Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Βραχυχρόνιος Προγραμματισμός. Παρουσίαση, Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Βραχυχρόνιος Προγραμματισμός. Παρουσίαση, Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Βραχυχρόνιος Προγραμματισμός. Παρουσίαση, Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης.

2 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα δαπανών. (εξόδων) Οι δαπάνες (έξοδα) λειτουργίας μιας βιομηχανικής επιχείρησης μπορεί να διακριθεί στις εξής κατηγορίες: Δαπάνες παραγωγής (βιομηχανικό κόστος παραγωγής). Δαπάνες διάθεσης προϊόντων Δαπάνες διοίκησης. Χρηματοοικονομικές δαπάνες.

3 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα δαπανών. (εξόδων) Α) Δαπάνες παραγωγής. Οι δαπάνες παραγωγής μπορεί να καταταγούν σε δύο βασικές κατηγορίες. Β) Άμεσες δαπάνες παραγωγής. Πρώτες και βοηθητικές ύλες- ημερομίσθια των τμημάτων παραγωγής. Έμμεσες δαπάνες παραγωγής. Έμμεσα εργατικά, καύσιμα, θέρμανση, φωτισμός, διάφοροι εφοδιασμοί, έξοδα εργαστηρίου εργαλείων, συντήρηση και επισκευή εγκαταστάσεων, δαπάνες βελτίωσης των προϊόντων, σχεδιασμός της παραγωγής, μηχανολογικά σχέδια, τμήμα κατασκευών, αποσβέσεις μηχανολογικού εξοπλισμού και παραγωγικών εγκαταστάσεων, λοιπά έξοδα. Οι παραπάνω άμεσες και έμμεσες δαπάνες παραγωγής αποτελούν το βιομηχανικό κόστος παραγωγής των προϊόντων

4 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα δαπανών. (εξόδων) Β) Δαπάνες διάθεσης προϊόντων Οι δαπάνες διάθεσης προϊόντων διακρίνονται σε: Δαπάνες του τμήματος πωλήσεων. Μισθοί προσωπικού πωλήσεων και προμήθειες, έξοδα ταξιδίων, έξοδα ευρεσιτεχνίας, δικαιώματα εκμετάλλευσης προϊόντων κλπ. Δαπάνες διαφημίσεων. Καταχωρήσεις σε περιοδικά, φυλλάδια, κατάλογοι, συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις και λοιπά έξοδα.

5 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα δαπανών. (εξόδων) Διοικητικές δαπάνες. Μισθοί, εφοδιασμοί, ενοίκια και λοιπά έξοδα διοικητικών υπηρεσιών. Χρηματοοικονομικές δαπάνες. Τόκοι και συναφή έξοδα μακροπρόθεσμων δανειοδοτήσεων και βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων, προμήθειες εγγυητικών επιστολών κλπ. Για την κατάρτιση των προϋπολογιστικών δαπανών απαιτείται κάθε λειτουργικό τμήμα της επιχείρησης να κάνει μια εκτίμηση των πιθανών δαπανών του τμήματος για την προγραμματισμένη περιόδου, εκτίμηση βασιζόμενη στις προβλεπόμενες πωλήσεις, στο πρόγραμμα παραγωγής, στα πρότυπα, τα οποία έχουν προκύψει βάσει των αποτελεσμάτων παρελθόντων χρήσεων και άλλα σχετικά στοιχεία.

6 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα δαπανών. (εξόδων) Οι δαπάνες λειτουργίας μιας επιχείρησης πρέπει να διαχωρίζονται ανάλογα με τη συμπεριφορά τους, όταν μεταβάλλεται η απασχόληση της επιχείρησης σε σταθερές και μεταβλητές. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία δαπανών, οι οποίες καλούνται ημι-μεταβλητές. Οι δαπάνες αυτές περιλαμβάνουν ένα μέρος σταθερό και ένα μέρος το οποίο είναι μεταβλητό. Για την ορθή κοστολόγηση, οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής πρέπει να διαχωριστούν σε μεταβλητές και σταθερές, έτσι, ώστε τελικά όλες οι δαπάνες της επιχείρησης να περιλαμβάνονται σε δύο κατηγορίες: μεταβλητές και σταθερές δαπάνες.

7 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα δαπανών(εξόδων) Ανεξάρτητα από την τεχνική που εφαρμόζεται και την ακρίβεια ίσως των υπολογισμών, ο διαχωρισμός των εξόδων σε σταθερά και μεταβλητά, κατά την κατάρτιση των προϋπολογισμών, είναι εξαιρετικά χρήσιμος, τόσο για τον έλεγχο του κόστους, όσο και για τον ευχερή προσδιορισμό των βραχυχρόνιων αποτελεσμάτων για την λήψη ορισμένων επιχειρηματικών αποφάσεων, όπως, π.χ. Σχετικά με την άσκηση τιμολογιακής πολιτικής, την απασχόληση ενός τμήματος ή τη διακοπή λειτουργίας τους κλπ.

