Ελιές και Ελαιόλαδο Μαρία Αμπατζή, Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-2015
Περιεχόμενα Εισαγωγή Κύκλος ζωής Ποικιλίες ελιάς Διατροφική αξία του ελαιόλαδου Πηγές
Εισαγωγή Το άγριο ελαιόδεντρο πρωτοεμφανίστηκε στη Μικρά Ασία και κατόπιν φαίνεται πως διαδόθηκε από τη Συρία στην Ελλάδα μέσω της Ανατολίας. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 700 εκατ.ελιές.
Κύκλος ζωής Η ελιά σε μικρή ηλικία έως 7 ετών δεν παράγει καρπούς. Σε ηλικία 7 έως 15 ετών, αρχίζει να παράγει καρπούς. Σε ηλικία 30-70 ετών, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Στην «τρίτη ηλικία» η ελιά φτάνει από 150- 1000 χρόνια ζωής
Ποικιλίες ελιάς Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες ελιάς όπως: Καλαμών Πράσινες ελιές τσακιστές Κρήτης Σταφιδοελιές Κρήτης Manzanilla Picholine Nicoise
Διατροφική αξία του ελαιόλαδου Το ελαιόλαδο περιέχει «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα και συνδέονται με πολυάριθμα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Επίσης έχει υψηλό αντιοξειδωτικό περιεχόμενο.
Πηγές dim-karat.ilei.sch.gr
Ελιές και Ελαιόλαδο Μαρία Αμπατζή, Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-2015