Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Συγκριτική κοινωνική εργασία Εθνικό σχέδιο δράσης Αυστρίας Καταπολέμηση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού Ιούνιος 2001 Καλατζή Αθηνά Εξάμηνο ΣΤ΄ Κλουφά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Συγκριτική κοινωνική εργασία Εθνικό σχέδιο δράσης Αυστρίας Καταπολέμηση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού Ιούνιος 2001 Καλατζή Αθηνά Εξάμηνο ΣΤ΄ Κλουφά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Συγκριτική κοινωνική εργασία Εθνικό σχέδιο δράσης Αυστρίας Καταπολέμηση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού Ιούνιος 2001 Καλατζή Αθηνά Εξάμηνο ΣΤ΄ Κλουφά Καλλιόπη Μάρτιος 2007

2 Εθνικό σχέδιο δράσης της Αυστρίας του Ιουνίου 2001 1.Ενθάρρυνση για συμμετοχή στον εργασιακό χώρο. Παγκόσμια πρόσβαση σε πηγές, δικαιώματα, αγαθά και υπηρεσίες. 1.Ενθάρρυνση για συμμετοχή στον εργασιακό χώρο. a.Προώθηση πρόσβασης στην εργασία Εκπαίδευση και εξάσκηση,Συμβιβασμός οικογένειας και εργασίας. b.Βελτίωση καταλληλότητας για εργασία Γυναίκες, ΑΜΕΑ, Μετανάστες, Προστασία εργαζομένων, Μακροχρόνια μάθηση 2.Προώθηση για την παγκόσμια πρόσβαση σε πηγές, δικαιώματα, αγαθά και υπηρεσίες. a.Συστήματα κοινωνικής προστασίας b.Στέγαση c.Υγεία d.Μειονεκτήματα αγροτικής περιοχής e.Πρόσβαση στο νόμο και κοινωνική συμμετοχή 2.Πρόληψη αποκλεισμού 1.Χρήση πληροφοριών και τεχνολογικών επικοινωνιών 2.Αλληλεγγύη στην οικογένεια. 3.Βοήθεια σε ιδιαίτερες περιπτώσεις.

3 1.1.a. Εκπαίδευση και εξάσκηση Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυτών που έχουν ολοκληρώσει μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση έχει μειωθεί. Το 2000, το 15,8% ηλικίας 20-29 ετών είχαν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. (14,4% άνδρες και 17,1% γυναίκες) Προώθηση κοριτσιών και γυναικών στην εκπαίδευση. 1.Πρόγραμμα «οι γυναίκες στην τεχνολογία.» 2.Πρόγραμμα «γυναίκες και κορίτσια στην τεχνολογία» σε τεχνικά σχολεία. 3.Πρόγραμμα «Γυναίκες σε βιομηχανικές απασχολήσεις» 4.Τεχνολογία και μαθήματα υπολογιστών για κορίτσια. Παιδιά που δεν έχουν μητρική τους γλώσσα τα γερμανικά (για παιδιά μεταναστών.) 1.Εντατικά μαθήματα γερμανικών, πάνω από 12 ώρες την εβδομάδα. 2.Πρόσθετη εκπαίδευση στην μητρική γλώσσα με άποψη που να περιέχει ταυτότητα κουλτούρας, ανάπτυξη και δημοσίευση σχολικών βιβλίων και εκπαιδευτικό υλικό στην μητρική γλώσσα. 3.Βελτίωση εκπαιδευτικών βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού.

4 1.a. Εκπαίδευση και εξάσκηση Ένταξη ΑΜΕΑ στην εκπαίδευση 1.Δημιουργία τάξεων επαγγελματικής προετοιμασίας που θα παρέχονται στα άτομα με ειδικές ανάγκες στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Εκπαιδευτικά μέτρα για την εργασία (σκοπός να καταπολεμηθεί η φτώχεια) 1.Ευκαιρία να επιστρέψουν στο σχολείο όσοι το έχουν εγκαταλείψει ώστε να αποκτήσουν τα ελάχιστα προσόντα. 2.Ευκολότερη πρόσβαση σε τεχνικά επαγγελματικά σχολεία. 3.Καλύτερη διαδικτυακή εργασία για επαγγελματικούς οδηγούς μέσα και έξω από το σχολείο. 4.Ασφαλές διαδίκτυο για άτομα που είναι πρόθυμα να εκπαιδευτούν. 5.Προώθηση συνδυασμένων εκπαιδευτικών μέτρων.

