Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Περιφερειακό Συνέδριο ΕΕ- Κύπρος Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Περιφερειακό Συνέδριο ΕΕ- Κύπρος Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Περιφερειακό Συνέδριο ΕΕ- Κύπρος Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα
Περιφερειακό Συνέδριο ΕΕ- Κύπρος Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα Θέμα: Προβλήματα και προοπτικές της αγρο-κτηνοτροφικής ανάπτυξης στον Ακάμα Ομιλητής: Κουππάρης Σωτήρης

2 Εισαγωγή -ευχαριστίες
Κυρίες και κύριοι Αρχικά και εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο συνέδριο και να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του συνεδρίου αυτού, για την ευκαιρία που μας δίνουν να παρουσιάσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργό- κτηνοτρόφοι της περιοχής Ακάμα: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- Γραφείο Ενημέρωσης στην Κύπρο Το Τμήμα Περιβάλλοντος Την Διευθύντρια του Έργου Χερσονήσου Ακάμα

3 Εισαγωγή Η χερσόνησος του Ακάμα βρίσκεται στο δυτικότερο μέρος της Κύπρου και καλύπτει μια έκταση περίπου εκταρίων από τα οποία τα εκτάρια είναι Κρατικά Δάση ενώ τα υπόλοιπα εκτάρια είναι ιδιωτικά κτήματα και χαλίτικη γη. Από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται με τη γεωργό-κτηνοτροφία.

4 Εισαγωγή Θα ήθελα να τονίσω ότι μέχρι στιγμής καμιά βοήθεια από καμιά κυβέρνηση δεν δόθηκε στους κατοίκους της περιοχής σαν περεταίρω ενίσχυση που λαμβάνουν οι γεωργοί της υπόλοιπης Κύπρου. Για τον λόγο αυτό θα ήταν καλό έστω και αργά οι κυβερνώντες να ανακοινώσουν σχέδια ανάπτυξης και χορηγιών που οι δικαιούχοι θα ήταν αποκλειστικά μόνο κάτοικοι ή και ακόμη άτομα που κατέχουν περιουσία στην περιοχή του Ακάμα. Αυτό γιατί, εδώ και 25 χρόνια έχουν δεσμεύσει τις περιουσίες των κατοίκων και δεν υπήρξε κανένα αντισταθμιστικό μέτρο για το γεγονός αυτό.

5 Προβλήματα Ο τόπος, η κλίση και η μορφολογία του εδάφους δεν βοηθά στην καλλιέργεια και γρήγορη ανάπτυξη φυτειών από δέντρα, αμπέλια,κ.ο.κ. Το έδαφος δεν είναι τόσο γόνιμο όσο σε άλλες περιοχές της Κύπρου. Δεν υπάρχουν λίμνες ή υδατοφράκτες έτσι ώστε να μπορούν να καλλιεργηθούν τα χωράφια, να φυτευτούν κ. ο. κ. Γενικά δεν υπάρχει καμιά βοήθεια και διευκόλυνση των κατοίκων της περιοχής του Ακάμα από τις Αρμόδιες υπηρεσίες, για παράδειγμα από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, για την μεταφορά νερού για πότισμα δέντρων.

6 Για τους αμπελουργούς δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν τα κτήματά τους από την ασθένεια του περονόσπορου τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση, οι πατατοπαραγωγοί κάθε χρόνο λαμβάνουν τεράστιες αποζημιώσεις για τις ζημιές που παθαίνουν από το χαλάζι. Δίνονται από το Τμήμα Γεωργίας επιδοτήσεις για υποστύλωση αμπελώνων με κορδόνι με μπάλους ή σίδερα κ. ο. κ. Στην περιοχή μας όλα τα αμπέλια είναι σε σχήμα κυπελλοειδές και στυλώνονται το κάθε φυτό με ξεχωριστό υποστύλωμα (καμία επιδότηση για τη μέθοδο αυτή). Η καλλιέργεια των χωραφιών χρειάζεται περισσότερα έξοδα και κόπο για να αποδώσει καρπούς σε σχέση με άλλες περιοχές. Παρόλα αυτά η επιδότηση που χορηγείται από την κυβέρνηση είναι η ίδια σε όλες τις περιοχές. Για παράδειγμα για να αναπτυχθεί και να αποδώσει ένα αμπέλι στο χωριό Κάθικας χρειάζεται τουλάχιστον χρόνια…

