Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ και ΤΕΧΝΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ και ΤΕΧΝΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ και ΤΕΧΝΕΣ
ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ και ΤΕΧΝΕΣ Βασιλική Σιώπη Δημήτρης Αργυρίου Αναστασία Τζιόλα Κωνσταντίνος Ποτουρίδης Ευτυχία Τζιακά 3ο Γ.Ε.Λ Αλεξανδρούπολης Μάιος 2014

2

3 Magdi Yacoub Θεωρείται από τους σημαντικότερους καρδιοχειρουργούς παγκοσμίως. Στη χώρα μας βρέθηκε ως τιμώμενο πρόσωπο εκδήλωσης που διοργανώθηκε στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για τους σκοπούς της οργάνωσης Life Action Trust. Έχει αποσυρθεί από την καριέρα του το 2001 σε ηλικία 65 ετών και συνεχίζει να δραστηριοποιείται ως σύμβουλος και πρεσβευτής για την περίθαλψη των άπορων παιδιών.

4 Τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Magdi Yacoub
Ίδρυση μονάδας μεταμόσχευσης καρδιάς στο Imperial College του Λονδίνου η οποία τον βοήθησε να γίνει ένας από τους κορυφαίους καρδιοχειρουργούς στον κόσμο. Υιοθέτησε σύγχρονες και πρωτοποριακές μεθόδους στον τομέα της καρδιοχειρουργικής. Ίδρυσε τα: Ηeart science center και Μagdi Υacoub Ιnstitute που ασχολούνται με έρευνες για τα αίτια και τις θεραπείες των καρδιακών νόσων. Ίδρυσε την αλυσίδα Chain Of Hope Charity που παρέχει περίθαλψη στις τριτοκοσμικές και αναπτυσσόμενες χώρες. Πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων. Ένας από τους ασθενείς του, ο Derrick Morris είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία επιζών που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς παγκοσμίως.

5 Βραβεία που του απονεμήθηκαν
1988 Bradshaw Lecture, Royal College of Physicians 1998 Texas Heart Institute Ray C. Fish Award for Scientific Achievement in Cardiovascular Disease 1999 Lifetime outstanding achievement award in recognition of contribution to medicine, Secretary of State for Health (UK) 2001 The Cleveland Clinic Foundation Heart Failure Summit : Kaufman Awardee 2003 Golden Hippocrates International Award for Excellence in Cardiac Surgery (Moscow) WHO Prize for Humanitarian Services 2004 International Society for Heart & Lung Transplantation Lifetime Achievement Award 2006 European Society of Cardiology Gold Medal 2007 Daily Mirror Pride of Britain Lifetime Achievement Award 2007 Honorary citizenships of the city of Bergamo, Italy 2007 Medal of Merit, President, International Academy of Cardiovascular Sciences 2011 Grand Nile Collar for science and humanity 2012 American College of Cardiology Legend of Cardiovascular Medicine

6

7 Γεώργιος Παπανικολάου
Γεώργιος Παπανικολάου  Διάσημος Έλληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής. Ήταν πρωτοπόρος στην Κυτταροπαθολογία, και για τον πρόωρο εντοπισμό του καρκίνου της μήτρας. Επιπλέον, είναι γνωστός ως ο εφευρέτης του Τεστ-Παπ το οποίο χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

8 Το 1954, δημοσίευσε το μνημειώδες έργο «Άτλαντας της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας» (Atlas of Exfoliative Cytology). Η μέθοδος αυτή που έλαβε προς τιμή του την ονομασία «Μέθοδος Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπανικολάου» και κατά συγκοπή «Τεστ Παπ» άνοιξε ευρείς νέους ορίζοντες στην ιατρική έρευνα, στη γενετήσια φυσιολογία και ενδοκρινολογία, ειδικότερα για τον καρκίνο.

