Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι δικονομικές ακυρότητες στην διοικητική δίκη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι δικονομικές ακυρότητες στην διοικητική δίκη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι δικονομικές ακυρότητες στην διοικητική δίκη
Σπύρος Π. Μαράτος Δικηγόρος, Tax partner της «ΖΕΠΟΣ & ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ» 4η Διημερίδα Ε.Ε.Ν.e-Θέμις: Επίκαιρα Ζητήματα Φορολογικού & Ασφαλιστικού Δικαίου Αθήνα, 23 & 24 Φεβρουαρίου 2018

2 Δικονομικές ακυρότητες (άρθρο 62 ΚΔΔ)
Οι προβλεπόμενες στο νόμο κυρώσεις για παράβαση διατάξεων που ρυθμίζουν τη διαδικασία και τον τύπο διαδικαστικών πράξεων Οι κυρώσεις αυτές απαγγέλλονται από το δικαστήριο: είτε αυτεπαγγέλτως, όταν αυτό προβλέπεται ρητά από το νόμο ή η διαδικαστική πράξη προέρχεται από αναρμόδιο όργανο ή διεξήχθη κατά παράβαση ουσιώδους τύπου (απόλυτες ακυρότητες). είτε κατ’ αίτηση διαδίκου που υπέστη βλάβη (σχετικές ακυρότητες).

3 Συνηθέστερες δικονομικές ακυρότητες, οπότε το σχετικό ένδικο βοήθημα ή μέσο απορρίπτεται
Παράλειψη νομιμοποίησης του δικαστικού πληρεξουσίου του διαδίκου, (άρθρ. 28 § 5 ΚΔΔ). Μη τήρηση προθεσμίας για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ή μέσων (άρθρ. 61 § 5 ΚΔΔ). Παράλειψη καταβολής ή ελλιπής καταβολή παραβόλου (άρθρ ΚΔΔ). Άσκηση προσφυγής χωρίς την τήρηση της προηγούμενης διαδικασίας άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής (άρθρ. 63 § 3 ΚΔΔ). Άσκηση δεύτερης προσφυγής χωρίς την παραίτηση από την πρώτη (άρθρ. 70 § 2 ΚΔΔ). Άσκηση αγωγής για αξίωση φορολογικού περιεχομένου (άρθρ. 71 § 4 ΚΔΔ).

4 Περιστολή των δικονομικών ακυροτήτων με την θεραπεία των τυπικών παραλείψεων
Στη διοικητική δίκη το δικαστήριο πρέπει: να αναλαμβάνει κατάλληλες πρωτοβουλίες για την πρόοδο της δίκης και τη διακρίβωση της αντικειμενικής αλήθειας. με την θεραπεία των τυπικών παραλείψεων να μεριμνά για να εκδικασθεί επί της ουσίας η αγομένη ενώπιόν του διαφορά.

5 Θεραπεία των τυπικών παραλείψεων 1/4
Θεραπεία των τυπικών παραλείψεων 1/4 Συμπλήρωση των ελλείψεων στα στοιχεία της νομιμοποίησης (άρθρο 28 § 3 ΚΔΔ): Με πράξη του ο πρόεδρος του δικαστηρίου μέσα σε τασσόμενη από αυτόν ανατρεπτική προθεσμία καλεί τον εμφανιζόμενο ως δικαστικό πληρεξούσιο να συμπληρώσει τα στοιχεία της νομιμοποίησης.

6 Θεραπεία των τυπικών παραλείψεων 2/4
Θεραπεία των τυπικών παραλείψεων 2/4 Συμπλήρωση ή κάλυψη των τυπικών παραλείψεων (άρθρο 139Α ΚΔΔ): Με πράξη του ο πρόεδρος του δικαστηρίου ή ο εισηγητής μέσα σε τασσόμενη από αυτόν ανατρεπτική προθεσμία καλεί τον πληρεξούσιο δικηγόρο ή τον υπογράψαντα το δικόγραφο δικηγόρο ή τον διάδικο να συμπληρώσουν ή να καλύψουν τυπικές παραλείψεις. Στις τυπικές παραλείψεις αυτές περιλαμβάνεται και η μη καταβολή ή η ελλιπής καταβολή παραβόλου (άρθρο 277 § 1 ΚΔΔ).

7 Θεραπεία των τυπικών παραλείψεων 3/4
Θεραπεία των τυπικών παραλείψεων 3/4 Άσκηση δεύτερης προσφυγής (άρθρο 70 § 1 εδαφ. β’ ΚΔΔ). Επιτρέπεται όταν η πρώτη απορρίφθηκε τελεσιδίκως για τυπικούς λόγους: Έλλειψη των αναγκαίων στοιχείων του δικογράφου Παράλειψη τήρησης της ενδικοφανούς διαδικασίας Παράλειψη καταβολής δικαστικού ενσήμου/παραβόλου Μη τήρηση των διατάξεων περί των διαδικαστικών προϋποθέσεων της δίκης Αοριστία του δικογράφου

8 Θεραπεία των τυπικών παραλείψεων 4/4
Θεραπεία των τυπικών παραλείψεων 4/4 Δεν μπορεί να ασκηθεί παραδεκτώς δεύτερη προσφυγή όταν: Η πρώτη προσφυγή είχε απορριφθεί ως εκπρόθεσμη Ο πληρεξούσιος δικηγόρος ή ο προσφεύγων - εφόσον είχε παραστεί αυτοπροσώπως - είχε κληθεί από το δικαστήριο: να καλύψει τυπικές παραλείψεις (άρθρ.139Α) να συμπληρώσει τα στοιχεία της νομιμοποίησης του πληρεξουσίου δικηγόρου (άρθρ. 28 § 3) να συμπληρώσει το παράβολο (άρθρ. 277 § 1)

9 Προτείνεται: Να τροποποιηθούν οι διατάξεις των άρθρων 28 § 3 και 139Α, έτσι ώστε η πρόσκληση προς τον διάδικο ή τον δικηγόρο του να γίνεται πάντοτε εγγράφως Να ορισθεί ρητά ότι μεταξύ των τυπικών παραλείψεων του άρθρου 139Α § 1 ΚΔΔ περιλαμβάνεται και η μη προσκόμιση κανενός νομιμοποιητικού εγγράφου

10 Ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Οι δικονομικές ακυρότητες στην διοικητική δίκη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google