Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«DIFRIENDS» Κατερίνα Μαρία-Αγγελική Βασιλική Ανδριάνα Σενάριο για το μάθημα της Γλώσσας Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κ. Κατερίνα Νικολοπούλου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«DIFRIENDS» Κατερίνα Μαρία-Αγγελική Βασιλική Ανδριάνα Σενάριο για το μάθημα της Γλώσσας Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κ. Κατερίνα Νικολοπούλου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «DIFRIENDS» Κατερίνα Μαρία-Αγγελική Βασιλική Ανδριάνα Σενάριο για το μάθημα της Γλώσσας Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κ. Κατερίνα Νικολοπούλου

2 Σημεία Στίξης- Ελένη Τομπέα (Word Chimes) Στο κόμμα σταματώ... Παίρνω ανάσες Συλλογιέμαι το πριν και σχεδιάζω το μετά Παντρεύω το παρελθόν με το μέλλον Στην τελεία, πεθαίνω... Μέσα σε μια στιγμή Σταματώ να υπάρχω Μόνο και μόνο για να γεννηθώ ξανά Στο θαυμαστικό, φωνάζω... Μ’ακούν οι γραμμές μου Αναπηδόυν τα γράμματα Σκορπώ ευτυχία από την μια άκρη μου στην άλλη Στο ερωτηματικό, περιμένω... Αγωνιώ για την απάντηση Που πότε έρχεται, πότε όχι Και εγώ πάντα περιμένω

3 Ερωτήσεις Για ποιο σκοπό νομίζετε ότι γράφτηκε το κείμενο και από ποιον; Το ποιήμα «σημεία στίξης» της Ελένης Τομπέα γράφτηκε με μια προθετικότητα, όπως όλα τα κείμενα. Σκοπός του είναι να μπορέσουν τα μικρότερα παιδιά να κατανοήσουν τη λειτουργία των σημείων στίξης και γενικά να γνωρίσουν τη λειτουργία τους όχι τόσο επιστημονικά, αλλά πιο διασκεδαστικά και με έναν πιο εύκολο τρόπο.

4  Πώς ερμηνεύει τα σημεία στίξης; Ποια κριτήρια χρησιμοποιεί; Το ποιήμα ερμηνεύει τα σημεία στίξης σαν γεγονότα και αντιδράσεις της καθημερινής ζωής, που όλοι έχουμε ζήσει ή θα ζήσουμε. Παρουσιάζει τα σημεία στίξης όχι σαν γραμματικά φαινόμενα αλλά σαν ζωντανούς οργανισμούς που μας επηρεάζουν, δηλαδή τα προσωποποιεί.

5  Πιστεύετε ότι νομιμοποιείται ο πομπός να γράφει ό,τι πιστεύει για τα σημεία στίξης; Για ποιο λόγο; Πιστεύουμε ότι ο πομπός νομιμοποιείται να γράφει ό,τι πιστεύει για τα σημεία στίξης εφόσον, όπως και όλοι μας έτσι κι αυτός είναι ένας χρήστης της ελληνικής γλώσσας. Ακόμα έχει το δικαίωμα να γράφει ό,τι πιστεύει αφού είναι ποιητής.

6  Σε τι διαφέρει από την προσέγγιση του σχολικού σου βιβλίου ή του βιβλίου της γραμματικής σου; Σου πρόσθεσε κάτι σε όσα γνώριζες; Η προσέγγιση του συγκεκριμένου ποιήματος είναι πολύ διαφορετική από αυτή του σχολικού βιβλίου ή της γραμματικής μας γιατί θέλει να μας περάσει τη γνώση με έναν ευχάριστο τρόπο. Το κείμενο δεν μας πρόσθεσε κάτι στις γνώσεις μας, άλλα μας έδειξε ότι ακόμα και τα πιο βαρετά πράγματα μπορούν να γίνουν διασκεδαστικά.

7  Παρατηρείτε άλλα στοιχεία/σημεία που να τονίζουν τα λεγόμενα του πομπού μέσα στο κείμενο πέρα από τα γνωστά σας σημεία στίξης; Μέσα στο ποιήμα παρατηρούμε κάποια σημεία που τόνιζουν τα λεγόμενα του πομπού, πέρα από τα γνωστά σημεία στίξης. Αυτά είναι οι τρεις τελείες. Χρησιμοποιώντας τες ο ποιητής θέλει να κάνει τον αναγνώστη να περιμένει λίγο αυξάνοντας την αγωνία του.

