Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ. Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) αποσυναρμολογεί ένα ηλεκτρικό αερόθερμο και εντοπίζει βλάβες με τη βοήθεια των καταλλήλων οργάνων. (β)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ. Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) αποσυναρμολογεί ένα ηλεκτρικό αερόθερμο και εντοπίζει βλάβες με τη βοήθεια των καταλλήλων οργάνων. (β)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ

2 Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) αποσυναρμολογεί ένα ηλεκτρικό αερόθερμο και εντοπίζει βλάβες με τη βοήθεια των καταλλήλων οργάνων. (β) εξηγεί τη λειτουργία του αερόθερμου και σχεδιάζει το ηλεκτρικό του κύκλωμα. (γ) συγκρίνει το αερόθερμο με την ηλεκτρική θερμάστρα ακτινοβολίας. (δ) λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας κατά την εργασία του. (ε) εξηγεί τη σημασία της γείωσης και γειώνει σωστά τη συσκευή. (στ) εκτελεί έλεγχο της συσκευής σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς.

3 Λειτουργία του ηλεκτρικού αερόθερμου Τα αερόθερμα είναι θερμάστρες στις οποίες ο αέρας κυκλοφορεί τεχνητά από έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα και γι’ αυτό ονομάζονται και θερμάστρες τεχνητής κυκλοφορίας. Η αντίσταση (ισχύος 1 kW ή 2 kW) τοποθετείται γυμνή μπροστά από τα φυλλαράκια (γρίλια) ενός περιβλήματος. Πίσω του το περίβλημα έχει άλλα φυλλαράκια και μπροστά τους υπάρχει ένας ανεμιστήρας. Ο ανεμιστήρας μπορεί να είναι φυγοκεντρικός ή αξονικός. Ο ηλεκτρικός κινητήρας του είναι συνήθως τύπου επαγωγής με βραχυκυκλωμένο πόλο, πολύ μικρής ισχύος. Ο ανεμιστήρας τραβά αέρα από τα πίσω φυλλαράκια, τον στέλνει μέσα από την αντίσταση και τον βγάζει ζεστό έξω από τα μπροστινά φυλλαράκια. Η κυκλοφορία είναι γρήγορη και το δωμάτιο θερμαίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

4 Κάποτε υπάρχει και θερμοστάτης που ελέγχει τη θερμοκρασία του δωματίου. Τοποθετείται κοντά στα φυλλαράκια της εισόδου του αέρα στη θερμάστρα. Επίσης είναι δυνατό να υπάρχει και θερμοστάτης ασφάλειας, πάνω από την αντίσταση, που σε περίπτωση μη λειτουργίας του ανεμιστήρα και υπερθέρμανσης διακόπτει τελείως το κύκλωμα. Από τα κυκλώματα φαίνεται ότι η ηλεκτρική αντίσταση δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν τροφοδοτηθεί πρώτα ο ηλεκτρικός ανεμιστήρας. Κάποτε συναντιέται και διακόπτης ανατροπής στη θερμάστρα. Αυτός, σε περίπτωση ανατροπής της, ανοίγει και διακόπτει το κύκλωμα. Υπάρχουν και ηλεκτρικά αερόθερμα με τρεις στάσεις ισχύος. Ηλεκτρικά κυκλώματα αερόθερμων:

5 Συμπτώματα και βλάβες στα ηλεκτρικά αερόθερμα: ΣυμπτώματαΒλάβες Το αερόθερμο δε λειτουργεί καθόλου Χαλασμένος θερμοστάτης Ανοιχτό κύκλωμα αντίστασης Κομμένη παροχή Καίγεται η ασφάλεια Βραχυκύκλωμα Το αερόθερμο δε βγάζει καθόλου αέρα Καμένος κινητήρας Χαλασμένος ο διακόπτης Το αερόθερμο βγάζει μόνο κρύο αέρα Δε λειτουργεί το θερμικό στοιχείο

6 ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΡ. 22 ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΕΡΟΘΕΡΜΟ. Στόχοι: Ο μαθητής να: (α) αποσυναρμολογεί ένα ηλεκτρικό αερόθερμο και εντοπίζει βλάβες με τη βοήθεια των καταλλήλων οργάνων. (β)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google