9 Βραβεία που του απονεμήθηκαν
1948 Βραβείο Μπόρντεν 1950 Βραβείο Αμόρυ 1950 Βραβείο Λάσκερ της Αμερικάνικης Ένωσης Δημόσιας Υγείας. 1951 Πρώτο Βραβείο από το ΑΧΕΠΑ 1952 Μετάλλιο τιμής από την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία. 1953 Βραβείο Κυτταρολογίας της Βιέννης 1953 Τιμήθηκε από τον Βασιλιά της Ελλάδας με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα. 1954 Βραβείο σύγχρονης Ιατρικής για διακεκριμένο επίτευγμα. 1955 Βραβείο Μπέρτνερ 1956 Βραβείο Παζάνο 1957 Μετάλλιο τιμής του Γεωργίου του πρώτου, από την Ελληνική Κυβέρνηση. 1960 Βραβείο Κλέμεντ Κλίβελαντ

10

11 Οδυσσέας Ελύτης Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν: Οδυσσέας Αλεπουδέλλης. Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ.

12 Γνωστότερα ποιητικά του έργα
Άξιον Εστί  Ήλιος ο πρώτος Προσανατολισμοί Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλάμβανε επίσης μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής.

13 Βραβεία και διακρίσεις
Το 1978 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το 1979 του απονεμήθηκε το βραβείο από τη Σουηδική Ακαδημία αποκτώντας με τον τρόπο αυτό παγκόσμια δημοσιότητα. Το1980 κατέθεσε το χρυσό μετάλλιο και τα διπλώματα του βραβείου στο Μουσείο Μπενάκη. Την απονομή του Νόμπελ ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας, μεταξύ αυτών και η απονομή φόρου τιμής σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, η ίδρυση έδρας νεοελληνικών σπουδών με τίτλο "Έδρα Ελύτη" στο πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ καθώς και η απονομή του αργυρού μεταλλίου Benson από τη Βασιλική Φιλολογική Εταιρεία του Λονδίνου.

14

15 J.K. Rowling Βρετανίδα συγγραφέας η οποία έγινε διάσημη για τη συγγραφή της σειράς φαντασίας Χάρι Πότερ, τα βιβλία της οποίας έχουν κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, έχουν πολυβραβευθεί και έχουν πωλήσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο, έχοντας μεταφραστεί σε 67 γλώσσες.

16 Το 2008, στην Sunday Times Rich List, η περιουσία της Ρόουλινγκ υπολογίστηκε στα 560 εκατ. στερλίνες, καθιστώντας την το 144ο πιο πλούσιο άτομο στον κόσμο και την 12η πιο πλούσια γυναίκα στην Βρετανία. Είναι το πρώτο πρόσωπο παγκοσμίως που κέρδισε περισσότερο από ένα δισ. δολάρια μόνο από τη συγγραφή βιβλίων.  Ο οίκος Bloomsbury, φοβούμενος ότι τα αγόρια δεν θα αγόραζαν το βιβλίο εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε γυναίκα συγγραφέα, ζήτησαν από την Ρόουλινγκ να χρησιμοποιήσει δύο αρχικά, κρύβοντας έτσι το μικρό της όνομα. Μη έχοντας μεσαίο όνομα, η Ρόουλινγκ επέλεξε το K από το όνομα της γιαγιάς της.

17 Βραβεία που της απονεμήθηκαν
Τον Ιούνιο του 2000 η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ την έχρισε αξιωματούχο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Τον Απρίλιο του 2006, ο αστεροειδής (43844) Rowling ονομάστηκε προς τιμήν της. Το όνομα αυτό καταχωρήθηκε στην Διεθνή Αστρονομική Ένωση από τον αστρονόμο Dr. Mark Hammergren, ο οποίος ήταν θαυμαστής της σειράς Χάρι Πότερ από το 2004. Τον Μάιο του 2006 ο νεοανακαλυφθείς δεινόσαυρος Dracorex hogwartsia ονομάστηκε προς τιμή του Hogwarts, του μαγικού σχολείου στον κόσμο της Ρόουλινγκ. Τον Ιούνιο του 2006 το βρετανικό κοινό την ονόμασε ως τη «μεγαλύτερη εν ζωή Βρετανίδα συγγραφέα» σε μια ψηφοφορία του περιοδικού The Book Magazine. Η Ρόουλινγκ συγκέντρωσε σχεδόν τρεις φορές περισσότερους ψήφους από τον δεύτερο σε κατάταξη συγγραφέα, τον Terry Pratchett.

18

19 Michael Faraday Άγγλος επιστήμονας με σημαντική συμβολή στην εξέλιξη του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροχημείας. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες που η ανθρωπότητα έχει αναδείξει. Κατέχει ξεχωριστή θέση όσον αφορά το πειραματικό κομμάτι των φυσικών επιστημών, καθώς ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός όσον αφορά στην επινόηση, το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός μεγάλου πλήθους πειραμάτων.

