Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
2.3 Οργανογράμματα Κέντρου Πληροφορικής Επιμέλεια: Αγγέλου Λουκάς

2 Ειδικοί Στόχοι Μελέτη τριών διαφορετικών προτύπων οργάνωσης των Τμημάτων ενός Κέντρου Πληροφορικής. Παρουσίαση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων κάθε μοντέλου.

3 Οργάνωση κατά Έργο Όταν το Κέντρο Πληροφορικής διαιρείται σε τμήματα αποτελούμενα από Αναλυτές, Προγραμματιστές κλπ. κατευθυνόμενα από έναν Υπεύθυνο Έργου, λέμε ότι έχουμε Οργάνωση κατά Έργο.

4 Πλεονεκτήματα Η δραστηριότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι αποκλειστικά προσανατολισμένη σε συγκεκριμένο και περιορισμένο αντικείμενο. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη εξειδίκευση, συσσωρευμένη γνώση και εξοικείωση με το αντικείμενο, οπότε οι απαιτήσεις που έρχονται από τους χρήστες μπορούν να ικανοποιηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Η κάθε ομάδα έχει την δική της ταυτότητα και συντομεύονται τα κανάλια επικοινωνίας και ο χρόνος λήψης αποφάσεων.

5 Μειονεκτήματα Οι αναλυτές και οι προγραμματιστές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων εφαρμογών και δεν τους δίνεται η ευκαιρία να διευρύνουν και να ανανεώσουν τις γνώσεις τους. Στην προσπάθεια της ομάδας για εξασφάλιση αυτάρκειας σε πόρους, συχνά συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες ανθρώπινων πόρων, οι οποίοι και υποαπασχολούνται. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία δεν διαχέονται στο Κέντρο αλλά περιορίζονται στα μέλη της ομάδας.

6 Οργάνωση κατά Λειτουργία
Στην Οργάνωση κατά Λειτουργία το Κέντρο Πληροφορικής διαιρείται σε Τμήματα αποτελούμενα από άτομα παρόμοιας επιστημονικής κατάρτισης, με επικεφαλής προϊστάμενο. Κάθε Τμήμα ασχολείται μόνο με τον τομέα ευθύνης του σε κάθε εφαρμογή.

7 Πλεονεκτήματα Η σημαντική εξειδίκευση η οποία αποκτάται σε κάθε τομέα.
Η αύξηση της ευελιξίας στην αξιοποίηση του προσωπικού, καθώς αυτό μπορεί να απασχολείται από έργο σε έργο ανάλογα με τις ανάγκες, σε κάθε χρονική στιγμή. Η δυνατότητα ανανέωσης των γνώσεων του προσωπικού.

8 Μειονεκτήματα Η συνεργασία των διαφορετικών Τμημάτων είναι δυσκολότερη. Για την ομαλή συνεργασία των Τμημάτων συχνά εφαρμόζονται τυποποιημένες διαδικασίες, οι οποίες όμως εισάγουν ένα βαθμό δυσκινησίας και γραφειοκρατίας.

9 Μεικτή Οργάνωση Ο συνδυασμός της Οργάνωσης κατά Έργο και της Οργάνωσης κατά Λειτουργία μας κάνει την Μεικτή Οργάνωση.


Κατέβασμα ppt "ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google