Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΤΑΛΙΑ Μια εργασία του μαθητή: Τηλιόπουλου Ζήση Τμήμα: Β’3 Σχολικό Έτος: 2015-16.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΤΑΛΙΑ Μια εργασία του μαθητή: Τηλιόπουλου Ζήση Τμήμα: Β’3 Σχολικό Έτος: 2015-16."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΤΑΛΙΑ Μια εργασία του μαθητή: Τηλιόπουλου Ζήση Τμήμα: Β’3 Σχολικό Έτος: 2015-16

2 Έκταση Σύνολο:Σύνολο: 301.340 km 2 (72 η στον κόσμο) Νερό:Νερό: 2,4% Σύνορα:Σύνορα: 1.899,2 km Ακτογραμμή:Ακτογραμμή: 7.600 km

3 Πληθυσμός Εκτίμηση 2014:Εκτίμηση 2014: 60.788.845 (23 η στον κόσμο) Απογραφή 2011:Απογραφή 2011: 59.433.744 Πυκνότητα:Πυκνότητα: 201,71 κατ./km 2 (63 η στον κόσμο)

4 Μορφολογία Οροσειρές Η οροσειρά των Απεννίνων αποτελεί την σπονδυλική στήλη της Ιταλίας που φτάνει μέχρι το νοτιότερο άκρο της ιταλικής χερσονήσου και συνεχίζεται ακόμη και στη Σικελία. Έχει σαν ψηλότερη κορυφή το Γκράν Σάσσο σε υψόμετρο 2.914 μ. και μια χλωρίδα παρόμοια μ' αυτήν των ελληνικών βουνών.

5 Πεδιάδες Στο βόρειο μέρος της χώρας βρίσκεται η μεγάλη πεδιάδα της Λομβαρδίας που λέγεται και πεδιάδα του Πάδου. Αυτή, στην προέκτασή της σχηματίζει την πεδιάδα της Βενετίας. Στη δυτική πλευρά της χώρας σχηματίζονται οι μικρότερες πεδιάδες της Ρώμης και της Τοσκάνης και προς το ανατολικά οι πεδιάδες της Απουλίας και της Καλαβρίας.

6 Ποταμοί Οι πιο μεγάλοι ποταμοί βρίσκονται στη Β. Ιταλία. Ο Πάδος διαρρέει την πεδιάδα της Λομβαρδίας και χύνεται στο Αδριατικό πέλαγος. Είναι πλωτός σε μήκος 500 χλμ. από τις εκβολές του. Ο Αδίγης έχει μήκος 400 χλμ. και χύνεται στο Αδριατικό πέλαγος. Ο Τίβερης διασχίζει την πρωτεύουσα της χώρας, τη Ρώμη.

7 Λίμνες Η Ιταλία είναι πλούσια σε λίμνες που το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται στη Β. Ιταλία. Στους πρόποδες των Άλπεων είναι οι μεγάλες λίμνες Κόμο, Ματζόρε Βολσένας κλπ.

8 Ηφαίστεια Στην Ιταλία υπάρχουν τρία ενεργά ηφαίστεια: ο Βεζούβιος κοντά στη Νεάπολη το Στρόμπολι στα νησιά του Αιόλου η Αίτνα στη Σικελία.

9 Κόλποι και νήσοι Οι κυριότεροι κόλποι είναι της Βενετίας, της Γένοβας και του Τάραντα. Εκτός από τη Σαρδηνία και τη Σικελία έχει ένα μεγάλο αριθμό μικρών νησιών που της ανήκουν.

10 Αξιοθέατα Πύργος της Πίζας Ο Πύργος της Πίζας είναι το ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού της Ιταλικής πόλης της Πίζας. Βρίσκεται πίσω από τον Καθεδρικό και είναι η τρίτη παλαιότερη κατασκευή στην Πλατεία του Ντουόμο, της Πίζας. http://www.clickatlife.gr/

11 Λίμνη Κόμο Η λίμνη Κόμο βρίσκεται στην Λομβαρδία, στη βόρεια Ιταλία, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Έχει έκταση 146 km 2 και είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας μετά τις λίμνες Γκάρντα και Ματζόρε. Η λίμνη έχει μέγιστο βάθος μεγαλύτερο από 400 μ. και είναι μια από τις βαθύτερες λίμνες της Ευρώπης. Η λίμνη είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός από τους Ρωμαϊκούς ακόμη χρόνους και στις όχθες της έχουν κατασκευαστεί πολλές βίλλες. Η λίμνη θεωρείται συχνά ως μια από τις ομορφότερες στην Ευρώπη. Το όνομά της το πήρε από τη πόλη του Κόμο. Η λίμνη έχει τρεις βραχιόνες, που της δίνουν σχήμα Υ. https://upload.wikimedia.org/

