Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενεργειακή κατανάλωση στη θέση αναμονής των συσκευών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενεργειακή κατανάλωση στη θέση αναμονής των συσκευών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενεργειακή κατανάλωση στη θέση αναμονής των συσκευών
Καταναλώνουν ενέργεια ακόμη και όταν είναι φαινομενικά «κλειστές» δηλαδή σε κατάσταση αναμονής. Ο λόγος για τις ηλεκτρονικές συσκευές ενός νοικοκυριού (τηλεοράσεις, DVD, στερεοφωνικά και ειδικά παλαιά video), που εκτός από ενέργεια… ξοδεύουν και ευρώ όταν βρίσκονται σε stand by.

2 Το 8% της οικιακής κατανάλωσης σε ένα μέσο σπίτι προέρχεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Κλείνετε, όταν είναι δυνατό, τις συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη ή βγάλτε τις από την πρίζα όταν δεν λειτουργούν και μη τις αφήνετε σε κατάσταση αναμονής. Τοποθετήστε πολύμπριζα για να μπορείτε να κλείνετε ομαδικά πολλές συσκευές μαζί όπως τηλεόραση με το βίντεο και το DVD, τον υπολογιστή μαζί με τον εκτυπωτή και τα ηχεία κλπ όταν δεν τα χρησιμοποιείτε (π.χ. κάθε βράδυ). Στην αγορά υπάρχουν πολύμπριζα και συσκευές όπως η Ecobutton  που αναλαμβάνουν να κλείσουν όλες τις συσκευές μαζί με το πάτημα ενός πλήκτρου. Αν πρόκειται να πάτε διακοπές κατεβάστε όλες τις ασφάλειες εκτός από αυτές που τροφοδοτούν συσκευές που πρέπει να λειτουργούν οπωσδήποτε όπως το ψυγείο ο συναγερμός κ.λπ! Γενικά να κλείνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές από τους διακόπτες και όχι μόνο από το τηλεκοντρόλ. Μην αφήνετε στην πρίζα φορτιστές και συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε το περιβάλλον και μειώνετε το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

3 Συσκευή Ισχύς σε κατάσταση
Συσκευή Ισχύς σε κατάσταση απενεργοποιημένη’ ή ‘σε αναμονή’ (W) Τηλεόραση ,1 - 13 Βίντεο Σύστημα ήχου Δέκτης καλωδιακής τηλεόρασης Ρολόι με ραδιόφωνο Φούρνος μικροκυμάτων Φορτιστής μπαταρίας Τηλεφωνητής Τηλεμοιότυπος (Φαξ) Ασύρματο τηλέφωνο Δέκτης καναλιών Υπολογιστής Σύστημα Hi-fi Συσκευή αναπαραγωγής CD Φορητό κασετόφωνο Καφετιέρα Ηλεκτρικός φούρνος Πλυντήριο

4 Αποτελέσματα Έρευνας Επομένως, πολλές οικιακές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια όταν είναι απενεργοποιημένες ή σε λειτουργία αναμονής π.χ. τηλεόραση, βίντεο, δορυφορικός δέκτης κ.α. Ιδιαίτερα επιβαρυντική για την κατανάλωση συσκευών εκτός λειτουργίας είναι η ύπαρξη οθονών, που δείχνουν την ώρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η συσκευή είναι σε αναμονή ή εκτός λειτουργίας είναι μεγαλύτερο από αυτό που είναι σε λειτουργία καταλαβαίνουμε ότι το δυναμικό εξοικονόμησης είναι τεράστιο.  Από σχετικές μελέτες προκύπτει ότι οι συσκευές σε λειτουργία αναμονής ευθύνονται για το: •        11 % της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας μιας κατοικίας •        περίπου το 3% του συνόλου της ενεργειακής κατανάλωσης. Στην Ελλάδα η διαρροή ενέργειας από την κατάσταση αναμονής είναι υπεύθυνη για περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος και για την ετήσια έκλυση τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα. Περίπου το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής.  Μια κατοικία που διαθέτει τυπικό οικιακό εξοπλισμό π.χ. τηλεόραση, συσκευή αναπαραγωγής εικόνας και ήχου (DVD), σύστημα Hi Fi, πλυντήριο και  Η/Υ καταναλώνει κατά μέσο όρο περίπου 50W λόγω της «κρυφής» κατανάλωσης (silent consumption). Έτσι, έχει πρόσθετη ενεργειακή κατανάλωση περίπου 440 kWh που αντιστοιχεί σε € ετησίως.  Κατοικία με περισσότερες συσκευές όπως πλυντήριο πιάτων, τηλεφωνητή, ψηφιακό δέκτη, βραστήρα κ.α. ενδέχεται να διπλασιάζει αυτό το κόστος σε €.

5 Tips https://www.youtube.com/watch?v=JQyfdM92SeY
Ως καταναλωτές το πρώτο που πρέπει να ελέγξετε σε μια συσκευή πριν την αγοράσετε είναι να ενημερωθείτε για την κατανάλωσή της σε ρεύμα, δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορές από συσκευή σε συσκευή (ακόμη και στη λειτουργία αναμονής). Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες, γι’ αυτό όποτε μπορείτε, προτιμήστε τις. Σύμφωνα με υπολογισμούς, στη φάση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών σπαταλάται σε διεθνές επίπεδο ηλεκτρική ενέργεια ίση με 5% -15% της ηλεκτρικής οικιακής κατανάλωσης. Η κατάσταση «stand by» είναι… ασύμφορη και μια καλή λύση είναι να συνδέσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές σε πολύπριζα με διακόπτη και να κλείνετε τον διακόπτη όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Μερικά παραδείγματα «σπάταλων» ηλεκτρονικών συσκευών είναι τα παρακάτω: ADSL ROUTER: 5-7 W ΦΟΡΤΙΣΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΥ: 0,1 - 2W ΦΟΡΤΙΣΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ: 2W ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 0,6-1,5W ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ: 2W ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ CRT (ΠΑΛΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΌΧΙ ΕΠΙΠΕΔΗ): 12W VIDEO Δεκαετίας: 12W ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΗΜΑ ΣΚΑΝΕΡ – ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ: 11-15W H/Y: 2W FAX: 5-8W ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ ΜΕ ΡΟΛΟΙ: 2-8W ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ (Δεκαετίας): 5-10W

6 ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΖΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΛΕΖΙ ΕΥΑ ΚΑΝΤΑ ΕΛΕΝΗ ΜΑΣΤΟΡΑ ΔΑΝΑΗ


Κατέβασμα ppt "Ενεργειακή κατανάλωση στη θέση αναμονής των συσκευών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google