ΨΑΡΙΑ&ΨΑΡΙΑ& ΘΑΛΑΣΣΙΝΑΘΑΛΑΣΣΙΝΑ Ο Άλεξις στα μαθήματα μαγειρικής (Αθην. 323) υμνεί τη μαρίδα (μαίνη), τον γαύρο (εγγραυλίς), την αθερίνα, τη σαρδέλα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
Advertisements

Χρήστος Τομαράς Βασίλης Σωτηρακόπουλος
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΓΕΙΡΟΙ TΗΣ Γ ΄2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ….
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΒΟΥΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΧΙΟΥ
Συνταγή φιλίας Εκτέλεση ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!! Παρουσίαση
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
Παραδοσιακές Συνταγές
Επιμέλεια: Τίκβα Χριστίνα
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ
Διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
Ιταλία Από τις Ελένη Χριστοδούλου Εύη Χατζούδα ΣΤ’1
ΥΛΙΚΑ:  ½ Kg κιμά μοσχαρίσιο  1 και ½ Kg μελιτζάνες  3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα  2 τομάτες αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες  1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Η Νότια Κορέα, επίσημα Δημοκρατία της Κορέας, είναι κράτος της ανατολικής Ασίας, στο νότιο μέρος της κορεατικής χερσονήσου. Προς τον Βορρά συνορεύει.
ΖΥΜΑΡΙΚΑ.
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Τούρτα Spider-man Μάριος Αντώνης.
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤ1
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ
ΨΑΡΙΑ.
Ζυμαρικά - Pasta.
` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Αρχαία Ατλαντίδα μύθος ή πραγματικότητα;
Ενότητα: 5 Ετοιμασία και Παράθεση Σάλτσες Σαλατών και Σαλάτες Κεφάλαιο Caesar dressing, Thousand island dressing.
Oktoberfest Τον Οκτώβρη στα πλαίσια του μαθήματος των Γερμανικών πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας μία γιορτή, η οποία είναι παραδοσιακή γιορτή στη Γερμανία.
Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 15.2 Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών Θέμα: Ριγκατόνι Ριβιέρα (Rigatoni Riviera) 1.
Η ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΨΑΡΙΑ) (1)
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
Τρούφες Υλικά: Για το παντεσπάνι σοκολάτας 3/4 φλιτζανιού αλεύρι [που
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Διατροφή των Αρχαίων Τάξη: Στ 3 Μαίρη Τσιάκαλου Χαρά Σπύρου
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 19 - Μαγειρική χώρου εστίασης Κεφάλαιο 1 - Αστακός Νιούμπουργκ (Lobster Newburg) 1.
Ενότητα: Μαγειρική χώρου εστίασης
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου. ΑναφορέςΠεριεχόμενο σχετικό με το ελαιόλαδο Τροποποίηση (CEE) αρ.136/66/CEE του Συμβουλίου της 22 ης Σεπτεμβρίου.
Όταν το λάδι συνάντησε τα βότανα! Μία καινοτόμος δράση συνεργασίας των περιβαλλοντικών ομάδων: 1 ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο :«Βότανα και αρωματικά φυτά.
ΙΤΑΛΙΑ.
Αι της γαστρός ηδοναί πολλαί!!! Εν αρχή ην ο σίτος… Γιατί εσύ βασιλεύεις σε απέραντες πεδιάδες, όπου φυτρώνει άφθονο τριφύλλι και μεγαλώνει το κύπειρο.
Υλικά : 1 κιλό κρέας 3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές βιτάμ αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση : Ξεθερμίζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
Μεσογειακή Διατροφή Μεσογειακή Διατροφή είναι ένας ορός όπου έχει επινοηθεί από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις. Το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας
5 Ελληνικά φαγητά που ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο, που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ. Πλούσιο, γευστικό,
Παραδοσιακά φαγητά διαφόρων χωρών
ΙΑ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ Αγίου Σπυρίδωνα
Γαστρονομικός τουρισμός : τις κουζίνες του κόσμου
Αθηνά Θεά της Σοφίας.
Ετοιμαστείτε για το Quiz γνώσεων της δάφνης
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Διατροφή των αρχαίων Ελλήνων
ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΩΡΩΝ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ- ΣΥΜΠΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ   7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕ15.
Cupcakes Κατερίνα + Μαρβίνα.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρα-κτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργι-κή δραστηριότη-τα.
Ο «γάρος»: Μία αρχαία νοστιμιά και η κέτσαπ των αρχαίων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΨΑΡΙΑ&ΨΑΡΙΑ& ΘΑΛΑΣΣΙΝΑΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Ο Άλεξις στα μαθήματα μαγειρικής (Αθην. 323) υμνεί τη μαρίδα (μαίνη), τον γαύρο (εγγραυλίς), την αθερίνα, τη σαρδέλα (χαλκίς, τριχίς). Τα μικρά ψαράκια τ’ αγόραζαν οι φτωχοί και τα τηγάνιζαν σε μεγάλα τηγάνια μαζί με καβούρια, μικρά καλαμαράκια και χυλό με αρωματικά, σαν μια μεγάλη πίττα – όση το τηγάνι – ή μικρές, μικρές σε μέγεθος κροκέτας. Είχαν το όνομα «φύαι», «αφύδια», «βεμβραφύη» ή «εψητοί». Τα παστά ψάρια, τα αλίπαστα αυγά ψαριών και τα ψάρια διατηρημένα σε αρωματική άλμη, ήταν αγαπημένη και διαδεδομένη τροφή. Αρκετοί συγγραφείς αναφέρουν τη νοστιμιά τους, όπως ο Ησίοδος : « Θύννων δ’ ωραίων, έπλετο μήτηρ και σκόμβρων βυθίων τε και ευχόρτου λυκιβάττω, κυλιών κυρδή τροφός έσκε …», δηλαδή : η ωραία παλαμίδα η μητέρα των σκουμπριών και της λακέρδας, η παραμάνα των κολιών…

