Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σχολικό έτος 2009-2010 ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σχολικό έτος 2009-2010 ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σχολικό έτος 2009-2010 ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ

2  Η Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών της Μεσογείου, όπως είναι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1960.  Ο τρόπος αυτός διατροφής κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι Μεσογειακών περιοχών ζουν περισσότερο.

3  Η κύρια μελέτη, όσον αφορά τον μεσογειακό τρόπο διατροφής, είναι η περίφημη « έρευνα των Επτά Χωρών », που οργανώθηκε από τον διάσημο Καρδιολόγο από τη Μινεσότα, Καθηγητή Ansell Keys στις δεκαετίες του 1950 και 1960 σε 7 χώρες, στις οποίες μελετήθηκαν 11.500 άτομα.  Η έρευνα εξέτασε τη σχέση των διατροφικών συνηθειών των περιοχών αυτών με ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιόπαθειες.

4 1. Ελλάδα (Κρήτη) 2. Ιταλία 3. Γιουγκοσλαβία 4. Ολλανδία 5. Φινλανδία 5 4 2 6. ΗΠΑ 7. Ιαπωνία 7 6 3 1

5  Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της μελέτης εξέπληξε την διεθνή επιστημονική κοινότητα, καθώς απέδειξε ότι οι κάτοικοι της Κρήτης είχαν το καλύτερο επίπεδο υγείας, οδηγώντας τους ειδικούς ανά τον κόσμο να στρέψουν τον ενδιαφέρον τους στο « φαινόμενο της Κρήτης » όπως ονομάστηκε, χάρη στη μακροζωία του πληθυσμού του νησιού.

6

7 Τα βασικά της χαρακτηριστικά απεικονίζονται σχηματικά με την αντίστοιχη Διατροφική Πυραμίδα. Πρόκειται για μια γραφική αναπαράσταση των ποσοτήτων των διαφόρων συστατικών της δίαιτας με τη μορφή πυραμίδας.

8  Αφθονία τροφών φ υ τ ι κ ή ς προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια.  Ε λ α ι ό λ α δ ο ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια όπως βούτυρο, μαργαρίνη κτλ.  Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι.  Κατανάλωση ψ α ρ ι ο ύ και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση ( όχι καθημερινή ).

9  Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα ( να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται και αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα ).  Κατανάλωση ζάχαρης ( που υπάρχει βέβαια στα γλυκά ) σε εβδομαδιαία βάση ( όχι καθημερινή ).  " Κόκκινο " κρέας ( μοσχάρι, χοιρινό κτλ.) μόνο λίγες φορές το μήνα.  Λογική κατανάλωση κρασιού ( συνήθως με τα γεύματα 1-2 ποτήρια κρασιού ).

10  Η μεσογειακή δίαιτα συμβαδίζει με συστηματική σωματική άσκηση ( περπάτημα, γυμναστική, αθλητισμός ή οποιαδήποτε μορφή κίνησης ) στο επίπεδο που συντηρεί την αίσθηση της καθημερινής υγείας και ευεξίας.

11  Μην το τηγανίζετε αλλά καταναλώστε το ωμό ή σχεδόν ωμό.  Προσφέρει ενέργεια και έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας, γι ’ αυτό και θεωρείται από όλους ο πρωταγωνιστής της Μεσογειακής Διατροφής.  Συντελεί στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, της υπέρτασης, των θρομβώσεων, της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της κακής χοληστερίνης. Συμβάλλει στην μακροζωία και ενισχύει την άμυνα το οργανισμού κατά των ιώσεων και άλλων ασθενειών. Επιπλέον, βοηθάει και στη μακροζωία της μνήμης.

12  Προτιμήστε τα ωμά, φρέσκα και εποχής.  Σύμφωνα με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής είναι απαραίτητη η πρόσληψη τουλάχιστον 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, προστατεύουν από κάθε μορφή καρκίνου, συντελούν στην σωστή λειτουργία του εντέρου, προσφέρουν υγεία στο δέρμα και στα μαλλιά.

