Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

12ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Πεύκιος Γεωργιάδης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "12ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Πεύκιος Γεωργιάδης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 12ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Πεύκιος Γεωργιάδης
Κύπρος Zypern Cyprus Chypre Cipro Kypros Chipre 12ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Πεύκιος Γεωργιάδης

2 ΚΥΠΡΟΣ Η Κύπρος βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο θάλασσα εκεί όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με έκταση 9251 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η στρατηγική θέση της Κύπρου, μεταξύ τριών ηπείρων, ήταν η αιτία πολλών δεινών για την Κύπρο τα τελευταία 4000 χρόνια, αφού πολλοί κατακτητές την ήθελαν κάτω από την επικυριαρχία τους.

3 Η Κύπρος απόκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς το 1960.
Η Κύπρος είναι μια πολυπολιτισμική χώρα. Οι δύο κύριες κοινότητες είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Οι Ελληνοκύπριοι ανέρχονται στο 80% και οι Τουρκοκύπριοι στο 18% των κατοίκων του νησιού. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Λευκωσία και αποτελεί το κύριο εμπορικό κέντρο της Κύπρου. Το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στο νησί και κατέλαβε παράνομα το 37% της Κύπρου. Οι κάτοικοι της Κύπρου αγωνίζονται για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος κάτι που θα επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να ζήσουν ειρηνικά σε μια επανενωμένη Κύπρο. Η σημαία της Κύπρου

4 Η Κύπρος είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός
Η Κύπρος είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Πολλοί τουρίστες έρχονται στην Κύπρο για να απολαύσουν τον ήλιο και τις ζεστές της θάλασσες. Το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Κύπρου καθώς και η ιστορία και ο πολιτισμός της έλκει πολλούς τουρίστες στο να την επισκεφτούν.

5 Πάφος Η Πάφος βρίσκεται στα δυτικά της Κύπρου. Έχει γύρω στους κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ελληνοκύπριοι. Την Πάφο την επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες αφού αποτελεί ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Τα τελευταία 20 χρόνια, πολλοί μετανάστες κυρίως από την ανατολική Ευρώπη εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας. Έτσι στα σχολεία μας έχουμε μαθητές από διάφορες χώρες με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.

6 Πάφος Η Πάφος με το όμορφο λιμανάκι της και το μεσαιωνικό της κάστρο αποτελεί μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Κύπρου. Η περιοχή γύρω από το λιμανάκι της Κάτω Πάφου εντάχθηκε στις περιοχές της UNESCO που ανήκουν στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

7 Πάφος

8 12ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Πεύκιος Γεωργιάδης
Το σχολείο μας κτίστηκε το Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης. Απέχει πέντε λεπτά από το κέντρο της Πάφου.

9 Στο σχολείο μας φοιτούν 202 μαθητές ηλικίας 6-12 χρονών
Στο σχολείο μας φοιτούν 202 μαθητές ηλικίας 6-12 χρονών. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Ελληνοκύπριοι. Παρ΄όλα αυτά 20% περίπου των μαθητών κατάγονται από άλλες χώρες όπως Γεωργία(20), Ρουμανία(8), Ουκρανία(4), Ρωσία(2), Βουλγαρία(2), Ιταλία(1), Συρία(1) και Αρμενία(1). Στο σχολείο υπάρχουν 12 τμήματα με μαθητές το καθένα.

10 Το προσωπικό του σχολείου μας αποτελείται από ένα διευθυντή, δυο βοηθούς διευθυντές και 18 δασκάλους. Επιπλέον το σχολείο μας επισκέπτονται 2 δασκάλες ειδικής εκπαίδευσης οι οποίες βοηθούν κάποια παιδιά.

