Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016

2 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ ΒΙΒΛΙΑ

3 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 Στοιχείο: Το στοιχείο από την άποψη της φορολογικής λογιστικής αποτελεί το δικαιολογητικό μιας οικονομικής πράξης ή την ταυτότητα της οικονομικής πράξης. Με βάση αυτό πραγματοποιείται η λογιστική καταχώρηση της οικονομικής πράξης στα βιβλία που τηρεί η επιχείρηση. Βιβλία: Κατά την έννοια που τους αποδίδει η φορολογική νομοθεσία, είναι ειδικά βιβλία στα οποία καταχωρίζονται με συγκεκριμένο τρόπο οι οικονομικές πράξεις της επιχείρησης. ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

4 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 Χονδρική πώληση Η προσφορά υπηρεσιών ή η πώληση εμπορευμάτων και προϊόντων, από επιτηδευματία σε επιτηδευματία για την άσκηση του επαγγέλματός του, θεωρείται χονδρική πώληση. Χονδρική πώληση επίσης είναι και η προσφορά υπηρεσιών ή η πώληση εμπορευμάτων και προϊόντων από επιτηδευματία στο Δημόσιο ή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Σωματεία, Ιδρύματα, Ι.Ναούς, Ι.Μητροπόλεις κ.λ.π. νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ

5 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 Λιανική πώληση Αντίθετα η προσφορά υπηρεσιών ή η πώληση εμπορευμάτων και προϊόντων από επιτηδευματία σε φυσικό πρόσωπο (καταναλωτή), που αγοράζει για να καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες και τις ανάγκες της οικογένειάς του, θεωρείται λιανική πώληση. ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ

6 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΟΧΗΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΗΣ. ΔΕΛΤΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

7 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Το παραστατικό αυτό συνοδεύει κάθε διακίνηση ειδών. Διακίνηση ειδών γίνεται όχι μόνο κατά την πώληση, αλλά και για άλλες αιτίες, όπως π.χ. για επεξεργασία, επιστροφή, δειγματισμό κ.λπ.

8 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ Το παραστατικό αυτό αποτελεί το αποδεικτικό στοιχείο της οικονομικής πράξης και συμπληρώνει την έκδοση ενός ή περισσότερων Δελτίων Αποστολής, για πωλήσεις προς ένα συγκεκριμένο πελάτη και εκδίδεται στα τέλη του μήνα. Το Τιμολόγιο περιλαμβάνει τις ποσότητες και τις αξίες των ειδών, αλλά δεν αποτελεί συνοδευτικό της μεταφοράς. Στο Τιμολόγιο θα πρέπει να αναγράφονται τα Δελτία Αποστολής που καλύπτει.

9 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Είναι το πιο συνηθισμένο παραστατικό πώλησης και συνδυάζει τα χαρακτηριστικά του Δελτίου Αποστολής και του Τιμολογίου. Συνοδεύει μια ολοκληρωμένη πώληση αγαθών. Στο έντυπο του θα πρέπει να συμπληρωθούν αναλυτικά όλα τα πεδία του (περιγραφή ειδών, μονάδα μέτρησης, ποσότητα και αξία).

10 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ Το παραστατικό αυτό εκδίδεται όταν υπάρχει επιστροφή ειδών. Για παράδειγμα ένα βιβλιοπωλείο επιστρέφει στον εκδοτικό οίκο ορισμένα βιβλία, γιατί διαπίστωσε ότι ορισμένες σελίδες τους ήταν λευκές (κακέκτυπα). Ο εκδοτικός οίκος για να "ακυρώσει" την πώληση αυτών των βιβλίων εκδίδει ένα Πιστωτικό Τιμολόγιο.

11 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Το παραστατικό αυτό εκδίδεται όχι για την πώληση αγαθών αλλά για υπηρεσίες που προσφέρθηκαν σε κάποιον πελάτη επιτηδευματία.

12 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ Το παραστατικό αυτό εκδίδεται, όταν γίνεται λιανική πώληση ειδών, δηλαδή πώληση σε κάποιον ιδιώτη.

13 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ Είναι αντίστροφο παραστατικό της Απόδειξης Λιανικής Πώλησης και εκδίδεται, όταν γίνεται επιστροφή ειδών. Με την έκδοσή του επιστρέφονται και τα χρήματα.

