Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

{ Εκπαίδευση στην Εργασία Ο Θεσμός της Μαθητείας & της Πρακτικής Άσκησης Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 [1] ΆΛΛΗΛΟΝnet Webinars Κυριάκος Κωσταρέλος ΆΛΛΗΛΟΝnet.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "{ Εκπαίδευση στην Εργασία Ο Θεσμός της Μαθητείας & της Πρακτικής Άσκησης Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 [1] ΆΛΛΗΛΟΝnet Webinars Κυριάκος Κωσταρέλος ΆΛΛΗΛΟΝnet."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 { Εκπαίδευση στην Εργασία Ο Θεσμός της Μαθητείας & της Πρακτικής Άσκησης Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 [1] ΆΛΛΗΛΟΝnet Webinars Κυριάκος Κωσταρέλος ΆΛΛΗΛΟΝnet Μέντορας Σπουδών Young Mentors Program

2 Οριοθέτηση του θέματος προς συζήτηση [2] Εκπαίδευση στην Εργασία Ενδεπιχειρηματική Κατάρτιση Πρακτική Άσκηση Μαθητεία Άτυπη Εργασία Εθελοντισμός (εντός των πλαισίων οργανισμών και προγραμμάτων) Νεανική Επιχειρηματικότητα (ανεξαρτήτως αποτελέσματος) * Η ενδεπιχειρηματική κατάρτιση, η μαθητεία και η πρακτική άσκηση προϋποθέτουν την ύπαρξη σχέσης εργασίας με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, τυπική ή ευέλικτη. Τρίτες δραστηριότητες (Προσομοιώσεις, Διαγωνισμοί, Πρωτοβουλίες και Ομάδες)

3 [3][3] Χαρακτηριστικά Πρακτικής Άσκησης & Μαθητείας Οι έννοιες της Πρακτικής Άσκησης και της Μαθητείας είναι ταυτόσημες, με ελάχιστες, διακριτές, διαφορές μεταξύ τους.  Δεν πρόκειται για σταθερούς όρους με καθολική χρήση: Αναφερόμαστε σ’ αυτές σε άλλος κλάδους της οικονομίας με διαφορετικούς όρους όπως λ.χ. η Ειδικότητα στον κλάδο της Υγείας ή η Άσκηση ενός Ασκούμενου Δικηγόρου, δραστηριότητες πολύ διαφορετικές από την Πρακτική Άσκηση στον κλάδο των πληροφοριακών συστημάτων, της διαχείρισης, των μηχανικών κ.α. όπου ο κάθε όρος συνεπάγεται διαφορετικές συνθήκες. Γενικότερα, αναφερόμαστε στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ένας σπουδαστής, στα πλαίσια των σπουδών του, συνεχίζει την εκπαίδευσή του σε πραγματικό χώρο εργασίας στο αντικείμενο του ή σε ένα άλλο συναφές αντικείμενο. Η Άσκηση στον χώρο εργασίας έχει συνήθως δύο μορφές: αυτή της Πρακτικής Άσκησης και αυτή της Μαθητείας. Ειδοποιός Διαφορά μεταξύ Πρακτικής Άσκησης και Μαθητείας στην Ελλάδα: Κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης ο σπουδαστής απέχει πλήρως από τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις του – ή τουλάχιστον η μία δραστηριότητα δεν επηρεάζει την άλλη – ενώ αντίθετα στη Μαθητεία οι σπουδές στο εκπαιδευτικό ίδρυμα και η εκπαίδευση στον χώρο εργασίας γίνονται παράλληλα και ενίοτε συντονισμένα.

4 [4][4] Χαρακτηριστικά Πρακτικής Άσκησης & Μαθητείας Οι Πρακτικές Ασκήσεις και οι Μαθητείες: Έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό: την εκπαίδευση του ασκούμενου σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, soft skills, την κατάρτιση κλπ. * Οι συμβάσεις εργασίας των Ασκούμενων πρέπει να αναγράφουν την εμπειρία που πρόκειται να αποκτήσει ο Ασκούμενος ώστε να υπάρχει η αντίστοιχη δέσμευση από πλευράς φορέα υποδοχής και εκπαιδευτικού ιδρύματος, όπως επίσης και το κριτήριο επιτυχίας ή αποτυχίας του προγράμματος, συνοδευόμενο από σχετική αιτιολόγηση. Συνδιοργανώνονται συνήθως από κοινού από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους φορείς υποδοχής με τη μορφή προγραμμάτων, για να αναγνωρίζεται η εργασία του ασκούμενου και να κατοχυρώνονται τα νεοαποκτηθέντα προσόντα του. Ένας ασκούμενος δεν καλύπτει «πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Το πρόγραμμα Μαθητείας ή Π/Α τον περιορίζει στην εκπαίδευση που είναι και ο σκοπός του προγράμματος, δίνοντας του το περιθώριο για την απόκτηση σχετικής πρακτικής εμπειρίας, σε αντίθεση με τον εργαζόμενο που μεριμνά για μεγαλύτερη αποδοτικότητα και κερδοφορία χωρίς να διαθέτει περιθώρια λάθους. Η άσκηση μπορεί να έχει χαρακτηριστικά ευέλικτων μορφών απασχόλησης πέραν της συμβατικής εργασιακής σχέσης, ωστόσο δεν αποτελεί ευέλικτη μορφή εργασίας. * Σε ορισμένες ειδικότητες το ωράριο εργασίας και ο συνολικός αριθμός των ωρών καθορίζονται δια νόμου ή από άλλα κανονιστικά κείμενα  Εφαρμόζεται συμβατική σχέση εργασίας όπου υπάρχει ελάχιστο όριο ωρών εργασίας για την λήψη κάποιας ειδικής διαπίστευσης ή άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

