Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φωτεινή Τσόφλιου ΜSc, PhD Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φωτεινή Τσόφλιου ΜSc, PhD Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φωτεινή Τσόφλιου ΜSc, PhD Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

2 Χρήσεις Ενέργειας από το Σώμα Βασικός Μεταβολισμός (συντήρηση στη ζωή) ελάχιστο ποσό ενέργειας για τη διατήρηση βασικών λειτουργιών στη ζωή: λειτουργία αναπνοής, μεταβολισμό κυττάρων, κυκλοφορία αίματος, δραστηριότητα ΓΕΣ & ενδοκρινών αδένων, διατήρηση θερμοκρασίας σώματος Υπολογισμός: Έμμεση θερμιδομέτρηση, Harris&Benedict Φυσική Δραστηριότητα (σπουδαιότερος παράγοντας ενεργειακής απώλειας το επάγγελμα) Ελαφρά εργασία, μέση εργασία, βαριά, εξαιρετικά βαριά Ειδικοί σκοποί: ανάπτυξη, εγκυμοσύνη, θηλασμός

3 Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν ΒΜ Ηλικία Φύλο γυναίκες ΒΜ 5-10% χαμηλότερο, αυξημένος λιπώδης ιστός Σύνθεση σώματος Κλίμα 3% ενεργειακών απαιτήσεων 10°C & αντιστρόφως (FAO, WHO) Λοιμώξεις, έγκαυμα, όγκος π.χ ΒΜ 12% για κάθε °C άνω των 37°C σώματος

4 Θρεπτικές Ουσίες Τροφών Τι είναι τροφή στερεό ή υγρό το οποίο όταν καταπίνεται, δινει ενέργεια ή πρώτη ύλη για ανάπτυξη και συντήρηση ή ουσίες που ρυθμιζουν διάφορες λειτουργίες στον οργανισμό Τι περιέχουν οι τροφές πρωτείνες, σάκχαρα, λίπη, άλατα, βιταμίνες

5 Σύνθεση Υδατανθράκων Ηλιακή ενέργεια Φυτά φωτοσύνθεση Χημική ενέργεια χCO 2 +ψH 2 O C 12 (H 2 O) ψ +χΟ 2 π.χ.12CO 2 +11H 2 O C 12 (H 2 O) O 2 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑΣ ΣΑΚΧΑΡΟΖΗ ηλιακή ενέργεια χλωροφύλλη ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΟ ένζυμα φυτών

6 Υδατάνθρακες Ταξινόμηση Μονοσακχαρίτες Γλυκόζη, γαλακτόζη, φρουκτόζη (3-7 άτομα άνθρακα) Δισακχαρίτες Σακχαρόζη, λακτόζη, μαλτόζη Πολυσακχαρίτες Άμυλο, δεξτρίνες, γλυκογόνο, δυσαπορρόφητοι πολυσακχαρίτες (άπεπτες φυτικές ίνες)

7 Μονοσακχαρίτες γλυκόζη (δεξτρόζη ή σταφυλοσάκχαρο) Ελεύθερη στα φρούτα Προιόν υδρόλυσης σύνθετων υδα/κων Αποθηκεύεται ως γλυκογόνο στο ήπαρ & μυς φρουκτόζη (οπωροσάκχαρο) Ελεύθερη στα φρούτα συκα, μέλι Ήπαρ μετατροπή σε γλυκόζη ή προιόν μεταβ γλυκόζης φρουκτοκινάση Φωσφορική-1-φρουκτόζη τριόζες, γλυκεραλδεύδη, διυδροξυ-ακετόνη (πηγές ενέργειας ιστών) Φρουκτοζαιμία, φρουκτοζουρία γαλακτόζη πέψη λακτόζης Ήπαρ μετατροπή σε γλυκόζη Γαλακτοζαιμία, γαλακτοζουρία

