Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ιώδιο και Υγεία Η περίπτωση της Τανζανίας Promoting Excellence in Science Teaching and Learning This publication has been produced with the assistance.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ιώδιο και Υγεία Η περίπτωση της Τανζανίας Promoting Excellence in Science Teaching and Learning This publication has been produced with the assistance."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ιώδιο και Υγεία Η περίπτωση της Τανζανίας Promoting Excellence in Science Teaching and Learning This publication has been produced with the assistance of the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of CARDET and its project partners and can in no way be taken to reflect the views of the European Union. “Technology challenging poverty: Make the Link” [DCI-NSAED/2012/280-265] The European Union is made up of 28 Member States who have decided to gradually link together their know- how, resources and destinies. Together, during a period of enlargement of 50 years, they have built a zone of stability, democracy and sustainable development whilst maintaining cultural diversity, tolerance and individual freedoms. The European Union is committed to sharing its achievements and its values with countries and peoples beyond its borders.

2 Μαθησιακοί στόχοι Με το πέρας του μαθήματος οι μαθητές να είναι σε θέση:  Να αναφέρουν τη χρησιμότητα του ιωδίου για την ανθρώπινο οργανισμό.  Να αναφέρουν τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η έλλειψη ιωδίου στον άνθρωπο.  Να γνωρίζουν την έννοια της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (ΣΗΔ) και να τη συγκρίνουν με τη δική τους περίπτωση.  Να εξηγούν κάποιους τρόπους επίλυσης του προβλήματος σχετικά με τη λήψη ιωδίου.

3 Ιώδιο-(I)  Η κατάποση 2 g αυτού του χημικού στοιχείου θα μπορούσε να σας σκοτώσει...  …αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες είναι απαραίτητο και ζωτικής σημασίας για την υγεία σας.

4  43% των παιδιών στην Ευρώπη ηλικίας 6-12 ετών έχουν έλλειψη ιωδίου.  Εσύ; Η έλλειψη ιωδίου προκαλεί βρογχοκήλη, εγκεφαλική βλάβη και … μειωμένη διανοητική λειτουργία έλλειψη ιωδίου 43%

5 Με βάση τον πιο κάτω πίνακα υπολόγισε την ποσότητα ιωδίου που προσλαμβάνεις καθημερινά Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη 150 µg Η πρόσληψη ιωδίου γίνεται διαμέσου της κατανάλωσης των τροφών και όχι με την κατευθείαν πρόσληψή του ως χημικό στοιχείο.

6 Θα βοηθούσε η προσθήκη ιωδίου στο αλάτι;

7 Στη δεκαετία του 1980 πολλοί Τανζανοί υπέφεραν από νοσήματα λόγω έλλειψης ιωδίου Έτσι η Τανζανία ψήφισε ένα νέο νόμο: την προσθήκη ιωδίου στο αλάτι Βοήθησε το ιωδιούχο αλάτι;

