Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το πλυντήριο ρούχων ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το πλυντήριο ρούχων ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το πλυντήριο ρούχων ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Αναφέρει το σκοπό του πλυντηρίου ρούχων και τους βασικούς τρόπους με τους οποίους γίνεται η πλύση 2. Αναγνωρίζει τα κύρια μέρη και αναφέρει το σκοπό του προγραμματιστή (χρονοδιακόπτη) 3. Περιγράφει σε συντομία ένα πρόγραμμα λειτουργίας του πλυντηρίου ρούχων 4. Εξηγεί τη σημασία που έχει ο τρόπος εισαγωγής των ρούχων στον κάδο του πλυντηρίου 

2 Το πλυντήριο ρούχων Το οικιακό πλυντήριο ρούχων είναι μια συσκευή που κάνει την πλύση των ρούχων για τη νοικοκυρά. Είναι εφοδιασμένο με μια σειρά κουμπιά και μπορεί να θερμαίνει το νερό, να πλένει τα ρούχα, να τα ξεπλένει και να τα στύβει μέσα σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια. Έχει προγράμματα για ασπρόρουχα, για χρωματιστά ρούχα και για μάλλινα ή συνθετικά ρούχα. Για να μπει σε λειτουργία το πλυντήριο, πρέπει να είναι κλειστή η πόρτα της συσκευής, να τραβηχτεί έξω το κουμπί του χρονοδιακόπτη και να έχει πίεση το νερό.

3 Τα μέρη του πλυντηρίου χωρίζονται σε Μηχανικά και τα Ηλεκτρικά
Μηχανικά μέρη Περίβλημα Κάδος Τύμπανο Σαπουνοθήκη Ελατήρια Φίλτρο Ευκίνητα ποδαράκια Λάστιχα Ιμάντας και τροχαλίες Πόρτα Λάστιχο πόρτας Ρουλεμάν Βαρίδι

4 Περίβλημα Κάδος Τύμπανο
Το περίβλημα του πλυντηρίου είναι από σιδερένια λαμαρίνα μπογιατισμένη στο φούρνο και περιβάλλει όλα τα μέρη του πλυντηρίου. Κάδος Ο κάδος είναι ένας μεγάλος οριζόντιος κύλινδρος με άνοιγμα μπροστά, που περιέχει το νερό και το τύμπανο μέσα στο οποίο γίνεται η πλύση. Τύμπανο Το τύμπανο είναι το μέρος του πλυντηρίου μέσα στο οποίο μπαίνουν τα ρούχα. Είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτη λαμαρίνα με πάμπολλες τρυπίτσες στην περιφέρεια.

5 Σαπουνοθήκη Ελατήρια Φίλτρο Ευκίνητα ποδαράκια
Η σαπουνοθήκη βρίσκεται στο πάνω μέρος του πλυντηρίου και μπορεί να έχει από δυο μέχρι τέσσερις θήκες. Ελατήρια Τα ελατήρια είναι δυο ή τέσσερα και συγκρατούν τον κάδο στο πάνω μέρος. Φίλτρο Ο σκοπός του φίλτρου είναι να προστατεύει την αντλία του νερού από χώματα, άμμους, κουμπιά, κλωστές κ.α. Ευκίνητα ποδαράκια Χρησιμεύουν στο να κρατούν τον κάδο από κάτω αλλά ταυτόχρονα και να απορροφούν τις ταλαντώσεις του.

6 Λάστιχα Ιμάντας και τροχαλίες Η Πόρτα
Τα λάστιχα του πλυντηρίου είναι δυο: Το λάστιχο εισαγωγής που συνδέεται στη βρύση και το λάστιχο εξαγωγής που στερεώνεται στο σωλήνα αποχέτευσης. Ιμάντας και τροχαλίες Το τύμπανο διαθέτει μια τροχαλία μεγάλης διαμέτρου και ο κινητήρας μια τροχαλία μικρής διαμέτρου. Οι δυο τροχαλίες συνδέονται με έναν ιμάντα (κολάνι). Έτσι, η ταχύτητα του κινητήρα μειώνεται στο τύμπανο κατά 5 ή 6 φορές περίπου. Η Πόρτα Η πόρτα είναι γυάλινη και έχει βαθούλωμα που φτάνει μέχρι το στόμιο του τυμπάνου. Διαθέτει στο άνοιγμά της ένα ηλεκτρικό-θερμικό διακόπτη. Αυτός ο διακόπτης δυο λεπτά μετά το κλείσιμο της πόρτας, κλειδώνει την πόρτα και ξεκινά το πρόγραμμα. Δυο λεπτά, επίσης, μετά τη λήξη του προγράμματος, απασφαλίζει την πόρτα και διακόπτει το κύκλωμα.

7 Λάστιχο πόρτας Ρουλεμάν Βαρίδι
Είναι ένας εύκαμπτος λαστιχένιος δακτύλιος που τοποθετείται μεταξύ του κάδου και του περιβλήματος του πλυντηρίου. Έτσι, το νερό δεν μπορεί να χυθεί από τον κάδο στο εσωτερικό του πλυντηρίου. Ρουλεμάν Το ρουλεμάν είναι το εξάρτημα που κρατά τον άξονα του κάδου. Βρίσκεται μέσα σ΄ένα μεταλλικό σταυρό, στερεωμένο στο πίσω μέρος του κάδου. Βαρίδι Το βαρίδι είναι ένας όγκος σκληρού τσιμέντου για ισορρόπηση του κάδου.

