Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΚΟΟΛ Μάθημα: Οικιακή Οικονομία Ευδοκία Πουτακίδου Τάξη: Α1

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΚΟΟΛ Μάθημα: Οικιακή Οικονομία Ευδοκία Πουτακίδου Τάξη: Α1"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΚΟΟΛ Μάθημα: Οικιακή Οικονομία Ευδοκία Πουτακίδου Τάξη: Α1
3ο Γυμνάσιο Νάουσας Σχ. Ετ:

2 Τα πρώτα βήματα του αλκοόλ...
Τα πρώτα βήματα του αλκοόλ...  Έχει παρατηρηθεί ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά, όπως για παράδειγμα οι χιμπατζήδες, τρώνε φρούτα που έχουν αρχίσει να σαπίζουν.  Γιατί το κάνουν αυτό;  Η ζύμωση του αλκοόλ Όταν ένα φρούτο σαπίζει, τα σάκχαρα που περιέχουν, υπόκεινται σε ζύμωση από ζυμομύκητες (μαγιά).  Η ζύμωση αυτή παράγει αλκοόλ, για αυτό και οι "συγγενείς" μας, οι πίθηκοι, φαίνεται πως στην ουσία απολαμβάνουν το ...φρουτοποτό τους! 

3 Πως ξεκίνησε η παραγωγή του αλκοόλ - Χώρες που το περιλαμβάνουν στον πολιτισμό τους
Η σκόπιμη παραγωγή αλκοόλ ξεκίνησε προς το τέλος της Εποχής του Λίθου. Έχουν ανακαλυφθεί κανάτες που περιείχαν "μπύρα". Κίνα: Στην Κίνα έχουν ανακαλυφθεί πιθάρια με κρασί.  Το αλκοόλ στην Κίνα είχε μεγάλη θρησκευτική σημασία.  Περσία: Στην περιοχή του Ιράν υπάρχουν ευρήματα που αποδεικνύουν την παραγωγή κρασιού. Ελλάδα: Ανασκαφές στην Μακεδονία αποκάλυψαν ενδείξεις για την παραγωγή κρασιού πριν χρόνια. Το κρασί χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες στην καθημερινή αλλά και στην θρησκευτική ζωή, με τη λατρεία του θεού του κρασιού, του Διόνυσου. 

4 Ινδία: Οι Ινδοί έχουν μακρά παράδοση στο αλκοόλ, αφού το αλκοολούχο ποτό Sura (Σούρα) έκανε την εμφάνισή του από το 3000 π.Χ. περίπου.  Αίγυπτος: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν κυριολεκτικά λάτρεις της μπύρας και του κρασιού.  Τα ποτά αυτά είχαν μεγάλη θρησκευτική σημασία, αφού τα θεωρούσαν «θεϊκής προέλευσης». Ρώμη: Οι Ρωμαίοι λάτρευαν το θεό του κρασιού Βάκχο, ο οποίος ήταν ρωμαϊκή έκδοση του αρχαιοελληνικού θεού Διόνυσου.

5 Όσο καταστροφική είναι η αλόγιστη κατανάλωσή του, τόσο ευεργετική είναι μία μικρή δοσολογία σε καθημερινή βάση Η μικρή κατανάλωση έχει σχετιστεί με χαμηλότερη θνησιμότητα από εμφράγματα του μυοκαρδίου σε σχέση ακόμη και με εκείνους που απέχουν τελείως από το αλκοόλ. Λίγο κόκκινο κρασί οδηγεί σε αύξηση της «καλής» χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και σε οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης, λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που εμπεριέχει.

6 Πως λειτουργεί το αλκοόλ στον οργανισμό;
Το αλκοόλ είναι φάρμακο και μάλιστα ισχυρά εξαρτησιογόνο ιδίως όταν καταναλώνεται για μεγάλη χρονική διάρκεια. Απορροφάται ταχέως από το στομάχι και διανέμεται γρήγορα σ’ όλα τα υγρά του σώματος. Το 90-95% διασπάται από τα ένζυμα του ήπατος, ενώ το υπόλοιπο αποβάλλεται από τους πνεύμονες, τα ούρα και τον ιδρώτα.

