Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ρωμαϊκά κτίσματα στην Θεσσαλονίκη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ρωμαϊκά κτίσματα στην Θεσσαλονίκη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ρωμαϊκά κτίσματα στην Θεσσαλονίκη
Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2014 1ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης

2 Περιεχόμενα Αψίδα του Γαλερίου (καμάρα) Ρωμαϊκή αγορά
Ανάκτορα Γαλερίου Ροτόντα Ιππόδρομος

3 Καμάρα, Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου
Καμάρα, Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου Η Αψίδα του Γαλέριου χτίστηκε λίγο πριν από το 305 μ.Χ. και ονομάζεται και Καμάρα. Δίπλα στο σωζόμενο τόξο υπήρχε ένα ακόμα ίδιο, στο σημείο όπου η πομπή του θριάμβου από τα ανάκτορα συναντούσε τον πλέον πολυσύχναστο δρόμο στη Θεσσαλονίκη. Στα ανάγλυφα απεικονίζεται η νίκη των Ρωμαίων κατά των Περσών.

4 Ρωμαϊκή αγορά Η ρωμαϊκή Αγορά  είναι έργο του 2ου- 3ου αιώνα μ. Χ. και η στοά της ήταν διπλή, με κίονες που είχαν ανάγλυφες παραστάσεις (σήμερα φυλάσσονται στο Λούβρο). Σήμερα διοργανώνονται μεριές εκθέσεις στην περιοχή της στοάς. Κοινά κτίσματα είναι η πλατεία, τα λουτρά και το ωδείο, που χρησιμοποιείται ως θερινό θέατρο.

5 Ανάκτορα Γαλερίου Τα Ανάκτορα του Γαλέριου κτίστηκαν επίσης στις αρχές του 4ου αιώνα στο κέντρο της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Σήμερα σώζεται κτηριακό συγκρότημα με δύο ορόφους και με τετράγωνη ανοικτή αυλή. Το Οκτάγωνο βρίσκεται κοντά στη νοτιοδυτική άκρη των ανακτόρων του Γαλέριου. Το μεγάλο κτήριο κοσμείται από ορθομαρμαρώσεις και ψηφιδωτά δάπεδα, όπου ίσως βρισκόταν η αίθουσα του θρόνου.

6 Ροτόντα Η Ροτόντα είναι κυκλικό κτήριο, με διάμετρο γύρω στα 24μ. Καλύπτεται από ημισφαιρικό τρούλο και κτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. για να χρησιμοποιηθεί ως ναός ή μαυσωλείο του Γαλέριου. Επί Αυτοκράτορα Θεοδόσιου μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία. Σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσειακός χώρος.

7 Ιππόδρομος Ο Ιππόδρομος ήταν πολύ κοντά στα ανατολικά τείχη της πόλης (σημερινή Πλατεία Ιπποδρομίου). Είχε μήκος 500 μέτρα και πλάτος 125. Λειτουργούσε μέχρι και τον 7ο αιώνα μ.Χ. Σ’ αυτόν έγινε η σφαγή Θεσσαλονικέων το 390 μ.Χ. μετά από εντολή του αυτοκράτορα Θεοδόσιου. Σήμερα σώζονται πολύ λίγα τμήματα, στα υπόγεια των παρακείμενων πολυκατοικιών.

8 Πηγή wikipedia Θεσσαλονίκη βιβλίο της Ελένη Σβωρόνου

9 Ρωμαϊκά κτίσματα στην Θεσσαλονίκη
Φανή Λαζάρου –Τρανού Ε2 2014 1ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσ/νίκης


Κατέβασμα ppt "Ρωμαϊκά κτίσματα στην Θεσσαλονίκη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google