12 Μαναρόλα Η Μαναρόλα είναι το παλιότερο από τα Cinque Terre, τα πέντε χωριουδάκια δηλαδή που βρίσκονται σκαρφαλωμένα στα απόκρημνα βράχια της νότιας άκρης της Ιταλικής Ριβιέρας, στη Λιγουρία και αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. http://www.clickatlife.gr/

13 Καθεδρικός ναός της Φλωρεντίας Ο καθεδρικός ναός Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε είναι το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Φλωρεντίας. Μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου, με χωρητικότητα 30,000 ατόμων, που χρειάστηκε εξακόσια χρόνια μέχρι την ολοκλήρωσή της, το 1887. Κατασκευάστηκε σε τρεις διαφορετικές περιόδους. http://www.clickatlife.gr/

14 http://16marianti16.blogspot.gr/

15 http://www.athoshellas.gr/

16 Πλατεία της Σιένα Η κεντρική πλατεία της Σιένα, Piazza del Campo, είναι μία από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πλατείες της Ευρώπης και ονομαστή για την ομορφιά της. Στην Piazza del Campo λαμβάνει χώρα το σημαντικότερο γεγονός της πόλης, το λεγόμενο “Palio di Siena”, μία ιστορική ιπποδρομία που έχει τις ρίζες της στο μεσαίωνα και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου και στις 16 Αυγούστου, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. http://www.clickatlife.gr/

17 http://politistiko-3glykaganarg.blogspot.gr/

18 Τα κανάλια της Βενετίας Η Βενετία είναι πόλη χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. http://www.epirusportal.gr/

19 http://perierga.gr/

20 Μεγαλύτερες πόλεις Πρωτεύουσα: Πρωτεύουσα: Ρώμη Μεγαλύτερες πόλεις: Μιλάνο Νάπολη Τουρίνο Παλέρμο Γένοβα

21 Επίσημη γλώσσα Τα ιταλικά είναι μια λατινογενής γλώσσα, άμεση διάδοχος της διαλέκτου της Φλωρεντίας, ανήκει στην οικογένεια των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και ομιλείται από περίπου 70 εκατομμύρια ανθρώπους κυρίως στην Ιταλία.

22 Οικονομία Από οικονομική άποψη, η Ιταλία, στα χρόνια μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ήταν ένα από τα πιο δυναμικά κράτη της ευρωπαϊκής ηπείρου που μεταβλήθηκε από αγροτική χώρα σε χώρα βιομηχανική. Η βιομηχανική διαδικασία της Ιταλίας είναι ακόμα πιο σπουδαία αν σκεφτούμε ότι η χώρα είναι ουσιαστικά χωρίς πρώτες ύλες. Κοντά στη βιομηχανία αναπτύχθηκαν και οι υπηρεσίες και γενικά οι τριτογενείς δραστηριότητες. Η επέκταση της βιομηχανίας ενδιαφέρει κυρίως τις βόρειες περιοχές, όπου η ιδιωτική πρωτοβουλία βρήκε πιο πρόσφορο έδαφος. Στο νότο, αντίθετα, πραγματοποιήθηκαν έργα κυρίως υποδομής.

23 Γεωργία:Γεωργία: δημητριακά, λαχανικά αμπέλια, ελιές, εσπεριδοειδή, φρούτα Κτηνοτροφία:Κτηνοτροφία: βοοειδή, πρόβατα, γίδες και χοίροι Ορυκτές πηγέςΟρυκτές πηγές: κοιτάσματα σιδήρου, μολύβδου, ψευδαργύρου, αντιμονίου, πετρελαίου (Σαρδηνία) Τομείς βιομηχανίας:Τομείς βιομηχανίας: ο μεταλλουργικός, ο μηχανικός, ο ηλεκτρικός, ο χημικός και ο οικοδομικός. Μηχανικές παραγωγές:Μηχανικές παραγωγές: αυτοκινήτων, συγκεντρωμένες κυρίως στη FIAT Άλλες βιομηχανίες:Άλλες βιομηχανίες: τροφίμων, υφαντουργίας, υποδημάτων, τουρισμού

24 Πολίτευμα Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το κοινοβούλιο αποτελείται από δύο νομοθετικά σώματα, τη βουλή των αντιπροσώπων και τη Σύγκλητο της δημοκρατίας.