5 1.a. Συμβιβασμός οικογένειας και εργασίας Η φτώχεια εμφανίζεται περισσότερο σε οικογένειες όπου ένας γονιός δουλεύει και ακόμη πιο συχνά σε οικογένειες όπου κανείς από τους δύο γονιούς δεν δουλεύει. Ο συνδυασμός της οικογένειας και της εργασίας έχει σαν αποτέλεσμα την καταπολέμηση της φτώχειας. Αν και υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες για παιδιά άνω των τριών ετών και πριν πάνε σχολείο, υπάρχει πρόβλημα στο ωράριο λειτουργίας τους. Αυτό είναι αναγκαίο να καθοριστεί έτσι ώστε να εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς. Επίδομα για παιδιά 1.Αύξηση επιδόματος 2.Σε περίπτωση που ο ένας γονιός χάσει τη δουλεία του για όσα χρόνια διαρκεί το επίδομα δικαιούται να έχει ίσα ωφέλει με έναν άνεργο. 3.Προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας, που απευθύνονται σε εργαζομένους με παιδιά (περιέχουν επαγγελματικούς οδηγούς, περαιτέρω εκπαίδευση, επιχορήγηση και οικογενειακή βοήθεια)

6 1.b. Βελτίωση καταλληλότητας για εργασία Α. Γυναίκες 1.Ίσες ευκαιρίες γυναικών με τους άνδρες σε όλους τους τομείς π.χ. εργασία, αγορά εργασίας. 2.Βελτίωση πρόσβασης των γυναικών σε τεχνικά επαγγέλματα. 3.Επανεκπαίδευση γυναικών και ενθάρρυνση.

7 Β. ΑΜΕΑ Σκοπός είναι να ενσωματωθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλα τα επίπεδα και να αποκτήσουν όσο περισσότερο γίνεται την αυτονομία τους. Προγράμματα στα οποία: Κάθε εργοδότης είναι υποχρεωμένος να εκπαίδευση ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, που να έχει τουλάχιστον 50% αναπηρία, για κάθε 25 εργαζόμενους. Αν αποτύχει σε αυτό, πληρώνει φόρο. Οι φόροι αυτοί αποτελούν έσοδα προς τα ΑΜΕΑ. Οικονομική επιβάρυνση για τους εργοδότες που κάνουν παράπτωμα εναντίον ΑΜΕΑ. Επαγγελματική ενσωμάτωση, εκπαίδευση,η οποία παρέχεται μέσα και έξω από το σπίτι ώστε να μην χάσουν την δουλεία τους. Καθώς επίσης και βοήθεια στη δουλεία. Για άτομα με νοητική υστέρηση, τύφλωση και βαρηκοΐα, τα οποία είναι δύσκολο να ενταχθούν στον εργασιακό χώρο, θα ληφθούν ειδικά μέτρα.

8 Γ. Μετανάστες Στην Αυστρία οι μόνιμοι μετανάστες φτάνουν τους 740.000, το 9% του μόνιμου πληθυσμού. Ωστόσο είναι υψηλό το ποσοστό της ανεργίας τους. Ένας βασικός λόγος αυτού είναι οι περιορισμένες θέσεις εργασίας για «ξένους». Ενσωμάτωση αυτών στον εργασιακό χώρο. Εκμάθηση της γλώσσας. Δ. Προστασία εργαζομένων Προστασία υγείας και μέτρα για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Ε. Μακροχρόνια μάθηση Η ραγδαία αύξηση της Βιομηχανίας αυξάνει τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού για όσα άτομα δεν διαθέτουν προσόντα. Η προώθηση της μακροχρόνιας μάθησης περιλαμβάνει τα εξής: Διορθωτική εκπαίδευση σε όσους έχουν εγκαταλείψει την εκπαίδευση. Προώθηση γυναικών Προγράμματα εκπαίδευσης μεταναστών Εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες. Σκοπός της μακροχρόνιας μάθησης είναι να δώσει τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

9 1.2. Προώθηση για παγκόσμια πρόσβαση σε πηγές, δικαιώματα, αγαθά και υπηρεσίες. a.Συστήματα κοινωνικής προστασίας. 1.Το ελάχιστο εισόδημα υπολογίζεται ατομικά στα 613€ μηνιαίως ενώ για τα ζευγάρια φτάνει τα 875€. Το 1970 ανταποκρίνοταν στο 1/3 του συνολικού εισοδήματος ενώ σήμερα πάνω από τα 50% αυτού. 2.Στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης προσφέρονται επιδόματα ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας που ξεκινάνε από 145€ και φτάνουν έως 1531€ μηνιαίως. Υπάρχουν 320.000 ευεργεντηθέντες στην Αυστρία αυτού του συστήματος. 3.Οικογενειακά οφέλη. Επιδόματα που δίνονται σε οικογένειες που έχουν παιδιά με υποχρεώσεις. 4.Ασφάλεια ασθενείας. Το 99% του πληθυσμού καλύπτεται από δικές τους συνεισφορές, ενώ ένα μικρό ποσοστό που δεν καλύπτεται από ασφάλεια ασθενείας, τους παρέχονται οφέλη υπό την κοινωνική ευημερία με την προφορά χρημάτων. 5.Τα επιδόματα παιδικής προστασίας παρέχονται μέχρι να γίνει το παιδί 2,5 χρονών και φτάνει τα 436€ το μήνα. 6.Στην ανεξάρτητη ασφάλεια γυναικών έχουμε αντικατάσταση του παλαιού συστήματος συνταξιοδότησης με νέο καινούργιο, που δίνει τη δυνατότητα στις ηλικιωμένες γυναίκες να αποκτήσουν τη δική τους σύνταξη. 7.Επιδόματα σύνταξης. Τα άτομα που δεν έχουν εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την συνταξιοδότηση και το εισόδημα τους είναι χαμηλό δικαιούνται από το κράτος ένα επίδομα. 8.Επίδομα ανεργίας.