20 Μέσα στις εφευρέσεις του συμπεριλαμβάνεται η πρώτη έκδοση της συσκευής που αργότερα θα γινόταν γνωστή ως λυχνία Bunsen και η οποία χρησιμοποιείται παγκοσμίως σε εργαστήρια επιστημών ως μία αρκετά αποδοτική πηγή θερμότητας. Είναι επίσης γνωστός για τις εργασίες που πραγματοποίησε πάνω στο φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής των οποίων αποτέλεσμα είναι ο νόμος που περιγράφει το φαινόμενο και φέρει το όνομα του. Η μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας στο SI, φέρει προς τιμήν του την ονομασία farad.

21 Ο Φαραντέι δούλεψε και σε φαινόμενα στατικού ηλεκτρισμού
Ο Φαραντέι δούλεψε και σε φαινόμενα στατικού ηλεκτρισμού. Διαπίστωσε ότι κάθε υλικό χαρακτηρίζεται από τη δική του επαγωγική ικανότητα. Επίσης, έδειξε ότι κατά τη φόρτιση ενός αγωγού το ηλεκτρικό φορτίο κατανέμεται στην εξωτερική επιφάνεια. Με άλλα λόγια, οτιδήποτε βρισκόταν στο εσωτερικό του αγωγού δεν επηρεάζονταν από το ηλεκτρικό φορτίο. Ξεχωριστή θέση στις δραστηριότητες του Φαραντέι στο Βασιλικό Ίδρυμα του Λονδίνου κατέχει μία σειρά από επιτυχημένες διαλέξεις χημείας και φυσικής. Σε αυτές τις διαλέξεις βασίστηκε η έκδοση Η Χημική Ιστορία ενός Κεριού (1861). Μέχρι τις μέρες μας, μία σειρά διαλέξεων δίνεται κάθε Χριστούγεννα στο Βασιλικό Ίδρυμα, οι οποίες φέρουν το όνομα του Φαραντέι. Το 1845 ανακάλυψε τον Διαμαγνητισμό.

22

23 Albert Einstein  Ήταν φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ο οποίος έχει βραβευθεί με το Νόμπελ Φυσικής. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα. Το 1921 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ «για τη συμβολή του στη θεωρητική φυσική, και για την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου»  Το 1940 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός. Το 1952 του προτάθηκε η προεδρία του νεοσύστατου τότε κράτους του Ισραήλ, την οποία αρνήθηκε για διάφορους λόγους.

24 Στα πρώτα 15 χρόνια του 20ού αιώνα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ανέπτυξε μια σειρά από θεωρίες που διακήρυξαν, για πρώτη φορά, την ισοδυναμία της μάζας προς την ενέργεια ενώ ταυτόχρονα έδωσαν εντελώς νέο περιεχόμενο στις έννοιες του χώρου, του χρόνου και της βαρύτητας. Οι θεωρίες αυτές ήταν κατ' ουσίαν μια βαθιά αναθεώρηση της παλαιάς Νευτώνειας Φυσικής και αποτέλεσαν επανάσταση για την επιστημονική αλλά και φιλοσοφική έρευνα.

25 Στο δεύτερο άρθρο του ασχολήθηκε με την κίνηση Μπράουν
Στο δεύτερο άρθρο του ασχολήθηκε με την κίνηση Μπράουν. Η κίνηση Μπράουν είναι η τυχαία κίνηση μικροσκοπικών κόκκων στερεού σε ένα σώμα υγρού (π.χ. γύρη σε νερό). Ο Αϊνστάιν υποστήριξε ερμηνεύοντας από στατιστικής πλευράς τα πειραματικά δεδομένα ότι αυτή η κίνηση οφείλεται σε συγκρούσεις των κόκκων με τα μόρια του υγρού. Στο τρίτο από τα άρθρα που δημοσίευσε το 1905 διατύπωσε την θεωρία του για την κίνηση του φωτός. Υποστήριξε ότι η ταχύτητα της κίνησης είναι ανεξάρτητη από την κίνηση του πομπού και του δέκτη και σταθερή για δεδομένο μέσο διάδοσης (π.χ. κενό, νερό, γυαλί). Στο τέταρτο έδειξε ότι από αυτό συνάγεται η ισοδυναμία μάζας και ενέργειας, δίνοντας τον διάσημο τύπο E = mc2. Τα δύο αυτά άρθρα αποτελούν τον πυρήνα της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας. Από πλευράς φυσικών φαινομένων, η ισοδυναμία μάζας και ενέργειας δηλώνει ότι η μάζα είναι δυνατόν να μετατραπεί σε ενέργεια και το αντίστροφο.

