Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ελένη - Κωνσταντίνος. Η πύλη των Λεοντών Η φημισμένη Πύλη των Λεόντων αποτελείται από τέσσερις καλοδουλεμένους ογκόλιθους: το κατώφλι, τις δυο παραστάδες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ελένη - Κωνσταντίνος. Η πύλη των Λεοντών Η φημισμένη Πύλη των Λεόντων αποτελείται από τέσσερις καλοδουλεμένους ογκόλιθους: το κατώφλι, τις δυο παραστάδες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ελένη - Κωνσταντίνος

2 Η πύλη των Λεοντών Η φημισμένη Πύλη των Λεόντων αποτελείται από τέσσερις καλοδουλεμένους ογκόλιθους: το κατώφλι, τις δυο παραστάδες και το ανώφλι. Τα δυο λιοντάρια αντιμέτωπα δεξιά και αριστερά από κιονίσκο, έστρεφαν τα κεφάλια τους προς τον επισκέπτη.

3

4 Ο τάφος του Αγαμέμνονα O Αγαμέμνονας είναι ένας από τους επιφανέστερους ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας. Βασιλιάς των Μυκηνών. Ήταν γιος του βασιλιά Ατρέα και της Αερόπης. Σύζυγος της Κλυταιμνήστρας. Είχε 4 παιδιά. Την Ιφιγένεια, την Ηλέκτρα,την Χρυσοθέμις και τον Ορέστη.

5 Η μάσκα του Αγαμέμνονα. Εσωτερικό τάφου

6

7 Ακάθιστος ύμνος Βυζαντινά χρόνια Έχει επικρατήσει όμως να λέγεται έτσι ένας ύμνος («Κοντάκιο») της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, ο οποίος ψάλλετε στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης τεσσερακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα). Θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας. Είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας. Η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και πλουτίζεται από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

8

9


Κατέβασμα ppt "Ελένη - Κωνσταντίνος. Η πύλη των Λεοντών Η φημισμένη Πύλη των Λεόντων αποτελείται από τέσσερις καλοδουλεμένους ογκόλιθους: το κατώφλι, τις δυο παραστάδες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google