Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σεμινάρια Επιμόρφωσης 2010 – 11, Γ΄ Φάση Διδακτικό Σενάριο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σεμινάρια Επιμόρφωσης 2010 – 11, Γ΄ Φάση Διδακτικό Σενάριο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Η Κύπρος κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Σεμινάρια Επιμόρφωσης 2010 – 11, Γ΄ Φάση Διδακτικό Σενάριο Νίκος Νικολάου, Φιλόλογος

2 ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Οι μαθητές/τριες:
α) Να γνωρίσουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ε.Ε. β) Να κατανοήσουν τις συνέπειες της ένταξης για την Κύπρο και το λαό της. γ) Να αποτιμήσουν το ρόλο και τη θέση της Κύπρου στην Ε.Ε. σήμερα.

3 ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 4 διδακτικές ώρες (υπό μορφή project)
Εισαγωγικό μάθημα: 1 περίοδος Εργασία σε ομάδες: 2 περίοδοι Παρουσίαση / αξιολόγηση: 1 περίοδος Η Ενότητα αυτή άπτεται του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, καθώς και της 4ης Ενότητας της Νεοελληνικής Γλώσσας «Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι πολίτες» και επομένως μπορεί να υπάρξει διαθεματική προσέγγιση (χρήση κειμένων, πηγών, εικόνων).

4 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ Οι ανάγκες του μαθήματος απαιτούν τη χρήση της αίθουσας Η/Υ
Η τάξη χωρίζεται σε 5 ομάδες των 4 μελών, με βασική προϋπόθεση ένας μαθητής να είναι περισσότερο εξοικειωμένος με την τεχνολογία. Μπορούν να διαμορφώσουν το υλικό που θα συγκεντρώσουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους: σκίτσα γραπτός λόγος ηλεκτρονική παρουσίαση (PPT, Word)

5 1η ομάδα: Η δημιουργία και η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
2η ομάδα: Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ε.Ε. 3η ομάδα: Οι συνέπειες της ένταξης για την Κύπρο και το λαό της 4η ομάδα: Ο ρόλος και η θέση της Κύπρου στην Ε.Ε. σήμερα 5η ομάδα: Να επικοινωνήσει μαζί με τα γραφεία της Ε.Ε. στην Κύπρο μέσω για να προμηθευθεί το επίσημο έντυπο υλικό που εκδίδεται από την Ε.Ε. και να πάρει μια συνέντευξη από Κύπριο Ευρωβουλευτή.

6 Το υλικό που θα παραχθεί μπορεί να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου είτε σε μια καινούργια ιστοσελίδα που θα φτιαχτεί για τις ανάγκες της εργασίας. Μπορεί επίσης να φωτοτυπηθεί και να δοθεί σε όλους τους μαθητές, για να έχουν όλα τα πορίσματα της έρευνάς τους.

7 ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Α. Ημερήσιος τύπος (έντυπος και ηλεκτρονικός μέσω Διαδικτύου) Β. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, Η Ευρώπη σε εξέλιξη» Εκδόσεις : Υπηρεσία επισήμων εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Γ. Διαδίκτυο: Η δικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την Ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004 η πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε.

8 η ιστορική στιγμή της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. /άρθρο χάρτης Ε.Ε. Ιστορική Αναδρομή Ε.Ε. /βίντεο άρθρο Κύπρος – ΕΕ - Τα γενικά οφέλη από την ένταξή μας διαδραστικός χάρτης Ε.Ε. Η ιστοσελίδα της Λουξεμβουργιανής κυβέρνησης σχετικά με την ιστορία της Ευρώπης και την ενταξιακή πορεία του κάθε κράτους μέλους.

9 ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ (μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως κατά τη κρίση του διδάσκοντος)

10 Εισαγωγικό μάθημα: 1 περίοδος
Θα ήταν χρήσιμο να δοθεί ένα σύντομο ερωτηματολόγιο στους μαθητές για να χρησιμοποιηθεί: ως αφόρμηση και ως εργαλείο διερεύνησης της προϋπάρχουσας γνώσης των μαθητών Αργότερα μπορεί να προβληθεί ένα βίντεο: ΚΥΠΡΟΣ , 50 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, ΡΙΚ καθώς και φωτογραφικό υλικό, σκίτσα κτλ.

