Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νίκες της δημοκρατίας -Αφού ολοκληρώθηκαν οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη, οι Σπαρτιάτες επιδίωξαν να ανακόψουν τη δημοκρατική ανάπτυξη των Αθηναίων γιατί,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νίκες της δημοκρατίας -Αφού ολοκληρώθηκαν οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη, οι Σπαρτιάτες επιδίωξαν να ανακόψουν τη δημοκρατική ανάπτυξη των Αθηναίων γιατί,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νίκες της δημοκρατίας -Αφού ολοκληρώθηκαν οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη, οι Σπαρτιάτες επιδίωξαν να ανακόψουν τη δημοκρατική ανάπτυξη των Αθηναίων γιατί, κατά τον Ηρόδοτο (5.91), κατάλαβαν ότι αν οι Αθηναίοι μείνουν ελεύθεροι θα γίνουν ισοδύναμοι με αυτούς. -ο Κλεομένης συγκεντρώνει στρατό από όλους τους Πελοποννήσιους συμμάχους της Σπάρτης με σκοπό να επιβάλει τον Ισαγόρα ως τύραννο.

2 ► Συμμαχεί για το σκοπό αυτό με τους Χαλκιδείς και τους Θηβαίους, ώστε να πραγματοποιήσουν μία ταυτόχρονη εισβολή ► Οι Αθηναίοι φοβούμενοι ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στρατιωτικά στις αντίπαλες δυνάμεις στέλνουν πρέσβεις στους Πέρσες (βασιλιάς Δαρείος, σατράπης Αρταφέρνης) για να ζητήσουν ενισχύσεις. Το αντάλλαγμα θα ήταν «γ  ν τε καί  δωρ». Οι Αθηναίοι πρέσβεις αποδέχονται την περσική πρόταση, αλλά όταν επιστρέφουν στην Αθήνα τους περιμένει σκληρή τιμωρία.

3 ► Οι Χαλκιδείς πραγματοποιούσαν επιθέσεις στους βορινούς δήμους της Αττικής και οι Θηβαίοι είχαν ήδη καταλάβει τις Υσιές και την Οινόη. ► Ο πελοποννησιακός στρατός βρισκόταν στην Ελευσίνα και ήταν έτοιμος να επιτεθεί, όταν οι Κορίνθιοι αποκάλυψαν τον σκοπό της εκστρατείας (ανατροπή καθεστώτος και εγκατάσταση τυραννίδος) και αποχώρησαν. Τους ακολούθησε ο Δημάρατος και τότε και οι υπόλοιποι σύμμαχοι ακολούθησαν.

4 ► Η αποτυχία της εκστρατείας αποδόθηκε από τις αρχές της Σπάρτης στη διαφωνία των δύο βασιλέων και γι’αυτό ορίστηκε με νόμο ότι στο μέλλον ένας μόνο από τους βασιλείς θα ήταν ηγέτης του στρατού (506/5) ► Επίσης από τότε η Σπάρτη δεν μπορούσε να επιβάλει τη γνώμη της στους συμμάχους της, αλλά έπρεπε πρώτα να συγκαλέσει τους εκπροσώπους της συμμαχίας σε συνέλευση και να σεβαστεί την απόφασή τους.

5 ► Μετά την αποχώρηση των Πελοποννησίων από την Αττική, οι Αθηναίοι βάδισαν στα βόρεια για να αναχαιτίσουν το ιππικό των Χαλκιδέων. Αναγκάστηκαν όμως να αντιμετωπίσουν πρώτα τους Βοιωτούς. Αιχμαλώτισαν 700. Την ίδια μέρα πέρασαν τον Εύριππο και συνέτριψαν τους Χαλκιδείς. Οι όροι που επέβαλαν ήταν σκληροί: α. φυλάκισαν αλυσοδεμένους τους αιχμαλώτους και θα τους απελευθέρωναν εισπράττοντας 2 μν  ς για τον καθένα.

