Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ     ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ 8, 9 ΚΑΙ 10  Ενδιάμεση Έκθεση Φεβρουάριος 2013

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά της εργασίας και η αντίδραση της πολιτικής Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και η οικονομική ύφεση Διατύπωση και ανάλυση στρατηγικού πλαισίου πολιτικής Οι προτεραιότητες πολιτικής για τη νέα προγραμματική περίοδο

3 Πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά της εργασίας και η αντίδραση της πολιτικής
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σοβαρή και παρατεταμένη οικονομική κρίση. Με την πρόοδο της οικονομικής κρίσης, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας επιδεινώθηκαν δραματικά. Κατά τη διάρκεια των ετών αναλήφθηκαν πολλές θεσμικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας. Μεσοπρόθεσμα, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που επιχειρήθηκαν θα οδηγήσουν σε μια πιο αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο τα νέα μέτρα δε συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας και στην αποκατάσταση των επιπέδων της απασχόλησης.

4 Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και η οικονομική ύφεση
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) συμβάλλει στις προτεραιότητες της Κοινότητας αναφορικά με την ενδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, υποστηρίζοντας τα κράτη-μέλη να πετύχουν πλήρη, ποιοτική και παραγωγική απασχόληση, να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και να μειώσουν τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές ανισότητες στην απασχόληση. Για την περίοδο , η Ελλάδα λαμβάνει χρηματοδότηση από το ΕΚΤ ύψους 4,4 δις ευρώ. Με την εθνική συγχρηματοδότηση, η συνολική δαπάνη του ΕΚΤ για την απασχόληση υπερβαίνει τα 5,1 δις ευρώ. Τα προγράμματα του ΕΚΤ στη χώρα μας στοχεύουν κυρίως στη βελτίωση των διαρθρωτικών κενών και αδυναμιών, τόσο στην αγορά της εργασίας, όσο και στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

5 Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και η οικονομική ύφεση
Η οικονομική κρίση φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά από εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το ΕΚΤ: προσαρμόσθηκε το ΕΚΤ στο νέο περιβάλλον και μπόρεσαν τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν τους πόρους του ΕΚΤ ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης; Συνολικά, οι μακροχρόνιοι στόχοι του ΕΚΤ επηρεάστηκαν λίγο από την οικονομική κρίση και την ανάγκη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Ο παραδοσιακός ρόλος του ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της αγοράς εργασίας (π.χ. η πολιτική για την ενεργό γήρανση ή η καταπολέμηση της σχολικής διαρροής) και κυρίως η έμφαση στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων παρέμεινε ανέπαφος, ίσως και κάτω από την πεποίθηση ότι η κρίση θα ήταν σύντομη και επομένως δεν θα ήταν σκόπιμο να υπονομευθεί η μακροχρόνια στρατηγική του Ταμείου.

6 Διατύπωση και ανάλυση στρατηγικού πλαισίου πολιτικής
Η παγκόσμια κρίση του έφερε στο προσκήνιο προϋπάρχουσες αδυναμίες της Ελληνικής Οικονομίας. Η επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας απαιτεί πολιτική δράση σε ένα ευρύ μέτωπο και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής, σταθεροποίησης των δημοσίων εσόδων και επαναβεβαίωσης των αγορών, αλλά ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι αργός και οδυνηρός για τους Έλληνες πολίτες. Επιπλέον, προκειμένου η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια να είναι σταθερή και μόνιμη, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και πολλά από τα χρόνια, διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι οι σχεδιαστές της πολιτικής για την αγορά της εργασίας καλούνται να διαχωρίσουν τις εξελίξεις που οφείλονται στην κρίση, από αυτές που οφείλονται σε διαρθρωτικούς παράγοντες, και να επιλέξουν το κατάλληλο μίγμα μέτρων πολιτικής.

