Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ Με τη διατροφή επιδιώκεται η προσφορά των απαραίτητων ουσιών για τη φυσιολογική αύξηση, ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού. Διαιτητικές παρεκτροπές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ Με τη διατροφή επιδιώκεται η προσφορά των απαραίτητων ουσιών για τη φυσιολογική αύξηση, ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού. Διαιτητικές παρεκτροπές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ Με τη διατροφή επιδιώκεται η προσφορά των απαραίτητων ουσιών για τη φυσιολογική αύξηση, ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού. Διαιτητικές παρεκτροπές είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε παθολογικές καταστάσεις (παχυσαρκία, υποθρεψία)ή στερητικά νοσήματα (αναιμία,ραχίτιδα). Η σωστή διατροφή από τη γέννηση προστατεύει από παθήσεις και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

2 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Α) Α) ΝΕΡΟ Το νερό αποτελεί το 60-65 % του βάρους του ενήλικα και το 70-75% του βάρους του βρέφους. Οι ανάγκες ενός βρέφους σε νερό είναι μεγαλύτερες σε σχέση με εκείνες των μεγάλων γιατί έχουν αυξημένη κατανάλωση θερμίδων και ελαττωμένη συμπυκνωτική ικανότητα των νεφρών τους.

3 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Β) ΛΕΥΚΩΜΑ Β) ΛΕΥΚΩΜΑ Το λεύκωμα αντιπροσωπεύει το 7-15% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων δηλαδή 1-2,5gr /kgr. Με τη διατροφή του εξασφαλίζεται η προσφορά των απαραίτητων αμινοξέων π.χ βαλίνη,λευκίνη,φινυλαλανίνη,λυσίνη,τρυπτιδίνη, ιστιδόνη. Τα αμινοξέα αυτά αποτελούν βασικό στοιχείο των κυττάρων και είναι απαραίτητα για τη ζωή και την αύξηση. Προσλαμβάνεται με τη λήψη κρέατος,αυγού,γάλακτος,τυριού αλλά και με τα όσπρια,τα δημητριακά και ορισμένα λαχανικά Θερμίδες : 1 gr πρωτεΐνης μας δίνει 4 kcal.

4 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Γ) ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι υδατάνθρακες αντιπροσωπεύουν το 40-45% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων. Αποτελούν πηγή ενέργειας για τις τρέχουσες,άμεσες ανάγκες του οργανισμού. Προσλαμβάνονται με τη μορφή των μονοσακχαριτών (γλυκόζη, φρουκτόζη,μαλτόζη),των δισασκχαριτών (σακχαρόζη,λακτόζη, μαλτόζη,ισομαλτόζη),των πολυσακχαριτών (γλυκογόνο,κυτταρίνη,αμυλοδεξτρίνη.Υπάρχουν στο ψωμί,στις πατάτες, στα μακαρόνια,στα δημητριακά. Οι δισακχαρίτες και οι πολυσακχαρίτες απορροφούνται από το έντερο αφού προηγουμένως διασπαστούν σε μονοσακχαρίτες με τη βοήθεια ορισμένων ενζύμων των σακχαρασών. Θερμίδες : 1 gr υδατάνθρακα μας δίνει 4 kcal.

5 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Δ) ΛΙΠΗ Τα λίπη ζωικά και φυτικά αντιπροσωπεύουν το 20% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων. Αποτελούν την κυριότερη πηγή ενέργειας του ανθρώπινου οργανισμού και είναι βασικό συστατικό των βασικών μεμβρανών. Τα λιπίδια αποτελούνται από τριγλυκερίδια (95%),ελεύθερα λιπαρά οξέα, μονογλυκερίδια, διγλυκερίδια,χοληστερόλη και φωσφολιπίδια. Τα λιπαρά οξέα διακρίνονται σε : α) κεκορεσμένα (στερεά σε συνήθη θερμοκρασία και είναι κυρίως ζωικά ) β)σε ακόρεστα (υγρά σε συνήθη θερμοκρασία και είναι κυρίως φυτικά) γ)σε απαραίτητα (δεν τα συνθέτει ο ίδιος ο οργανισμός.) Θερμίδες : 1 gr λίπους μας δίνει 9kcal.

