Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
"ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ" Παπαδάκη Κική Επιστημονικός Σύμβουλος Υφυπ. ΥΠΑΑΝ Οδ. Κωνσταντινόπουλου Med Pedagogic and ICT MSC Adult Education

2 To νέο ΕΣΠΑ: Είναι το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (Σ.Ε.Σ) συνολικής κοινοτικής συνδρομής 19,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (με δυνατότητα αύξησης κατά 2 δις ευρώ με την εφαρμογή της προβλεπόμενης ρήτρας αναθεώρησης το 2016) Το ΕΣΠΑ εγκρίθηκε στις 23 Μαΐου 2014 και αναθεωρήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2014 για να περιλάβει και τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας.

3 Α. Εθνικό Σκέλος (7 τομεακά)
Συγκεκριμένα το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει: Α. Εθνικό Σκέλος Β. Περιφερειακό Σκέλος Α. Εθνικό Σκέλος (7 τομεακά) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Β. Περιφερειακό Σκέλος Δεκατρία (13) πολυτομεακά και πολυταμειακά Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ)

4 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ)
Το ΕΠΑνΕΚ, συνολικής κοινοτικής συνδρομής 3,64 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, καθώς δεσμεύει περίπου το 25% των συνολικών διαθέσιμων πόρων. Χρηματοδοτεί δράσεις και έργα, που ενισχύονται κυρίως από το ΕΤΠΑ αλλά και από το ΕΚΤ Στρατηγικός στόχος του ΕΠΑνΕΚ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και η αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας

5 Στο ΕΠανΕΚ έχουν επιλεγεί εννέα (9) τομείς προτεραιότητας, που παρουσιάζουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες και αναφέρονται επιγραμματικά: Αγροδιατροφή Ενέργεια Τουρισμός (με έμφαση στις ειδικές μορφές του) Πολιτιστικές & δημιουργικές βιομηχανίες Περιβαλλοντική βιομηχανία Υγεία (ιατρικός τουρισμός, φαρμακευτικά, υπηρεσίες υγείας) Εξοικονόμηση ενέργειας και Υλικά Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) Logistics

6 Η στρατηγική για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο ανάπτυξης οικοδομείται και στηρίζεται σε τέσσερις (4) πυλώνες. Οι Στρατηγικοί Πυλώνες είναι: 1. Ενίσχυση της προσαρμογής των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις 2. Επικέντρωση σε τομείς παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και δυνάμει εξωστρεφείς και καινοτόμους 3. Στοχευμένη επιλογή επενδύσεων / επιχειρήσεων/ δραστηριοτήτων που διαθέτουν τα ζητούμενα χαρακτηριστικά για το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα 4. Εξασφάλιση των παραγόντων που διευκολύνουν τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων στο Ελληνικό επιχειρησιακό περιβάλλον

7 Συνέργειες και συμπληρωματικότητα ΕΠΑνΕΚ με τα Προγράμματα: 1
Συνέργειες και συμπληρωματικότητα ΕΠΑνΕΚ με τα Προγράμματα: 1.«Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού–Εκπαίδευση & Δια βίου μάθηση (ΕΠΑΝΑΔ-ΕΔΒΜ)» και 2. «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα (ΕΠΜΔΤ)»

8 Συμπληρωματικότητα ΕΠΑνΕΚ-ΕΠΑΝΑΔ/ΕΔΒΜ
Με το Τομεακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού–Εκπαίδευση & Δια βίου μάθηση», αναμένεται συμπληρωματική δραστηριοποίηση, καθώς μέσω του ΕΠΑνΕΚ επιδιώκεται: η προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και επιχειρηματικού περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις, λειτουργώντας ευνοϊκά προς την κατεύθυνση δημιουργίας βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, ιδίως σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας, που αποτελεί κύριο στόχο του ΕΠΑΝΑΔ-ΕΔΒΜ.

9 Οι Θεματικοί Στόχοι ΕΠΑΝΑΔ/ΕΔΒΜ :
Θ.Σ. 8 Θ.Σ. 10 Επένδυση στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και την επαγγελματική προοπτική Προώθηση της βιώσιμης απασχόλησης & υποστήριξη της κινητικότητας της εργασίας προσαρμογή των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών Ανάγκη αναγνώρισης και συστηματικής παρακολούθησης των αναγκών της αγοράς σε δεξιότητες και επαγγέλματα Ανάγκη δημιουργίας σχέσεων και μεταφοράς γνώσης από την αγορά (επιχειρήσεις) στα συστήματα εκπαίδευσης

10 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».
Το ΕΠΑΝΑΔ/ΕΔΒΜ, συνολικής κοινοτικής συνδρομής 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτεί δράσεις και έργα που ενισχύονται από το ΕΚΤ και από την ΠΑΝ (Πρωτοβουλία Απασχόλησης Νέων) Στόχος είναι η μείωση της ανεργίας και η δυναμική ανέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, με εστίαση στη δημιουργία ποιοτικών δυνατοτήτων εκπαίδευσης, αναβάθμισης δεξιοτήτων και βιώσιμης απασχόλησης για όλους, με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