Οι τοιχογραφίες που έχουν σωθεί στην Αθήνα και τη Σαντορίνη, που παριστάνουν ψαράδες να κρατάνε αρμαθιές με ψάρια, δείχνουν ότι οι Έλληνες και ειδικά όσοι ζούσαν σε παράλια μέρη και νησιά, ήταν λάτρεις των συγκεκριμένων ειδών. Ο Άρχιππος στην Περί Ιχθύων πραγματεία αναφέρει : « … λεπάσιν, ενίχοις, εσχάραις, βελόναις τε τοις κτεσίν τε …», δηλαδή με πεταλίδες, αχινούς, σχάρες, βελόνες και χτένια. Ο Αριστοφάνης παραδίδει : « … πολυπόδειον, σηπιδάριον … κορακίνοι …»

Να ένα περιστατικό απ’ τα τεχνάσματα των ψαράδων της Αθηναϊκής Αγοράς : Μια μέρα στην αγορά, ζαλίστηκε κάποιος πολίτης ακριβώς δίπλα στα καφάσια τα παραγεμισμένα με ψάρια. Αμέσως έσπευσε ο … ψαράς και που πρόσφερε ένα κάθισμα ακριβώς δίπλα από τα καφάσια και τον κατάβρεξε ολόκληρο, για να τον συνεφέρει. Με το νερό όμως βράχηκαν και τα ψάρια, δίνοντας τους έτσι κάτι από την χαμένη δροσιά τους ! Κατέφθασαν οι περίεργοι, που πάντα κατέκλυζαν την αγορά και οι αγορανόμοι, που αγρίεψαν καθώς είδαν την «παράβαση». Όμως, ο ψαράς ορκίστηκε στο θεό Ποσειδώνα, πως κατά λάθος έπεσε το νερό στα καφάσια, αφού αυτός το μόνο που ήθελε … ήταν να συνεφέρει τον πολίτη. Μόλις βέβαια έφυγαν οι επόπτες, σηκώθηκε … ο ασθενής και πήρε δύο οβολούς απ’ τον ψαρά, αφού τόσο είχαν συμφωνήσει.