6 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Ε ) ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Είναι τα ασβέστιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το κάλιο και το νάτριο. Αποτελούν βασικό συστατικό στη δομή των νέων ιστών και συμμετέχουν στις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού (νευρική,μυϊκή κ.τα.λ.) ΑΣΒΕΣΤΙΟ Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι το γάλα και τα προϊόντα του και τα πράσινα λαχανικά. Το ασβέστιο συμμετέχει στην οστέωση, την νευρομυική δραστηριότητα, την καρδιακή λειτουργία και την πήξη του αίματος. Οι ημερήσιες ανάγκες ενός βρέφους σε ασβέστιο είναι 0,5 gr, 1,5gr για παιδία άνω των 10 ετών.

7 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΦΩΣΦΟΡΟΣ ΦΩΣΦΟΡΟΣ Τροφές πλούσιες σε φώσφορο είναι το γάλα,το τυρί,το κρέας, ο κρόκος αυγού,τα λαχανικά. Ο φώσφορος συμμετέχει στη δομή των οστών,στη διαβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων,στο μεταβολισμό λιπών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών και αποτελεί βασικό συστατικό των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ημερήσιες ανάγκες ενός βρέφους σε φώσφορο είναι 0,5 gr, 1,5gr για παιδία άνω των 10 ετών. Στην απορρόφηση του φωσφόρου από τον οργανισμό συμμετέχει η παραθορμόνη και η βιταμίνη D.

8 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΙΔΗΡΟΣ ΣΙΔΗΡΟΣ Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το ήπαρ, το κρέας, ο κρόκος αυγού, τα όσπρια, τα καρύδια, τα πράσινα λαχανικά. Οι ημερήσιες ανάγκες ενός βρέφους σε σίδηρο είναι 10 mgr, 15 mgr μικρότερα των 10 ετών και 18 mgr για παιδία άνω των 10 ετών.Όταν οι ανάγκες των παιδιών δεν καλύπτονται με την καθημερινή διατροφή τότε δημιουργείται σιδηροπενική αναιμία. Ο σίδηρος παίζει βασικό ρόλο στην οξυγόνωση των ιστών και στην ζωή των κυττάρων.

9 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΛΙΟ Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι σχεδόν όλες. Το κάλιο συμμετέχει στη καρδιακή, νευρική και μυϊκή λειτουργία. Οι ημερήσιες ανάγκες σε κάλιο είναι 1,5 mEq/kgr. ΝΑΤΡΙΟ Τροφές πλούσιες νάτριο είναι το αλάτι, το γάλα, τα πράσινα λαχανικά,τα φρούτα. Το νάτριο συμμετέχει στη διατήρηση της ωσμωτικής πίεσης, στη διεγερσιμότητα των μυών,και στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας. Οι ημερήσιες ανάγκες σε νάτριο είναι 2 mEq/kgr.

10 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ : Α) υδατοδιαλυτές C, P. που είναι οι Β, C, P. B) Λιποδοαλυτές που είναι οι A, D, E,K.

11 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Α) ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ Β Περιέχονται κυρίως στο κρέας,αυγό,πράσινα λαχανικά και στο ήπαρ. 1)ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 (ΘΕΙΑΜΙΝΗ) Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολινης,οπότε η έλλειψή της οδηγεί σε νευρολογικές διαταραχές π.χ νόσος Βeri-Beri, περιφερική νευρίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια. 2) ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2 (ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ). Καταλύει τις οξειδωτικές αντιδράσεις των κυττάρων. Η έλλειψή της προκαλεί γλωσσίτιδα,γωνιακή χειλίτιδα,φωτοφοβία,δακρύρροια,δερματίτιδα. 3)ΝΙΑΣΙΝΗ.Είναι ένα από τα βασικά συστατικά των συνενζύμων Α και Β. Η έλλειψή της προκαλεί την πελλάγρα που εκδηλώνεται με φωτοευαίσθητο ερύθημα στο πρόσωπο, γλωσσίτιδα,χειλίτιδα, κατάθλιψη,αϋπνία, παραλήρημα.