8 Το θαυμαστικό Ήταν ένα θαυμαστικό που θαύμαζ’ ένα θάμα το κρατούσε μυστικό γιατ’ είχε κάνει τάμα Τ’ αγάπαγε τόσο πολύ στο πλάι του καθόταν του έδινε μια συμβουλή καθώς αυτό φοβόταν Το θαύμα ήτανε μικρό άπειρο και θλιμμένο τραγούδαγε σκοπό πικρό απ’ όλους ξεχασμένο Το δυνατό θαυμαστικό του’ λεγε παντ’ αστεία ξάφνου με τρόπο μαγικό χάθηκε η τελεία Κύλησαν έτσι οι νυχτιές οι μέρες και οι μήνες άλλαξαν χίλιες εποχές κρατήθηκαν οι μνήμες Αγκαλιασμένοι και οι δυό θαυμαστικό και θαύμα παίζουνε τη χαρά γιογιό και τα περνάνε χάρμα

9 Ερωτήσεις  Για ποιο σκοπό νομίζετε ότι γράφτηκε το κείμενο και από ποιον; Ο συγγραφέας του κειμένου δεν αναφέρεται. Αν και το ποιήμα είναι περισσότερο μεταφορικό, σκοπός του είναι να κατανοήσουμε την λειτουργία και την έννοια του θαυμαστικού. Δηλαδή ότι το θαυμαστικό σε αντίθεση με την τελεία δηλώνει πιο έντονα συναισθήματα, άλλοτε όμορφα και άλλοτε άσχημα.

10  Πώς ερμηνεύει τα σημεία στίξης; Ποια κριτήρια χρησιμοποιεί; Το ποιήμα ερμηνεύει τα σημεία στίξης, στη συγκεκριμένη περίπτωση το θαυμαστικό, σαν προσωπικότητες. Παρουσιάζει το θαυμαστικό πιο δυνατό από το θαύμα και παραπέμπει στα συναισθήματά του. Αυτό φαίνεται στους στίχους: «το θαύμα ήτανε μικρό άπειρο και θλιμμένο», ενώ, «το δυνατό θαυμαστικό του’λεγε πάντα αστεία»

11  Πιστεύετε ότι νομιμοποιείται ο πομπός να γράφει ό,τι πιστεύει για τα σημεία στίξης; Για ποιον λόγο; Όπως και στο προηγούμενο ποιήμα, έτσι και τώρα, πιστεύουμε ότι ο πομπός νομιμοποιείται να γράφει ό,τι πιστεύει για τα σημεία στίξης αφού είναι κι αυτός χρήστης της ελληνικής γλώσσας. Ακόμα έχει κι ένα παραπάνω δικαίωμα, διότι είναι ποιήτης και μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα.

12  Σε τι διαφέρει από τη προσέγγιση του σχολικού σου βιβλίου ή του βιβλίου της γραμματικής σου; Σου πρόσθεσε κάτι σε όσα γνώριζες; Η προσέγγιση του σχολικού βιβλίου ή της γραμματικής είναι πολύ διαφορετική από την προσέγγιση του συγκεκριμένου ποιήματος. Το ποήμα δεν ερμηνεύει με τόσο επιστημονικό πρόπο την έννοια του θαυμαστικού, δηλαδή σαν ένα γραμματικό φαινόμενο, αλλά το εξηγεί με έναν πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, παρουσιάζοντάς το σαν μια προσωπικότητα. Το ποιήμα δεν πρόσθεσε κάτι καινούριο στις γνώσεις μας, αλλά παρόλ’ αυτά, με την μεταφορική του έννοια, μας έκανε να καταλάβουμε την πραγματική αξία του θαυμαστικού.

13  Παρατηρείτε άλλα στοιχεία/σημεία που να τονίζουν τα λεγόμενα του πομπού μέσα στο κείμενο πέρα από τα γνωστά σημεία στίξης; Ναι, μέσα στο ποιήμα παρατηρούμε άλλα στοιχεία, πέρα από τα γνωστά σημεία στίξης. Την απόστροφο. Χρησιμοποιώντας την, ο ποιητής τονίζει τα λεγόμενά του, αφού με την απόστροφο το ποιήμα είναι πιο ευανάγνωστο και διαμορφώνεται η ομοιοκαταληξία του.

14 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!


Κατέβασμα ppt "«DIFRIENDS» Κατερίνα Μαρία-Αγγελική Βασιλική Ανδριάνα Σενάριο για το μάθημα της Γλώσσας Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κ. Κατερίνα Νικολοπούλου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google