Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 2o ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 2o ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 2o ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

2 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ- ΕΙΣΑΓΩΓΗ

3 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Ι Οι υδατάνθρακες είναι οργανικές ενώσεις που εκτός από άνθρακα αποτελούνται από υδρογόνο και οξυγόνο σε αναλογία 2:1. Ο γενικός μοριακός τους τύπος είναι: Cn(H2O)ν Θεωρούνται η κύρια πηγή ενέργειας για το κύτταρο. Οι ποιο σημαντικοί είναι: η γλυκόζη, το άμυλο και το γλυκογόνο. Κάποιοι υδατάνθρακες είναι δομικά συστατικά κυττάρων: η κυτταρίνη αποτελεί βασικό συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος των φυτικών κυττάρων.

4 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΙΙ Οι υδατάνθρακες διακρίνονται σε: μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. Οι μονοσακχαρίτες διακρίνονται σε: τριόζες (3C), πεντόζες(5C) και εξόζες (6C). Από τους μονοσακχαρίτες οι ποιο διαδεδομένοι είναι: οι πεντόζες και οι εξόζες αποτελούν πηγή ενέργειας για τα κύτταρα και οι δεξυριβόζη/ ριβόζη (5C) συμμετέχουν στη σύνθεση των DNA και RNA. Οι μονοσακχαρίτες συμμετέχουν στη σύνθεση των δισακχαριτών και πολυσακχαριτών.

5 Είδη μονοσακχαριτών και η λειτουργία που αυτοί επιτελούν

6 Δισακχαρίτες Οι δισακχαρίτες προκύπτουν από τη συνένωση δυο μονοσακχαριτών. Οι σπουδαιότεροι είναι: Η μαλτόζηπροκύπτει από τη διάσπαση του αμύλου(πέψη). Η σακχαρόζη συστατικό των φρούτων(κύρια πηγή γλυκόζης). Λακτόζησάκχαρο του γάλακτος.

7 Πολυσακχαρίτες Ι Οι πολυσακχαρίτες προκύπτουν από τη συνένωση πολλών μορίων μονοσακχαριτών. Οι ποιο σπουδαίοι είναι: η κυτταρίνη το άμυλο γλυκογόνο. Οικοδομούνται από το ίδιο μονομερές (γλυκόζη), αλλά διαφέρουν στη μορφή, στο μέγεθος και στο βιολογικό ρόλο τους.

8 Πολυσακχαρίτες ΙΙ Η κυτταρίνη και το άμυλο συναντώνται στα φυτικά κύτταρα. Η κυτταρίνη  συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος(δομικός πολυσακχαρίτης) Το άμυλο  αποταμιευτική ουσία. Το γλυκογόνο  υπάρχει στα ζωικά κύτταρα και στα κύτταρα των μυκήτων, ως αποταμιευτική ουσία.

9 Οι κυριότεροι πολυσακχαρίτες και η λειτουργία που επιτελούν

10

11 Video:Οι υδατάνθρακες στη διατροφή μας


Κατέβασμα ppt "ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ 2o ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google