10 1.2.b. Στέγαση Στεγαστικά επιδόματα. Για τα επιδόματα αυτά το κράτος δαπανά 2,4 εκατ.€ συνολικά ετησίως ανάλογα με το εισόδημα του καθενός 1.2.c. Υγεία Το 99% του πληθυσμού καλύπτεται από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όλοι οι δικαιούχοι έχουν ίση πρόσβαση στο νοσοκομείο. Οι χρήστες πρέπει να πληρώσουν μέρος της αξίας (συνταγής) μέσω της ασφάλειας τους. Στα πλαίσια αυτού διοργανώνονται καμπάνιες πληροφόρησης για τον αλκοολισμό και τη χρήση ναρκωτικών. Σλόγκαν: « Η πρόληψη καλύτερη από την περίθαλψη και βοήθεια καλύτερη από την τιμωρία.» 1.2.d. Μειονεκτήματα αγροτικής περιοχής Λιγότερες ευκαιρίες για δουλεία Χαμηλότεροι μισθοί Χαμηλότερη εκπαίδευση Χαμηλότερο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης Πρωτοβουλίες για καλύτερη ποιότητα δουλειών με μέτρα για να αυξηθεί η απασχόληση και να βελτιωθεί η κοινωνική ενσωμάτωση. Προγράμματα για: Υποστήριξη εσόδων στις φάρμες και των αγροτικών περιφερειών. Επιδοτήσεις για εργαζομένους σε αγροτικές καλλιέργειες. 1.2.e. Πρόσβαση σε νόμους και κοινωνική συμμετοχή Νομική βοήθεια σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική άνεση να αντέξουν τις νομικές διαδικασίες. Μείωση εισφορών στο μεταφορικά μέσα για άτομα με ειδικές ανάγκες, χαμηλόμισθους κ.α. για συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως παρακολούθηση εκπαιδευτικών γεγονότων.

11 2.Πρόληψη αποκλεισμού 2.1Χρήση πληροφοριών και τεχνολογικών επικοινωνιών Η χρήση τους βοηθάει στην ενσωμάτωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες και επικοινωνίας τους με τις αρχές. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να παρέχει ηλεκτρονική πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες μέσω internet. Σχέδια για προώθηση των νέων τεχνολογιών σε σχολεία. 2.2 Αλληλεγγύη στην οικογένεια Εκτός από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης παρέχεται περίθαλψη από συγγενείς. Δίνονται επιδόματα σε όσους φροντίζουν συγγενείς με προβλήματα υγείας. Υπάρχουν χώροι όπου παρέχεται περίθαλψη σε άτομα που το έχουν ανάγκη, σε καθημερινή βάση, εκτός από τα νοσοκομεία a.Χωρισμένοι Υποστήριξη κάθε είδους σε χωρισμένους ανάλογα με τις ανάγκες τους μέχρι να μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους π.χ. επαγγελματική εκπαίδευση σε όσους έχουν εγκαταλείψει τη δουλεία τους λόγω ανατροφής των παιδιών. Σκοπός είναι να προστατευτούν τα άτομα αυτά από την φτώχεια

12 b.Βία στην οικογένεια Καλύτερη προστασία στα θύματα. Μέτρα εκπαίδευσης των γονέων. 2.3. Βοήθεια σε ιδιαίτερες περιπτώσεις Προστασία εργοδοτών από πτώχευση. Επιδόματα στους εργάτες που τους προστατεύει από την μείωση των εσόδων τους και την καθυστέρηση πληρωμής των μισθών. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις συνεισφορές των εργοδοτών. Άστεγοι –Χώροι στέγασης, σπίτια, καταφύγια κ.α. –Υπηρεσίες Ανάλογα με την περίπτωση, η βοήθεια μπορεί να αναφέρεται στην ανεύρεση εργασίας ή σε χώρους διαμονής Μέτρα πρόληψης αστέγων.


Κατέβασμα ppt "Συγκριτική κοινωνική εργασία Εθνικό σχέδιο δράσης Αυστρίας Καταπολέμηση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού Ιούνιος 2001 Καλατζή Αθηνά Εξάμηνο ΣΤ΄ Κλουφά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google