11 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Πότε εντάχθηκε η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Πόσα κράτη μέλη υπάρχουν σήμερα στην Ε.Ε.; Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδρεύει: Με πόσους ευρωβουλευτές συμμετέχει η Κύπρος σ’ αυτό; 15 12 25 27 στην Αθήνα στη Ρώμη στις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο 3 4 5 6

12 6. Τα κράτη - μέλη εναλλάσσονται στη προεδρία της Ε.Ε. κάθε:
5. Ποιο από τα παρακάτω κράτη - μέλη δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ και έχει διατηρήσει το εθνικό του νόμισμα; 6. Τα κράτη - μέλη εναλλάσσονται στη προεδρία της Ε.Ε. κάθε: 7. Πού εδρεύει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων; Το ανώτατο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι: Βέλγιο Ηνωμένο Βασίλειο Πορτογαλία Αυστρία 3 μήνες 6 μήνες 12 μήνες 18 μήνες στο Λουξεμβούργο στις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο στο Παρίσι το Ελεγκτικό Συμβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Ελεγκτικό Συνέδριο

13 1. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

14 Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ένα από τα θεσμικά όργανα
του συστήματος διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα το Λουξεμβούργο.

15 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανεξάρτητη από τις εθνικές κυβερνήσεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανεξάρτητη από τις εθνικές κυβερνήσεις. Ρόλος της είναι να εκπροσωπεί και να υποστηρίζει τα συμφέροντα του συνόλου της Ένωσης. Αποτελείται από 27 μέλη άνδρες και γυναίκες – ένα από κάθε κράτος μέλος.

16 Το ευρώ είναι το επίσημο νόμισμα 16 ευρωπαϊκών χωρών
με συνολικό πληθυσμό 329 εκατομμύρια άτομα. Το σύμβολο του ευρώ είναι "€".

17 Αθήνα, 16 Απριλίου 2003. Η Συνθήκη Προσχώρησης Κύπρου - Ε.Ε. υπογράφηκε από τον αείμνηστο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στη Στοά του Αττάλου. Ήταν η ιστορικότερη στιγμή για την Κύπρο και η δικαίωση μιας πολιτικής προσέγγισης που ξεκίνησε δειλά-δειλά αρχές της δεκαετίας του 1980.

18 Η Κύπρος, η Εσθονία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο
στέλνουν 6 ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ιωάννης Κασουλίδης, Ελένη Θεοχάρους (ΔΗΣΥ), Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, Τάκης Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ), Κυριάκος Μαυρονικόλας (ΕΔΕΚ) και Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ).

19 Η Κύπρια Ευρωπαία Επίτροπος Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Αθλητισμού , κ. Ανδρούλα Βασιλείου

20 Τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε.

21 2. ΣΚΙΤΣΑ

22

23

24 Η Ευρώπη των 27

25 3. ΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Α. «Η Ευρωπαϊκή στρατηγική λειτουργεί θετικά προς την κατεύθυνση της αποτροπής των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας, καθιστώντας κάθε περαιτέρω διεκδίκηση αδύνατη. Επιβεβαιώνει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησής της ως του μόνου εκπροσώπου της Κύπρου με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση συνδιαλέγεται… Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας που είναι σε θέση να ασκήσει επιρροή πάνω στην Τουρκία, η οποία επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προοπτική ένταξης της Κύπρου θα προσδιορίσει επίσης το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού (οποιαδήποτε λύση του προβλήματος θα πρέπει να συνάδει με την Κοινοτική έννομη τάξη). Η ευρωπαϊκή προοπτική θα ωφελήσει επίσης και τους Τουρκοκύπριους, θα διασκεδάσει τους φόβους και ανασφάλειές τους, ενώ ταυτόχρονα θα τους προσδώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Όταν μιλούμε για ένταξη της Κύπρου, εξυπακούεται ότι αναφερόμαστε στην ένταξη ολόκληρης της νήσου, ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενιαίας επικράτειας και όχι μόνο του ελεύθερου τμήματος. Είναι γνωστό ότι η κυριαρχία είναι ενιαία και βάσει του διεθνούς δικαίου δεν εκχωρείται προς μία κατοχική δύναμη». Απόσπασμα ομιλίας του Γιάννου Κρανιδιώτη το 1995, με θέμα «Το νέο σκηνικό στο Κυπριακό» Τι προσδοκούσε η Κύπρος με την ένταξή της στην Ε.Ε.; Με βάση το βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή, προσπαθήστε να αξιολογήσετε τη βαρύτητα των όσων διατυπώνονται στην πιο πάνω πηγή.