6 ► Με τη δεκάτη από τα λύτρα κατασκεύασαν χάλκινο τέθριππο που το αφιέρωσαν στην Αθηνά, στη βάση του οποίοπυ ήταν χαραγμένη η εξής επιγραφή: Tod, GHI 1.12=ML15 A, B, Fornara 1983 2, αρ. 42. Tod, GHI 1.12=ML15 A, B, Fornara 1983 2, αρ. 42.  θνεα Βοιοτ Õ ν καί Χαλκιδέον δαμά]σαν[τες:]  θνεα Βοιοτ Õ ν καί Χαλκιδέον δαμά]σαν[τες:] [πα  δ]ες  θεναίον  ργμα[σιν  μ πολέμο] [πα  δ]ες  θεναίον  ργμα[σιν  μ πολέμο] [δεσμο   ν  χνύεντι σιδερέοι  σβε]σαν [hύβριν:] [δεσμο   ν  χνύεντι σιδερέοι  σβε]σαν [hύβριν:] [τ] Õ ν hίππος δεκά[τεν Πάλλαδι τάσδ’  θεσαν] [τ] Õ ν hίππος δεκά[τεν Πάλλαδι τάσδ’  θεσαν]

7 ► β. Επίσης οι Αθηναίοι πήραν από τους Ιπποβότες της Χαλκίδας έκταση γης, στην οποία εγκατέστησαν 4.000 Αθηναίους ακτήμονες (κληρούχους).

8 ► 506> Α’ Συνέδριο Πελοποννησιακής Συμμαχίας Εισηγείται η Σπάρτη την επιβολή τυραννίδος στην Αθήνα και την αποκατάσταση του Ιππία στην εξουσία. Αφού τον επαναφέρουν από το Σίγειο προτείνουν στους συμμάχους τους νέα εκστρατεία στην Αττική. Όμως οι σύμμαχοι της Σπάρτης δεν αποδέχονται την πρόταση με παρότρυνση των Κορίνθιων. Εισηγείται η Σπάρτη την επιβολή τυραννίδος στην Αθήνα και την αποκατάσταση του Ιππία στην εξουσία. Αφού τον επαναφέρουν από το Σίγειο προτείνουν στους συμμάχους τους νέα εκστρατεία στην Αττική. Όμως οι σύμμαχοι της Σπάρτης δεν αποδέχονται την πρόταση με παρότρυνση των Κορίνθιων.

9 ► Οι Σπαρτιάτες παραιτούνται από την προσπάθεια να ανατρέψουν την αθηναϊκή δημοκρατία. ► Ο Ιππίας αφού γύρισε στο Σίγειο άρχισε να διαβάλει τους Αθηναίους στους Πέρσες (Ηρόδ. 5.96, TLG)

10 ΙΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ► 499-494 π.Χ> Ξεσπάει μία συντονισμένη εξέγερση των ελληνικών πόλεων της Ιωνίας (Ηρόδοτος: ανάμεσα στις περσικές κατακτήσεις της Σκυθίας και της επίθεσης των Περσών στην Ελλάδα) ► Αίτια: Πολιτικά> Θέση τυράννων> να προσελκύουν την προσοχή του Πέρση βασιλιά προκειμένου να αποσπούν περισσότερα προνόμια- Σε περίπτωση αποτυχίας οι συνέπειες ήταν ολέθριες...

11 ► Ο Αρισταγόρας, τύραννος της Μιλήτου για να ενισχύσει τη θέση του, εκμεταλλεύεται μία πολιτειακή αλλαγή που είχε πραγματοποιηθεί στη Νάξο, συνεργάζεται με τους εξόριστους του νησιού (τους παχεις) που κατέφυγαν σε αυτόν για βοήθεια και προτρέπει τους Πέρσες να προβούν στην κατάκτηση της. Η περσική επιχείρηση απέτυχε εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς του Πέρση διοικητή Μεγαβάτη στους Έλληνες.

12 ► Κατέληξαν λοιπόν οι Πέρσες αντί να έχουν οφέλη να έχουν προβεί σε άσκοπες δαπάνες. Ο Αρισταγόρας βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση και δεν είχε καμία άλλη επιλογή από το να παραδώσει την αρχή και να φύγει. Προσπαθεί να πάρει με το μέρος του το πλήθος της Μιλήτου και προτρέπει και τις υπόλοιπες πόλεις της Ιωνίας να ανατρέψουν τους τυράννους τους.

13 ► Πώς όμως θα αντιμετωπιζόταν η περσική αντίδραση; -ο Αρισταγόρας ζητά τη βοήθεια των Σπαρτιατών -οι Ίωνες καίνε τον ναό στις Σάρδεις Δεν υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο! Δεν υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο! Αλλά δεν υπήρξε και άμεση αντίδραση των Περσών. Αλλά δεν υπήρξε και άμεση αντίδραση των Περσών.

14 ► Οι Σπαρτιάτες αρνούνται κάθε βοήθεια όταν βλέπουν τον χάρτη που τους δείχνει ο Αρισταγόρας.