7 Διατύπωση και ανάλυση στρατηγικού πλαισίου πολιτικής
Οι αναλύσεις για το χαρακτήρα της ανεργίας δείχνουν ότι για τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας και της μακροχρόνιας ανεργίας που παρατηρούνται σήμερα, υπεύθυνη είναι η μειωμένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και ότι οι άλλοι παράγοντες παίζουν μικρότερο ρόλο. Ωστόσο, αν και οι πηγές της αύξησης της ανεργίας είναι κυκλικές από τη φύση τους, υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες διαρθρωτικοί παράγοντες έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην εικόνα και να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από ότι στο παρελθόν. Διαφαίνεται, επομένως, ο κίνδυνος, όταν η συνολική ζήτηση τελικά αυξηθεί, οι ονομαζόμενοι διαρθρωτικοί παράγοντες και συγκεκριμένα η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης εργασίας, η διάβρωση των δεξιοτήτων και το κοινωνικό στίγμα από τη μακροχρόνια ανεργία, να συνεχίσουν να κρατούν την ανεργία σε υψηλά επίπεδα.

8 Διατύπωση και ανάλυση στρατηγικού πλαισίου πολιτικής
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει δύο μείζονες προκλήσεις: Η πρώτη αφορά στην επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης, προκειμένου να αυξηθεί η δημιουργία κενών θέσεων εργασίας, η αύξηση των προσλήψεων και γενικότερα να επιτευχθεί μια σταθερή επέκταση της απασχόλησης. Η δεύτερη πρόκληση αφορά στην ανάγκη για υλοποίηση πολιτικών που αντιμετωπίζουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς εργασίας, προκειμένου να βελτιωθεί η σύζευξη των αναζητούντων εργασία με τις νέες κενές θέσεις εργασίας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της ανεργίας από κυκλική σε διαρθρωτική, δηλ. μόνιμη.

9 Διατύπωση και ανάλυση στρατηγικού πλαισίου πολιτικής
Η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας εξαρτάται από γενικές πολιτικές που θα πετύχουν την οικονομική ανάκαμψη. Αυτές οι πολιτικές, σε μεγάλο βαθμό, είναι εκτός εμβέλειας των Φορέων που είναι υπεύθυνοι για την αγορά εργασίας. Ένα καλά σχεδιασμένο πακέτο πολιτικών και μέτρων για την αγορά εργασίας ωστόσο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως υποστηρικτικό εργαλείο για την οικονομική ανάκαμψη. Ένα τέτοιο πακέτο μπορεί να ελαχιστοποιήσει το μακροχρόνιο κόστος από την υψηλή ανεργία και να θέσει τα θεμέλια για μια βιώσιμη επιστροφή σε υψηλά ποσοστά απασχόλησης και αυξημένες αποδοχές. Ένα τέτοιο πακέτο θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η μακρά περίοδος της υψηλής ανεργίας δεν θα υπονομεύσει την ανάκαμψη, μέσω της αύξησης του επιπέδου της διαρθρωτικής ανεργίας, ή μέσω της αύξησης του επιπέδου των οικονομικά αδρανών (όσων βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού).

10 Διατύπωση και ανάλυση στρατηγικού πλαισίου πολιτικής
Από τη συζήτηση συνάγεται ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο , η Ελλάδα θα πρέπει να στοχεύσει σε μέτρα που καταπολεμούν άμεσα τις συνέπειες της κρίσης, και να επιδιώξει μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στα αντί-κυκλικά αυτά μέτρα και στα διαρθρωτικά μέτρα, σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Η πρόταση να χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος των πόρων του ΕΚΤ, τουλάχιστον κατά τα πρώτα έτη της νέας προγραμματικής περιόδου, ως αυτόματος σταθεροποιητής στην περίοδο βαθειάς ύφεσης που βιώνει η Ελληνική οικονομία και κοινωνία, υπαγορεύεται από τις εξελίξεις στην αγορά της εργασίας. Οι μελλοντικές εξελίξεις, όσον αφορά την οικονομία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα εξαρτηθούν ωστόσο και από διαρθρωτικά μέτρα πολιτικής και συγκεκριμένα από τη βελτίωση της ποιότητας και της απόδοσης της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων σε τομείς και έργα που μπορούν να καταστούν βασικοί παράγοντες της μελλοντικής ανάπτυξης.

