Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από τους μαθητές. ΓιάννηςΤηλιακός,Λάζαρος Χανιώτης Από την καθηγήτρια κ.α Πρελορέντζου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από τους μαθητές. ΓιάννηςΤηλιακός,Λάζαρος Χανιώτης Από την καθηγήτρια κ.α Πρελορέντζου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Από τους μαθητές. ΓιάννηςΤηλιακός,Λάζαρος Χανιώτης Από την καθηγήτρια κ.α Πρελορέντζου

3 Οι περιπέτειες του Μενέλαου Πέλοπας + Ιπποδαμεία Μενέλαος + Ελένη Ατρέας + Αερόπη Ερμιόνη + Νικόστρατος Κλυταιμνήστρα + Αγαμέμνων Ηλέκτρα + Χρυσοθέμης Oρέστης + Ιφιγένεια

4 Ο Μενέλαος και η Ελένη αποχαιρετιώνται

5 Ο Μενέλαος και η Ελένη Ο Μενέλαος ήταν γιος του Ατρέα και αδελφός του Αγαμέμνονα. Ήταν βασιλιάς της Σπάρτης και είχε παντρευτεί την Ωραία Ελένη. Όταν κάποτε ο Μενέλαος είχε πάει ταξίδι στην Κρήτη, επισκέφτηκε τη χώρα του ο Πάρης, γιος του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου. Μόλις αντίκρισε την Ελένη, την ερωτεύτηκε και την έκλεψε με τη βοήθεια της θεάς Αφροδίτης. Ο Μενέλαος τότε επέστρεψε στη Σπάρτη και ζήτησε από τον αδελφό του και άλλους Έλληνες ηγεμόνες να υπερασπιστούν την τιμή της Ελλάδας και να φέρουν πίσω τη γυναίκα του. Έτσι έγινε η Τρωική εκστρατεία και ο Μενέλαος πήρε μέρος με εξήντα καράβια. Αποδείχτηκε τολμηρός και αντρείος πολεμιστής, μονομάχησε με τον Πάρη, σκότωσε πολλούς Τρώες και πήρε μέρος στους ταφικούς αγώνες προς τιμήν του Πατρόκλου. Ήταν μαζί με τους Αχαιούς που είχαν κρυφτεί μέσα στο Δούρειο Ίππο, δηλαδή στο ξύλινο άλογο που έφτιαξαν οι Αχαιοί, για να μπουν με πονηριά στην Τροία.

6 Πέλοπας και Ιπποδάμεια Ήταν γιος του Τάνταλου, βασιλιά της Λυδίας ή της Φρυγίας. Παντρεύτηκε την Ιπποδάμεια και απόκτησαν τον Ατρέα, το Θυέστη, το Χρύσιππο και άλλα παιδιά. Όταν ο Πέλοπας ήταν νέος, ο πατέρας του θέλησε να δοκιμάσει τους θεούς. Τον έκοψε λοιπόν κομμάτια και τους πρόσφερε γεύμα τα μέλη του. Οι θεοί όλοι αμέσως αντιλήφθηκαν το ανοσιούργημα, Μόνο η Δήμητρα δεν το κατάλαβε, γιατί ήταν πικραμένη από την απαγωγή της κόρης της, και έφαγε ένα μέρος από τον ώμο του. Όταν οι θεοί τον ανάστησαν, αντικατέστησαν με ελεφαντοκόκαλο το μέρος του ώμου που έλειπε.

7

8 Η Ιπποδάμεια του Οινομάου στην ελληνική μυθολογία ήταν η πανέμορφη κόρη του Οινομάου και της συζύγου του Ευαρέτης (κατ' άλλους σύζυγός του ήταν η Στερόπη, ή η Ευρυθόη, κόρη του Δαναού). Ο Οινόμαος όμως κατά βάθος δεν επιθυμούσε να παντρέψει την Ιπποδάμεια, γιατί κατά μία εκδοχή την είχε ερωμένη του και κατά άλλη εκδοχή είχε πιστέψει σε ένα χρησμό, σύμφωνα με τον οποίο ο γαμβρός του θα τον σκότωνε. Διακήρυσσε λοιπόν ότι θα έδινε ως σύζυγο την Ιπποδάμεια σε όποιον τον νικούσε σε αρματοδρομία. Επειδή όμως τα άλογα του Οινομάου είχαν θεϊκή δύναμη και αντοχή, ο Οινόμαος νικούσε πάντα τον αντίπαλό του και υποψήφιο μνηστήρα της Ιπποδάμειας. Στη συνέχεια, του έκοβε το κεφάλι. Αφού είχε καρφώσει ήδη δώδεκα κεφάλια σε πασσάλους γύρω από το ανάκτορό του, εμφανίσθηκε μπροστά του ο Πέλοπας και ζήτησε την Ιπποδάμεια για γυναίκα..

9 Ατρέας Ατρέας και ο αδερφός του Θυέστης ήταν γιοι του Πέλοπα και της Ιπποδάμειας, έγιναν πρωταγωνιστές μιας δραματικής ιστορίας. Ο Πέλοπας, από τον οποίο η Πελοπόννησος πήρε το όνομά του, ήταν ο γιος του Ταντάλου, βασιλιά της Σίπυλου, και η Ιπποδάμεια ήταν κόρη του Οινόμαου, βασιλιά της Πίσας στην Ηλεία.

10 ΤΕΛΟΣ Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Από τους μαθητές. ΓιάννηςΤηλιακός,Λάζαρος Χανιώτης Από την καθηγήτρια κ.α Πρελορέντζου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google