15 ► Οι Αθηναίοι όμως και οι Ερετριείς αποδέχονται την πρόταση του Αρισταγόρα και στέλνουν μικρή εκστρατευτική δύναμη στην Ιωνία. Οι Αθηναίοι αποχώρησαν πριν τη λήξη της επανάστασης. ► Η αποφασιστική μάχη δόθηκε στη νήσο Λάδη απέναντι από τη Μίλητο. Εννέα ιωνικές πόλεις έδωσαν 353 τριήρεις που όμως βρέθηκαν αντιμέτωπες με 600 περσικά πλοία. Η ήττα ήταν ολέθρια για τις ιωνικές πόλεις, έως τότε όμως αυτή ήταν η μεγαλύτερη ναυμαχία που είχε δοθεί ποτε.

16

17 ► Συνέπειες: -στη Μίλητο όσοι δεν σκοτώθηκαν στην πολιορκία εξορίστηκαν στη Μεσοποταμία, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά πουλούνται ως δούλοι. -ο ναός στα Δίδυμα πυρπολείται -αγόρια ευνουχίζονται και γυναίκες στέλνονται στον πέρση βασιλιά ως δώρο

18 ► Νέο φορολογικό σύστημα από τον Αρταφέρνη βασισμένο στην έκταση κάθε περιφέρειας. Υποστηρίζεται ότι με το νέο σύστημα ζημιώνεται η ελίτ των ιωνικών πόλεων αφού είχε χάσει την εύνοια της βασιλικής αυλής και επιβάλλεται ένα νέο πολιτειακό σύστημα που ο Ηρόδοτος λέει ότι βασίζεται στην ισονομία. ► 493/2 Ο Μαρδόνιος εκστρατεύει εκ νέου στη Θράκη και την Μακεδονία προκειμένου να διασφαλίσει την περσική κυριαρχία. Τελικά η εκστρατεία έληξε με το ναυάγιο του περσικού στόλου στις ακτές του Άθω.

19 Ο Ηρόδοτος γράφει ότι καταστράφηκαν 300 πλοία κι έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20.000 άντρες Ο Ηρόδοτος γράφει ότι καταστράφηκαν 300 πλοία κι έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20.000 άντρες 491/0>Ηρόδ.6.48> Met¦ d  toàto ¢pepeir©to Ð Dare‹oj tîn ` Ell»nwn Ó ti ™n nÒJ œcoien, kÒtera polemšein ˜wutù À paradidÒnai sfšaj aÙtoÚj. Dišpempe ðn k»rukaj ¥llouj ¥llV t£xaj ¢n¦ t¾n `Ell£da, keleÚwn a„tšein basilš  gÁn te kaˆ Ûdwr. 491/0>Ηρόδ.6.48> Met¦ d  toàto ¢pepeir©to Ð Dare‹oj tîn ` Ell»nwn Ó ti ™n nÒJ œcoien, kÒtera polemšein ˜wutù À paradidÒnai sfšaj aÙtoÚj. Dišpempe ðn k»rukaj ¥llouj ¥llV t£xaj ¢n¦ t¾n `Ell£da, keleÚwn a„tšein basilš  gÁn te kaˆ Ûdwr.

20 ► Ηρόδ. 6.49> O  to… te d¾ pareskeu£zonto taàta, kaˆ to‹si ¼kousi ™j t¾n `Ell£da k»ruxi polloˆ m  n ºpeirwtšwn œdosan t¦ pro  sceto a„tšwn Ð Pšrshj, p£ntej d  nhsiîtai ™j toÝj ¢piko…ato a„t»sontej. ► Υπερβολή; Θεσσαλία, Βοιωτία, Άργος και Δελφοί πιθανώς να είχαν ήδη μηδίσει ► Νησιώτες> Ίμβρος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Κυκλάδες εκτός από Νάξο και Δήλο (Ηρόδ. 6.96-97) και ΑΙΓΙΝΑ

21 ► Το 490 συγκεντρώθηκε στην Κιλικία μία περσική ναυτική δύναμη με στρατηγούς τον Δάτη και τον Αρταφέρνη και σάλπαραν για τη Νάξο μέσω Σάμου και Ικαρίας. Οι Νάξιοι δεν αντιστάθηκαν και οι Πέρσες προχώρησαν στην κατάληψη της Καρύστου και πολιόρκησαν για 6 μέρες την Ερέτρια. ► Επόμενος στόχος ήταν η Αττική υπό την καθοδήγηση του Ιππία. Οι Πέρσες αποβιβάστηκαν στον Μαραθώνα.