12 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β) ΒΙΤΑΜΙΝΗ C Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ ) είναι απαραίτητη για το σχηματισμό και τη διατήρηση του κολλαγόνου. Βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά π.χ πορτοκάλι, λεμόνι.Καταστρέφεται με το βρασμό.Ο άνθρωπος δεν συνθέτει βιταμίνη C. Η έλλειψή της προκαλεί το σκορβούτο το οποίο εκδηλώνεται με ανησυχία,πετεχειώδες εξάνθημα,υπερτροφία και αιμορραγία των ούλων και υποπεριοστικές αιμορραγίες κυρίως των κάτω άκρων που εκδηλώνονται με έντονο πόνο κατά την κίνηση.Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό (σίτιση με τροφές χωρίς βιταμίνη C π.χ κονσέρβες ), κλινική εικόνα (αιμορραγίες,οστικά άλγη),προσδιορισμό της βιταμίνη C στο αίμα,ακτινολογικό έλεγχο (υποπεριοστικές αιμορραγίες,οστεοπόρωση). Θεραπεία είναι η χορήγηση 200-400 mgr βιταμίνη C την ημέρα.

13 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Α) ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για το σχηματισμό της ροδοψίνης και της ιοδοψίνης των κυττάρων που είναι απαραίτητα για την όραση στο ημίφως καθώς και για την οστέωση και την οδοντοφυΐα. Βρίσκεται στο ήπαρ,στο γάλα, στον κρόκο του αυγού,στο βούτυρο,στα καρότα. Έλλειψη βιταμίνης Α οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη είτε ανεπαρκή απορρόφηση. Προκαλεί φωτοφοβία, ξηροφθαλμία, και τελικά τύφλωση.Για θεραπεία χορηγούνται μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α καθημερινά. Υπερβιταμίνωση Α οφείλεται σε υπερβολικές δόσεις συνθετικής βιταμίνης Α και εκδηλώνεται με ανορεξία,αύξηση των ορίων ήπατος και σπληνός και οστικά άλγη.

14 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Β) ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Η βιταμίνη D βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο καθώς και την απομάκρυνση του ασβεστίου από τα οστά. Βρίσκεται στο γάλα,στα αυγά,στο βούτυρο και στο ήπαρ. Παράγεται με την βοήθεια των υπεριωδών ακτινών που δρουν στις προβιταμίνες εργοστερόλη και 7 δευδρο-χολήστερόλη. Σε έλλειψη της βιταμίνης D προκαλείται μειωμένη απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο,με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα του στο αίμα.Έτσι προκαλείται η παραγωγή παραθορμόνης από την υπόφυση,η οποία μειώνει την κινητοποίηση του ασβεστίου από τα οστά και αυξάνει την αποβολή του φωσφόρου με τα ούρα.Με τον τρόπο αυτό εμποδίζεται η ασβεστοποίηση των οστών και προκαλείται η ραχίτιδα. Εάν το ασβέστιο πέσει κάτω από 7 mgr/dl τότε προκαλείται τετανία.

15 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΡΑΧΙΤΙΔΑ Οφείλεται σε αδυναμία ασβέστωσης του οστού σε αναπτυσσόμενους οργανισμούς. ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ :Οι εκδηλώσεις της ραχίτιδας αφορούν τα οστά.Το κρανίο είναι γλουτοειδές με μεγάλη πρόσθια πηγή.Ο θώρακας παρουσιάζει διόγκωση των πλευροχονδρικών αρθρώσεων (ραχιτιδικό κομβολόγιο ) και παρουσιάζεται αύλακα στο σημείο πρόσφυσης του διαφράγματος στο θώρακα (αύλακα Harrison).Η σπονδυλική στήλη παρουσιάζει ανωμαλίες όπως κύφωση,λόρδωση,σκολίωση λόγω της μαλθακότητας των σπονδύλων.Τα άνω άκρα παρουσιάζουν διόγκωση της μετάφυσης της κερκίδας και της ωλένης (ραχιτιδικό βραχιόλιο)και των κάτω άκρων (διπλό σφυρό).Επίσης παρατηρούνται βλαισοποδία είτε ραιβοποδία. ΔΙΑΓΝΩΣΗ :Από την κλινική εικόνα και από τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα. ΘΕΡΑΠΕΙΑ : βιταμίνη D για 6 εβδομάδες τουλάχιστον.