7 Επιπτώσεις στον οργανισμό
Οι επιπτώσεις από την κατανάλωση οινοπνεύματος είναι η συχνή εμφάνιση νοσημάτων όπως αλκοολική γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, κίρρωση του ήπατος και αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των κακοηθών νεοπλασμάτων και των ψυχιατρικών διαταραχών.

8 Αλκοόλ και εγκυμοσύνη Το αλκοόλ όταν εισέρχεται στον οργανισμό της μητέρας μπορεί να διαπεράσει την προστατευτική ασπίδα του πλακούντα και να φτάσει μέχρι τον οργανισμό του μωρού. Οι πιο σοβαρές βλάβες εκδηλώνονται από τα αρχικά στάδια της κύησης, όταν πραγματοποιείται η δημιουργία των βασικών οργάνων του εμβρύου.

9 Τι προκαλεί στον οργανισμό το αλκοόλ;
Το αλκοόλ «γεννά» τα χημικά της ευχαρίστησης. Η κατανάλωσή του προκαλεί την παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο και ακολούθως εθισμό. Η κατανάλωση αλκοόλ μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα καθώς προκαλεί την παραγωγή στον εγκέφαλο των ίδιων χημικών που παράγονται όταν γυμναζόμαστε ή όταν γελάμε.

10 Η υπέρ-κατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, προκαλώντας το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Όταν η κατανάλωση γίνεται από εφήβους ή νεαρούς ενηλίκους, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, αφού η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το αλκοόλ απειλεί και τα περιφερικά νεύρα.

11 Τι είναι ο αλκοολισμός;
Αλκοολισμός σημαίνει δηλητηρίαση από αλκοόλ και παρουσιάζεται σε δύο μορφές, την οξεία και χρόνια μέθη.  Στην οξεία μέθη, ανάλογα με την ποσότητα του οινοπνεύματος που έχει καταναλωθεί και την κατάσταση του ατόμου (βαθμό πληρώσεως στομάχου, ιδιοσυγκρασία, φύλο κ.τ.λ.) υπάρχουν διαταραχές συνειδήσεως, αναστολή φραγμών, μειωμένη αντίληψη έως κώμα και θάνατος.  Στη χρόνια μέθη έχουμε καθημερινή χρήση μεγάλης ποσότητας αιθανόλης.

12 Πόσο εύκολα περνάμε από την κοινή χρήση στην κατάχρηση και από εκεί στην εξάρτηση
Οι Ιάπωνες λένε ότι πρώτα το άτομο παίρνει ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα ποτό και μετά το ποτό παίρνει το άτομο. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: 40 εκατομμύρια αλκοολικοί στην Ευρώπη.  Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν τα νέα παιδιά να μπαίνουν με αξιώσεις στο χορό του οινοπνεύματος, ενώ στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι το 40% των τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.  

13 Συμπτώματα από το αλκοόλ
Σε περίπτωση κατάχρησης αλκοόλ, το άτομο παρουσιάζει συμπτώματα σωματικά και ψυχολογικά γνωστά ως μέθη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επιθετικότητα, αδυναμία κριτικής σκέψης, αδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, ευφορία ή κατάθλιψη, συναισθηματική αστάθεια κ.α. Σωματικές ενδείξεις είναι το κόκκινο πρόσωπο, η συγκεχυμένη ομιλία, η αστάθεια στις κινήσεις ή η αδυναμία συντονισμού των κινήσεων, κ.α. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της μέθης είναι η άρση των 'αναστολών'. Έτσι το άτομο μπορεί να εμφανιστεί πολύ έξυπνο, κοινωνικό, ικανοποιημένο και υπερκινητικό με οξυμένη ικανότητα σκέψης, αλλά όσο προχωρά η κατανάλωση γίνεται μελαγχολικό, αργό, εσωστρεφές και τελικά μπορεί ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του. Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. 

