Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τυρί-Φέτα Η φέτα και γενικότερα το τυρί είναι ένα πολύ διαδεδομένο προϊόν στην χώρα μας και μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν βασικά προϊόντα της διατροφής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τυρί-Φέτα Η φέτα και γενικότερα το τυρί είναι ένα πολύ διαδεδομένο προϊόν στην χώρα μας και μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν βασικά προϊόντα της διατροφής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τυρί-Φέτα Η φέτα και γενικότερα το τυρί είναι ένα πολύ διαδεδομένο προϊόν στην χώρα μας και μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν βασικά προϊόντα της διατροφής των ελλήνων.

2 Η ιστορία της φέτας

3 Η ιστορία της φέτας Η ιστορία του τυριού είναι τόσο μακρόχρονη όσο και αυτή του ανθρώπινου γένους και συνδέεται με την εξημέρωση κατοικίδιων ζώων εδώ και χρόνια π.χ. . Οι ρίζες της τυροκομίας δεν είναι γνωστές με βεβαιότητα. Πιστεύεται, όμως, ότι το τυρί παρασκευάστηκε πριν χρόνια περίπου. Είναι πιθανό η παρασκευή του να έγινε εντελώς τυχαία, κατά τη μεταφορά του γάλακτος μέσα σε στομάχια νεαρών ζώων. 

4

5 Η κατανάλωση του τυριού στην αρχαία Ελλάδα...
Καταγραφές για παρασκευή και κατανάλωση τυριού στην αρχαία Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλές, όπως από τον Αριστοτέλη, τον Πυθαγόρα και πολλούς αρχαίους κωμωδιογράφους. Ήταν δε γνωστό τουλάχιστον από την εποχή του Ομήρου. Το τυρί που παρασκεύαζε ο Κύκλωπας Πολύφημος και περιγράφει τον 8ο π.χ. αιώνα ο Όμηρος στην Οδύσσεια του, θεωρείται ο πρόγονος του τυριού Φέτα.

6 Ο μύθος του Κύκλωπα για το τυρί
Ο μύθος λέει ότι ο κύκλωπας Πολύφημος ήταν ο πρώτος παρασκευαστής τυριού. Μεταφέροντας το γάλα που συνέλεγε από τα πρόβατά του, μέσα σε ασκούς από στομάχια ζώων, διαπίστωσε με μεγάλη του έκπληξη κάποια μέρα ότι το γάλα είχε πήξει και είχε πάρει μια στερεά, εύγευστη και διατηρήσιμη μορφή. 

7 Ο πολύφημος…

8 Η παραδοσιακή ονομασία προέλευσης της φέτας(Π.Ο.Π)
Η ιστορία κατοχύρωσης της φέτας ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ξεκινάει από τον Ιανουάριο 1994, όταν για πρώτη φορά οι Ελληνικές Αρχές διαβίβασαν αίτηση καταχώρισης της ονομασίας «Φέτα».

9 Εικόνες τυριού-φέτας

10 Η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.). Αυτό σημαίνει ότι το όνομα "Φέτα" δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός Ελλάδος ή με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή. Θεσπίστηκε από την Ε.Ε. για την προστασία των προϊόντων τοπικής προέλευσης και τέθηκε σε ισχύ το 1996.

11

12 Ελληνική φέτα σε άλλες χώρες…
Κυριότεροι προορισμοί για την ελληνική φέτα είναι κατά προτεραιότητα η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο (με 14%) και η Ιταλία (με 12%), ενώ σημαντικές αγορές θεωρούνται ακόμη η Σουηδία, η Κύπρος, η Αυστρία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο και ο Καναδάς.

13 Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές προς την Ουκρανία σημειώνουν «άλμα 212%, προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 190%, στις ΗΠΑ κατά 108%, την Ιρλανδία κατά 66% και την Αυστραλία κατά περίπου 60%, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011.

14 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΣΑΤΕ…


Κατέβασμα ppt "Τυρί-Φέτα Η φέτα και γενικότερα το τυρί είναι ένα πολύ διαδεδομένο προϊόν στην χώρα μας και μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν βασικά προϊόντα της διατροφής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google