5 [5][5] Internship & Apprenticeship Οι ελληνικοί όροι της Μαθητείας και της Πρακτικής Άσκησης προσιδιάζουν στους διεθνείς όρους Internship και Apprenticeship αντίστοιχα. Ως Internship ορίζεται το βραχυπρόθεσμο διάστημα (από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες ή το πολύ ένα έτος), όπου ένας ασκούμενος εκπαιδεύεται σε ειδική θέση σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση συγκεκριμένου κλάδου με σκοπό την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και την απόκτηση μίας γενικότερης εικόνας για τον κλάδο αυτό. Ως Apprenticeship ορίζεται το πλαίσιο εργασίας σε διάστημα από ένα έως περισσότερα έτη σε συγκεκριμένο αντικείμενο ανεξαρτήτως κλάδου, όπου ο ασκούμενος εκπαιδεύεται για να ασκήσει στο μέλλον συγκεκριμένη δραστηριότητα. Σε Apprenticeships συμμετέχουν κυρίως άτομα που έχουν προσχεδιάσει την καριέρα τους, οι οποίοι γνωρίζουν ακριβώς εκ των προτέρων τι δεξιότητες θα αποκτήσουν με το πέρας του προγράμματος. Η εκπαίδευση μέσα στον χώρο εργασίας συνδυάζεται συνήθως με επιπρόσθετες δραστηριότητες όπως παρακολούθηση σεμιναρίων, συνεδρίων κ.ο.κ. εντός του πλαισίου της Apprenticeship. Η άσκηση ως Apprenticeship εμφανίζεται κυρίως σε θετικούς και τεχνολογικούς κλάδους, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε υιοθετείται από τον κλάδο της διαχείρισης.

6 [6][6] Ελληνική Νομοθεσία  Εγκύκλιος Υπουργείου Παιδείας προς Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ, «ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ι.Ε.Κ.)» (Σεπτέμβριος 2015)  Κοινή Υπουργική Απόφαση 139931/Κ1/8-9-2015 «Πρακτική Άσκηση ή Μαθητεία καταρτιζομένων ΙΕΚ»  Νόμος 4816/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και  λοιπές διατάξεις»  Νόμος 3475/2006 «Οργάνωση και Λειτουργία Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης»  Νόμος 2640/1988 «Δευτεροβάθμια τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις».  Εγκύκλιος 100/124/29-5-86  Εγκύκλιος 5/1303/3-3-86  Εγκύκλιος 5/332/22-01-86  Προεδρικό Διάταγμα 174/1985 «Άσκηση στο επάγγελμα των σπουδαστών ΤΕΙ»  Νόμος 1566/1985 «Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις»  Προεδρικό Διάταγμα 185/1984  Νόμος 1404/1983  Νόμος 1351/1983  Νόμος 1256/1982  Νόμος 576/1977  Νομοθετικό Διάταγμα 580/1970  Νομοθετικό Διάταγμα 3971/1959

7 [7][7] Πλεονεκτήματα για τους Φορείς Υποδοχής Anja Lietzmann & Martin Mayerl, «Η Μαθητεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη», Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας (Ελληνική Έκδοση, Μετάφραση και Προσαρμογή στην Ελληνική Πραγματικότητα), Ιανουάριος 2015 Μεγαλύτερες προοπτικές καινοτομίας για την επιχείρηση Διαλογή στο ανθρώπινο δυναμικό: ποιοτικότερες διαθέσιμες επιλογές Καλλιέργεια πίστης των ασκούμενων στους σκοπούς της εταιρείας με την μετεξέλιξη τους σε εργαζόμενους Ελαχιστοποίηση κόστους στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με την διενέργεια προγραμμάτων πρακτικής άσκησης και μαθητείας μέσα στα πλαίσια της εταιρικής στρατηγικής.

8 [8][8] Εθνικό & Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων

9 [9][9] Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας! Επικοινωνία E-mail: k.e.kostarelos@gmail.comk.e.kostarelos@gmail.com LinkedIn: http://gr.linkedin.com/in/kkostareloshttp://gr.linkedin.com/in/kkostarelos


Κατέβασμα ppt "{ Εκπαίδευση στην Εργασία Ο Θεσμός της Μαθητείας & της Πρακτικής Άσκησης Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016 [1] ΆΛΛΗΛΟΝnet Webinars Κυριάκος Κωσταρέλος ΆΛΛΗΛΟΝnet."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google