14 Διαγνωστικά κριτήρια Ο αλκοολισμός είναι νόσος και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα. Υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες -όσο και αν αυτό ξενίζει ορισμένους- μεταξύ ενός αλκοολικού και ενός τοξικομανούς. Ο αλκοολισμός χαρακτηρίζεται από: Ψυχική εξάρτηση: (έντονη επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ, λόγω της ευφορίας και της ευχαρίστησης που αυτή προσφέρει. Σωματική εξάρτηση: (ανάγκη για λήψη αλκοόλ λόγω του γεγονότος ότι ο οργανισμός το χρειάζεται σαν βασικό διατροφικό στοιχείο, ύστερα από χρόνια κατανάλωση). Παρατηρούνται οργανικές και λειτουργικές διαταραχές αν δεν καταναλωθεί αλκοόλ.

15 Διαγνωστικά κριτήρια Αντοχή: Ο αλκοολικός αναζητά ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα για να αισθανθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Απώλεια οποιουδήποτε ενδιαφέροντος και αδιαφορία για τις κοινωνικές του δραστηριότητες.

16 Πως γίνεται κανείς αλκοολικός;
Πολλοί παράγοντες έχουν επιπτώσεις στην απόφαση να αρχίσει κάποιος να πίνει, στην ανάπτυξη των προσωρινών προβλημάτων με το αλκοόλ στα εφηβικά έτη και στη δεκαετία των 20 ετών, και στην ανάπτυξη τελικά της εξάρτησης από το αλκοόλ.  Η έναρξη της κατανάλωσης οινοπνεύματος εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από κοινωνικούς, θρησκευτικούς, και ψυχολογικούς παράγοντες, αν και τα γενετικά χαρακτηριστικά φαίνεται επίσης ότι συμβάλουν.

17 Οικονομικές διαστάσεις του αλκοολισμού
Οι οικονομικές συνέπειες από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι πολυεπίπεδες, καθώς η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών επηρεάζει: την επαγγελματική δραστηριότητα (μείωση παραγωγικότητας, αυξημένες ώρες απουσίας από την εργασία, κόστος από εργατικά ατυχήματα, χαμένες εργασιακές ευκαιρίες των ίδιων και των συγγενών τους), την ποινική δικαιοσύνη (απαιτεί χρόνο και πόρους από το δικαστικό σύστημα και τις αστυνομικές αρχές).

18 Οικονομικές διαστάσεις του αλκοολισμού
Το σύστημα Υγείας (αυξημένες δαπάνες περίθαλψης λόγω αυξημένων αναγκών των χρηστών από τις επιπτώσεις της χρήσης αλκοόλ). τις υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας (αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικογένεια, στον επαγγελματικό χώρο, της ανεργίας και της επακόλουθης φτώχιας).

19 Θεραπεία αλκοολισμού & αποτοξίνωση
Η θεραπεία ξεκινάει από τον ίδιο τον ασθενή. Η αποδοχή του προβλήματος είναι το σημαντικότερο βήμα. Είναι μια προσπάθεια επίπονη, μακροχρόνια και με πολλές στιγμές αδυναμίας. Η θεραπεία αποτοξίνωσης των αλκοολικών γίνεται με ψυχοθεραπεία και με φάρμακα σε ψυχιατρικές κλινικές.  Σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας, ενώ πολύτιμη ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται από κοινωνικές ομάδες, π.χ Ανώνυμοι Αλκοολικοί.

20 Ο Θεόδωρος Αθερίδης, μιλά για τον αλκοολισμό

21 Η Adele και ο αλκοολισμός

22 Το αλκοόλ αυξάνει την επιθυμία αλλά μειώνει το αποτέλεσμα ή
Το αλκοόλ αυξάνει την επιθυμία αλλά μειώνει το αποτέλεσμα ή

23 Ιστοσελίδες αναζήτησης


Κατέβασμα ppt "ΑΛΚΟΟΛ Μάθημα: Οικιακή Οικονομία Ευδοκία Πουτακίδου Τάξη: Α1"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google