7 Ακούμε για την υπερβόσκηση περιοχών από τους κτηνοτρόφους, αλλά δεν ακούσαμε για τους κυνηγούς που αφήνουν τα σκυλιά τους στο δάσος του Ακάμα και εκτός από την καταστροφή της πανίδα της περιοχής, δημιουργούν τεράστια προβλήματα και ζημιές στους ντόπιους κτηνοτρόφους. Σοβαρό πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους είναι το κρύο που επικρατεί κατά τον χειμώνα με αποτέλεσμα να έχουν πολλές απώλειες κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.

8 Η Επιτροπή Σιτηρών με τους παχουλούς μισθούς έκλεισε το ένα και μοναδικό σιλό που υπήρχε στην Πάφο, στο οποίο μπορούσαν οι κτηνοτρόφοι να παραλαμβάνουν τις τροφές των ζώων τους. Αυτό συνεπάγεται ψηλό κόστος στην μεταφορά των πρώτων υλών. Υψηλό κόστος στην μεταφορά των προϊόντων προς την αγορά όπως σιτάρι, κριθάρι κ. ο. κ.

9 Εισηγήσεις γι’ αντιμετώπιση των πιο πάνω προβλημάτων
Αύξηση των εκταρικών επιδοτήσεων για τους κατοίκους της περιοχής. Επαναφορά των «Εκλεκτών σταφυλιών» (αύξηση της τιμής πώλησής τους). Επιδοτήσεις για ισοπέδωση, καλλιέργεια αγροτεμαχίων . Επιδοτήσεις για υποστύλωση αμπελώνων. Αποζημιώσεις για την ασθένεια του περονόσπορου. Αύξηση των κεφαλικών επιδοτήσεων. Δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών. Αύξηση των εκταρικών επιδοτήσεων για τους κατοίκους της περιοχής. Επαναφορά των «Εκλεκτών σταφυλιών» (αύξηση της τιμής πώλησής τους). Επιδοτήσεις για ισοπέδωση, καλλιέργεια αγροτεμαχίων . Επιδοτήσεις για υποστύλωση αμπελώνων. Αποζημιώσεις για την ασθένεια του περονόσπορου. Αύξηση των κεφαλικών επιδοτήσεων. Δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών.

10 Επιδοτήσεις στην απόκτηση Μηχανολογικού εξοπλισμού και κατασκευή υποστατικών για διευκόλυνση των γεωργό-κτηνοτρόφων. Σχέδια για δημιουργία μικρών επιχειρήσεων για μεταποίηση όπως γαλακτοκομία, οινοποιία, ελαιοτριβεία, παραδοσιακών εδεσμάτων. Ειδικά σχέδια για ανάπτυξη αγροτουρισμού. Οικονομική βοήθεια στην εγκατάσταση νέων γεωργών. Σχέδια χορηγιών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως Φωτοβολταικά Πάρκα μέχρι 100 KW σε αγροτεμάχια.

11 Γενικές εισηγήσεις για την περιοχή
Ήπια, αειφόρος ανάπτυξη. Δημιουργία κτηρίων μηδενικής κατανάλωσης και βιοκλιματικά σχεδιασμένα.

12 Εν κατακλείδι… Θα ήταν καλό έστω και αργά οι κυβερνόντες να ανακοινώσουν σχέδια ανάπτυξης και χορηγιών που οι δικαιούχοι θα ήταν αποκλειστικά μόνο κάτοικοι ή και ακόμη άτομα που κατέχουν περιουσία στην περιοχή του Ακάμα. Εδώ και 25 χρόνια έχουν δεσμεύσει τις περιουσίες των κατοίκων και δεν υπήρξε ούτε και ένα αντισταθμιστικό μέτρο για το γεγονός αυτό. Επακόλουθο της μη ύπαρξης αντισταθμιστικών μέτρων οδηγούν τους νέους των κοινοτήτων στην ξενιτιά και σιγά – σιγά στην ερήμωση των χωριών της περιοχής Ακάμα.

13 Ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Περιφερειακό Συνέδριο ΕΕ- Κύπρος Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google