16 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΛΙΠΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ Γ) ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε Έχει αντιοξειδωτική δράση. Περιέχεται στα φυτικά λίπη, στους ξηρούς καρπούς και τα πράσινα λαχανικά. Χρησιμοποιείται για την πρόληψη εγκεφαλικών αιμορραγιών και της οπισθοφακικής ινοπλασίας σταο πρόωρα νεογνά. Δ) ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση ορισμένων παραγόντων της πήξεως του αίματος (2,7,9,10). Σε έλλειψή της προκαλείται υπόθρομβιναιμία και αιμορραγίες.Συχνά παρατηρείται στα νεογνά και ιδιαίτερα στα πρόωρα λόγω μειωμένης πρόσληψης από τη μητέρα,μικρής περιεκτικότητας στο μητρικό γάλα και έλλειψης εντερικής χλωρίδας. Για τους παραπάνω λόγους γίνεται αμέσως μετά τη γέννηση σε όλα τα νεογνά 0,5 mgr βιτ Κ (κονάκιο).

17 ΔΙΑΤΡΟΦΗ –ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ(ΓΓ) ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ(ΓΑ) Το γάλα αποτελεί την κύρια τροφή ενός βρέφους μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.Και τα δύο είδη γάλακτος περιέχουν περιέχουν όλες τις απαραίτητες οργανικές και ανόργανες ουσίες για την ανάπτυξη ενός βρέφους.Υπάρχουν σημαντικές διαφορές που δείχνουν ότι το ΓΓ υπερέχει του ΓΑ : 1)ΘΕΡΜΙΔΕΣ :Το ΓΓ έχει 710 kcal/l ενώ το ΓΑ έχει 690 kcal/l. 2)ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ : Το ΓΓ περιέχει 0,9 gr /dl ενώ το ΓΑ 3,5 gr /dl και ποιοτικά διακρίνονται σε λευκωματίνη και καζεΐνη.Το ΓΓ περιέχει περισσότερη λευκωματίνη,η οποία είναι πιο εύπεπτη και πιο πολύτιμη για τον οργανισμό.Επίσης περιέχει α –λακταλβουμίνη,η οποία δεν προκαλεί αλλεργία σε βρέφη με αλλεργία στο γάλα αγελάδας.Σε αντίθεση το ΓΑ περιέχει β-λακταλβουμίνη η οποία δεν παρέχει την ίδια προστασία.

18 ΔΙΑΤΡΟΦΗ –ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ 3)ΛΙΠΗ : Η περιεκτικότητα σε λίπος είναι στο ΓΓ 3,7 gr/dl ενώ στο ΓΑ 4,5 gr/dl. Η περιεκτικότητα σε ακόρεστα,που έχουν καλύτερη απορρόφηση είναι μεγαλύτερη στο ΓΓ καθώς και σε χοληστερόλη που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. 4)ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: Η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες στ ΓΓ είναι 7,7 gr/dl ενώ στο ΓΑ είναι 5 gr/dl.Επίσης στο ΓΓ υπάρχει η κυστείνη και η ταυρίνη που δεν παράγονται από τον οργανισμό του βρέφους. 5)ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ :Oι βιταμίνες Α και Β υπάρχουν και στα δύο είδη γαλάτων.Η C και D υπάρχουν σε μικρές ποσότητες και στα δύο γάλατα,αλλά στο ΓΓ εξαρτώνται από τη διατροφή και την έκθεση στον ήλιο αντίστοιχα.Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο ΓΑ. 6)ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ : O σίδηρος που υπάρχει στο ΓΓ απορροφάται καλύτερα από τον αντίστοιχο του ΓΑ.Ενώ το ασβέστιο και ο φώσφορος βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες στο ΓΓ αλλά σε τέτοιες αναλογίες που διευκολύνεται η απορρόφησή τους.

