Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

καιρός ή κλίμα; πρόγνωση καιρού 10/12/2011 Παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα μιας περιοχής Γεωγραφικό πλάτος της περιοχής Απόσταση της ξηράς από την.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "καιρός ή κλίμα; πρόγνωση καιρού 10/12/2011 Παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα μιας περιοχής Γεωγραφικό πλάτος της περιοχής Απόσταση της ξηράς από την."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 καιρός ή κλίμα; πρόγνωση καιρού 10/12/2011

3 Παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα μιας περιοχής Γεωγραφικό πλάτος της περιοχής Απόσταση της ξηράς από την θάλασσα Υψόμετρο της περιοχής Ειδικές τοπικές συνθήκες, π.χ.: –Επικρατέστερος άνεμος ή από ποια κατεύθυνση φυσά ο άνεμος και τι μπορεί να τον εμποδίζει –Θαλάσσια Ρεύματα –Έντονη αστικοποίηση μιας περιοχής

4 Γιατί το γεωγραφικό πλάτος επηρεάζει το κλίμα; Η Ευρώπη βρίσκεται κυρίως στην εύκρατη ζώνη, ενώ ένα μικρό τμήμα της βρίσκεται στη βόρεια πολική ζώνη. Στις περισσότερες περιοχές της πάντως το κλίμα είναι εύκρατο. Ο όρος «εύκρατο κλίμα» είναι όμως πολύ γενικός.

5 Γιατί επηρεάζει το κλίμα η απόσταση από τη θάλασσα; Η θάλασσα μπορεί να ζεσταθεί και στο βάθος της. Η θάλασσα χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ζεσταθεί από όσο η στεριά που ζεσταίνεται πιο γρήγορα, αλλά κρυώνει και πιο γρήγορα. Αλλά όταν η θάλασσα ζεσταθεί τότε κρατά την θερμοκρασία της για περισσότερο χρονικό διάστημα ενώ στην στεριά η θερμοκρασία μπορεί να αλλάξει πολύ πιο γρήγορα. Η θάλασσα είναι λοιπόν μια αποθήκη θερμότητας.

6 Γιατί επηρεάζει το υψόμετρο το κλίμα; Θα περίμενε κανείς σε μεγάλο υψόμετρο, άρα πιο κοντά στον ήλιο, να κάνει πιο ζέστη. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Οι ακτίνες του ήλιου θερμαίνουν το έδαφος που είναι πολύ πιο πυκνό και αυτό με τη σειρά του θερμαίνει την ατμόσφαιρα. Ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω, αλλά στο μεταξύ ΚΡΥΩΝΕΙ. Ορεινή ή πεδινή Η Ευρώπη;

7 Η παρουσία μιας οροσειράς μπορεί να μειώσει τις βροχοπτώσεις. Τι σημαίνει «ειδικές τοπικές συνθήκες»; Στις ορεινές περιοχές ο ήλιος ανατέλλει αργότερα και δύει νωρίτερα, άρα η ημέρα έχει μικρότερη διάρκεια και αυτό επηρεάζει το κλίμα.

8 Επίδραση του Ατλαντικού στο κλίμα της Ευρώπης Ο Ατλαντικός διαμορφώνει αυτό που ονομάζουμε ωκεάνιο κλίμα. σύννεφα πάνω από τη διαδρομή του θερμού ρεύματος

9 Επίδραση της Σαχάρας στο κλίμα της Ευρώπης καλοκαίρι (καύσωνες) χειμώνας (θερμοί νοτιάδες) Στέλνει θερμούς ανέμους που επηρεάζουν τη νότια Ευρώπη. Η Σαχάρα διαμορφώνει αυτό που ονομάζουμε μεσογειακό κλίμα.

10 Επίδραση της Σιβηρίας στο κλίμα της Ευρώπης Ανατολικά από τα Ουράλια απλώνεται η Σιβηρία. Επειδή είναι κυρίως πεδινή, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τους παγωμένους ανέμους από το βορρά. Έχει σημειωθεί θερμοκρασία -71,2 o C Παλαιότερα ήταν τόπος εξορίας των καταδίκων. Από εκεί ξεκινούν τον χειμώνα παγωμένοι ξηροί άνεμοι που ρίχνουν πολύ τη θερμοκρασία στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη και φτάνουν μέχρι την ανατολική Ελλάδα (ξεροβόρι).

11 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ το κλίμα κάθε σημείου της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόστασή του από τον Ατλαντικό, την Αφρική και την Ασία.

12 Τύποι κλίματος Ωκεάνιο κλίμα Μέτριες θερμοκρασίες όλες τις εποχές. Ήπιοι χειμώνες, δροσερά καλοκαίρια. Πολλές βροχοπτώσεις. Επικρατεί στη δυτική Ευρώπη (π.χ. Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία κ.α.). Ηπειρωτικό κλίμα Μεγάλες διαφορές θερμο- κρασίας μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού. Ψυχροί χειμώνες με μεγάλη διάρκεια και πολλά χιόνια. Καλοκαίρια με συχνές βροχές. Επικρατεί στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη (π.χ. Πολωνία, Ρωσία, Ουκρανία κ.α.). Μεταβατικό κλίμα Ενδιάμεσα στο ωκεάνιο και το ηπειρωτικό κλίμα. Επικρατεί στην κεντρική Ευρώπη σε περιοχές με ίση απόσταση από Ατλαντικό, Σαχάρα ή Σιβηρία (π.χ. Γερμανία, Τσεχία κ.α.). Μεσογειακό κλίμα Ήπιοι υγροί χειμώνες και ζεστά ξηρά καλοκαίρια. Επικρατεί στη νότια Ευρώπη, στη ζώνη της Μεσογείου (π.χ. Ελλάδα, Μάλτα, νότια Ιταλία κ.α.). Πολικό κλίμα Πολύ ψυχροί χειμώνες. Το καλοκαίρι διαρκεί λίγες μόνο εβδομάδες και είναι δροσερό. Επικρατεί σε μια μικρού πλάτους περιοχή της βόρειας Ευρώπης, που βρέχεται από τον Αρκτικό Ωκεανό και είναι παγωμένη τους περισσότερους μήνες του χρόνου (π.χ. βόρεια Ισλανδία, βόρεια Νορβηγία κ.α.). Ορεινό κλίμα (κλίμα ύψους) Έχει χαρακτηριστικά που μοιάζουν κάπως με εκείνα του πολικού κλίματος. Επικρατεί σε ευρωπαϊκές περιοχές μεγάλου υψομέτρου (π.χ. Άλπεις, Καρπάθια, Πυρηναία, Καύκασος).


Κατέβασμα ppt "καιρός ή κλίμα; πρόγνωση καιρού 10/12/2011 Παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα μιας περιοχής Γεωγραφικό πλάτος της περιοχής Απόσταση της ξηράς από την."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google