλατσκ Σαλιγόρσκ Σβετλαγόρσκ Στόλιν

10 Αξιοθέατα χώρας Πάρκο Γιάνκα Κουπάλα Δάσος Μπιαλοβιέσκα
6. Μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πόλέμου 7. Βοτανικός κήπος Μινσκ 8. Μουσείο Σαγκάλ Ναός Αγίων Σίμωνος και Ελένης Νέο κάστρο του Γκρόντνο 9. Πάρκο Γκόρκι του Μίνσκ 10. Λίμνες Μπρασλάου 11. Αρένα Τσιζόβκα 12. Καθεδρικός ναός παρθένου Μαρίας 13. Ζωολογικός κήπος του Μινσκ 14. Εθνικό μουσείο Ιστορίας και πολιτισμού της Λευκορωσίας 15. Εθνικό μουσείο τεχνών της Λευκορωσίας Στάδιο Ντιναμό Καστρικό Σύμπλεγμα Μιρ

11 Ιστορία Οι Σλαβικοί πληθυσμοί της Λευκορωσίας εγκαταστάθηκαν στην περιοχή ανάμεσα στον 6ο και τον 8ο αιώνα μ.Χ.. Οι πρώτοι αυτοί πληθυσμοί ήρθαν σε επαφή με τους Βαράγγους. Τον 13ο αιώνα το κράτος των Ρως δέχτηκε εισβολή των Μογγόλων. Η επικράτεια του Μεγάλου Δουκάτου επεκτάθηκε μέχρι το 15ο αιώνα σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης, από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα. Το 1569 το κράτος αυτό ενώθηκε με την Πολωνία και αποτέλεσαν μαζί την Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία, μέχρι το 1791 που καταργήθηκαν οι διοικητικές υποδιαιρέσεις και η ένωση ονομάστηκε πλέον Βασίλειο της Πολωνίας. Ωστόσο, το βασίλειο της Πολωνίας δεν κράτησε πολύ, αφού το 1795 τα εδάφη του μοιράστηκαν ανάμεσα στην Ρωσία, την Αυστρουγγαρία και την Πρωσία. Μετά τη Ρωσική Επανάσταση το 1917 και το τέλος της Γερμανικής κατοχής κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Λευκορωσία κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 25 Μαρτίου του Η Εθνική Δημοκρατία της Λευκορωσίας που ιδρύθηκε είχε μικρή διάρκεια. Η ημερομηνία αυτή δεν θεωρείται σήμερα η επίσημη ημερομηνία ανεξαρτησίας της χώρας αν και από πολλούς γιορτάζεται ως τέτοια. Το 1919 ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, παράλληλα με την ίδρυση της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, που το 1922 αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η χώρα βρέθηκε υπό Γερμανική κατοχή το διάστημα 1941 – 1944.

12 Το 1986 συνέβη στη γειτονική Ουκρανία το Ατύχημα του Τσερνομπίλ, οι οικολογικές συνέπειες του οποίου ακόμα βασανίζουν τη Λευκορωσία, καθώς το ένα πέμπτο της έκτασής της δέχτηκε ραδιενεργά κατάλοιπα από την έκρηξη στο Τσερνομπίλ. Η Λευκορωσία κήρυξε ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση στις 3 Ιουλίου του Στις 8 Δεκεμβρίου του 1991 οι ηγέτες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν στη Λευκορωσία και υπέγραψαν επίσημη δήλωση με την οποία η ΕΣΣΔ διαλύθηκε και αντικαταστάθηκε από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών.

13 Επίσημη γλώσσα αλφάβητο
Η Λευκορωσική γλώσσα είναι μια από τις Σλαβικές γλώσσες, η επίσημη γλώσσα της Λευκορωσίας. Γραπτά μνημεία με λευκορωσικά χαρακτηριστικά εμφανίζονται από τον 13ο αιώνα. Επειδή για πολύ καιρό η Λευκορωσία ήταν ήταν μέρος του μεγάλου πριγκηπάτου της Λιθουανίας και,μετά της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας υπάρχουν πολλά προβλήματα στην προέλευσή της. αλφάβητο А а /a/ Б б /b/ В в /v/ Г г /h/ Д д /d/ Е е /jɛ/ Ё ё /jo/ Ж ж /ʐ/ З з /z/ І і /i/ Й й /j/ К к /k/ Л л /l/ М м /m/ Н н /n/ О о /o/ П п /p/ Р р /r/ С с /s/ Т т /t/ У у /u/ Ў ў /w/ Ф ф /f/ Х х /x/ Ц ц /ts/ Ч ч /ʨ/ Ш ш /ʂ/ Ы ы /ɨ/ Ь ь /◌ʲ/ Э э /ɛ/ Ю ю /ju/ Я я /ja/

14 Οικονομία Η οικονομία της Λευκορωσίας, όπως και των άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, διέρχεται μια περίοδο μετάβασης από τη σοσιαλιστική στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Το 1994 επιτεύχθηκε συμφωνία για νομισματική ένωση, η οποία όμως αθετήθηκε αμέσως μετά την υπογραφή της, παρόλο που η Λευκορωσία εξακολουθεί να λαμβάνει σημαντική οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία. Ανεξακρίβωτο αλλά αρκετά υψηλό είναι και το δημόσιο εξωτερικό χρέος της χώρας, ενώ τα ποσοστά της ανεργίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι χαμηλά. Επίσημη νομισματική μονάδα της χώρας είναι το ρούβλι της Λευκορωσίας. Α.Ε.Π.: 49,72 δις δολάρια Ρυθμός αύξησης Α.Ε.Π.: -4,327% Κατά κεφαλή Α.Ε.Π.: δολάρια Συνεισφορά στο Α.Ε.Π.: γεωργία: 11.1%, βιομηχανία: 36.4% , υπηρεσίες: 52.5% Πληθωρισμός: 12,639% Εργατική δύναμη: Ανεργία: επίσημη τιμή: 2,1%

15 Πολίτευμα Το πολίτευμα της Λευκορωσίας είναι Προεδρική δημοκρατία. Η εξουσία ασκείται από τον πρόεδρο της χώρας και από το κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός δεν έχει ουσιαστικό ρόλο. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1994, που τροποποιήθηκε το 1996, η νομοθετική εξουσία της Λευκορωσίας αποτελείται από δύο σώματα. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων (110 μέλη) και το Συμβούλιο της Δημοκρατίας (64 έδρες).

16 Δικτυογραφία

17 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !!!!!!


Κατέβασμα ppt "Λευκορωσία Εργασία στην Γεωγραφία Α’ τρίμηνο Έτος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google