13  Τροφές με υψηλή θρεπτική αξία.  Τα όσπρια μαγειρεμένα με αγνό ελαιόλαδο προσφέρουν μία γευστική ποικιλία, ενώ αποτελούν μία ασπίδα προστασίας από την αναιμία, τον καρκίνο και τα καρδιακά νοσήματα. Τα όσπρια ή αλλιώς " το κρέας του φτωχού " πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι μας δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον.

14  Τα έχουμε σε μεγάλες ποσότητες στην χώρα μας, αλλά δυστυχώς τα απορρίπτουμε, παρόλο που είναι απαραίτητα για την σωματική και ψυχοκινητική ανάπτυξη παιδιών και ενηλίκων, καθώς και για την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων.  Επιπλέον, έχουν φώσφορο και ασβέστιο, δηλαδή βοηθούν στην σωστή όραση, στην σωστή ανάπτυξη του σκελετού μας, των δοντιών και των νυχιών.

15  Προτιμήστε το μαύρο, πολύσπορο, ζυμωτό ψωμί.  Στη Μεσογειακή διατροφή το μαύρο ψωμί είναι απαραίτητο σε κάθε γεύμα, μία μερίδα όμως είναι αρκετή. Το ψωμί που παρασκευάζεται από άλευρα ολικής αλέσεως, το μαύρο ή το λεγόμενο ολικής αλέσεως, είναι προτιμότερο από το " λευκό " ψωμί, το οποίο περιέχει πολύ λιγότερες - διαιτητικές - φυτικές ίνες.  Γενικά, το ψωμί αποτελεί σημαντική πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και του σίδηρου.

16  Το Μεσογειακό διατροφικό μενού αποτελεί συνταγή για μακροζωία, υγεία και ομορφιά.  Αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αφού προστατεύει από καρδιακές προσβολές, καρκίνο ( πχ παχέος εντέρου ), παχυσαρκία, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα καρδιαγγειακών νοσημάτων και της στεφανιαίας νόσου, βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους και προστατεύει από απώλεια μνήμης.

17 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

18 Το ερωτηματολόγιο περιείχε 15 ερωτήσεις. Κλήθηκαν να το απαντήσουν 100 μαθητές ( Γυμνασίου ). Απάντησαν 83 μαθητές. Εξ ’ αυτών : 48 κορίτσια 35 αγόρια

19 Εάν επιλέγατε εσείς τι θα φάτε κάθε μέρα, ποια θα ήταν η επιλογή σας ; Εάν επιλέγατε εσείς τι θα φάτε κάθε μέρα, ποια θα ήταν η επιλογή σας ; Μαγειρευτό φαγητό : 72% Fast food: 28%

20 Τι γίνεται με τα φρούτα και τα λαχανικά; Δυστυχώς, οι μισοί μαθητές απορρίπτουν τα φρούτα και τα λαχανικά! Πολύ σπάνια 48% Βασικό στοιχείο διατροφής 52%

21 Δεν τρώμε κάθε μέρα πατάτες και μακαρόνια. Είναι όμως 2-3 φορές τη βδομάδα στη διατροφή μας. 2-3 φορές : 80% κάθε μέρα : 20%

22 Τι γίνεται με το ψάρι και το κρέας ; Ψάρι / Κρέας Ανάλογες ποσότητες Πολύ κρέας / σχεδόν καθόλου ψάρι Αγόρια 52%48% Κορίτσια 76%24%

23 Τα κορίτσια έχουν στην διατροφή τους όσπρια. Τα αγόρια ; ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΓΟΡΙΑ

24 Πάλι τα κορίτσια είναι πιο συνειδητοποιημένα όσον αφορά την σπουδαιότητα του πρωινού στο σπίτι : Πρωινό (σπίτι ή από καντίνα) Πρωινό στο σπίτι (γάλα, χυμό, δημητριακά) Κυλικείο σχολείου (τυρόπιτα, πίτσα, κρουασάν) Αγόρια52%48% Κορίτσια68%32%

25 Εκεί που διαπιστώνουμε « κακές » συνήθειες είναι στην κατανάλωση του junk food…. Junk food σπάνια τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα Αγόρια32%68% Κορίτσια48%52%