22

23 ► Όταν οι Πέρσες αποβιβάζονται στον Μαραθώνα, οι 10 Αθηναίοι στρατηγοί συζητούν, εάν θα πρέπει να μείνουν στην Αθήνα εντός των τειχών αποφεύγοντας να δώσουν μάχη, ή εάν θα εκστρατεύσουν στο πεδίο να αντιμετωπίσουν τον εχθρό. ► Καθυστερούν να εγκαταλείψουν την πόλη (3 ημέρες) γιατί περιμένουν πρώτα την απάντηση των Σπαρτιατών στην έκκληση για βοήθεια που τους έστειλαν με αγγελιοφόρο τον Φιλιππίδη (ημεροδρόμος).

24 ► Πριν από κάθε εκστρατεία οι Αθηναίοι θυσιάζουν στην Άρτεμη την Αγροτερία ► Και πριν από τη μάχη του Μαραθώνα λέγεται ότι ορκίστηκαν να θυσιάζουν μετά τη νίκη μία κατσίκα για κάθε πεσόντα εχθρό. Τον όρκο πρέπει να έλαβε ο Πολέμαρχος Καλλίμαχος.

25 ΟΙ ΠΛΑΤΑΙΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ Αριθμός δύναμης Πλαταιέων: Ηρόδ. 6.108.1> 'Aqhna…oisi d  tetagmšnoisi ™n temšne  `Hraklšoj ™pÁlqon bohqšontej Plataišej pandhme…: kaˆ g¦r kaˆ ™dedèkesan sfšaj aÙtoÝj to‹si 'Aqhna…oisi oƒ Plataišej, kaˆ pÒnouj Øpr aÙtîn oƒ 'Aqhna‹oi sucnoÝj ½dh ¢narairšato. (Ιουστίνος 2.9 και Nepos, Μιλτ.5> 1000 Πλαταιείς οπλίτες) 479 : Ηρόδ. 9.28> e‡conto d  toÚtwn Plataišej ˜xakÒsioi

26 ► 10.000 Έλληνες οπλίτες>9.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς ► Οι Πέρσες φτάνουν με 600 πλοία>Ο αριθμός του αντίπαλου στρατού(46 έθνη) είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί. Υποστηρίζεται ότι πρέπει να΄αποτελείτο περίπου από 20.000-25.000 πεζικό και 1.000-2.000 ιππικό

27 ► Διαφωνία Αθηναίων Στρατηγών>5 να αναμένουν τους Σπαρτιάτες (Αριστείδης) & 5 να πολεμήσουν με κύριο υποστηρικτή τον Μιλτιάδη ► Τελική πρόταση Δάτι για παράδοση Αθηναίων>αρνητική η απάντηση

28 ► Ο Μιλτιάδης προσεγγίζει τον Καλλίμαχο και του λέει τα εξής: Ηρόδ. 6.110

29 ΤΑΦΟΣ ΑΘΗΑΝΑΙΩΝ & ΠΛΑΤΑΙΕΩΝ Παυσ.1.32.3> t£foj d  ™n tù ped…J 'Aqhna…wn ™st…n, ™pˆ d  aÙtù stÁlai t¦ ÑnÒmata tîn ¢poqanÒntwn kat¦ ful¦j ˜k£stwn œcousai, kaˆ ›teroj Plataieàsi Boiwtîn kaˆ doÚloij: ™macšsanto g¦r kaˆ doàloi tÒte prîton. Παυσ.1.32.3> t£foj d  ™n tù ped…J 'Aqhna…wn ™st…n, ™pˆ d  aÙtù stÁlai t¦ ÑnÒmata tîn ¢poqanÒntwn kat¦ ful¦j ˜k£stwn œcousai, kaˆ ›teroj Plataieàsi Boiwtîn kaˆ doÚloij: ™macšsanto g¦r kaˆ doàloi tÒte prîton. Δούλοι: απελευθερωμένοι πριν τη μάχη ή απλά είχαν λάβει την υπόσχεση ότι θα απελευθερωθούν μετά τη μάχη; Δούλοι: απελευθερωμένοι πριν τη μάχη ή απλά είχαν λάβει την υπόσχεση ότι θα απελευθερωθούν μετά τη μάχη;

30

31

32 ► Εκστρατεία του Μιλτιάδη στην Πάρο ► Δίκη του Μιλτιάδη ► Οστρακισμός Ιππάρχου 2 χρόνια μετά τον Μαραθώνα 488/7


Κατέβασμα ppt "Νίκες της δημοκρατίας -Αφού ολοκληρώθηκαν οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη, οι Σπαρτιάτες επιδίωξαν να ανακόψουν τη δημοκρατική ανάπτυξη των Αθηναίων γιατί,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google