Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟΠΙΚΉ ΙΣΤΟΡΊΑ Θέμα : Καλλιέργειες Νομού Πιερίας Μέρος Β’… ( Η Mafia ξαναχτυπά…)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟΠΙΚΉ ΙΣΤΟΡΊΑ Θέμα : Καλλιέργειες Νομού Πιερίας Μέρος Β’… ( Η Mafia ξαναχτυπά…)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟΠΙΚΉ ΙΣΤΟΡΊΑ Θέμα : Καλλιέργειες Νομού Πιερίας Μέρος Β’… ( Η Mafia ξαναχτυπά…)

2 Μετά την πρώτη προσπάθεια των μαθητών να πληροφορήσουν τους συμμαθητές τους για την γεωργία του τόπου τους επιστέφουν για να λύσουν περισσότερες απορίες….

3 Στέβια Το πρώτο θέμα που θα αναλύσουμε θα είναι σχετικά με την στέβια… Ήδη η στέβια - ως φυσικό γλυκαντικό- έχει κάνει την εμφάνιση της στα ράφια των supermarket και των φαρμακείων και μπαίνει σιγά σιγά στη ζωή μας, αφού από τα τέλη του 2011, έχει τεθεί σε ισχύ η απόφαση από το Κοινοβούλιο της ΕΕ για την απελευθέρωση της χρήσης των γλυκοζιτών της Στεβιόλης που προέρχονται από το φυτό Στέβια, πλέον και στην Ευρώπη.

4 Η Στέβια,είναι ένας πολυετής θάμνος που αυξάνεται μέχρι 1 σε ύψος. Καλλιεργείται δε μέτρο, από πολλά χρόνια εμπορικά σε πολλά μέρη της Βραζιλίας, της Παραγουάης, της Ουρουγουάης, της Κεντρικής Αμερικής, του Ισραήλ, της Ταϊλάνδης, και της Κίνας και χρησιμοποιείται ως φυσικό γλυκαντικό, υποκατάστατο της ζάχαρης.

5 Το κυνήγι των μανιταριών Το κυνήγι ή μάζεμα του μανιταριού περιγράφει τη δραστηριότητα της συλλογής μανιταριών στην άγρια φύση, συνήθως για φαγητό. Αυτή η εποχιακή δραστηριότητα είναι περισσότερο δημοφιλής στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Γαλλία και Ιταλία. Επειδή πολλά μανιτάρια είναι δηλητηριώδη, προκάλεσαν και προκαλούν το φόβο αλλά και το δέος στους ανθρώπους.

6 Οι Έλληνες δεν φημίζονται ως μανιταροσυλλέκτες. Η ελληνική αγορά τροφοδοτείται κυρίως από τα καλλιεργημένα λευκά (δίσπορος) τα κονσερβοποιημένα και σπανιότερα άγρια μανιτάρια σε αποξηραμένη συνήθως μορφή. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κάποια νόστιμα και δημοφιλή άγρια είδη που είναι γνωστά, όπως το Βωλίτης ο εδώδιμος (βασιλομανίταρο) συλλέγονται κατά κόρον.

7 Φαρμακευτικά μανιτάρια Φαρμακευτικά μανιτάρια είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται ως πιθανές θεραπείες για την αντιμετώπιση ασθενειών. Το Reishi και το ιαπωνικό Shitake που αναπτύσσεται στα δένδρα έχουν μια ιστορία χρήσης χιλιετιών σε τμήματα της Ασίας. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται για περισσότερα από 2.000 χρόνια όχι μόνον για τα ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά και για την έλλειψη παρενεργειών. Πάντως είναι γεγονός ότι είναι εισηγμένο στην Αμερικανική Φαρμακοποιϊα και δεν είναι τυχαίο που αποκαλείται Marvelous Fungus.

8 Αντίστοιχα στην Κίνα φέρει τις ονομασίες: μανιτάρι της αθανασίας, υπερφυσικό μανιτάρι, μαγικό μανιτάρι κ.α. Ειδικότερα οι μύκητες εκείνοι που δεν παράγουν μανιτάρια ήταν η αρχική πηγή της πενικιλίνης. Στην Ελλάδα είναι γνωστό με την ονομασία Γανόδερμα από την λέξη γάνος ή γκάνος που σημαίνει φωτεινότητα, γυαλάδα και το δέρμα, ενώ στην Ιταλία αναφέρεται ως Lucidum που στα λατινικά σημαίνει φωτεινότητα.

9 Τρούφα Η τρούφα όπως κάθε αυτοφυής καρπός της γης, είναι από τη φύση της βιολογική. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν πολύ γνωστές οι τρούφες. Πίστευαν μάλιστα πως δημιουργείται από τις αστραπές που έριχνε ο Δίας στη γη. Έχουν σχήμα κονδύλου, μεγέθους 2-7 συνήθως εκατοστών γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα, που παράγονται μέσα στο έδαφος σε βάθος 6-30 περίπου εκατοστών.

10 Περισοτερες πληροφοριες Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται σε φυτευτικό σύνδεσμο 4 Χ 5 έως 5 Χ 5 μ., δηλ. 50 έως 40 φυτά/στρ. Απαραίτητη είναι η περίφραξη της φυτείας με τσιμεντένια βάση βάθους 20 περίπου εκατ., σιδηροπασσάλους και δυνατό σύρμα για την προφύλαξη αρχικά των πολυτίμων δένδρων και αργότερα της τρούφας από ζώα (αγριογούρουνα ασβούς κ.α.), τα οποία πρέπει να σημειωθεί ότι τρελαίνονται γι’ αυτές.

11 Εμπόδια και προβλήματα… Το τελευταίο διάστημα, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από την εμφάνιση ενός βακτηρίου (Pseudomonas Syringae) το οποίο έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά, μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών σε Ιταλία και Πορτογαλία. Παρά τις προσπάθειες που εντατικά γίνονται για την ανακάλυψη φαρμάκων που θα αντιμετωπίσουν το βακτήριο, αυτό ακόμα δεν έχει γίνει εφικτό.

12 Καλλιέργεια ακτινιδίων. Η καλλιέργεια των ακτινιδίων για το Νομό Πιερίας, αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια, η οποία αποφέρει ένα σημαντικό εισόδημα στην οικονομία του νομού και σε εκατοντάδες παραγωγούς οι οποίοι καλλιεργούν αποκλειστικά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.Παράλληλα, οι ομάδες των ακτινιδιοπαραγωγών έχουν συστήσει πρότυπες μονάδες μεταποίησης, εξάγοντας το προϊόν τους σε πολλές χώρες ακόμη και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεισφέροντας σημαντικά στην αύξηση του Εθνικού προϊόντος.

13 Η εργασία έγινε από τους μαθητές του Γ’3: Μπαλαούρα Κων/να Μπατάλας Αθανάσιος Νικολαϊδου Μαριάννα-Ανατολή Παπανικολάου Νικόλαος Της ομάδας Mafia…


Κατέβασμα ppt "ΤΟΠΙΚΉ ΙΣΤΟΡΊΑ Θέμα : Καλλιέργειες Νομού Πιερίας Μέρος Β’… ( Η Mafia ξαναχτυπά…)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google