19 ΔΙΑΤΡΟΦΗ –ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ 7)ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ : Το ΓΓ περιέχει ουσίες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού όπως είναι η ανοσοσφαιρίνη IgA,η λυσοζύμη, η λακτοφερίνη,τα Τ-λεμφοκύτταρα,το συμπλήρωμα,διάφοροι αντισταφυλοκοκκικοί παράγοντες, η ιντερφερόνη και το ένζυμο λιπάση.Επίσης οι ορμόνες ΤRH,TSH,GH και προλακτίνη που υπάρχουν στο ΓΓ βοηθούν στην ανάπτυξη του οργανισμού. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Το μητρικό γάλα περιέχει όλες τις οργανικές και ανόργανες ουσίες σε ιδανική μορφή,ποσότητα και αναλογία για την διασφάλιση της υγείας του βρέφους.Με το θηλασμό το γάλα προσφέρεται στην κατάλληλη θερμοκρασία και είναι στείρο μικροβίων.Επίσης ενισχύεται ο ψυχικός δεσμός μεταξύ μητέρας και βρέφους, που είναι απαραίτητος για την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού.

20 ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Ο μητρικός θηλασμός δεν είναι πάντα εφικτός,γιατί υπάρχουν ορισμένα κωλύματα από την μητέρα αλλά και από το βρέφος. Α)ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ : Α)ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ : 1) Συγγενής αγαλακτία. Είναι πολύ σπάνια. 2) Συγγενείς ανωμαλίες της θηλής του μαστού όπως εισέχουσες ή υπερμεγέθεις θηλές.Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται η χορήγηση ειδικών τεχνητών θηλών. 3) Ραγάδες της θηλής : Προκαλούν έντονο πόνο στη μητέρα με αποτέλεσμα να διακόπτεται ο θηλασμός προσωρινά, ενώ με την υποχώρηση των συμπτωμάτων ο θηλασμός συνεχίζεται κανονικά. 4) Οξεία μαστίτιδα : Θεραπεία θερμά επιθέματα και αντιβίωση.

21 ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Α)ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ : Α)ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ : 5)Λοιμώξεις : 5)Λοιμώξεις : όπως πνευμονία,τύφος,φυματίωση και χρόνια νοσήματα όπως καρδιακή,ηπατική, νεφρική ανεπάρκεια. 6)Εγκυμοσύνη : σε περίπτωση επόμενης εγκυμοσύνης της μητέρας ο θηλασμός διακόπτεται γιατί υπάρχει κίνδυνος αποβολής λόγω των αυτόματων συσπάσεων.

22 ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Β)ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ : Β)ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΦΟΣ : 1)Συγγενείς διαμαρτίες του στόματος όπως λαγόχειλο,λυκόστομα. 2)Εξασθενημένα βρέφη 2)Εξασθενημένα βρέφη με υποτονία των μυών κατάποσης. 3)Βρέφη με βαριές διαταραχές του Κ.Ν.Σ. που δεν έχουν το αντανακλαστικό του θηλασμού. 4)Βαριές λοιμώξεις 5)Αναπνευστική δυσχέρεια. 6)Φλεγμονές του στόματος. 7)Καταστολή του Κ.Ν.Σ από φάρμακα. 8)Παρεμπόδιση ρινικής αναπνοής.

23 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ Η έκκριση του γυναικείου γάλακτος ρυθμίζεται από μια ορμόνη την προλακτίνη που παράγεται από την υπόφυση.Η ορμόνη αυτή απελευθερώνεται αμέσως μετά τον τοκετό με την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων. Η συνεχής έκκριση γάλακτος απαιτεί τη λειτουργία του μηχανισμού προώθησης του γάλακτος από τις κυψέλες στους εκφορητικούς πόρους του μαστού και στους κόλπους που βρίσκονται πίσω από τη θηλή.Αυτό επιτυγχάνεται με ένα νευροορμονικό αντανακλαστικό.Η διέγερση της θηλής στέλνει ερεθίσματα με το συμπαθητικό σύστημα στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης,ο οποίος απελευθερώνει την οξυτοκίνη.Αυτή μεταφέρεται με το αίμα και δρά στα μυοεπιθηλιακά κύτταρα των κυψελών και των πόρων,τα οποία και συσπά με αποτέλεσμα να προωθείται το γάλα στους κόλπους.Άρα για τη διατήρηση της γαλουχίας παίζει ρόλο η συχνή κένωση των μαστών κατά το θηλασμό.