26 Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός.
Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 25 Σεπτεμβρίου Ήταν γιος του Κύπριου διπλωμάτη, ποιητή και συγγραφέα Νίκου Κρανιδιώτη. Από το 1976 ήταν μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την περίοδο διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό. Την περίοδο 1984 –1989 ήταν γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα, από το 1988 ως το 1990 ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και από τις 8 Ιουλίου 1994 υφυπουργός Εξωτερικών. Το 1995 έγινε Ευρωβουλευτής στη θέση του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος ορίστηκε τότε Επίτροπος. Στις 3 Φεβρουαρίου 1997 ορίστηκε ξανά υφυπουργός Εξωτερικών. Τον Μάρτιο του 1999 το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον εξέλεξε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι το θάνατό του, στις 14 Σεπτεμβρίου 1999. Την ημέρα εκείνη ο Γιάννος Κρανιδιώτης μαζί με το γιο του και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες μετέβαινε με το υπηρεσιακό αεροσκάφος Φάλκον της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα στα 5.000 πόδια. Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο έξι επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, δύο δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, ένας αστυνομικός της φρουράς του και ο μηχανικός του αεροσκάφους. Πηγή: wikipedia

27 Β. «Αν κάποιοι ανακόψουν την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, θα ευθύνονται για την ακύρωση της διεύρυνσης. Η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ στο σύνολό της και το κοινοτικό κεκτημένο θα εφαρμοστεί για όσο χρόνο απαιτήσει η λύση του πολιτικού προβλήματος στο έδαφος όπου ασκεί εξουσία η νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση. Και η εφαρμογή του θα επεκταθεί στα κατεχόμενα με την οριστική λύση. Στην Κοπεγχάγη θα επιβεβαιωθεί η ένταξη της Κύπρου και των άλλων εννέα υποψηφίων χωρών, όπως είχαμε αποφασίσει οι 15 στο Ελσίνκι, αλλά και στα επόμενα ευρωπαϊκά συμβούλια. Ο στρατηγικός μας στόχος για την ένταξη της Κύπρου παραμένει σταθερός και θα διασφαλισθεί ανεξάρτητα από την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι διασφαλισμένη, όχι μόνο γιατί η Ελλάδα μπορεί με τα θεσμικά μέσα που διαθέτει να την εγγυηθεί αλλά γιατί αυτό το εγγυάται η ίδια η ΕΕ με τις αποφάσεις της. Οποιαδήποτε σύνδεση της ένταξης με το πολιτικό πρόβλημα επιχειρηθεί, εφόσον δεν υπάρξει θετική εξέλιξη και κατ αρχήν συμφωνία πριν από την Κοπεγχάγη, θα υπονομεύσει και θα ακυρώσει τη λειτουργία και το θεσμικό σύστημα της ΕΕ, θα οδηγήσει δηλ. σε θεσμική και πολιτική κρίση την ίδια την ΕΕ». Να αξιολογήσετε το ρόλο της Ελληνικής κυβέρνησης στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, με βάση το απόσπασμα από την ομιλία του τότε Έλληνα Υπουργού. Τι έπρεπε να διασφαλιστεί σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.; Με βάση τις γνώσεις σας είχε επιτευχθεί ο στόχος των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου; Πόσο σημαντικό είναι για μια χώρα να έχει στρατηγικούς στόχους και να προσηλώνεται σ’ αυτούς; Έλληνας Yπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, Αθήνα

