Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανθή Χαραλάμπους Δασκάλα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανθή Χαραλάμπους Δασκάλα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανθή Χαραλάμπους Δασκάλα
Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας Κωδικός Ομάδας: ΔΛΕΥ ΟΟ28 Θέμα:ΙΣΤΟΡΙΑ Τουρκοκρατία στην Κύπρο ( ) Ημερομηνία:

2 ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Κατάκτηση της Κύπρου Φυσιογνωμίες που ξεχώρισαν Πληθυσμός αμέσως μετά την κατάκτηση Ο θεσμός του Δραγομάνου Χατζιηγιωργάκης Κορνέσιος Εθνομάρτυρας κυπριανός Κατάσταση κατά την τουρκοκρατία Κύπρος και Φιλική Εταιρεία Η Κύπρος στον Αγώνα Η 9η Ιουλίου Βιβλιογραφία

3 ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Αποβίβαση στρατευμάτων στην Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα. Κατάληψη των περιοχών αυτών χωρίς την παραμικρή αντίσταση.(Ιούλιος 1570). Άλωση της Λευκωσίας μετά από πολιορκία (Σεπτέμβριος 1570) Παράδοση της Κερύνειας. Άλωση της Αμμοχώστου μετά από πολύμηνη πολιορκία και σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της (Αύγουστος 1571)

4 ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ
Μαρία Συγκλητική: Σύμφωνα με την παράδοση ανατίναξε το καράβι που τη μετέφερε μαζί με άλλες νέες για να γίνουν σκλάβες του σουλτάνου. Μαρκαντώνιος Βραγαδίνος: Ήταν ο Βενετός στρατιωτικός διοικητής της Αμμοχώστου. Πολέμησε σθεναρά εναντίον των Τούρκων. Τελικά αναγκάστηκε να παραδοθεί. Ο Μουσταφά πασάς τον ακρωτηρίασε και τον έσυρε γύρω από τα τείχη εξευτελίζοντάς τον μέχρι που ξεψύχισε.

5 Πληθυσμός στην Κύπρο αμέσως μετά την κατάκτηση
120 100 Μη φορολογούμενοι 80 ( χρονών) φορολογούμενοι Τούρκοι στρατιώτες 60 40 20

6 Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΡΑΓΟΜΑΝΟΥ
Εκλεγόταν από τους Αρχιερείς και τους προκρίτους και η εκλογή του επικυρωνόταν από το σουλτάνο. ΄Επρεπε να είναι μορφωμένος και να γνωρίζει ξένες γλώσσες. Ήταν ο μεσολαβητής του λαού του στις σχέσεις του με το σουλτάνο. Ενεργούσε την απογραφή των κατοίκων. Εκτιμούσε την περιουσία του καθενός. Ενέκρινε τον προϋπολογισμό του νέου χρόνου. Έκανε διανομή των φόρων. Είχε το δικαίωμα να ελέγχει πράξεις του πασά. Μπορούσε να επικοινωνεί απευθείας με την Υψηλή Πύλη.

7 ΧΑΤΖΙΗΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΟΡΝΕΣΙΟΣ
ΧΑΤΖΙΗΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΟΡΝΕΣΙΟΣ Ο ισχυρότερος από τους δραγομάνους της Κύπρου. Το πετρόκτιστο διώροφο «κονάκι» του σώζεται ακέραιο. Οι Τούρκοι αγάδες τον φθονούσαν και αγωνίζονταν για την εξόντωσή του. Συνελήφθη στην Κων/πολη όπου κατέφυγε με την οικογένειά του Τον εκτέλεσαν τον Απρίλη του 1809.

8 ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ
Γεννήθηκε το Έγινε καλόγερος στο μοναστήρι του Μαχαιρά. Πήγε στη Βλαχία για να διενεργήσει έρανο για το μοναστήρι. Παράλληλα σπούδασε εκεί. Το 1810 χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος. Στα 1812 ιδρύει την Ελληνική Σχολή (Ελληνομουσείον) εκεί που βρίσκεται σήμερα το Παγκύπριο Γυμνάσιο.

9 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
Βαριά φορολογία * Φόρος κεφαλικός * Φόρος ιδιοκτησίας * Φόρος επαγγελματικός * Δεκάτη *΄Εκτακτοι φόροι Εξισλαμισμός πολλών Ελλήνων, για να γλιτώσουν από τους άγριους κατατρεγμούς των Τούρκων. Έλλειψη σχολείων. Ο λαός ήταν εντελώς αμόρφωτος.

10 ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός γίνεται μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Μετά από συνεργασία κρίνουν σκόπιμο να μην ξεσηκωθεί η Κύπρος στην επανάσταση.Γιατί γεωγραφικά βρίσκεται μακριά από την Ελλάδα και πολύ κοντά στην Τουρκία. Να βοηθήσει όμως οικονομικά και με ατομική συμμετοχή των Κυπρίων στον αγώνα.

11 Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Πασάς στην Κύπρο το 1821 ήταν ο Κουτσιούκ Μεχμέτ. Άπληστος, δόλιος και κτηνώδης. Ήθελε να προλάβει τυχόν εξέγερση των Κυπρίων. Διέταξε γενικό αφοπλισμό των κατοίκων. Κάλεσε τους Αρχιερείς και τους προκρίτους στο Σαράγιο, στη Λευκωσία, τάχα για να υπογράψουν ευχαριστήριο μήνυμα προς το σουλτάνο. Εκεί αποκεφαλίζει τρεις μητροπολίτες με άλλους λαϊκούς και κρεμμάζει τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό στις 9 Ιουλίου.

12 Η 9Η ΙΟΥΛΙΟΥ 1821 Ο ποιητής μας Βασίλης Μιχαηλίδης αποθανάτισε τα τραγικά γεγονότα της 9ης Ιουλίου στο ομότιτλο ποίημα του. Τα λείψανα των κληρικών και λαϊκών θάφτηκαν στον περίβολο της Φανερωμένης. Αργότερα θάφτηκαν σε κοινό τάφο κάτω από την Αγία Τράπεζα. Το 1921 τα οστά τάφηκαν οριστικά πια στο μαυσωλείο στον περίβολο του ναού.

13 Η Κύπρος αλυσοδέθηκε ακόμη πιο σφικτά
Υπάρχει όμως ελπίδα ΤΕΛΟΣ Επιστροφή στα περιεχόμενα

14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ιστοσελίδα History of Cyprus
Πολυδώρου, Α.(1997) Ιστορία της Κύπρου για την Ε΄και Στ΄τάξη Δημοτικού.Λευκωσία.


Κατέβασμα ppt "Ανθή Χαραλάμπους Δασκάλα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google