24 ΔΙΑΤΡΟΦΗ –ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Ο μητρικός θηλασμός αρχίζει 8-12 ώρες μετά τον τοκετό και επαναλαμβάνεται κάθε 2-4 ώρες,ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους. Η διάρκειά του είναι 15-20 λεπτά και σε κάθε θηλασμό προσφέρονται και οι δύο μαστοί εναλλάξ. Ο μητρικός θηλασμός είναι απαραίτητος μέχρι τον έκτο μήνα της ζωής του βρέφους. Η προσφορά νερού ή άλλων αφεψημάτων π.χ χαμομήλι δεν είναι απαραίτητα καθώς το γάλα καλύπτει όλες τις ανάγκες του βρέφους.

25 ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΓΕΛΑΔΑΣ 1)ΑΡΑΙΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ : γίνεται μείωση των αλάτων και των λιπών,τα οποία γίνονται πιο εύπεπτα. 2)ΘΕΡΜΑΝΣΗ : με το βρασμό καταστρέφονται τα μικρόβια και γίνεται πιο εύπεπτο το γάλα καθώς τροποποιείται το λεύκωμα,το λίπος και τα παράγωγά του. 3)ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ: έτσι αυξάνεται η θερμιδική αξία (που έχει μειωθεί με την αραίωση ) και προσθέτουμε σακχαρόζη,άμυλο,δεξτρόζη,τα οποία αποτελούν πηγές άμεσης ενέργειας. 4)ΕΛΛΑΤΩΣΗ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ : μειώνεται το λίπος και τα λιποσφαιρίδια γίνονται πιο μικρά και πιο εύπεπτα. 5)ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ : το ζωικό λίπος αντικαθιστάται από φυτικό με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα ακόρεστα λιπαρά οξέα. 6)ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ : προστίθεται σίδηρος και βιταμίνες κυρίως D. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Το γάλα αγελάδας έχει περίπου ίδια σύσταση με το γυναικείο γάλα,δεν έχει όμως την ίδια βιολογική αξία!!

26 ΕΙΔΗ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΓΑΛΑΤΩΝ  ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ  ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ Το γάλα αγελάδας βράζει και μετά ψύχεται απότομα. Έτσι καταστρέφονται τα μικρόβια αλλά όχι οι σπόροι, για αυτό πρέπει να βράσει πριν δοθεί. ΕΒΑΠΟΡΕ-ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟ  ΕΒΑΠΟΡΕ-ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟ Το γάλα αραιώνεται,θερμαίνεται,αφαιρείται το 60 % του νερού του και περνά από λεπτή οπή για να γίνει κατάτμηση των λιποσφαιριδίων του.Έτσι όταν ετοιμάζεται πρέπει να γίνεται ανασύσταση με νερό (1 γάλα : 1νερό).  ΣΑΚΧΑΡΟΥΧΟ  ΣΑΚΧΑΡΟΥΧΟ Το γάλα αγελάδας βράζει,προστίθεται ζάχαρη και αφυδατώνεται κατά 60%.  ΚΟΝΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ  ΚΟΝΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ Το γάλα αγελάδας αραιώνεται και αφυδατώνεται πλήρως.(σκόνη). Για την ανασύστασή του χρησιμοποιούμε μία μεζούρα γάλα και 30 cc νερό.  ΚΟΝΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΜΠΟΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ  ΚΟΝΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΜΠΟΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ πρόκειται για κονιοποιημένο γάλα, το οποίο έχει εμπλουτιστεί με σίδηρο ή άλευρα ή ζάχαρη κ.τα.λ

