Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΣ

2 Σπίτια πολλά και διάφορα.
Οι περιοχές κατοικίας καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση μέσα στις βυζαντινές πόλεις. Οι οικίες βρίσκονται άλλοτε κοντά η μία στην άλλη και άλλοτε διάσπαρτες στο χώρο. Το σχέδιο και η διαρρύθμισή τους εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (π.χ. γεωμορφολογία, κλίμα κ.α.), με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη ποικιλία στη μορφή τους, ανά περιοχή και εποχή. Στη μορφή αλλά και στον εξοπλισμό των οικιών αντανακλάται και η κοινωνική κατάσταση των ιδιοκτητών τους. Τα σπίτια των πλουσίων ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα ως προς το μέγεθος, τις ανέσεις και την πολυτελή τους διακόσμηση. 

3 ...για πλούσιους και φτωχούς
Στις βυζαντινές πόλεις ζεί τόσο η αριστοκρατία, όσο και ο απλός λαός, χωρίς να ξέρουμε αν υπάρχουν ξεχωριστές συνοικίες για τους πλούσιους. Σύμφωνα, όμως, με τις πηγές, η κοινωνική διαστρωμάτωση αντανακλάται στη μορφή αλλά και στον εξοπλισμό των οικιών. Τα σπίτια των πλουσίων ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα ως προς το μέγεθος και ως προς την πολυτελή διακόσμησή τους, με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά δάπεδα. Από την άλλη, συχνά, δύο ή περισσότερες φτωχές οικογένειες μοιράζονται μεταξύ τους μία οικία, ενώ από τη συγκατοίκηση αυτή δεν απουσιάζουν τα προβλήματα μεταξύ των γειτόνων. Τέλος, οι πλούσιοι διαθέτουν πολλά και πολυτελή έπιπλα και σκεύη, σε αντίθεση με τους φτωχούς, των οποίων η οικοσκευή καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες. .

4 Με την άδεια του Νόμου Ειδικές νομοθετικές διατάξεις ρυθμίζουν την οικοδόμηση των οικιών και γενικότερα των κτιρίων στο Βυζάντιο. Αφορούν, μεταξύ άλλων, στον αριθμό των ορόφων, στις αποστάσεις των κτισμάτων, στην παρεμπόδιση της θέας, στο χτίσιμο των εξωστών και των κλιμακοστασίων και περιλαμβάνουν ποινές για αυτούς που παρανομούν.  Η νομοθεσία απαγορεύει, για παράδειγμα, να εκβάλλουν οι σωλήνες αποχέτευσης των οικιών σε πλατεία, δρόμο ή αγορά, αποκαλύπτοντας τη φροντίδα για τη δημόσια υγεία αλλά και το γεγονός ότι οι διαβάτες έρχονταν συχνά αντιμέτωποι με τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις!

5 ΕΙΚΟΝΕΣ


Κατέβασμα ppt "ΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΡΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google