Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από τους μαθητές της Στ΄1:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από τους μαθητές της Στ΄1:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Από τους μαθητές της Στ΄1:
Τα ψηφιδωτά της Πάφου Από τους μαθητές της Στ΄1: Κωνσταντίνο Καλογήρου Λουκά Πάφιο Γιώργο Ζύμπηλο Χάρη Μιχαήλ

2

3 ΟιΚΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Στην Πάφο βρίσκονται σημαντικές κατοικίες με μωσαϊκά δάπεδα του 3ου αιώνα π.Χ. Μία από αυτές είναι η «Οικία του Διονύσου» που ονομάστηκε έτσι γιατί σε πολλά από τα μωσαϊκά της εικονίζεται ο Θεός Διόνυσος. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι ο «Θρίαμβος του Διονύσου», όπου ο θεός Διόνυσος εικονίζεται πάνω σένα άρμα που το σέρνουν δύο πάνθηρες και τον συνοδεύουν ο Βάκχος, που έχει στα χέρια του ένα μεγάλο κρατήρα με κρασί, και οι ακόλουθοί του. Υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο πλήθος μωσαϊκών ψηφιδωτών στο αίθριο και στις αίθουσες της οικίας, με σκηνές από την ελληνική μυθολογία (Διόνυσος και Ικάριος, Ποσειδώνας και Αμυμώνη, Απόλλωνας και Δάφνη, Δίας και Γανυμήδης, Ιππόλυτος και Φαίδρα).

4 Η ΕΠΑΥΛΗ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ Τα ψηφιδωτά της Έπαυλης του Θησέα βρίσκονται κοντά στην Οικία του Διονύσου και χρονολογούνται από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον εξαιρετικού ενδιαφέροντος γεωμετρικό διάκοσμο καθώς και μυθολογικές αναπαραστάσεις. Αξίζει κανείς να δει τα ψηφιδωτά που απεικονίζουν τον Θησέα να σκοτώνει τον Μινώταυρο και τη γέννηση του Αχιλλέα.

5 ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ Οικία του Ορφέα
Τα ψηφιδωτά της έπαυλης αυτής ανήκουν στον τρίτο αιώνα μ.Χ. και βρίσκονται δυτικά της Έπαυλης του Θησέα. Υπάρχουν τρεις αναπαραστάσεις της μυθολογίας που αξίζει κανείς να δει και είναι εκείνες που απεικονίζουν τον Ορφέα με τη λύρα του, τον Ηρακλή και το λιοντάρι της Νεμέας και την Αμαζόνα.

6 ΕΠΑΥΛΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ Έπαυλη του Αιώνα
Τα ψηφιδωτά της Έπαυλης του Αιώνα χρονολογούνται από τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. και βρίσκονται κοντά στα ψηφιδωτά του Διονύσου και του Θησέα. Οι πέντε σκηνές της μυθολογίας που αξίζει κανείς να δει είναι εκείνες που αναπαριστούν το λουτρό του Διονύσου, τη Λήδα και τον Κύκνο, το διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ της Κασσιόπειας και των Νηρηίδων, τον Απόλλωνα και το Μαρσύα και, τέλος, τη θριαμβευτική πομπή του Διονύσου.

7 Η ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Η Οικία του Διονύσου
Ο διάκοσμος των ψηφιδωτών και οι μυθολογικές συνθέσεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αναστηλωμένης αυτής ρωμαϊκής έπαυλης, η οποία χρονολογείται από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. Η έπαυλη ονομάζεται "Οικία του Διονύσου" χάρη στις πολλές αναπαραστάσεις του Διονύσου, του θεού του κρασιού. Ανήκε πιθανότατα σε κάποιο μέλος της ρωμαϊκής κυβερνητικής τάξης ή σε κάποιον πλούσιο κάτοικο της Πάφου.

8 ΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΠΟΧΩΝ
Η έπαυλη αυτή βρίσκεται βόρεια της Οικίας του Ορφέα. Ονομάστηκε έτσι από το ψηφιδωτό που απεικονίζει την προσωποποίηση των τεσσάρων εποχών, το οποίο χρονολογείται από το πρώτο μισό του τρίτου αιώνα μ.Χ.

9


Κατέβασμα ppt "Από τους μαθητές της Στ΄1:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google