Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ
«Η ΕΙΚΟΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΚΙΤΣΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΩΝ»

2

3 Όσον αφορά στο χρηστικό ρόλο του διδακτικού εγχειριδίου στη διδασκαλία όπως προκύπτει από ερευνητικές διαπιστώσεις: «Ο χρόνος ενασχόλησης των μαθητών με το διδακτικό υλικό είναι καθαυτός μεγαλύτερος από το το χρόνο των διαπροσωπικών σχέσεών τους με τον εκπαιδευτικό». Καψάλης & Χαραλάμπους, 1996: 114

4 ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ:
« Οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν διάφορα είδη διδακτικού υλικού κατά το 90-95% του διδακτικού χρόνου». Eden 1984: 283 , Καψάλης & Χαραλάμπους 1996:114 VS «Το 70% των δραστηριοτήτων στην τάξη γίνεται με βάση συγκεκριμένο διδακτικό εγχειρίδιο». Weiss 1988: 329, Καψάλης & Χαραλάμπους 1996:114

5 Βιβλίο «Χριστιανικής Αγωγής», Τρίτης Λυκείου:
Η φωτογραφία παρουσιάζει Έλληνες μετανάστες σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Γερμανία. Στόχος, να δείξει ότι και οι «δικοί» μας ήταν οικονομικοί μετανάστες, παράγοντας έτσι το μηχανισμό της ενσυναίσθησης. Ενσυναίσθηση είναι η ψυχολογική ικανότητα του να μπορείς να μπαίνεις στη θέση του άλλου, να τον ερμηνεύεις και να τον καταλαβαίνεις όχι όπως τον θέλεις εσύ, αλλά όπως αυτός ακριβώς αληθινά είναι.

6 Βιβλίο « Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας», Τρίτης Λυκείου:
Ελληνόπουλο σε κατάσταση εξαθλίωσης την εποχή της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Μια άλλη, ουσιαστική προσπάθεια προβολής της δύναμης της ενσυναίσθησης μέσα από «δικά μας» ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τραγικά τη σύγχρονη ιστορία.

7 Βιβλίο « Ιστορίας της Κύπρου», Τρίτης Λυκείου:
Γελοιογραφία δηλωτική της κατηγοριοποίησης. «Κατηγοριοποίηση» είναι η παραποιημένη ένταξη του άλλου σε μια ομάδα ή κατηγορία με μοναδικό κριτήριο τα γενικά και απρόσωπα εξωτερικά στοιχεία ταυτότητας Στο σκίτσο, το «τσεμπέρι», η τοπική μαντίλα, με ισχυρή δόση ειρωνείας, συμβολίζει εδώ την Κύπρο.

8 Στο ίδιο διδακτικό εγχειρίδιο:
Η Κύπρος, ενδυματολογικά κατηγοριοποιημένη, χτυπά τις πόρτες των ισχυρών στα Ηνωμένα Έθνη: το τοπικό παραδοσιακό στοιχείο, η Κυπριακή μαντίλα (τσεμπέρι) συναντά ενδυματολογικά το (κάπως πιο) σύγχρονο σε μια ασύγχρονη σύζευξη.

9 Eγχειρίδια Γλωσσών Φωτογραφία δηλωτική της διαφυλικής (της μεταξύ των δύο φύλων) ισότιμης συνύπαρξης Σεβασμός και στην ισότιμη επικοινωνία του φυλετικά διαφορετικού.

10 Ο «πετυχημένος» είναι συνήθως λευκός και πλούσιος
Ο «πετυχημένος» είναι συνήθως λευκός και πλούσιος. Επιλεκτικός ρατσισμός και ταύτιση της κοινωνικής ανόδου με τη λευκή φυλή.

11 ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, Τρίτη Λυκείου:
ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, Τρίτη Λυκείου: Ο «δυνατός» της πολιτικής τιθασεύει και υποτάσσει τον αδύνατο οικονομικά και πολιτικά. Οι πρώην χώρες του Ανατολικού μπλοκ, κλεισμένες και απόλυτα ελεγχόμενες μέσα στο δικό τους « κατηγοριοποιημένο κόσμο» μιας παραδοσιακής Ρώσικης κούκλας, της «μπάμπουσκα», υπό ελεγχόμενο περιορισμό κοιτούν τον έξω κόσμο . Στο παιδικό σχέδιο αλλά και στη σκιτσογραφία, ο κατώτερος εικονίζεται πάντα μικρόσωμος…

12 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Στα διδακτικά εγχειρίδια που μελετήσαμε, τα σκίτσα και το φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζεται, υπηρετούν πολλαπλές λειτουργίες και προβάλλουν την εικονολογία του άλλου θετικά αλλά και αρνητικά. Προβάλλεται η Ενσυναίσθηση ως τρόπος, ικανότητα κατανόησης του «άλλου» όπως ακριβώς είναι και όχι όπως εμείς θα θέλαμε να είναι. Η εικόνα κατέχει ειδικό παιδαγωγικό ρόλο στα εγχειρίδια: οδηγεί με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού τα παιδιά στον προβληματισμό και τη δημιουργική σκέψη για την αναμενόμενη λειτουργία της εικόνας, δηλαδή το σκοπό που αυτή εξυπηρετεί στο σχολικό εγχειρίδιο.


Κατέβασμα ppt "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google