8 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Σκοπός της πραγματοποίησης των επενδύσεων. Σκοπός της πραγματοποίησης επενδύσεων μπορεί να είναι ένας ή και περισσότεροι από τους παραπάνω: a) Για τους λόγους φθοράς των εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού, ασφάλειας και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. β)Αντικατάσταση εργατικών χερίων λόγω έλλειψης επαρκούς εργατικής δύναμης ή το κόστος εργασίας είναι πολύ υψηλό. Γ) Βελτίωση της παραγωγικότητας και μείωση του κόστους παραγωγής. Δ) Παραγωγή νέων προϊόντων, που δεν μπορούν να παραχθούν με τα υπάρχοντα μηχανήματα. Ε) Αυτοματοποίηση μεθόδων παραγωγής λόγω τεχνολογικής εξέλιξης π.χ. Χρησιμοποίηση ρομπότ σε ορισμένες φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας.

9 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Κατηγορίες επενδύσεων. Οι επενδύσεις διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με: A) Τη χρονική διάρκεια πραγματοποίησής τους. Β) Το είδος της επένδυσης και Γ) Το βαθμό ανάγκης. Οι επενδύσεις ανάλογα με τη χρονική διάρκεια διακρίνονται σε Μακροπρόθεσμες. Βραχυπρόθεσμες.

10 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Κατηγορίες επενδύσεων. Οι επενδύσεις ανάλογα με το είδος τους διακρίνονται σε: Άμεσα παραγωγικές (πχ Μηχανολογικό εξοπλισμό). Έμμεσα παραγωγικές (πχ Κτίρια, εγκαταστάσεις). Οι άμεσα παραγωγικές επενδύσεις περιέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις έμμεσα παραγωγικές, λόγω της ταχείας τεχνολογικής εξέλιξης και της μεταβολής των καταναλωτικών προτιμήσεων.

11 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Κατηγορίες επενδύσεων. Συνεπώς, για τη λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση άμεσα παραγωγικών επενδύσεων απαιτούνται ειδικές μελέτες: έρευνας αγοράς, κόστους, παραγωγικότητας, αποδοτικότητας. Οι έμμεσα παραγωγικές επενδύσεις αποτελούν την απαραίτητη υποδομή λειτουργίας των άμεσα παραγωγικών επενδύσεων και περιέχουν λιγότερους κινδύνους. Οι επενδύσεις ανάλογα του βαθμού ανάγκης τους διακρίνονται σε: Απαραίτητες. Αναγκαίες. Χρήσιμες.

12 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Κατηγορίες επενδύσεων. Εαν τα διαθέσιμα κεφάλαια δεν επαρκούν για την πραγματοποίηση όλων των παραπάνω επενδύσεων, δίνεται προτεραιότητα στις απαραίτητες επενδύσεις (π.χ. Τις προοριζόμενες για την αντικατάσταση μηχανημάτων λόγω φθοράς ή για την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων λόγω ασφάλειας) και σε εκείνες από τις άλλες δύο κατηγορίες, οι οποίες προβλέπεται ότι θα αποσβεστούν εντός βραχύτερο χρονικού διαστήματος από τα καθαρά κέρδη, που πρόκειται να προκύψουν από αυτήν.

13 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Οι αποφάσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων είναι σημαντικές για τους εξής ιδιαίτερους λόγους. α) Οι επενδύσεις δεσμεύουν κεφάλαια για ένα μακροχρόνιο διάστημα και επομένως, η απόφαση για επενδύσεις, θα έχει συνέπειες για πολλά χρόνια στο μέλλον. β) Επειδή οι επενδύσεις συνήθως ακινητοποιούν (δεσμεύουν) σημαντικά κεφάλαια, ή όλη επιτυχία ή αποτυχία της επιχείρησης εξαρτάται από τη συγκεκριμένη απόφαση για την επένδυση αυτή. Γ) Υπάρχει κίνδυνος για τις μακροχρόνιες επενδύσεις να υποστούν οικονομική απαξίωση λόγω τεχνολογικών εξελίξεων, πρίν ακόμη αποσβεστούν. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να ελαττωθούν, εάν μελετηθούν οι τάσεις και οι εξελίξεις που θα επικρατήσουν στο μέλλον.

14 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Μια επιχείρηση, η οποία σκοπεύει να πραγματοποιήσει επενδύσεις, πρέπει να αποφασίσει: Ποιος ο σκοπός της επένδυσης (ελάττωση του κόστους, αύξηση παραγωγικότητας, βελτίωση της ποιότητας ή αύξηση της ποσότητας του προϊόντος, παραγωγή νέων προϊόντων κλπ.) Συνολική απαιτούμενη δαπάνη. Το χρόνο χρηματοδότησης της επένδυσης (π.χ. Μακροπρόθεσμο δανεισμό, έκδοση νέων μετοχών, χρησιμοποίηση αποθεματικών, δηλαδή μη διανεμηθέντα κέρδη, κλπ). Προβλεπόμενη ωφέλεια. Αναγκαίος χρόνος απόσβεσης της προβλεπόμενης δαπάνης απο την προβλεπόμενη αύξηση των κερδών. Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι η απόφαση για την επένδυση θα πρέπει να ληφθεί ξεχωριστά και ανεξάρτητα απο την απόφαση χρηματοδότησης.