27 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΒΡΕΦΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΠΡΩΙ 6-7 π.μ ΠΡΟΓΕΥΜΑ 10-11 π.μ 10-11 π.μΓΕΥΜΑ 1-2 π.μ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 5-7 μ.μ ΓΕΥΜΑ 9-10 μ.μ 1-6μηνώνγάλα 6 μηνώνγάλαφρούτολαχανικά κρέας- κοτόπουλο Ρυζάλευρο βανίλιαγάλα 7 μηνώνγάλαφρούτολαχανικά κρέας- κοτόπουλο γιαούρτιγάλα 8 μηνώνγάλαφρούτοδημητριακάΚρέμα FARIN LACTEγάλα 9 μηνώνγάλαφρούτοΝτομάτα- πορτοκάλι μπισκοτόκρεμαγάλα 10 μηνώνγάλαφρούτοΑυγό-τραχανάςΚασέρι-ψωμίγάλα 11 μηνώνγάλαφρούτοΌλα τα παραπάνω γάλα 12 μηνώνγάλαφρούτοψάριΌλα τα παραπάνωγάλα

28 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΛΙΚΟΥ Αρχίζει σταδιακά μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής και ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση του δεύτερου έτους. Κατά την περίοδο αυτή το παιδί σιτίζεται σταδιακά από το φαγητό της οικογένειας και όταν ολοκληρωθεί η προσαρμογή του,τότε ενθαρρύνεται να αρχίσει να τρώει μόνο του.

29 ΔΙΑΤΗΤΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ Α)ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΑΓΕΛΑΔΑΣ Η συχνότητα της αλλεργίας στο γάλα αγελάδας είναι 1-8%.Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά τους 24 πρώτους μήνες ζωής.Άρα το πρόβλημα ουσιαστικά αφορά τη βρεφική ηλικία όπου το γάλα έχει το σημαντικότερο ρόλο στη διατροφή ενός βρέφους. Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί απόλυτη ένδειξη Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί απόλυτη ένδειξη !!! για τη διατροφή του βρέφους που πάσχει από αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Όταν όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα του μητρικού θηλασμού τότε πρέπει να πάρει ειδικό υποαλλεργικό γάλα. Τι είναι το υποαλλεργικό γάλα ? Πρόκειται για γάλα αγελάδας το οποίο με την επίδραση της θερμότητας,με ενζυμική υδρόλυση,και με υπερδιήθηση έχουν τροποποιηθεί οι πρωτεΐνες του γάλακτος με αποτέλεσμα να μην προκαλούν αλλεργίες.Τα μειονεκτήματα των γαλάτων αυτών είναι ότι έχουν άσχημη γεύση και υψηλό κόστος.

30 ΔΙΑΤΗΤΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ Β) ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ-ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΛΑΚΤΑΣΗΣ Η λακτάση είναι ένα ένζυμο που διασπά τη λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη, που είναι μονοσακχαρίτες και απορροφούνται από το λεπτό έντερο.Σε έλλειψη του ενζύμου αυτού η λακτόζη δεν υδρολύεται αλλά αποβάλλεται έτσι από το παχύ έντερο και προκαλείται διάρροια. Η ανεπάρκεια στη λακτάση καθορίζεται γενετικά και εκδηλώνεται κυρίως κατά την σχολική ηλικία. Θεραπεία συνιστάται σε χορήγηση ειδικού γάλακτος και των προϊόντων αυτού που δεν περιέχουν λακτόζη.

31 ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Ως παχυσαρκία χαρακτηρίζεται όταν το σωματικό βάρος είναι μεγαλύτερο κατά 120% του μέσου σωματικού βάρους για την ηλικία και το φύλο. ΑΙΤΙΕΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ :  ΓΕΝΝΕΤΙΚΕΣ.Υπάρχουν ορισμένα γενετικά σύνδρομα π.χ Prader-willi, Frohlich τα οποία γενετικά χαρακτηρίζονται από παχυσαρκία.  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ :κακή διατροφή,έλλειψη άσκησης,καθιστικός τρόπος ζωής (κομπιούτερ, τηλεόραση κ.τα.λ.). ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ 1) Τροποποίηση της διατροφής του παιδιού. 2) Πρόγραμμα καθημερινής άσκησης του παιδιού. 3) Τροποποίηση της συμπεριφοράς και της διατροφής όλης της οικογένειας προς το σωστό.