14 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Πρόκειται για παραστατικό αντίστοιχο του Τιμολογίου Παροχής Υπηρεσιών, με τη διαφορά ότι ο πελάτης είναι ιδιώτης.

15 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Το παραστατικό αυτό συνδυάζει τις ιδιότητες των δύο αναφερόμενων συστατικών του. Εκδίδεται όταν μια λιανική πώληση συνοδεύεται με μεταφορά του αντικειμένου, συνήθως ογκώδους, που την εκτελεί κάποιος μεταφορέας.

16 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΟΧΗΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Το παραστατικό αυτό αποτελεί συνδυασμό των δύο αναφερόμενων συστατικών του. Εκδίδεται όταν μια παροχή υπηρεσίας συνοδεύεται από κάποια μεταφορά υλικών πραγμάτων. Για παράδειγμα η κατασκευή κατά παραγγελία και η μεταφορά ενός επίπλου

17 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙ Υπάρχουν ορισμένες ειδικές περιπτώσεις στις οποίες μια λιανική πώληση γίνεται επί πιστώσει. Για παράδειγμα ένα βιβλιοπωλείο έχει έναν καλό πελάτη ο οποίος αγοράζει 2-3 βιβλία την εβδομάδα αλλά επιθυμεί να τα εξοφλεί κάθε μήνα. Επειδή θεωρείται ότι η έκδοση μιας απόδειξης λιανικής πώλησης προκαλεί και την άμεση καταβολή της αξίας της από τον πελάτη εκδίδεται ένα διαφορετικό είδος παραστατικού που ονομάζεται Απόδειξη Λιανικής Πώληση Επί Πιστώσει. Στην περίπτωση αυτή είναι αναγκαία η συμπλήρωση των στοιχείων του πελάτη.

18 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΥΤΟΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Το παραστατικό αυτό εκδίδεται όταν κάποιο από τα αγαθά που πωλεί η επιχείρηση καταναλώνεται και από την ίδια την επιχείρηση. Για παράδειγμα, αν η επιχείρηση πωλεί μελάνια εκτυπωτών και χρησιμοποιεί αυτά τα μελάνια και για τις δικές της εκτυπώσεις.

19 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ Το παραστατικό αυτό εκδίδεται και συνοδεύει τη μεταφορά υλικών, όταν αυτή γίνεται από ένα τμήμα της επιχείρησης σε άλλο. Για παράδειγμα η μεταφορά βιβλίων από την αποθήκη της εταιρίας στο κεντρικό της βιβλιοπωλείο ή η μεταφορά υλικών από μια αποθήκη της εταιρίας σε άλλη. Είναι προφανές ότι η μεταφορά αυτή δεν είναι πώληση και το αντίστοιχο δελτίο δεν αναγράφει την αξία των αγαθών.

20 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΑΚΥΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Το Ειδικό Ακυρωτικό Σημείωμα χρησιμοποιείται για να ακυρώσει οποιοδήποτε άλλο από τα αναφερόμενα παραστατικά. Η έκδοσή του γίνεται μόνο όταν το λάθος ανακαλυφτεί, πριν το παραστατικό που θα ακυρωθεί απομακρυνθεί από την επιχείρηση. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαγορεύεται η έκδοσή του και η "ακύρωση' του παραστατικού γίνεται με την έκδοση του κατάλληλου πιστωτικού παραστατικού..

21 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΓΡΑΜΜΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ ΣΕ ΔΙΑΤΑΓΗ

22 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ ΕΠΙΤΑΓΗ Η επιταγή είναι ένα αξιόγραφο με το οποίο ο εκδότης της δίνει στον λήπτη το δικαίωμα να εισπράξει ένα συγκεκριμένο ποσό από την τράπεζα στην οποία τηρεί λογαριασμό όψεως (για επιχειρήσεις) ή τρεχούμενο (για φυσικά πρόσωπα). Μεταχρονολογημένη επιταγή: μεταχρονολογημένη επιταγή είναι η επιταγή που φέρει χρονολογία εκδόσεως μεταγενέστερη από την πραγματική. Οι μεταχρονολογημένες επιταγές χρησιμοποιούνται συχνά στις συναλλαγές ως μέσο πίστωσης προς διευκόλυνση των εμπόρων.