28 «…Από αυτή την ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει και τυπικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γίνεται
πλήρες, οργανικό και αναπόσπαστο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Πριν ένα μόλις λεπτό, ήμασταν Κύπριοι πολίτες. Από τώρα και για πάντα, είμαστε επισήμως και Ευρωπαίοι πολίτες. Χωρίς να χάνουμε την εθνική μας ταυτότητα. Δικαιολογημένα ο λαός πανηγυρίζει για το μέγα ιστορικό γεγονός της ένταξης. Γιατί βλέπει να δικαιώνονται οι θυσίες του και να υλοποιούνται οι οραματισμοί του. Γιατί βλέπει να εκπληρώνεται ο στόχος του και να πραγματοποιείται το όνειρό του. Τη μεγάλη χαρά για την ένταξή μας στην Ενωμένη Ευρώπη, επισκιάζουν η λύπη μας γιατί δεν μπορέσαμε να συνεορτάσουμε αυτή την ιστορική στιγμή μαζί και από κοινού με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και η μεγάλη απογοήτευση της ανυπαρξίας λύσης στο εθνικό μας θέμα… Θέλω την ιστορική αυτή ώρα, να ευχαριστήσω ξανά, πρωτίστως την Ελλάδα, τις Κυβερνήσεις και τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, τις χώρες της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη συμβολή τους στην ένταξη της Κύπρου. Θέλω ακόμη, ξανά να επισημάνω και να εξάρω τη συμβολή των προκατόχων μου, της Βουλής, της δημόσιας υπηρεσίας και γενικά των δικών μας ανθρώπων, επώνυμων και ανώνυμων, που εργάστηκαν σκληρά, συνετά και με συνέπεια για να καταστήσουν το όραμα της Ένταξης σημερινή πραγματικότητα. Όμως, πριν απ' όλα και πάνω απ' όλα, ο έπαινος και η τιμή ανήκουν στο λαό μας. Στο φιλόπονο και δημιουργικό λαό μας, που μέσα από την απέραντη οδύνη της κατοχής της γης του, είχε το κουράγιο, τη δύναμη και την ψυχική αντοχή να κοπιάσει και να υποστεί θυσίες για να πραγματώσει το όνειρο της ένταξης…» Απόσπασμα από ομιλία του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την Ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004 Πηγή: Από πού μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ήταν ένα συλλογικό γεγονός;

29 Η αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.)
3rd July, 1990 Mr. President, On behalf of the Government of the Republic of Cyprus, I have the honour to inform Your Excellency that Cyprus hereby submits its application to become a member of the European Economic Community, in accordance with the provisions of Article 237 of the Treaty establishing that Community. George Iacovou H.E. Mr. Gianni de Michelis President in office of the Council of the European Communities. Brussels Πηγή:

30 Μεγάλο λάθος η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
«Ήταν μεγάλο λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο, όμως υπήρχαν τότε λόγοι για αυτό. Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πιθανότητα της διχοτόμησης. Για μερικούς είναι τρομερό, αλλά ίσως είναι η εναπομείνασα λύση. Είναι ένα διηρημένο νησί στο οποίο έχουμε μια de facto διχοτόμηση… Οι Ε/κ απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα της διχοτόμησης, ενώ οι Τ/κ υποφέρουν από τα μειονεκτήματά της, όπως η διεθνής απομόνωση. Δεν υπάρχει σοβαρό κίνητρο για τους Ε/κ να εγκαταλείψουν το status quo. Αισθάνονται άνετα γιατί διαθέτουν το βέτο στην ΕΕ. Η στάση των Ε/κ στο σχέδιο Ανάν ήταν εξοργιστική. Οι δύο ηγέτες τότε δεσμεύθηκαν να ασκήσουν την επιρροή τους στην Κύπρο υπέρ του σχεδίου. Ο κ. Ταλάτ κράτησε το λόγο του, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος γύρισε και διεξήγε εκστρατεία υπέρ του ‘όχι’». Τζακ Στρο, πρώην Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας, 2004 Πηγή: ΚΥΠΕ Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες. Εξετάστε τη στάση της Βρετανικής κυβέρνησης στα γεγονότα της εποχής εκείνης.

31 4. ΟΡΟΛΟΓΙΑ Ε.Ε. Κοινοτικό κεκτημένο: Το κοινοτικό κεκτημένο συνιστά το κοινό υπόβαθρο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέει το σύνολο των κρατών μελών ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Διεύρυνση: Οι νέες προσχωρήσεις κρατών στην Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ιδρύθηκε αρχικά από έξι ιδρύοντα κράτη μέλη (αμέσως μετά από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα). Στο τρέχον μέγεθός της συμπεριλαμβάνονται 27 κράτη μέλη. Μέχρι στιγμής υπήρξαν έξι διαδοχικές διευρύνσεις από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, με μεγαλύτερη την πέμπτη διεύρυνση, την 1η Μαΐου 2004, όταν ενώθηκαν 10 νέα κράτη μέλη. Πηγή:


Κατέβασμα ppt "Σεμινάρια Επιμόρφωσης 2010 – 11, Γ΄ Φάση Διδακτικό Σενάριο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google