11 Διατύπωση και ανάλυση στρατηγικού πλαισίου πολιτικής
Με βάση τα παραπάνω, ως προτεραιότητες για την καταπολέμηση των συνεπειών της κρίσης κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, προτείνονται μέτρα πολιτικής για τους νέους, την επιδότηση της απασχόλησης και της αυτό-απασχόλησης, για την ενεργό ένταξη ατόμων που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό, για τοπικά προγράμματα κοινωφελούς σκοπού, για ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, για δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και για ενδυνάμωση των υπηρεσιών επανένταξης. Ως προτεραιότητες για τη δημιουργία μεσοπρόθεσμα ποιοτικής και βιώσιμης απασχόλησης, προτείνονται μέτρα πολιτικής για τη σύνδεση εκπαίδευσης – απασχόλησης, για τη δια βίου μάθηση, για την έγκαιρη και συστηματική διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας, για τη δια βίου συμβουλευτική και προσανατολισμό, για την ενεργό γήρανση και τέλος για την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής και αποτυχίας. Ακολουθούν οι αναλυτικές προτεραιότητες.

12 Αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων
Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 8 ( «Προωθώντας την απασχόληση και υποστηρίζοντας την εργασιακή κινητικότητα) Στα πλαίσια του στόχου προτείνονται δράσεις για: Αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων Αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας και ένταξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας Βελτίωση επαγγελματικής κατάρτισης

13 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 8 ( «Προωθώντας την απασχόληση και υποστηρίζοντας την εργασιακή κινητικότητα) Νέοι: Υποστήριξη της μετάβασης των νέων από το σχολείο στην εργασία: προσφορά μιας αμειβόμενης θέσης εργασίας, πρακτικής άσκησης ή κατάρτισης σε κάθε απόφοιτο/η 2βάθμιας και 3βάθμιας εκπαίδευσης εντός λίγων μηνών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους Ανάπτυξη ενός εύκολα προσβάσιμου και αξιόπιστου συστήματος πληροφόρησης των νέων σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης και τις προβλέψεις επαγγελμάτων και δεξιοτήτων

14 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 8 ( «Προωθώντας την απασχόληση και υποστηρίζοντας την εργασιακή κινητικότητα) Αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης ειδικοτήτων: οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας= περισσότεροι από τη ζήτηση, ενώ οι χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου= λιγότεροι από τη ζήτηση στην αγορά εργασίας Εξατομικευμένη υποστήριξη νέων ανέργων από ένα διευρυμένο δίκτυο φορέων, οργανισμών, επιχειρήσεων, ΜΚΟ κ.λπ. στην αναζήτηση εργασίας Ενίσχυση της συμβουλευτικής και του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού Ενίσχυση της επαγγελματικής κινητικότητας

15 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 8 ( «Προωθώντας την απασχόληση και υποστηρίζοντας την εργασιακή κινητικότητα) Μακροχρόνια άνεργοι (ΜΑ) και άνεργοι με χαμηλά προσόντα (ΑΧΠ): Κατά προτεραιότητα προώθηση στην απασχόληση των ατόμων με συσσώρευση μειονεξιών: επικέντρωση των δράσεων του ΟΑΕΔ (αναλυτικές συνεντεύξεις, ατομικά σχέδια δράσης, παρακολούθηση της εφαρμογής τους) στους μακροχρόνια άνεργους (ΜΑ) και τους άνεργους με χαμηλά προσόντα (ΑΧΠ) Προσφορά μιας θέσης εργασίας σε άνεργους που διαβιούν σε νοικοκυριά χωρίς ούτε έναν εργαζόμενο (υπολογίζονται σε περ ) Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ΜΑ και των ΑΧΠ με στοχευμένη κατάρτιση/επανακατάρτιση

16 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 8 ( «Προωθώντας την απασχόληση και υποστηρίζοντας την εργασιακή κινητικότητα) Στενή συνεργασία ΟΑΕΔ με άλλους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες (π.χ. ιδρύματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, ερευνητικά κέντρα, υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης, ενώσεις εργοδοτών, κ.ά.)→ απώλεια μονοπωλίου ΔΥΑ Ριζική ανασυγκρότηση ΟΑΕΔ (έχει δρομολογηθεί) και βελτίωση των υπηρεσιών του προς τις επιχειρήσεις, αλλά και προς ευρύτερες κατηγορίες ανέργων Προώθηση της απασχόλησης στον κοινωφελή τομέα