11 Μερικές από τις δραστηριότητες του σχολείου

12

13 Πάφος, εδώ όπου οι μύθοι συναντούν την ιστορία...
Η πόλη μας ιδρύθηκε πριν από 3000 χρόνια από Έλληνες που ήρθαν στο νησί από την Πελοπόννησο. Η γέννηση της Αφροδίτης, πίνακας του Sandro Botticelli. Παρουσιάζει τη Θεά Αφροδίτη να αναδύεται από τα νερά της Πάφου. Ο πίνακας βρίσκεται σήμερα στη Φλωρεντία. Μαζί τους έφεραν στο νησί και την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό τους. Μεταξύ άλλων μετέφεραν και τη θρησκεία τους προς τους 12 θεούς του Ολύμπου. Σύντομα ξεχώρισε η λατρεία μιας από αυτές της θεότητες, της θεάς Αφροδίτης, που κατ΄ ακρίβεια ήταν… Κύπρια! Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία η Αφροδίτη γεννήθηκε κοντά στην Πάφο.

14 Πάφος, εδώ όπου οι μύθοι συναντούν την ιστορία...
Ο τόπος όπου γεννήθηκε η Αφροδίτη

15 Πάφος, εδώ όπου οι μύθοι συναντούν την ιστορία...
Μια φορά το χρόνο, άνθρωποι από την Ελλάδα, τη Ρώμη και όλο τον τότε γνωστό κόσμο που λάτρευαν τη θεά Αφροδίτη, επισκέπτονταν το Ιερό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο για να τιμήσουν τη Θεά. Το Ιερό της Αφροδίτης

16 Πάφος, εδώ όπου οι μύθοι συναντούν την ιστορία...
Επισκέπτονταν επίσης, τους κήπους της Αφροδίτης και τα Λουτρά της Θεάς. Κοντά στα Λουτρά της Αφροδίτης στην περιοχή Σμιγιές, σύμφωνα με ένα μύθο, η Θεά συναντιόταν με τον Άδωνη, ένα κοινό θνητό, κυνηγό αγριόχοιρων, με τον οποίο ήταν ερωτευμένη. Ο Άδωνης και η Αφροδίτη

17 Πάφος, εδώ όπου οι μύθοι συναντούν την ιστορία...
Το 58 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατέκτησαν το νησί. Η Πάφος την περίοδο αυτή έγινε η πρωτεύουσα της Κύπρου. Το Πρετόριο, η κατοικία του ρωμαίου διοικητή, βρίσκεται κοντά στο λιμανάκι της πόλης. Όλα τα πατώματα είναι διακοσμημένα με καταπληκτικά ψηφιδωτά. Ο Θεός του κρασιού και της διασκέδασης Διόνυσος είναι η κύρια φιγούρα των ψηφιδωτών. Τα υπόλοιπα θέματα που παρουσιάζονται είναι παρμένα από την ελληνική μυθολογία.

18 Πάφος, εδώ όπου οι μύθοι συναντούν την ιστορία...
Το 47 μ.Χ., ο Απόστολος Παύλος ήρθε στην Κύπρο για να μεταδώσει στους κατοίκους το Χριστιανισμό. Συνελήφθηκε από τους Ρωμαίους που τον έδεσαν πάνω σε μια κολώνα και τον τιμώρησαν μαστιγώνοντας τον 39 φορές. Η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Κυριακής και η στήλη του Απόστολου Παύλου

19 Πάφος, εδώ όπου οι μύθοι συναντούν την ιστορία...
Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ρωμαίο διοικητή Σέργιο Παύλο. Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, ο Απόστολος Παύλος, τύφλωσε τον κατήγορό του, μάγο Ελύμα μπροστά στα μάτια του Ρωμαίου διοικητή. Μετά από αυτό το θαύμα ο Σέργιος Παύλος έγινε χριστιανός.

20 Πάφος, εδώ όπου οι μύθοι συναντούν την ιστορία...
Το 2010 ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος επισκέφτηκε την Πάφο και προσευχήθηκε στο μέρος που συνδέεται με την επίσκεψη του Απόστολου Παύλου στην Πάφο.

21 Πάφος, εδώ όπου οι μύθοι συναντούν την ιστορία...
Τον 7ο αιώνα μ.Χ. η Βυζαντινή αυτοκρατορία είχε να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Αράβων. Για να προστατευτεί η Κύπρος, ο αυτοκράτορας Ηράκλειος έχτισε κάστρα και έστειλε στην Κύπρο καλά εκπαιδευμένους στρατιώτες που ονομάστηκαν Ακρίτες. Το κάστρο των «40 κολώνων», κοντά στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Έχουν διασωθεί πολλά δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στο θάρρος των Ακριτών. Τα περισσότερα από αυτά είναι αφιερωμένα στο Διγενή Ακρίτα και αφηγούνται τα απίστευτα κατορθώματά του, υπερβάλλοντας για τη δύναμη και την παλικαριά του. Το κάστρο της Κάτω Πάφου.