26  Η τροφή είναι κάτι περισσότερο από ουσίες. Τα πιάτα που τρώμε συχνά περιέχουν οικογενειακές παραδόσεις, ιστορία, κουλτούρα, ακόμα και προσωπικές αναμνήσεις.  Αλλά όπως έχουν δείξει οι έρευνες παγκοσμίως, οι διατροφικές συνήθειες, που διαφέρουν από τόπο σε τόπο, μπορεί να αλλάξουν για να αποκτήσουν τα πλεονεκτήματα του οφέλους στην υγεία, που σχετίζονται με τη μεσογειακή διατροφή. Και να πώς …

27  Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο, όπου είναι εφικτό.  Τσιμπολογήστε ξηρούς καρπούς, σπόρους ή φρούτα αντί για κατεργασμένες τροφές.  Να περιλαμβάνετε σαλάτα με φυλλώδη πράσινα λαχανικά στα περισσότερα γεύματα.  Να προτιμάτε ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά, ρύζι και άλλα δημητριακά.  Να ετοιμάζετε τουλάχιστον δυο γεύματα χορτοφαγίας την εβδομάδα.

28  Προσθέστε ένα ή δυο πιάτα που περιέχουν όσπρια στο εβδομαδιαίο μενού σας.  Να τρώτε ψάρι, όχι τηγανητό, τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Αν τρώτε κρέας, να προτιμάτε το κοτόπουλο.  Να καταναλώνετε κόκκινο κρέας περιστασιακά και σε μικρές μερίδες.  Αν πίνετε, να μην πίνετε πάνω από ένα ή δυο ποτήρια κρασί με το γεύμα.  Να καταναλώνετε φρούτο για επιδόρπιο.

29  Στη χώρα μας διακρίνει κανείς την τάση να υιοθετούμε ξένα πρότυπα ζωής και φυσικά οι διατροφικές μας συνήθειες δεν θα αποτελούσαν εξαίρεση. Ωστόσο θα πρέπει να επανεξετάσουμε μερικές από τις ξενόφερτες διατροφικές μας συνήθειες που σχετίζονται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος και λιπαρών γευμάτων, μιας και θεωρούνται βασικοί παράγοντες για την αύξηση της χοληστερίνης, τις καρδιοπάθειες κλπ.

30  Υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών από την οικογένεια και τα παιδιά.  Συνεχής ενημέρωση για τη μεσογειακή διατροφή ή γενικότερα για την υγιεινή διατροφή.  Ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής υγείας στο σχολείο και την κοινότητα με έμφαση στη διατροφή και την άσκηση.  Ώθηση των νέων να αθλούνται περισσότερο και να περιορίσουν την καθιστική ζωή.

31 Οφείλουμε για τους εαυτούς μας και κυρίως για τα παιδιά μας, που είναι το μέλλον του τόπου μας, να προσέχουμε τα προϊόντα που καταναλώνουμε. Μόνο με την υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής, μπορούμε να επιτύχουμε τόσο την κάλυψη των αναγκών του σύγχρονου ανθρώπου, όσο και την εξασφάλιση της μακροβιότητας και της άριστης ποιότητας ζωής.

32 Ιστοσελίδες που αξιοποιήσαμε στα πλαίσια του προγράμματος : http://www.minagric.gr/greek/data/ μεσογειακη _ διατροφη.pdf www.nednutrition.gr www.healthnew.gr www.diaitologoi.gr www.iatrikionline.gr www.iatronet.gr

33 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Μεσογειακή Διατροφή » Υπεύθυνες Καθηγήτριες Παπαδοπούλου Μαγδαληνή Στεργιοπούλου Φωτεινή Ομάδα Μαθητών Γκιννής Θεόφιλος Καπανίρη Μαρία Καστή Χριστίνα Κοκκώνη Χριστίνα Κουρεβέλη Μαρία Κουτούζου Ραφαηλία Κωττάκης Γεώργιος Μαραβέλια Θεοδώρα Μαρκάκης Αντώνιος Ντιπιέρο Αντώνιο Σπυροπούλου Μαρία

34


Κατέβασμα ppt "ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σχολικό έτος 2009-2010 ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google