8 Δισακχαρίτες Σακχαρόζη (σουκρόζη ή καλαμοσάκχαρο ή ζάχαρη) Υδρόλυση σε ιμβερτοσάκχαρο (γλυκόζη & φρουκτόζη) Ζαχαροκάλαμο, τεύτλα, μελάσσα, μέλι Λακτόζη 4-6% γάλα αγελάδας 5-8% μητρικό γάλα Λακτόζη γαλακτόζη+γλυκόζη Δυσανεξία στη λακτόζη Μαλτόζη (όχι ελεύθερη στη φύση) ενδιάμεσο προιόν υδρόλυσης αμύλου (αμυλάση, παγκρεατική αμυλάση) Μαλτόζη γλυκόζη+γλυκόζη μαλτάση λακτάση

9 Πολυσακχαρίτες Άμυλο, δεξτρίνες, γλυκογόνο (φυσικά πολυμερή γλυκόζης) Γλυκογόνο Ζωικός πολυσακχαρίτης (ήπαρ ζώων) Ενεργειακό απόθεμα για ζώα και άνθρωπο Άμυλο (μορφή κοκκιδίων) Αμυλόζη (μακρά ευθεία άλυσος μορίων γλυκόζης) και αμυλοπηκτίνη διακλαδισμένη άλυσος) Πέψη μαλτόζη γλυκόζη Αδιάλυτο στο νερόμαγείρεμαδιόγκωση&ζελατινοποίηση ένζυμα στόματος, εντέρου Δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια Δεξτρίνες Προιόντα διάσπασης αμύλου από ανόργανα οξέα στομάχου Δυσαπορρόφητοι πολυσακχαρίτες ή άπεπτες φυτικές ίνες Κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, πηκτίνες, φυκώδεις πολυσκχ

10 Βασικές Λειτουργίες Υδατανθράκων 1.Παροχή ενέργειας 4 kcal/γρ 2.Αξιοποίηση πρωτείνης & λίπους 3.Ομαλή λειτουργία καρδιάς, ΚΝΣ 4.Μετατροπή σε λίπος 5.ΔΦΠ και ρύθμιση χρόνου διαβίβασης τροφής στο έντερο

11 Συνιστώμενες Προσλήψεις Υδατανθράκων 55-60% ημερησίως γρ. ΔΦΠ, υδατοδιαλυτή γρ. Περιορισμός απλών σακχάρων <15% Παχυσαρκία, τερηδόνα Αυξημένη πρόσληψη σύνθετων CHO 35-40% Ινουλίνη προβιοτικά

12 Ιδιότητες Λιπιδίων Τα λίπη είναι στερεά στη κοινή θερμοκρασία, υγρά με θέρμανση Έλαια υγρά (ακόρεστα λιπαρά οξέα) Αδιάλυτες ενώσεις στο νερό Διαλυτές σε οργανικά διαλύματα αιθέρα, βενζίνη Πηγή ενέργειας

13 Βασικές Λειτουργίες Λιπιδίων Πιο συμπυκνωμένη μορφή ενέργειας 9 kcal/γρ, εναποθηκευτική ενέργεια, χρήση από όλους τους ιστούς εκτός ΚΝΣ PUFA συμμετέχουν στη δομή/σχηματισμό κυττάρων, κυτταρικών μεμβρανών & ιστών (εγκεφάλου) Φορείς λιποδιαλυτών βιταμινών A,D,E, K χοληστερόλη ζωικό λίπος, καροτίνη φυτικό λίπος Πρόδρομοι ουσιών με σημαντική βιολογική αξία, π.χ. χοληστερόλη για τα χολικά άλατα, βιτ. D, κορτικοστεροειδών ορμονών Επιβραδύνουν τη γαστρική έκκριση και πέψη στο στομάχι παρατείνουν αίσθημα κορεσμού Μικρή απόθεση λίπους (υποδόριο) προφύλαξη από απώλεια θερμότητας, διατήρηση θερμοκρασίας σώματος, αποθεματικό ενέργειας σε υποσιτισμό Προσδίδουν οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, γεύση