17 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 8 ( «Προωθώντας την απασχόληση και υποστηρίζοντας την εργασιακή κινητικότητα) Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας: Βελτίωση του ευρύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος : μείωση του διοικητικού κόστους έναρξης και λειτουργίας μιας επιχείρησης, απλοποίηση της νομοθεσίας, πρόσβαση σε σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, ελκυστικό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς για τους νέους επιχειρηματίες Ενδυνάμωση της καινοτομικής επιχειρηματικής κουλτούρας Βελτίωση των δράσεων επιχειρηματικής συμβουλευτικής Ενίσχυση της εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας Πρωτοβουλίες για την αποενεχοποίηση της επιχειρηματικότητας

18 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 8 ( «Προωθώντας την απασχόληση και υποστηρίζοντας την εργασιακή κινητικότητα) Βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης: Η Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση θα πρέπει να προσανατολιστεί προς την πρακτική, βασική επαγγελματική κατάρτιση (generic skills), με απλοποίηση των κανόνων και ομογενοποίηση των συνθηκών παροχής κατάρτισης για τα διάφορα τμήματα του εργατικού δυναμικού Για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των ανέργων η κατάρτιση θα πρέπει να περιέχει ένα μίγμα από βασικές δεξιότητες (generic skills), επιχειρηματικότητα και μεθόδους αναζήτησης εργασίας Ανάπτυξη τομεακών προγραμμάτων κατάρτισης, βάσει πρόσφατων αναλύσεων των αναγκών κατάρτισης

19 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 8 ( «Προωθώντας την απασχόληση και υποστηρίζοντας την εργασιακή κινητικότητα) Προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης (on the job training) για τουλάχιστον δύο κατηγορίες του εργατικού δυναμικού: α) τους εργαζομένους χαμηλών δεξιοτήτων και β) τους νεοπροσληφθέντες Έμφαση στις διάφορες μορφές μη τυπικής και άτυπης μάθησης (π.χ. η μάθηση στο χώρο εργασίας), οι οποίες θεωρούνται όλο και πιο σημαντικές για το μέλλον, σε βάρος της κυριαρχίας των σεμιναρίων συνεχιζόμενης κατάρτισης Προετοιμασία των εργαζομένων και για τις μελλοντικές ανάγκες δεξιοτήτων που θα προκύψουν

20 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 9 (Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας)
Άξονες/Κατευθύνσεις: Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τη Κοινωνική Ένταξη Ανάπτυξη πολυδιάστατης –δυναμικής προσέγγισης: ανάδειξη αναγκών ευπαθών ομάδων, αντιμετώπιση νέων κινδύνων Μεταρρύθμιση της συλλογής και διαχείρισης δεδομένων Ανάληψη δράσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού σε ευρύτερο φάσμα/ τομείς πολιτικών Ανάπτυξη κοινωνικής καινοτομίας, εκσυγχρονισμός της κοινωνικής πολιτικής και στοχευμένες πολιτικές Συντονισμός, παρακολούθηση, αξιολόγηση

21 Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης: άξονες
Πληθυσμός χώρας Στόχος: μείωση κατά άτομα Δυναμική/ πολυδιάστατη προσέγγιση Πολιτικές/ Τομείς προτεραιότητας Κοινωνία πολιτών, stakeholders - Η καταπολέμηση της φτώχειας θα πρέπει να ενσωματωθεί οριζόντια σε όλο το φάσμα πολιτικών Μεγαλύτερη αξιοποίηση και αποτελεσματικότερη χρήση των Ταμείων της ΕΕ Ενδυνάμωση πολιτικών κοινωνικής καινοτομίας βάσει στόχων, εκσυγχρονισμός, αναβάθμιση της ποιότητας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, μεταρρύθμιση της συλλογής και διαχείρισης δεδομένων Ανάπτυξη διαλόγου, εταιρικών σχημάτων σε τοπικό επίπεδο, αξιοποίηση της δυναμικής της κοινωνικής οικονομίας Δημιουργία μηχανισμού συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης εθνικής πολιτικής Δράσεις Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας (Κοινωνικά Παντοπωλεία κλπ) Τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα Ίδρυση Κοιν.Σ.Επ κλπ. Θεσμικός ρόλος κεντρικής διοίκησης, συντονισμός, παρακολούθηση, αξιολόγηση Χρήση των ταμείων της ΕΕ