Σε ένα συμπόσιο υπήρχαν: Κλητοί και άκλητοι Στην αγορά γίνονταν προφορικά οι προσκλήσεις από τους «ελέατρους ή δειπνοκλήτορες», για κάποιο γεγονός ευχάριστο όπως η τέλεση γάμου, η άφιξη ξένων, η γέννηση τέκνου. Οι κλητοί (προσκεκλημένοι) είχαν το δικαίωμα να καλέσουν και άλλους φίλους, οι οποίοι ονομάζονταν άκλητοι, αυτόματοι, αυτεπάγγελτοι. Παράσιτοι Ενίοτε γινόταν κατάχρηση του δικαιώματος για πρόσκληση και στα δείπνα έρχονταν και … υπεράριθμοι !

Συμποσίαρχος ή επίσταθμος Πριν την έναρξη του συμποσίου γινόταν η επιλογή του … βασιλιά των συμποτών, γεγονός που αναφέρεται και από τον Πλούταρχο, τον Ξενοφώντα, αλλά και τον Αριστοτέλη στα Πολιτικά Ταξίαρχος δείπνου Η τοποθέτηση των συνδαιτημόνων γινόταν κατά κανόνα με βάση την κοινωνική τους θέση. Η τιμητικότερη θέση ήταν δεξιά του οικοδεσπότη και καλούνταν «προνομή», ενώ η πλέον απομακρυσμένη λεγόταν «εσχάτη χώρα ή άτιμος κλισία»

Γραμματείδιον Ο μάγειρος του κάθε δείπνου έδινε στους εισερχόμενους επισκέπτες κατάλογο των φαγητών, που θα σέρβιρε ή ο «εστιάτωρ», δηλαδή αυτός που θα τους φιλοξενούσε. Εδέατροι Την τιμητική - όσο και επικίνδυνη για τη ζωή του - θέση του δοκιμαστή των φαγητών, συνήθως κατείχαν άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης, αυτού που παρέθετε το δείπνο. Ο Χάρης μας πληροφορεί ότι ο Πτολεμαίος ο Σωτήρ ήταν ο επίσημος «εδέατρος» του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι Αθηναίοι ξετρελαίνονταν, πάντως για τα ψάρια του γλυκού νερού, κάτι που όλο και μας το υπενθυμίζει ο Αριστοφάνης : ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ : Θ’ αφανιστούν κι οι Βοιωτοί για πάντα. ΚΛΕΟΝΙΚΗ : Μωρέ, να γίνουν στάχτη. Τα χέλια μόνο να σωθούν της Κωπαΐδας !

Τι βάζουμε: 1/2 κιλό σαρδέλες (περίπου 36 φρέσκες σαρδέλες λίγο μεγάλες) 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό 3 σκελίδες σκόρδο 3 αυγά 200 γρ. σκληρό τυρί 1/2 κουταλάκι αλάτι 18 φύλλα δάφνης 40 γρ. βούτυρο φρέσκο 5-6 κουταλιές ψίχα ψωμιού τριμμένη

Τι κάνουμε: Καθαρίζουμε τις σαρδέλες μας από τα εντόσθια, τις ουρίτσες και τα κεφάλια τους. Στη συνέχεια τις χαράζουμε στη μέση. Τις πλένουμε καλά μέσα-έξω. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μαϊντανό μας, που πρέπει να τον έχουμε κόψει ψιλό ψιλό, το λιωμένο σκορδάκι, τα αυγά, το ψωμάκι και το τυρί μας. Ρίχνουμε και λίγο αλατάκι. Κατόπιν μ' ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζουμε το στομάχι της κάθε σαρδέλας κι αφού τις ετοιμάσουμε όλες, τις βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο ταψάκι τη μία πλάι στην άλλη. Στα μεταξύ τους διαστήματα τοποθετούμε τα φυλλαράκια της δάφνης κι από πάνω περιχύνουμε με λίγο λιωμένο βουτυράκι. Τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 20 λεπτά.