25 Πολιτισμός Η Ιταλία είναι γνωστή για τις τέχνες, τον πολιτισμό, και πολλά μνημεία της, όπως ο Πύργος της Πίζας και το Ρωμαϊκό Κολοσσαίο, όπως και για την κουζίνα της, το κρασί, τον τρόπο ζωής, την μόδα, το ντιζάιν, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τις εικαστικές τέχνες και τη μουσική (κυρίως όπερα). Η μουσική επιρροή των Ιταλών συνθετών αποδείχτηκε τεράστια. Οι σύγχρονοι Ιταλοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες, συνθέτες και σχεδιαστές συνεχίζουν να συνεισφέρουν σημαντικά στο δυτικό πολιτισμό. Το Ποδόσφαιρο είναι το εθνικό άθλημα των Ιταλών και το πάθος τους για το άθλημα αυτό είναι φανερό. Η Ιταλία έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου τέσσερις φορές.

26 Γλώσσες Στην Ιταλία ομιλούνται πολλές διάλεκτοι των Ιταλικών. Μερικοί εκτιμούν πως πολλές από αυτές αποτελούν ξεχωριστές γλώσσες. Υπάρχουν περίπου 33 διάλεκτοι.

27 Ιστορία Στην προϊστορική εποχή υπήρχαν στην Ιταλία δύο πολιτισμοί ινδοευρωπαϊκής καταγωγής, ο ένας στο βορρά και ο άλλος στο κέντρο της χερσονήσου. Γύρω στον 8ο αι. π.Χ. οι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες στη νότιο Ιταλία και τη Σικελία. Τον 5ο αι. π.Χ. οι Γαλάτες εγκαταστάθηκαν στην πεδιάδα του Πάδου. Τον 3ο αι. π.Χ. η Ιταλία ενώθηκε από τους Ρωμαίους. Το 476μ.Χ., με την απομάκρυνση του τελευταίου αυτοκράτορα, έλαβε τέλος η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία της Δύσης. Τους επόμενους αιώνες η Ιταλία πέρασε από πολλές διαφορετικές εξουσίες Ξεκινώντας από τον 11ο αι. έχουμε τη δημιουργία του ελεύθερου ιταλικού δήμου, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να εξαλείψει την κυριαρχία της αυτοκρατορίας. Το 14ο αι. πολλοί δήμοι μεταμορφώθηκαν σε σινιορίες και πριγκιπάτα.

28 Το τέλος του 15ου αι. συμπίπτει με την κρίση της ιταλικής ελευθερίας. Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Κάρολος Η΄ κατέβηκε στην Ιταλία και κυρίευσε το Βασίλειο της Νάπολης. Το 1559 επικυρώθηκε η ισπανική κυριαρχία στην Ιταλία. Η Ιταλική Αναγέννηση υπήρξε έργο διανοούμενων και αρχηγών. Η χώρα βρήκε ξανά την ισορροπία της με την κυβέρνηση του Τζιολίτι. Αργότερα η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστρία, ελπίζοντας να επιτύχει την εδαφική ενότητα. Ο πόλεμος τελείωσε με νίκη το 1918. Η Ιταλία έκανε την είσοδό της στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο τον Ιούνιο του 1940. Το 1955 η χώρα έγινε αποδεκτή στον ΟΗΕ. Το1983 εδραιώθηκε η πρώτη κυβέρνηση σοσιαλιστικής κατεύθυνσης στην ιστορία της δημοκρατίας. Στις πολιτικές εκλογές του 1994 κέρδισε το κόμμα του οποίου πρόεδρος ήταν ο Μπερλουσκόνι.

29 Δικτυογραφία https://el.wikipedia.org/https://el.wikipedia.org/ https://www.schooltravel.gr/https://www.schooltravel.gr/ http://www.propaganda.net.gr/ http://politistiko-3glykaganarg.blogspot.gr/ http://www.dpgr.gr/ http://www.clickatlife.gr/ http://16marianti16.blogspot.gr/


Κατέβασμα ppt "ΙΤΑΛΙΑ Μια εργασία του μαθητή: Τηλιόπουλου Ζήση Τμήμα: Β’3 Σχολικό Έτος: 2015-16."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google