32 ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Ψυχολογικό –κοινωνικό πρόβλημα Μη αποδοχή,απομόνωση. Προβλήματα στην αύξηση Προηγμένη οστική ηλικία,αύξηση βάρους,πρώιμη ήβη Προβλήματα από το Κ.Ν.Σ Αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης. Προβλήματα από το αναπνευστικό. Συχνές λοιμώξεις,άπνοια κατά τον ύπνο,σύνδρομο Pickwick. Προβλήματα από το καρδιαγγειακό. Υπέρταση,υπερτροφία της καρδιάς,ισχαιμία, αιφνίδιος θάνατος. Προβλήματα από το μεταβολισμό. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, υπερτριγλυκεριδιοαιμία, υπερχοληστερολαιμία, υπερουριχαιμία,ηπατική στεάτωση

33 ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΘΡΕΨΗΣ Ελλειποβαρές χαρακτηρίζεται Ελλειποβαρές χαρακτηρίζεται ένα παιδί όταν το σωματικό βάρος του είναι μικρότερο από το 80% του μέσου σωματικού βάρους για την ηλικία και το φύλο του.Απώλεια βάρους >5 % του βάρους του σώματος σε ένα μήνα είναι παθολογική στην παιδική ηλικία. ΑΙΤΙΕΣ ΥΠΟΘΡΕΨΙΑΣ ΑΙΤΙΕΣ ΥΠΟΘΡΕΨΙΑΣ 1)Ανεπαρκής ή μη ισορροπημένη τροφή στερεά τροφή μετά το β΄ εξάμηνο ζωής του παιδιού. 2)αποκλειστικός θηλασμός μετά τους πρώτους 6 μήνες ζωής. 3)Συχνές λοιμώξεις,εμετοί,διάρροιες. Ο ΜΑΡΑΣΜΟΣ Ο ΜΑΡΑΣΜΟΣ αποτελεί κατάσταση κατά την οποία το σωματικό βάρος είναι μικρότερο κατά 60% του μέσου σωματικού βάρους για την ηλικία και το φύλο.Χαρακτηρίζεται από έλλειψη υποδόριου λίπους και μυϊκή τήξη,με αποτέλεσμα το δέρμα να φαίνεται ρικνωμένο. ΣΥΝΔΡΟΜΟ Kwashiorkor ΣΥΝΔΡΟΜΟ Kwashiorkor είναι κατάσταση όπου έχουμε υπολευκωματιναιμία και εκτεταμένο οίδημα.Οφείλεται σε ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών.Χαρακτηρίζεται από μυϊκή τήξη, διάταση της κοιλιάς, ηπατομεγαλία, ανορεξία,απάθεια,τριχόπτωση,υπέρχρωση και υπερκεράτωση του δέρματος.Η θεραπεία βασίζεται σε επανασίτηση με μικρά και συχνά γεύματα και σε διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

34 ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ(anorexia nervosa) Η ψυχογενής ανορεξία εκδηλώνεται Η ψυχογενής ανορεξία εκδηλώνεται συνειδητή ή ασυνείδητη επιλογή του παιδιού ή του εφήβου να μην παχύνει ή να αδυνατίσει σε βαθμό που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Εμφανίζεται Εμφανίζεται κυρίως σε κορίτσια ηλικίας 13-18 ετών. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι : 1)συνεχής και έντονος φόβος του εφήβου να μην παχύνει. 2)σημαντική απώλεια βάρους που αντιστοιχεί πάνω από το 25% του βάρους του σώματος. 3)παρατεινόμενη άρνηση για λήψη τροφής. 4)αμηνόρροια στα κορίτσια. Τα άτομα αυτά έχουν διαταραγμένη εικόνα για το σώμα τους,επιμελούνται μόνοι τους το φαγητό,μπορεί να παρουσιάζουν έντονη βουλιμία,η οποία να καταλήγει σε εμετό. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ χρειάζεται ψυχιατρική παρέμβαση αλλά και ιατρική παρέμβαση έτσι ώστε να αποκατασταθεί το βάρος στο φυσιολογικό.


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ Με τη διατροφή επιδιώκεται η προσφορά των απαραίτητων ουσιών για τη φυσιολογική αύξηση, ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού. Διαιτητικές παρεκτροπές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google