22 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 9 (Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας)
Προτείνονται: Εθνική Στρατηγική με σαφείς μεσοπρόθεσμους στόχους, συγκεκριμένες στοχευμένες, πολυτομεακές δράσεις Ανάπτυξη πολυδιάστατης –δυναμικής προσέγγισης Ανάπτυξη δεδομένων για χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο- μεταρρύθμιση της συλλογής και διαχείρισης δεδομένων Έμφαση στις στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης – Τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα, με την οργάνωση και ενεργοποίηση των φορέων της τοπικής κοινωνίας, ενίσχυση συμπράξεων και συνεργειών μεταξύ των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανώσεων Αξιοποίηση της δυναμικής της κοινωνικής οικονομίας, στη βάση στρατηγικού σχεδίου

23 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 9 (Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας)
Ανάπτυξη ή/και ενίσχυση εξειδικευμένων στρατηγικών για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (π.χ. Ρομά, εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας) και νέες ομάδες που απειλούνται με αποκλεισμό (π.χ. άστεγοι, υπερχρεωμένα νοικοκυριά) Στοχευμένες πολιτικές για υποβαθμισμένες αστικές και μη αστικές περιοχές Ενδυνάμωση πολιτικών κοινωνικής καινοτομίας βάσει στόχων Αναβάθμιση της ποιότητας παροχής κοινωνικών υπηρεσιών: επιμόρφωση ή/και στελέχωση, εξειδίκευση στην παροχή υπηρεσιών και στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων ευπαθών ομάδων Δημιουργία μηχανισμού συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης εθνικής πολιτικής

24 Για την προσβασιμότητα στον τομέα της υγείας προτείνονται:
Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 9 (Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας) Για την προσβασιμότητα στον τομέα της υγείας προτείνονται: Διασφάλιση της πρόσβασης στη διάγνωση με τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων για την ιατρική εμπειρογνωμοσύνη Βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της υγειονομικής περίθαλψης Ενίσχυση των ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς (πρόσβαση ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής) Ουσιαστική στήριξη των ατόμων με χαμηλό εισόδημα και κοινωνικά αποκλεισμένων – (Κάλυψη του κόστους χρήσης των υπηρεσιών υγείας για ανασφάλιστους) Εφαρμογή συστημάτων ιχνηλασιμότητας και βιοεπαγρύπνησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και αντιδράσεων που αφορούν στο αίμα, στα όργανα, στους ιστούς, στα κύτταρα, στα φαρμακευτικά προϊόντα

25 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 9 (Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας)
Για τα μέτρα αποδοτικότητας/βιωσιμότητας του τομέα της υγείας προτείνονται: Αντιμετώπιση της ενεργού και υγιούς γήρανσης του πληθυσμού Δημοσιονομικός περιορισμός με συγκράτηση ή και μείωση των δημοσίων δαπανών υγείας Εξορθολογισμός των δημοσίων προμηθειών Μείωση των άτυπων πληρωμών και της παραοικονομίας Στοχευμένη παραγωγή εκπαιδευτικών εκροών του συστήματος της τυπικής εκπαίδευσης και δια βίου εκπαίδευσης σε επαγγελματίες υγείας ανάλογα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού (διαπεριφερειακή εκτίμηση αναγκών υγείας) Διασφάλιση τεκμηριωμένης προσφοράς και χρήσης της υψηλής ιατρικής τεχνολογίας και κατανάλωσης εργαστηριακών /διαγνωστικών εξετάσεων