15 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Οι αποφάσεις επένδυσης αναφέρονται συγκεκριμένα στα εξής ερωτήματα. α) Ποιά έιναι η σκοπιμότητα της επένδυσης. Αξίζει δηλαδή να επενδύσουμε με χρήματα σε ένα συγκεκριμένο έργο ή όχι. β)Ποίο το μέγεθος της επένδυσης. Θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το συγκεκριμένο μέγεθος ή χρειαζόμαστε μικρότερη επένδυση-μηχανήματα. Γ) Στην περίπτωση που υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, σε ποία από όλες συμφέρει να επενδύσουμε τα χρήματά μας.

16 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Δ) Συμφέρει περισσότερο να επενδύσουμε σε μηχανολογικό εξοπλισμό ή μήπως να τον ενοικίασουμε. Ε) Τι μας συμφέρει περισσότερο να αγοράσουμε ένα εργοστάσιο ή να το κατασκευάσουμε οι ίδιοι. στ) Συμφέρει να αποφασίσουμε για μια επένδυση σήμερα ή είναι προτιμότερο να αναβάλλουμε τη λήψη απόφασης για το μέλλον. Η) Συμφέρει περισσότερο να επενδύσουμε π.χ. Στην βόρεια ή στην Νότια Ελλάδα ή σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

17 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Απαραίτητα στοιχεία για την αξιολόγηση των επενδύσεων είναι πολλά, τα κυριότερα απο αυτά είναι. Το καθαρό ποσό, που απαιτείται για την αξιολόγηση σήμερα, δηλαδή η εκροή μετρητών που απαιτείται αρχικά απο την επένδυση. Τα ποσά που θα απαιτηθούν στο μέλλον για την επένδυση. Το κόστος του κεφαλαίου της επένδυσης (επιτόκιο ή υπολογίσιμο τεκμαρτό επιτόκιο, κόστος ευκαιρίας). Τα αναμενόμενα καθαρά έσοδα από την επένδυση, δηλαδή η αναμενόμενη εισροή μετρητών. Το ποσοστό του φόρου εισοδήματος, καθώς επίσης και οι τυχόν τοπικοί ή κοινοτικοί φόροι.

18 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Απαραίτητα στοιχεία για την αξιολόγηση των επενδύσεων είναι πολλά, τα κυριότερα απο αυτά είναι. Το ποσοστό της απόσβεσης και η τηρούμενη μέθοδος απόσβεσης, καθώς επίσης και η σκοπιμότητα χρησιμοποίησης κάθε μεθόδου. Ο χρόνος διάρκειας της επένδυσης ή της ωφέλιμης ζωής της επένδυσης. Η υπολειμματική αξία της επένδυσης. Η αξία εκποίησης μιας παλίας επένδυσης σε περίπτωση αντικατάστασής της από μια νέα επένδυση. Τα φορολογικά κίνητρα και οι προνομιακές φορολογικές διευκολύνσεις και απαλλαγές για επενδύσεις σε ορισμένες περιοχές, που είναι λιγότερο ανεπτυγμένες.

19 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Απαραίτητα στοιχεία για την αξιολόγηση των επενδύσεων είναι πολλά, τα κυριότερα απο αυτά είναι. Τα διάφορα έξοδα επένδυσης και λειτουργίας. Οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες, καθώς και η οικονομική σταθερότητα της χώρας. Τυχόν ποσά επι πλέον, που θα χρειαστούν λόγω αύξησης των τιμών για μια παλία επένδυση. Γενικά, για την αξιολόγηση των επενδύσεων θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το κριτήριο της μεθόδου της παρούσας αξίας, δηλαδή να συγκρίνουμε τις παρούσες αξίες ροών χρημάτων, εισπράξεων και πληρωμών της επένδυσης, και αν η παρούσα αξία των εισπράξεων υπερβαίνει την παρούσα αξία των πληρωμών- δαπανών, η επένδυση πρέπει να γίνει δεκτή.

20 Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Οι κυριότερες μέθοδοι αξιολόγησης των επενδύσεων. Οι απλές μέθοδοι αξιολόγησης των επενδύσεων. α) Η μέθοδος της επανείσπραξης (ανάκτησης) της αρχικής επενδυτικής δαπάνης (Payback-Period). b) H μέθοδος της μέσης απόδοσης της επένδυσης (Average rate of return). Οι μέθοδοι που βασίζονται στην “προεξόφληση των ταμειακών ροών”. Η μέθοδος της καθαρής παρούσης αξίας (Net Present Value). H μέθοδος της εσωτερικής απόδοσης (Average rate of return).


Κατέβασμα ppt "Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός Δράσεως Επιχειρήσεων. Βραχυχρόνιος Προγραμματισμός. Παρουσίαση, Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google