23 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ ΔΙΓΡΑΜΜΗ ΕΠΙΤΑΓΗ Δίγραμμη επιταγή ονομάζεται η επιταγή εκείνη που στο εμπρός μέρος της έχει δύο γραμμές παράλληλες σε κατεύθυνση διαγώνια ή κάθετη προς τα στοιχεία της, οι οποίεςέχουν τεθεί από τον εκδότη ή από τον κομιστή. Η δίγραμμη επιταγή δεν μπορεί να μεταβιβαστεί με οπισθογράφηση, παρά μόνο από τον κομιστή ο οποίος αναφέρεται στην επιταγή, προς τον πληρωτή, δηλαδή την τράπεζα του εκδότη.

24 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΗ Η συναλλαγματική είναι ένα μέσο πίστωσης. Στο παρελθόν χρησιμοποιείτο ευρέως για την αγορά αγαθών με πίστωση (δόσεις).Με τη συναλλαγματική, ο πληρωτής, υποχρεώνεται με την υπογραφή του να πληρώσει ορισμένο ποσό σε συγκεκριμένη ημερομηνία και σε συγκεκριμένο τόπο υπέρ του λήπτη, δηλαδή του δικαιούχου της συναλλαγματικής. Η συναλλαγματική μπορεί να μεταβιβαστεί με οπισθογράφηση.

25 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ ΣΕ ΔΙΑΤΑΓΗ Γραμμάτιο εις διαταγή είναι το αξιόγραφο με το οποίο ένα πρόσωπο υπόσχεται να πληρώσει σε κάποιο άλλο ορισμένο χρηματικό ποσό, σε ορισμένο τόπο και χρόνο. Το γραμμάτιο εις διαταγή περιέχει υπόσχεση πληρωμής για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη δύο προσώπων: του εκδότη του γραμματίου, ο οποίος υπόσχεται την πληρωμή και του λήπτη, προς τον οποίο απευθύνεται η υπόσχεση. Δεν αποκλείεται ωστόσο να εμφανίζονται και άλλα πρόσωπα στο γραμμάτιο, π.χ. οπισθογράφοι και τριτεγγυητές.

26 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΒΙΒΛΙΑ B΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΙΒΛΙΑ Γ΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

27 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΑΣ (Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών - ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4093/2012), οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών εντάσσονται, από 1/1/2013, σε δύο κατηγορίες βιβλίων:  απλογραφικά (Β΄κατηγορίας)  Διπλογραφικά (Γ΄κατηγορίας) Κριτήρια για την ένταξη αυτή αποτελούν:  η μορφή της επιχείρησης  το αντικείμενο των εργασιών  και το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων.

28 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Μορφή της επιχείρησης: Διπλογραφικά (Γ΄ Κατηγορίας)  Ανώνυμες Εταιρίες  Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης  Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες  Απλογραφικά (Β΄ Κατηγορίας) Υπόλοιπες

29 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Όρια ακαθάριστων εσόδων: Απλογραφικά (Β΄ Κατηγορίας) μέχρι και 1.500.000 € Διπλογραφικά (Γ΄ Κατηγορίας) Άνω των 1.500.000 €

30 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Αντικείμενο των εργασιών: Για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων ή κατηγορία βιβλίων καθορίζεται από τον νόμο, π.χ. πράκτορας εφημερίδων και περιοδικών - απλογραφικά

31 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Β΄κατηγορίας:  Βιβλίο Εσόδων και Εξόδων  Βιβλίο Απογραφών (εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά από την πώληση αγαθών υπερέβησαν το όριο των 150.000 €)

32 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ Γ΄κατηγορίας:  Ημερολόγιο  Καθολικά - 2 κατηγορίες (Γενικό και Αναλυτικά)  Βιβλίο Απογραφών και Ισολογισμών  Οι Ανώνυμες Εταιρίες είναι υποχρεωμένες να τηρούν επιπλέον βιβλία (βιβλία πρακτικών διοικητικού συμβουλίου, γενικής συνέλευσης των μετόχων και βιβλίο μετοχών)  Οι Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης τηρούν βιβλία όπως (βιβλίο πρακτικών διαχειριστή, συνέλευσης εταίρων, βιβλίο εταίρων)  Ανάλογα με τη φύση της εμπορικής δραστηριότητας (μητρώο παγίων, βιβλίο αποθήκης, βιβλίο ταμείου, βιβλίο επιταγών, βιβλίο κίνησης πελατών κλπ..)

33 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 – ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παναγιώτης Κώτσιος 2015/2016 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ ΒΙΒΛΙΑ


Κατέβασμα ppt "ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google