Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Άντζελα Μαρτιροσιάν Βάσω Κρομλίδου Ερμιόνη Κωνσταντά Σταυρούλα Κωτσαρή

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Άντζελα Μαρτιροσιάν Βάσω Κρομλίδου Ερμιόνη Κωνσταντά Σταυρούλα Κωτσαρή"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Άντζελα Μαρτιροσιάν Βάσω Κρομλίδου Ερμιόνη Κωνσταντά Σταυρούλα Κωτσαρή
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Άντζελα Μαρτιροσιάν Βάσω Κρομλίδου Ερμιόνη Κωνσταντά Σταυρούλα Κωτσαρή

2 Κριτήρια για εθισμό στο αλκοόλ
1.Ανοχή 2.Ψυχολογική εξάρτηση (να έχεις επιθυμία για αλκοόλ, που ποικίλει από πολύ μικρή μέχρι πολύ μεγάλη) 3.Στερητικά συμπτώματα (να εκδηλώνονται σωματικές αντιδράσεις μετά τη διακοπή) 4.Χρήση αλκοόλ για τον περιορισμό των στερητικών συμπτωμάτων 5.Αποτυχημένες προσπάθειες να ελέγξει τη χρήση του αλκοόλ. 6.Σπατάλη πολύ χρόνου που απαιτείται για τη λήψη αλκοόλ ή για την απαλλαγή από τη επήρειά του 7.Καταστροφικές συνέπειες από τη χρήση τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στο περιβάλλον του (προβλήματα στη δουλειά ή το σχολείο, διαφωνίες με τα άτομα του στενού περιβάλλοντος, αφιερώνει λιγότερο χρόνο σε χόμπι, ασθένειες) 8.Λήψη αλκοόλ πιο συχνά και σε μεγαλύτερες δόσεις από ότι σχεδίαζε. 9.Συνεχίζει να πίνει αλκοόλ ακόμα κι αν γνωρίζει ότι του προκαλεί ζημιά

3 Γιατί κάποιοι άνθρωποι γίνονται εξαρτημένοι από το αλκοόλ; Τα αίτια…
Έχουν διενεργηθεί πολλές έρευνες με σκοπό να ανακαλύψουν τον λόγο που κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν αλκοόλ. Από μία έρευνα που διενεργήθηκε στην Ολλανδία μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:     Κοινωνικότητα (71%)      Τους αρέσει η γεύση (51%)      Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης (12%)      Προκαλεί μέθη (6%)      Επειδή το κάνουν όλοι (6%)      Για να ξεχάσουν προβλήματα (0%)

4 Ποια είναι τα συμπτώματα του αλκοολισμού;
Ποια είναι τα συμπτώματα του αλκοολισμού;  -Αδυναμία περιορισμού της ποσότητας αλκοόλ που καταναλώνεται -Ισχυρή ανάγκη για κατανάλωση αλκοόλ  -Ανοχή στο αλκοόλ και επακόλουθη ανάγκη κατανάλωσης ολοένα μεγαλύτερης ποσότητας για την επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος  -Κατανάλωση αλκοόλ στο σπίτι (χωρίς παρέα, ειδική περίσταση κ.λπ.) και απόκρυψη του γεγονότος -Στερητικό σύνδρομο με συμπτώματα όπως η ναυτία, η εφίδρωση και τα ρίγη