11 Οι αναπτυξιακές ανάγκες του ΕΠΑΝΑΔ/ΕΔΒΜ
Οι αναπτυξιακές ανάγκες του ΕΠΑΝΑΔ/ΕΔΒΜ Α) Ανάπτυξη των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την ένταξη τους στην αγορά εργασίας, ιδίως των ατόμων με χαμηλά τυπικά προσόντα ( π.χ. Πολιτική για την Κοινωνική Οικονομία) Β) Μείωση της ανεργίας των νέων 15 έως 29 ετών, με τη διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους ( Εθνικό Σχέδιο Εγγύηση για τη νεολαία - Εθνικό Σχέδιο Υλοποίησης του θεσμού της Μαθητείας) Γ) Αναβάθμιση και διασύνδεση των συστημάτων Τεχνικο – επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης με την αγορά εργασίας (π.χ. υπό δημοσίευση πρόγραμμα Υποτροφία Αποφοίτων ΙΕΚ-ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ) Δ) Ενδυνάμωση των δεσμών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τον επιχειρηματικό κόσμο (π.χ. υπό δημοσίευση πρόγραμμα Επιταγή Διασύνδεσης με την αγορά εργασίας αποφοίτων ΑΕΙ/ΑΤΕΙ) Ε) Ενίσχυση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας και της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού ( πχ. Δράσεις ΓΓΕΤ)

12 ΕΜΠΡΟΣΘΟΒΑΡΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ως εμπροσθοβαρείς δράσεις ονομάζονται οι δράσεις που προκηρύσσονται πριν από την έγκριση των ΕΠ του νέου ΕΣΠΑ. Στοχεύουν στις αναπτυξιακές λογικές της νέας προγραμματικής περιόδου, επιτρέπουν τη ταχύτερη απορρόφηση των πόρων αυτής και αντιμετωπίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, ειδικότερα στον τομέα της απασχόλησης. Μετά την έγκριση των ΕΠ. οι δράσεις αυτές θα ενταχθούν στα αντίστοιχα νέα ΕΠ.

13 Ενδεικτική Ε. Δ. που έχει ήδη προκηρυχθεί και αφορά στο επιχειρείν:
Ενδεικτική Ε.Δ. που έχει ήδη προκηρυχθεί και αφορά στο επιχειρείν: Η Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας: Σε ποιους απευθύνεται Αναπτυξιακές Συμπράξεις βάσει του άρθρου 18 του ν. 4019/2011 (ΦΕΚ 216/Α) Περίοδος υποβολής από 15/10/2014 έως 15/12/2014(μετά από παράταση) Περιοχή εφαρμογής Όλη η Ελλάδα Προϋπολογισμός

14 Οι Ε.Δ. που θα προκηρυχθούν άμεσα το επόμενο διάστημα αφορούν στους τομείς:
Α. Επιχειρηματικότητα ΜμΕ (50 εκατ. Ευρώ) Β. Ανθρώπινο Δυναμικό(75 εκατ. Ευρώ) Γ. Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη, Καινοτομία( 70 εκατ. Ευρώ)

15 Α. Επιχειρηματικότητα ΜμΕ
Η δράση αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων κυρίως στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑνΕΚ (πλην τουρισμού που θα αποτελέσει αντικείμενο χωριστής προκήρυξης) για δράσεις ποιοτικού εκσυγχρονισμού με έμφαση της εξωστρέφειάς τους και της διείσδυσής τους σε νέες αγορές με νέα προϊόντα /υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

16 Β. Ανθρώπινο Δυναμικό Δράση 1: Ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης Η δράση (με ενδεικτικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ) αφορά στην ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων με κάλυψη των λειτουργικών εξόδων καθώς και θέσεις απασχόλησης. Οι κύριες επιλέξιμες δαπάνες αφορούν μεταξύ άλλων: ασφαλιστικές εισφορές, υποχρεώσεις ΔΕΚΟ, αμοιβή συμβούλου, και πρόσληψη ενός ατόμου για ένα έως ενάμιση χρόνο. Δράση 2: Στοχευμένες παρεμβάσεις στο ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων κατάρτιση-συμβουλευτική με τη συνεργασία κοινωνικών εταίρων-κλαδικών φορέων, Επιμελητηρίων κ.λπ. Οι παρεμβάσεις (με ενδεικτικό προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ) θα αφορούν κατά προτεραιότητα τους 9 τομείς του ΕΠΑνΕΚ και θα περιλαμβάνουν δράσεις (ενδεικτικά: στον Τουρισμό, στην Εξωστρέφεια, στις Δημιουργικές Βιομηχανίες, Εφοδιαστική Αλυσίδα κ.λπ.)

17 Γ. Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη, Καινοτομία
Παράλληλα, πρόκειται να «τρέξουν» τέσσερις πιλοτικές δράσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Συγκεκριμένα:  Δράση 1: Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ) Δράση 2: Βιομηχανική (πιλοτική) Αξιοποίηση αποτελεσμάτων Έρευνας Δράση 3: Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (Δράσεις τύπου «Proof of Concept») Δράση 4: Ανάπτυξη πιλοτικής δομής καθετοποιημένης υποστήριξης επιχειρήσεων Αγρο-βιοδιατροφικού Κλάδου με εισαγωγή καινοτόμων διαδικασιών.

18 Σας ευχαριστώ θερμά!!


Κατέβασμα ppt "ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google