Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αστικός Τουρισμός Ο αστικός τουρισμός είναι μία από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες φαίνονται να έχουν ιδιαίτερη απήχηση στη σημερινή εποχή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αστικός Τουρισμός Ο αστικός τουρισμός είναι μία από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες φαίνονται να έχουν ιδιαίτερη απήχηση στη σημερινή εποχή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αστικός Τουρισμός Ο αστικός τουρισμός είναι μία από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες φαίνονται να έχουν ιδιαίτερη απήχηση στη σημερινή εποχή στην προσπάθεια του ανθρώπου να ξεφύγει από τον μαζικό τουρισμό.

2 Οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο αστικός τουρισμός: Δικτύωση βάσει θεματικών ενοτήτων. Όπως η κοινή ιστορία, η τοπική καταγωγή κ.α. Εμπλουτισμός παρεχόμενων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα μουσεία, σύγχρονες εγκαταστάσεις πληροφόρησης και φεστιβάλ. Εκσυγχρονισμός βελτίωσης της ποιότητας του ξενοδοχειακού δυναμικού των ενδιαφερόμενων αστικών περιοχών. Ενημέρωση των επισκεπτών για τη θέση και το περιεχόμενο των τουριστικών πόρων και η εξασφάλιση της εύκολης πρόσβασης σε αυτούς. Βελτίωση της κυκλοφορίας και της ασφάλειας των πεζών.

3 Ο αστικός τουρισμός στην Ελλάδα Η Ελλάδα έχει αρχίσει να μπαίνει δυναμικά στο χώρο του αστικού τουρισμού στον παγκόσμιο χάρτη. Είναι άλλωστε ιδανική χώρα για τουρισμό πόλεων · πρόκειται για ένα από τα πιο χαρισματικά μέρη όσον αφορά το κάλλος του φυσικού περιβάλλοντος, με ήπιες κλιματικές συνθήκες, διαθέτει τοπία με θάλασσα και βουνό. Συνδυάζει μοναδικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ψώνια και νυχτερινή ζωή με μια υποδειγματική υποδομή για φιλοξενία συνεδρίων και εκθέσεων.

4 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 Το πλέον χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αστικού τουρισμού στην χώρα μας είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 καταχωρημένοι στη συλλογική μνήμη ως «αξέχαστοι και ονειρεμένοι», κληροδότησαν την Αθήνα με σπουδαία έργα συγκοινωνιακές δομές, οάσεις πρασίνου και πλατείες, παγκόσμιου βεληνεκούς αθλητικές εγκαταστάσεις και το λαμπρό Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο! Επίσης, και οι υπόλοιπες Ολυμπιακές πόλεις έτυχαν σημαντικών έργων ανακαίνισης και βελτίωσης υποδομών και εγκαταστάσεων.

5 Ο αστικός τουρισμός στον τόπο μας Σε τοπικό επίπεδο, η Θεσσαλία εμφανίζει θετικές προοπτικές για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με ανταγωνιστικούς όρους στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι ο φυσικός και ο πολιτιστικός πλούτος των νησιωτικών, παραθαλάσσιων και ορεινών περιοχών της, ακόμη και των ώριμων τουριστικά μεταξύ αυτών, ευνοεί την ανάπτυξη των θεματικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Σήμερα στις περισσότερες περιοχές αυτές οι μορφές τουρισμού είναι υποβαθμισμένες, ενώ σε κάποιες, όπως οι ορεινές περιοχές του νομού Τρικάλων και η Αλόννησος, παρουσιάζουν ήδη δυναμική ανάπτυξης.

6 Προτεινόμενες λύσεις Η Ομάδα Μελέτης συγκεκριμένα στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας προτείνει τη δημιουργία Τοπικών Ομάδων Δράσης και Αξιολόγησης, σε κάθε τοπική ομάδα θα μετέχουν φορείς της Αυτοδιοίκησης, ξενοδόχοι, έμποροι κ.α. Σκοπός της ομάδας θα είναι η διαπίστωση των θετικών σημείων και των προβλημάτων της κάθε τουριστικής περιόδου, η χάραξη σχεδίου δράσης για την ενημέρωση/προβολή των τοπικών πλεονεκτημάτων στους δυνητικούς τουρίστες, τις αναγκαίες επενδύσεις κ.α. Όλες οι Τοπικές Ομάδες θα συναντώνται σε ένα ετήσιο φόρουμ το οποίο θα συγκαλείται στο τέλος κάθε τουριστικής περιόδου.

7 Στήριξη και επικρότηση του αστικού τουρισμού Προκειμένου να αναπτυχθεί ο τουρισμός σε έναν τόπο πρέπει να υπάρχουν και τα κατάλληλα προγράμματα. Ένα νέο πρόγραμμα που σχετίζεται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι το “SUT-GOVERNANCE PROJECT” To SUT-GOVERNANCE PROJECT αποτελεί μια προσπάθεια συνεργασίας με εταιρικές σχέσεις πολλαπλών συμφερόντων και αστικές διοικήσεις στην Ευρώπη με σκοπό να δημιουργηθεί, να κατοχυρωθεί και να αναπτυχθεί ένα γενικό πλαίσιο για εταιρικές σχέσεις αειφόρου αστικού τουρισμού το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο σε ένα πλήθος αστικών περιοχών. Ο γενικός σκοπός του προγράμματος είναι η επεξεργασία και προώθηση καινοτόμων μορφών και εργαλείων τοπικής διακυβέρνησης ώστε να βελτιωθεί η ανάπτυξη του αστικού τουρισμού συμπεριλαμβάνοντας τις αρχές των συμμετοχικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

8 Βέβαια, για να αξιοποιηθούν οι φυσικές ομορφιές του τόπου μας και να προωθηθούν όλα όσα προγραμματίζονται απαιτείται να δοθεί κατεύθυνση από τους υπάρχοντες φορείς συνεργασιών, αλλά και από νέες μορφές φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μεταξύ τους. Τέλος μία χώρα ή μία πόλη θα πρέπει να υποστηρίζει και να προωθεί τον τουρισμό της. Παράδειγμα προς αποφυγή αποτελεί το γεγονός ότι πρόσφατα στην χώρα μας ακυρώθηκε το Καρδιολογικό Συνέδριο το οποίο θα έφερνε 10.000 γιατρούς επισκέπτες στην Αθήνα.

9 Εργασία πάνω στον Αστικό τουρισμό από τους μαθητές της Α΄ Λυκείου : 1)Αντωνίου Σεραφείμ 2)Νασιάκου Αγγελική 3)Παπαλού Χριστίνα 4)Σιούρτου Ράνια 5)Τσιαντούλα Χρύσα 15/01/2012


Κατέβασμα ppt "Αστικός Τουρισμός Ο αστικός τουρισμός είναι μία από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες φαίνονται να έχουν ιδιαίτερη απήχηση στη σημερινή εποχή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google