26 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 9 (Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας)
Για τα μέτρα παρακολούθησης/αναθεώρησης προτείνονται; Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αναθεώρησης των μεταβαλλόμενων βασικών, γενικών και ειδικών κοινωνικό-οικονομικών& κοινωνικό-πολιτισμικών προσδιοριστών υγείας Σχεδιασμός ολοκληρωμένων πολιτικών υγείας για την πρόληψη, προαγωγή και διατήρηση της υγείας προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των σύγχρονων νόσων των επικαλούμενων «ασθενειών του πολιτισμού» Ανάπτυξη και εφαρμογή εξειδικευμένων μέτρων και συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των κινδύνων υγείας που απορρέουν από: α) το σύγχρονο τρόπο ζωής , και β) την αλλαγή του συμπεριφορικού μοντέλου υγείας Ανάπτυξη και εφαρμογή εξειδικευμένων μέτρων και συντονισμένων δράσεων για την περαιτέρω βελτίωση: α) των διαγνωστικών ελέγχων, β) των προσυμπτωματικών ελέγχων, και γ) των προδιαθεσικών -προγνωστικών παραγόντων κινδύνου των σύγχρονων νοσημάτων

27 Τρεις Στρατηγικοί Στόχοι:
Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 10 (Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση) Τρεις Στρατηγικοί Στόχοι: Βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και του ανοιχτού χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Βελτίωση της πρόσβασης στη δια βίου μάθηση, αναβάθμιση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων και σύνδεση εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας Αντιμετώπιση και μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της ισότιμης πρόσβασης

28 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 10 (Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση) Για τη βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και του ανοιχτού χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προτείνονται: Εθνική Στρατηγική με σαφείς μεσοπρόθεσμους στόχους και συγκεκριμένες στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας Αύξηση των ποσοστών συμμετοχής και ολοκλήρωσης σπουδών Διεύρυνση της πρόσβασης - Διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης και συμμετοχής στα προγράμματα σπουδών Διευκόλυνση της συμμετοχής των φοιτητών που προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια Ενίσχυση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ευελιξίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Ενίσχυση της μέριμνας για τους φοιτητές με κριτήριο την επίδοση και την οικονομική κατάσταση Ενίσχυση της σύνδεσης με την αγορά εργασίας με αποτελεσματική συνεργασία ΑΕΙ-επιχειρήσεων και πρακτική άσκηση στα προγράμματα σπουδών Απόκτηση απαιτούμενων από την οικονομία δεξιοτήτων Ενίσχυση απασχολησιμότητας και επιχειρηματικότητας

29 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 10 (Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση) Για τη βελτίωση της πρόσβασης στη δια βίου μάθηση, αναβάθμιση δεξιοτήτων και σύνδεση εκπαίδευσης - κατάρτισης με την αγορά εργασίας προτείνονται: Αύξηση ποσοστού του συμμετοχής μέσα από ένα σύστημα κινήτρων και με την εφαρμογή ενός εθνικού συστήματος πιστοποίηση προσόντων Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού Διεύρυνση της πρόσβασης στη δια βίου μάθηση με την ενίσχυση του δικτύου των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Διεύρυνση της πρόσβασης των ευάλωτων ομάδων μέσα από πιο αποτελεσματικές και στοχευμένες δράσεις Αναμόρφωση των προγραμμάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε τομείς και έργα που θα είναι βασικοί παράγοντες της μελλοντικής ανάπτυξης Ενίσχυση της σύνδεσης των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας και το χώρο των επιχειρήσεων Ενίσχυση δια βίου συμβουλευτικής και προσανατολισμού

30 Προτεραιότητες Θεματικού Στόχου 10 (Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση) Για τη μείωση σχολικής πρόωρης εγκατάλειψης, αναβάθμιση ποιότητας της εκπαίδευσης και προώθηση της ισότιμης πρόσβασης προτείνονται: Σαφής και συστηματική στρατηγική για την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής και τη μείωση του ποσοστού πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης Στοχευμένες δράσεις για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες και για συγκεκριμένες Περιοχές Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Ενίσχυση της συμμετοχής και ισότιμης πρόσβασης στην προσχολική, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Στοχευμένες δράσεις προς όφελος των παιδιών με αναπηρίες και των παιδιών από ομάδες χαμηλού εισοδήματος και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες Συνέχιση της λειτουργίας των ολοήμερων Γυμνασίων, ενίσχυση των Γυμνασίων Δεύτερης Ευκαιρίας και δημιουργία Λυκείων Δεύτερης Ευκαιρίας Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας μέσω της αναθεώρησης των προγραμμάτων σπουδών και της ένταξης των νέων τεχνολογιών Υλοποίηση προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επαγγελματικού προσανατολισμού

31 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google