8 Κάρτες Ρόλων ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ 2 Ρόλος 1 - Υπουργός Υγείας Κύπρου Είμαι εδώ για να ακούσω, να μάθω και να προεδρεύσω της συζήτησης εάν η προσθήκη ιωδίου στο αλάτι είναι απαραίτητη. Στο τέλος, θα αποφασίσω αν θα ετοιμαστεί σχετικός νόμος για να γίνει υποχρεωτική η προσθήκη ιωδίου στο αλάτι στην Κύπρο. Ρόλος 2 – Διαιτολόγος Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί παρέχει αρκετό ιώδιο. Τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο είναι τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γάλα είναι πλούσιο σε ιώδιο επειδή οι αγρότες προσθέτουν συμπλήρωμα ιωδίου στην τροφή των αγελάδων. Η προσθήκη ιωδίου στο αλάτι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο αλάτι κάτι που μπορεί μπορεί να προκαλέσει ψηλή πίεση και καρδιακά προβλήματα. Επίσης, υπερβολική ποσότητα από ιώδιο προκαλεί προβλήματα υγείας Ρόλος 4 – Κινέζος επιστήμονας Είμαι εδώ για να πω στον υπουργό Υγείας για την έρευνά μου. Μελέτησα τις επιδράσεις του ιωδίου στην ανάπτυξη σε 12 000 παιδιά στην Κίνα. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν αρκετό ιώδιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη και σχολική επίδοση. Ρόλος 5 – Διαφημιστής Είμαι εδώ για να εξηγήσω πώς μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να ελέγχουν ότι έχουν αρκετό ιώδιο στον οργανισμό τους. Πιστεύω ότι η ευθύνη είναι στους πολίτες και όχι στην κυβέρνηση. Αυτοί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη. Στο παρελθόν πείσαμε με επιτυχία πολλούς ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, έτσι μπορούμε να πείσουμε τους ανθρώπους να φροντίζουν από μόνοι τους να έχουν αρκετό ιώδιο στον οργανισμό τους. Ρόλος 6 – Κατασκευαστής συμπληρωμάτων διατροφής Θέλω να πω στον υπουργό υγείας ότι η προσθήκη ιωδίου στο αλάτι είναι περιττή. Κατασκευάζουμε δισκία ιωδίου, τα οποία οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν, αν ανησυχούν ότι δεν έχουν αρκετό ιώδιο. Η διασύνδεση του ιωδίου με το αλάτι θα ενθαρρύνειI τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο αλάτι, προκαλώντας έτσι προβλήματα στην καρδιά τους. Ρόλος 3 – Τανζανός επιστήμονας Δεν ξέρω αν η προσθήκη ιωδίου στο αλάτι είναι απαραίτητη στην Κύπρο δεδομένου ότι οι διατροφικές μας συνήθειες είναι πολύ διαφορετικές. Για παράδειγμα η διατροφή του 14χρονου γιου μου σε μια κανονική μέρα περιλαμβάνει συνήθως τα εξής: Πρωινό - αραβόσιτο κουάκερ Γεύμα - ρύζι και φασόλια Απόγευμα – μαγειρεμένες πράσινες μπανάνες και φασόλια, με σπανάκι.

9 Προετοιμασία για παιχνίδι ρόλων Ο ρόλος μου Σημαντικές πληροφορίες και δεδομένα ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ 3 Ιστοσύνδεσμοι 1. Ανεπάρκεια ιωδίου στην Ευρώπη http://www.eufic.org/article/el/artid/Iodine- deficiency-Europe-hidden-public-health- concern/ (Επιλέξτε EL για ελληνική γλώσσα) 2. Ιώδιο http://vitamines- metalla.blogspot.com/2012/08/blog-post_8706.html http://vitamines- metalla.blogspot.com/2012/08/blog-post_8706.html 3. Τι κινδύνους κρύβει η έλλειψη ιωδίου; http://www.mednutrition.gr/elleipsi-iwdioy-ti- kindynoys-krybei http://www.mednutrition.gr/elleipsi-iwdioy-ti- kindynoys-krybei 4. Ιώδιο και εγκυμοσύνη http://www.skai.gr/news/health/article/232782/egu es-trote-trofes-me-iodio-gia-exupna-paidia/ Στη συζήτηση θα υποδυθείς το ρόλο ενός ειδικού επιστήμονα για το ιωδιούχο αλάτι. Σημείωσε όποιες σημαντικές πληροφορίες και δεδομένα βρεις στο πιο κάτω κουτί. Επισκέψου τους πιο κάτω ιστοσύνδεσμους για να συλλέξεις πληροφορίες για να υποστηρίξεις τα επιχειρήματά σου.


Κατέβασμα ppt "Ιώδιο και Υγεία Η περίπτωση της Τανζανίας Promoting Excellence in Science Teaching and Learning This publication has been produced with the assistance."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google