26

27 Pablo Picasso  Ολόκληρο το όνομα του Ισπανού ζωγράφου ήταν: Πάμπλο Ντιέγο Χοσέ Φρανσίσκο ντε Πάουλα Χουάν Νεμοπουθένο Μαρία ντε λος Ρεμέδιος Θιπριάνο ντε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Ρουίθ Πικάσο.  Ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

28 Λόγω της ποικιλομορφίας αλλά και της χρονικής έκτασης που παρουσιάζει το έργο του Πικάσο, χωρίζεται συνήθως σε διαφορετικές περιόδους. Οι κυριότερες από αυτές είναι: Μπλε ή Γαλάζια περίοδος ( ): Ροζ ή Ρόδινη περίοδος ( ):  Αναλυτικός κυβισμός ( ) Συνθετικός κυβισμός ( )

29 Αν και ο Πικάσο ήταν πρώτα απ' όλα ζωγράφος εργάστηκε επίσης με μικρά κεραμικά και χάλκινα γλυπτά, ενώ έγραψε ακόμη και ποιήματα. Ο ίδιος αυτοπροσδιοριζόταν και ως ποιητής. Το διασημότερο έργο του είναι η Γκερνίκα, η απεικόνιση δηλαδή του Γερμανικού βομβαρδισμού της ομόφωνης πόλης της Ισπανίας. Αυτός ο μεγάλος καμβάς περιγράφει την απανθρωπιά, την βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου(8 μέτρα μήκος, 3,5 μέτρα ύψος).

30 Ο Πικάσο ήταν εξαιρετικά ταλαντούχος ως ζωγράφος και ως σχεδιαστής, ακόμη και για τα δεδομένα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών του κόσμου. Εργάστηκε εξίσου με ελαιογραφίες, υδατογραφίες παστέλ, κάρβουνο, μολύβι και μελάνι. Απέδωσε σύνθετες σκηνές ως απλές γεωμετρικές μορφές στα έργα του Κυβισμού, αλλά δημιούργησε επίσης και μεγαλοπρεπή ρεαλιστικά πορτραίτα. Κινήθηκε με ευκολία στις τέχνες παρά την περιορισμένη ακαδημαϊκή του κατάρτιση (παρακολούθησε μόνο ένα έτος στη βασιλική ακαδημία της Μαδρίτης). Τα ταλέντα του αυξήθηκαν από μια αυστηρή αίσθηση καθήκοντος στην εργασία του, που κράτησε μέχρι τα τελευταία έτη της μακρόχρονης ζωής του.

31

32 Bob Ross Αμερικανός ζωγράφος, εκπαιδευτικός, και τηλεοπτικός οικοδεσπότης. Ήταν γνωστός ως ο δημιουργός του The Joy of Painting, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που προβλήθηκε στο PBS στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη. Ασχολήθηκε κυρίως με πλάνα της άγριας πανίδας και τοπία από τον κήπο του. Συχνά εμφανίζονταν στην εκπομπή του μικρά ζώα τα οποία ήταν είτε τραυματισμένα είτε εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους.

33 Σε μία συνέντευξή του, το 1991 στους New York Times δήλωσε ότι είχε φτιάξει πάνω από πίνακες από τα 18 του. Όταν ο Ρος πέθανε τo 1995 από λέμφωμα, οι περισσότεροι από τους πίνακές του κατέληξαν είτε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα είτε στη δημόσια τηλεόραση που δούλευε.

34 Σχετικά Βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=2Ru0x-1pn04

35 Βιβλιογραφία - Πηγές Β. Ηλιόπουλος (επιμ.) (2002): Αϊνστάιν. Αθήνα: Πατάκης Μ.Venezia (1999). Πάμπλο Πικάσο. Αθήνα: Modern Times


Κατέβασμα ppt "ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ και ΤΕΧΝΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google