8 Ηλεκτρικά μέρη Θερμοστάτες σταθερής θερμοκρασίας Ρυθμιζόμενος θερμοστάτης Πιεζοστάτης Αντλία νερού Θερμικό στοιχείο Ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες νερού Ηλεκτρικός κινητήρας Χρονοδιακόπτης Πυκνωτής

9 Θερμοστάτες σταθερής θερμοκρασίας
Είναι τύπου βεντούζας και στερεώνονται στη ράχη του κάδου. Ό ταν το νερό θερμανθεί στην προκαθορισμένη θερμοκρασία, το διμεταλλικό έλασμα του θερμοστάτη κυρτώνει και απότομα ενώνει τις επαφές. Ο χρονοδιακόπτης συνδέεται και προχωρεί στην πλύση. Ρυθμιζόμενος θερμοστάτης Έχει το βολβό του εμβαπτισμένο στο νερό, στο πίσω ή κάτω μέρος του κάδου. Το κουμπί ρύθμισής του βρίσκεται στην πρόσοψη του πλυντηρίου. Ρυθμίζεται σε θερμοκρασίες 25ο – 95 οC. Διαθέτει τριχοειδή σωλήνα, φυσερό, βολβό, επαφές και άξονα ρύθμισης. Πιεζοστάτης Είναι ένα όργανο που ελέγχει το ύψος του νερού μέσα στον κάδο. Διαθέτει ένα λαστιχάκι, αεροπαγίδα, διακόπτη, διάφραγμα και κάλυμμα.

10 Αντλία νερού Θερμικό στοιχείο
Βρίσκεται στο κάτω μέρος του πλυντηρίου και παίρνει νερό από τον κάδο μέσω του φίλτρου. Όταν λειτουργεί, η αντλία στέλλει το νερό στο λάστιχο εξόδου. Η αντλία διαθέτει φτερωτή φυγοκεντρικού τύπου και μικρό κινητήρα (100W), τύπου επαγωγής. Η ταχύτητά της είναι rpm. Θερμικό στοιχείο Βρίσκεται στον πάτο του κάδου. Έχει σχήμα U ή Μ και αποτελείται από μια σωλήνωση που περνά από ένα μεταλλικό έλασμα με λαστιχάκι. Η ισχύς του είαι περίπου 2,7 kW.

11 Ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες νερού
Η είσοδός τους συνδέεται στο λάστιχο εισαγωγής νερού του πλυντηρίου. Όταν η βαλβίδα δεν τροφοδοτείται με ρεύμα, το ελατήριο πιέζει το διάφραγμα προς τα κάτω και φράζει την πορεία του νερού από την είσοδο στην έξοδο. Όταν τροφοδοτηθεί με ρεύμα, ο πυρήνας μαγνητίζεται και έλκεται προς τα πάνω. Το διάφραγμα ελευθερώνεται και το νερό με την πίεση που έχει, τρέχει από την είσοδο στην έξοδο.

12 Ηλεκτρικός κινητήρας Χρονοδιακόπτης
Βρίσκεται πάνω στον κάδο. Με έναν ιμάντα περιστρέφει την τροχαλία του τυμπάνου. Είναι κινητήρας επαγωγής και έχει δύο ταχύτητες: μια ψηλή για το στύψιμο (3 000 rpm) και μια χαμηλή για την πλύση (300 rpm). Χρονοδιακόπτης Ο χρονοδιακόπτης είναι “ο διευθυντής” του πλυντηρίου. Όχι όνο δουλεύει το πρόγραμμα αλλά καθορίζει το πότε και για πόσο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει κάθε εξάρτημα. Διαθέτει ένα μικρό ηλεκτρικό κινητήρα, ένα μηχανισμό, πλαστικούς τροχούς και τις επαφές . Οι πλαστικοί τροχοί έχουν στην περιφέρειά τους εγκοπές ώστε, καθώς περιστρέφονται, κλείνουν ή ανοίγουν τις κατάλληλες επαφές για χρονικό διάστημα ανάλογο με το μήκος της εγκοπής.

13 Διακόπτης της πόρτας Βρίσκεται πάνω στο περίβλημα κοντά στην πόρτα. Όταν κλείσει η πόρτα, με τη βοήθεια ενός διμεταλλικού ελάσματος και μιας αντίστασης, ο διακόπτης ασφαλίζει την πόρτα σε δύο λεπτά και ξεκινά το κύκλωμα. Όταν τελειώσει το πρόγραμμα του πλυντηρίου, ο διακόπτης πόρτας νεκρώνει το κύκλωμα και απασφαλίζει την πόρτα σε δυο λεπτά.

14 Πυκνωτής Ο πυκνωτής μόνιμης λειτουργίας βελτιώνει το συντελεστή ισχύος του κινητήρα και βοηθά τον κινητήρα να περιστρέφεται προς μια κατεύθυνση. Ο πυκνωτής εκκίνησης βοηθά να ξεκινήσει ο κινητήρας αλλά μετά την εκκίνηση αποσυνδέεται.


Κατέβασμα ppt "Το πλυντήριο ρούχων ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google