14 Ταξινόμηση Λιπών Τριγλυκερίδια εστέρες γλυκερόλης με 3 λιπαρά οξέα πέψη γλυκερίνη+λιπαρά οξέα ενέργεια ή σύνθεση άλλων λιπών Φωσφολιπίδια εστέρες γλυκερίνης με 2 λιπαρά οξέα, 1 φωσφορικό οξύ που σχηματίζει άλας με αζωτούχο ουσία π.χ. λεκιθίνη χολίνη, κεφαλίνη κολαμίνη συστατικά κυττάρων, πήξη αίματος, βιολογικές οξειδώσεις, απόθεμα φωσφόρου κ΄ χολίνης για ΚΝΣ Στερόλες π.χ. χοληστερίνη, εργοστερίνη Λιπάσες πεπτικού

15 Λίπη Ταξινόμηση συνέχεια Λιπαρά οξέα  κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα ανάλογα με το βαθμό κορεσμού και την παρουσία διπλών δεσμών  βραχείας, μέσης, μακράς αλύσου ανάλογα με τον αριθμό (μήκος αλύσου ) ατόμων άνθρακα βραχείας, μέσης (C 6 -C 12 ), μακράς (C 16 -C 18 )  Απαραίτητα (δεν τα συνθέτει ο οργανισμός, πρόσληψη μόνο μέσω τροφής) λινελαικό α-λινολενικό

16 Κορεσμένα και Ακόρεστα Κορεσμένα παλμιτικό, στεατικό (λαρδί, λίπος κρεάτων) Ακόρεστα ελαικό οξύ (18:1, cis-Δ 9 ), ελαιόλαδο Πολυακόρεστα, ω3 & ω6 Λινελαικό (18:2ω6), σπορέλαιο Λινολενικό (18:3ω3) φυτικά λίπη Αραχιδονικό (20:4 ω6) ζωικά λίπη, από λινελαικό στο σώμα ενηλίκων ω-3 PUFA, ιχθυέλαια: EPA (20:5ω3), DHA (22:6ω3) εικοσιπεντανοικό, δοκοσαεξανοικό

17 Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Μη ενδογενής σύνθεση ή ανεπαρκής ενδογενής σύνθεση Λινελαικό (18:2 ω6, LA), λινολενικό (18:3 ω3, LNA), αραχιδονικό (20:4 ω6) EPA (20:5ω3), DHA (22:6ω3) Ανεπάρκεια μειωμένη ανάπτυξη σε παιδιά, ξηροδερμία, απολέπιση, δερματίτιδες, έκζεμα Λειτουργίες 1.Ρύθμιση μεταβολισμού/αποβολή χοληστερίνης, μετασχηματισμό σε μεταβολίτες της, μείωση χοληστερίνης 2.Πρόδρομες ουσίες προσταγλαδινών 3.Σχηματισμός κυτταρικών μεμβρανών ενήλικες 7.5 γρ λινολεικού/μέρα βρέφη 0.5% ολικών θερμίδων

18 Χοληστερίνη: αναγκαιότητα αλλά & προβλήματα Αθηροσκλήρωση Απόθεση χοληστερίνης & άλλων λιπών στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, στένωση, απόφραξη Έμφραγμα καρδιάς, εγκεφαλικό

19 Συνιστώμενη Πρόσληψη Λίπους, Χοληστερίνης & σχέση κορεσμένου : ακόρεστου:πολυακόρεστου <30 % ολικής ενέργειας 1: 1:1 SF, MUFA, PUFA <10% SF 15-20% MUFA 10% PUFA Χοληστερίνη < 300 mg/μέρα


Κατέβασμα ppt "Φωτεινή Τσόφλιου ΜSc, PhD Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google