Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τριπόταμος. Το ποτάμι Τριπόταμος σχηματίζεται από τρία ρέματα, που ενώνονται σε ένα, περίπου 500 μέτρα έξω και ΒΑ του ομώνυμου χωριού, κοντά στα τελευταία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τριπόταμος. Το ποτάμι Τριπόταμος σχηματίζεται από τρία ρέματα, που ενώνονται σε ένα, περίπου 500 μέτρα έξω και ΒΑ του ομώνυμου χωριού, κοντά στα τελευταία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τριπόταμος

2 Το ποτάμι Τριπόταμος σχηματίζεται από τρία ρέματα, που ενώνονται σε ένα, περίπου 500 μέτρα έξω και ΒΑ του ομώνυμου χωριού, κοντά στα τελευταία σπίτια που υπάρχουν σήμερα στο ΝΔ άκρο της Βέροιας. Στο πραγματικό αυτό γεγονός οφείλει και την ονομασία της η περιοχή αυτή, που ‘βάφτισε’ με το όνομά της και το ποτάμι και το χωριό, που αναπτύχθηκε εκεί, μετά το 1922, γύρω και ανάμεσα από τα ρέματα του ποταμού. Τα ρέματα αυτά περιγράφονται με λεπτομέρειες και είναι εύκολο να τα παρατηρήσει και κάθε απλός περιηγητής που κατευθύνεται προς τα χωριά Σέλι, Ξηρολίβαδο και Καστανιά.

3 Το πρώτο ρέμα είναι το Ασπρονέρι, αυτό σχηματίζεται από άλλα δύο που ξεκινούν από τις πλαγιές του Ανατολικού Βερμίου, η Μεγάλη Ρεματιά και ο Ξερόλακκος. Η Μεγάλη Ρεματιά είναι κανονικός χείμαρρος, η πορεία αυτού του ρέματος συγκλίνει προς την περιοχή του Βρωμοπήγαδου. Τα δύο παραπάνω ρέματα συνενώνονται σε ένα, κοντά στο λόφο του Άη-Λια Β΄ και αυτό το ένα πια συνεχίζει την πορεία του με το όνομα ρέμα του Ασπρονερίου.

4 Το δεύτερο ρέμα είναι αυτό που αντλεί τα επιφανειακά νερά από την περιοχή του παλιού οικισμού της Τορμάνης που ήταν Νοτιοδυτικά του χωριού Τριπόταμου. Ο οικισμός της Τορμάνης καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1822, κατά την επανάσταση της Βέροιας, Νάουσας και Έδεσσας. Από την καταστροφή γλίτωσε μόνο η Εκκλησία του οικισμού, ο Άγιος Αθανάσιος Τορμάνης. Το δεύτερο ρέμα, καθαρά χείμαρρος, δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αναφέρεται μόνο, γιατί μαζί με τα άλλα δύο αποτελούν τα τρία ρέματα που έδωσαν στην περιοχή το όνομα Τριπόταμος.

5 Το μικρό δεύτερο αυτό ρέμα περνά νότια από το χωριό Τριπόταμο και στα Ανατολικά του συναντά το Τρίτο ρέμα, που κατεβαίνει με πορεία από την περιοχή Καστανιάς προς τη Βέροια, στο οποίο και χύνεται. Το τρίτο ρέμα: Είναι και το σπουδαιότερο και στο οποίο αναφερθήκαμε και παραπάνω, φαίνεται να αντλεί τα επιφανειακά νερά από τις περιοχές του Ανατολικού Βερμίου, που βρίσκονται ανάμεσα στους οικισμούς της Καστανιάς και των Γεωργιανών. Φαίνεται ότι ήταν το σημαντικότερο ρέμα και ίσως εξηγείται γιατί δόθηκε και σ’ αυτό το όνομα Τριπόταμος.

6 Από τον οικισμό των Γεωργιανών και μετά προς τη Βέροια αυτή η ρεματιά αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί εμφανίζονται και εδώ πολλές καρστικές πηγές που τροφοδοτούν με άφθονο νερό τον ποταμό.

7 Το τρίτο ρέμα αρχίζει από τα Ανατολικά της Καστανιάς, όπως ήδη αναφέραμε, και με πορεία από Νότο προς Βορρά διασχίζει την ιζηματογενή πεδιάδα, ανάμεσα στα τρία χωριά των πηγών Μαυρονερίου, Έξι Βρυσών κ.λ.π. και λίγο έξω από τη Βέροια, στο Νοτιοδυτικό άκρο της πόλης, δέχεται τα νερά και των δύο άλλων ρεμάτων και από εκεί, σαν ενιαίος πια ποταμός – ρέμα, διασχίζει την πόλη.

8 Πήγες: www.hellas.teipir.gr Ονόματα: Ειρήνη Αντάρα Σταυρούλα Ασλαμπάλογλου Μαίρη Κυργιάννη Μάγδα Καραβασιλείου


Κατέβασμα ppt "Τριπόταμος. Το ποτάμι Τριπόταμος σχηματίζεται από τρία ρέματα, που ενώνονται σε ένα, περίπου 500 μέτρα έξω και ΒΑ του ομώνυμου χωριού, κοντά στα τελευταία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google