5 Αλκοόλ και Εφηβεία Στην Ελλάδα το πρόβλημα της κατανάλωσης του αλκοόλ δεν περνάει απαρατήρητο αφού σύμφωνα με έρευνες το 15% των εφήβων ηλικίας 11 έως 15 ετών καταναλώνει αλκοόλ στο διάστημα μίας εβδομάδας. Πρώτη στις προτιμήσεις των εφήβων είναι η μπύρα, δεύτερα έρχονται τα σκληρά ποτά και τρίτο το κρασί. Ο λόγος ο οποίος οδηγεί τους εφήβους στην (υπέρμετρη συνήθως) κατανάλωση αλκοόλ είναι γιατί πιέζονται από το κοινωνικό τους περιβάλλον. Δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι στη φάση της εφηβείας το άτομο προσπαθεί να είναι μέρος του κοινωνικού συνόλου και παράλληλα να εξερευνήσει τα όριά του.Επιπλέον, αρκετοί είναι οι νέοι οι οποίοι πέφτουν στον πειρασμό να πιούν αλκοόλ με την παρέα τους επειδή δεν είναι σίγουροι τι θέλουν ή επειδή δε γνωρίζουν πώς να χειριστούν την κατάσταση.

6 Εγκυμοσύνη και αλκοόλ: Μια επικίνδυνη σχέση!
Το αλκοόλ όταν εισέρχεται στον οργανισμό της μητέρας μπορεί να διαπεράσει την προστατευτική ασπίδα του πλακούντα και να φτάσει μέχρι τον οργανισμό του μωρού. Οι πιο σοβαρές βλάβες εκδηλώνονται από τα αρχικά στάδια της κύησης, όταν πραγματοποιείται η δημιουργία των βασικών οργάνων του εμβρύου. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης μπορεί να προκαλέσει υστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου και διαταραχές στις γνωστικές λειτουργίες του παιδιού που θα γεννηθεί, δημιουργώντας του προδιάθεση σε προβλήματα όπως η υπερκινητικότητα, η δυσκολία κοινωνικοποίησης, ακόμη και διανοητική υστέρηση, που είναι και η πιο συνηθισμένη επίπτωση της κατανάλωσης αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

7 Μαρτυρίες πρώην αλκοολικών
Το ξεφτιλίκι που φέρνει το αλκοόλ δεν το φέρνει τίποτα άλλο. Με βρήκαν να κοιμάμαι σε παγκάκι, έπεφτα πάνω στις τζαμαρίες, έπεφτα στο δρόμο, τσακωνόμουνα άγρια, έβριζα τους φίλους μου, δεν σεβόμουνα κανέναν, δεν μ΄ ενδιέφερε κανένας, μόνο το αλκοόλ. Και παρόλο που είχα αυτήν την ξεφτίλα θεωρούσα ότι δεν έχω πρόβλημα γιατί δεν μ΄ άφηνε ο εθισμός να το δω. Αν παραδεχόμουν ότι το αλκοόλ ήταν το πρόβλημά μου έπρεπε και να κάνω κάτι γι αυτό. Αλλά δεν το βλέπεις, για να μην το κόψεις. Πρέπει να πιάσεις πάτο για να αρχίσεις ν΄ ανεβαίνεις. Αν δεν πιάσεις πάτο στο αλκοόλ δεν καταλαβαίνεις ότι έχεις πρόβλημα. Αλλά ο πάτος για τον καθένα είναι διαφορετικός. Στον δικό μου έφτασα να είμαι 40 κιλά και να πίνω συνέχεια.Είμαι αλκοολικός σε ανάρρωση και αυτό θα είμαι σ’ όλη μου τη ζωή. Την αρρώστια πάντα θα την έχω. Και τώρα το μυαλό μου, μου μιλάει και μου λέει ότι είμαι καλά και μπορώ να πιω. Αλλά μου μιλάει η αρρώστια και δεν την ακούω. Το αλκοόλ δεν είναι λύση αλλά καταστροφή , είναι πολύ εύκολο κάποιος να ξεφύγει χωρίς να το καταλάβει επειδή δεν θεωρείται απαγορευμένο και το βρίσκουμε παντού. Και κάτι τελευταίο, μην επιτρέπετε στα παιδιά να πίνουν αλκοόλ.

8


Κατέβασμα ppt "Άντζελα Μαρτιροσιάν Βάσω Κρομλίδου Ερμιόνη Κωνσταντά Σταυρούλα Κωτσαρή"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google