22 Πάφος, εδώ όπου οι μύθοι συναντούν την ιστορία...
Σύμφωνα με ένα θρύλο, ο Διγενής Ακρίτας κατάφερε μόνος του να αποτρέψει μια επιδρομή των Αράβων Σαρακινών πειρατών. Οι πειρατές πλησίασαν με τα πλοία τους την Πάφο. Ο Διγενής Ακρίτας που τους είδε από το Τρόοδος, πήρε μια μεγάλη πέτρα και την έριξε προς το μέρος τους, καταπλακώνοντας ένα από τα καράβια τους… «Η Πέτρα του Ρωμιού»

23 Πάφος, εδώ όπου οι μύθοι συναντούν την ιστορία...
Την περίοδο των σταυροφοριών, η Κύπρος κατακτήθηκε από τους σταυροφόρους και οργανώθηκε σε ένα πλούσιο και ανεξάρτητο χριστιανικό βασίλειο της Ανατολής, υπό τη διοίκηση της Φραγκικής (Γαλλικής) οικογένειας Λουζινιάν. Χάρτης που δείχνει τα τείχη της Λευκωσίας Η πρωτεύουσα της Κύπρου έγινε η Λευκωσία με δεύτερη πιο σημαντική πόλη την Αμμόχωστο. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Αμμόχωστο

24 Πάφος, εδώ όπου οι μύθοι συναντούν την ιστορία...
Την περίοδο μ.Χ. βασιλιάς της Κύπρου ήταν ο Πέτρος ο Α΄ Λουζινιανός. Το κάστρο του Κολοσσιού Αγαπημένο του κρασί ήταν η «Κουμανδαρία», το κόκκινο γλυκό κρασί της Κύπρου που παράγεται μέχρι και σήμερα. Το γλυκό κρασί η «Κομανδαρία»

25 Πάφος, εδώ όπου οι μύθοι συναντούν την ιστορία...
Το κάστρο του Κολοσσιού «Το συμπόσιο των πέντε βασιλέων» πίνακας του Albert Chevallier Tyler. Παρουσιάζει τον Πέτρο τον Α΄ μαζί με τους βασιλιάδες της Αγγλίας, Σκωτίας, Γαλλίας και Δανίας. Όλοι τους πίνουν Κουμανδαρία. Ο πίνακας βρίσκεται τώρα στο Λονδίνο.

26 Πάφος, εδώ όπου οι μύθοι συναντούν την ιστορία...
Ο Πέτρος ο Α΄ παντρεύτηκε την Ελεονόρα της Αραγονίας, μια Ισπανίδα πριγκίπισσα από την Βαρκελώνη. Έγινε βασίλισσα της Κύπρου και του χάρησε τρία παιδιά. Η έπαυλη των Κουκλιών, η θερινή κατοικία των Λουζινιάν. Ο βασιλιάς όμως, ερωτεύτηκε μια όμορφη νέα κοπέλα την Τζοάνα Λ’ Αλεμάνιε. Η Ιωάννα ήταν ήδη παντρεμένη με ένα ιππότη και ζούσε σε ένα πλούσιο φέουδο στο χωριό Χούλου της Πάφου. Η βασίλισσα έμαθε για τη σχέση του βασιλιά και όταν αυτός βρισκόταν στη Γαλλία, συνέλαβε την Ιωάννα, τη φυλάκισε και τη βασάνισε… Ο λαός που συμπαθούσε την Ιωάννα που υπέφερε στα χέρια της κακιάς βασίλισσας, διέδωσε την ιστορία της μέσω του τραγουδιού της «Αροδαφνούσας» το οποίο τραγουδιέται ακόμη μέχρι και σήμερα. Η βασίλισσα


Κατέβασμα ppt "12ο Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Πεύκιος Γεωργιάδης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google