O ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ & ΑΘΗΝΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
“…ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΣΤΗ ΓΗ”
Advertisements

Μια μεγάλη διαμάχη του Τρωικού πολέμου
ΔΥΤΙΚΟ ΑΕΤΩΜΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Η φωτογραφία είναι του Είναι τραβηγμένη γωνία Πανεπιστημίου και Όθωνος, μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Το τανκς είναι Γερμανικό,
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Όρθιο γουρούνι, τα χλωμά πρόσωπα κόβουν τα δέντρα από τη γη των
Του περιβάλλοντος συνείδηση η οικονομική οδήγηση.
Η ελια στην αρχαιοτητα.
Προσεγγίσεις της Ευρώπης. 1 ο στάδιο Οι μαθητές 1. Σύνδεση με τις εμπειρίες των μαθητών 1.1 Παρουσίαση ντοκουμέντων (φωτογραφίες από εκδρομές των μαθητών,
Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν
Θεά Άρτεμη Όλυμπος.
Ενότητα 7 Επιχειρηματολογικό Κείμενο
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο
Η ΕΛΙΑ Η ελιά μεγαλώνει με τη ζεστή φροντίδα του ήλιου.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΗΝ 5 ΧΡΟΝΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ! ΗΤΑΝ ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ.
Λευτέρης Δάλπης Δ’2 1ο Πειραματικό σχολείο Θεσσαλονίκης
Η απόλυτη εγκυκλοπαίδεια
ΗΡΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕ ΤΟ ΓΑΜΟ,
Ανδριανη,Ειρηνη,Αγγελικη
Αθηνά Η Αθηνά, κατά την Ελληνική μυθολογία, ήταν η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου. Παλαιότεροι τύποι του ονόματος της θεάς ήταν οι τύποι.
Στο νησί του Ήλιου, στο νησί της Καλυψώς και στο νησί των Φαιάκων
Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου
Εργασία στην Ιλιάδα Αιμίλιος Δραγκίνης Β΄1.
ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Το μήλο της Έριδος.
Χάρης Λεμονιάς 2009 Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.
Εκπαιδευτικός Μαρία Δρένου
12 ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Εργασία των μαθητών της τάξης Γ.
ΤΑΙΝΙΕΣ.  Ρόλοι : 1 αφηγητής, 1 Αθηνά,1 Ποσειδώνια και 1 Δίας  Αφηγήτρια :Βρισκόμαστε στο 2013 στο δρόμο μίας άγνωστης ακόμα πόλης που σε λίγο μπορεί.
Η ελιά.
Η ελιά Βαρνάβας Φλωρίδης.
ΣΥΜΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ Χρίστος Τομάζος 10/2/2015.
Η ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Η ΚΑΙΝΗ ΕΛΕΝΗ.
Το μυστηριώδες ΚΟΜΙΚ.
Ο μύθος της Αράχνης Χριστιάννα Φ., Α1 – 7o Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Οι αθλοι του Ηρακλη Νεφέλη Ελεάννα ταξη Γ 1.. Η γεννηση του Ηρακλη Κάποτε ο Αμφιτρύωνας και η γυναίκα του Αλκμήνη, αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα.
7ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδος Δ2’ Αλέξανδρος, Δημήτρης, Μάρκος
Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΗΛΙΑΝΑ ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ. ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ Ο Παρθενώνας χτίστηκε το 302 π.Χ. Αρχιτέκτονες ήταν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης.
Στη Θεσσαλία υπήρχε κάποτε μια πόλη που την έλεγαν Τραχίνα. Βασιλιάς της ήταν ο Κήυκας, νέος, πλούσιος, γενναίος κι όμορφος, χαρίσματα που δύσκολα θα.
Όνομα : Δίας Θεότητα : ο θεός του ουρανού Γονείς : Η Ρέα και ο Κρόνος Αδέλφια : Ποσειδώνας Ήρα Άδης Δήμητρα Εστία Σύμβολα : αστρα π ή και κεραυνός Ο Δίας.
ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΜΗΜΑ Γ 1 ΒΑΣΙΛΙΚΗ - ΝΙΚΗΤΑΣ.
ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΤΜΗΜΑ Γ 2 ΜΑΡΙΑ - ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ. ΔΙΑΣ Ο πατέρας των Θεών και των ανθρώπων. Σύμβολά του ήταν ο κεραυνός, το σκήπτρο και ο αετός.
Η θεά Αθηνά είναι η θεά της Σοφίας. Η θεά Αθηνά γεννήθηκε από το κεφάλι του Δία. Η θεά Αθηνά επίσης προστάτευε την Αθήνα. Κατερίνα Μαριαλένα Γ2.
ΑΕΜ: ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Σελ Πόσοι είναι Ποιοι είναι Τί θεοί είναι και τί προστατεύουν Ποιο είναι το σύμβολο τους.
ΕΡΕΧΘΙΟ-ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ► Το Ερεχθείο είναι από τους πιο ιδιόρρυθμους ναούς της ελληνικής αρχαιότητας. Η ονομασία του, που παραπέμπει στο μυθικό βασιλιά της.
Το νόημα των Χριστουγέννων.
ΟΙ 12 ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ. ΔΙΑΣ Ο πατέρας των Θεών και ο σπουδαιότερος από αυτούς. Θεός των καιρικών φαινομένων, προστάτης των ξένων, της οικογένειας.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
Ερέχθειον.
Ενέργεια.
Aκρόπολη.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΝΗ ΛΙΟΣΗ
Λεφτά εεεε κύριε Καβούρη
Αϊνστάιν: «Να λέτε στα παιδιά μόνο παραμύθια!»
ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ.
Αθηνά Θεά της Σοφίας.
ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Έλση Ζήκου Γ1 τάξη.
Εκπαιδευτικός Μαρία Δρένου
Αϊνστάιν: «Να λέτε στα παιδιά μόνο παραμύθια!»
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.
Τεστ μόνο για τους πολύ έξυπνους
ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – ΤΜΗΜΑ Β1 ΙΟΥΝΙΟΣ 2016
Η Ε Λ Ι Α 6/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΑΙΦΥΤΟΥ ΤΑΞΗ: Δ’
Μυθολογια στην ακροπολη
ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΕΡΕΧΘΕΙΟ
Η TITANOMAXIA ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΥΠΗΡΧΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΧΑΟΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΓΗ.
Εξάντας Ελλήνων Γονέων.
Ενότητα 7 Επιχειρηματολογικό Κείμενο
Τεστ μόνο για τους πολύ έξυπνους
Μεταγράφημα παρουσίασης:

O ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ & ΑΘΗΝΑ

Ο ΔΙΑΣ ΓΕΝΝΑΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η Αθηνά, η θεά της φρονιμάδας κι η πιο αγαπημένη κόρη του Δία, δε γεννήθηκε κανονικά όπως γεννιούνται θεοί και άνθρωποι. Οι άνθρωποι τη φανταζόντανε καλοκαμωμένη, γαλανομάτα, με βαριά περικεφαλαία, με θώρακα και ασπίδα, με τετράψηλο δόρυ, να έχει σα σύμβολά της το κλαδί ελιάς και την κουκουβάγια. Το παράξενο είναι ότι έτσι δα ακριβώς ξεπετάχτηκε από το κεφάλι του πατέρα της. {...} Η Αθηνά παραβγήκε κάποτε με τον Ποσειδώνα για το ποιος θα πάρει στην προστασία του την πόλη Κεκροπία, την κατοπινή Αθήνα. Καθώς δε συμφωνούσαν, αποφάσισαν να ζητήσουν από τους ίδιους τους κατοίκους της να διαλέξουν, προσφέροντας ο καθένας τους από κάποιο δώρο. Ο Ποσειδώνας έταξε μπόλικο νερό, χτύπησε με την τρίαινά του ένα βράχο της Ακρόπολης, και ξεπετάχτηκε σιντριβάνι το νεράκι. Η Αθηνά τότε χτύπησε το χώμα με το δόρυ της και φύτρωσε ένα δέντρο. Η ελιά.Οι κάτοικοι πολύ το σκέφτηκαν ποιο δώρο να διαλέξουν. - Οι ελιές τρώγονται. Το λάδι που βγάζουν το βάζουμε σ' όλα τα φαγητά και γίνονται νόστιμα και χορταστικά. Τη νύχτα το καίμε στα λυχνάρια... έχουμε φως. Το νερό, είναι σκέτο νερό...

Στο τέλος διάλεξαν σα πιο χρήσιμη την ελιά, δέχτηκαν την Αθηνά για προστάτισσα και δώσανε τ' όνομά της στην πόλη τους. Ο κάμπος γύρω από την Αθήνα έγινε απέραντο λιόφυτο. Ο Ποσειδώνας τραβήχτηκε χολιασμένος, παίρνοντας μαζί του τα νερά της περιοχής. Από τότε, και για χιλιετίες, η Αθήνα έμεινε πλημμυρισμένη από ελιές, όμως κατάξερη και στερημένη από νεράκι... Τώρα και με όσα διαβάσατε, τι λέτε; Σοφά δεν έπραξαν οι άνθρωποι και έβαλαν πρώτο γράμμα της αλφαβήτας το Α; Αρχή της σοφίας, δηλαδή της Αθηνάς. Κι ακόμη σοφότερα οι κάτοικοι της περιοχής μας διάλεξαν τη δική της προστασία και τα δικά της δώρα. Ο Ποσειδώνας όμως είναι αλήθεια πως το παρατράβηξε. Και συνεχίζει ακόμη. Η ξηρασία εξακολουθεί και σήμερα να ταλαιπωρεί τους σύγχρονους Αθηναίους. Το νερό που χρειαζόμαστε έρχεται από πολύ μακριά, αλλά κι αυτό χρόνο το χρόνο λιγοστεύει. Εδώ που τα λέμε έχουμε κι εμείς οι άνθρωποι μεγάλη ευθύνη. Μην τα φορτώνουμε όλα στον καημένο τον Ποσειδώνα.

Εμείς που αν και κάποτε οι παππούδες μας διάλεξαν τη θεά της σοφίας να τους προστατεύει, καθόλου σοφά δε φερνόμαστε και αφήνουμε το νεράκι να χάνεται. Ή κάνουμε χίλια δυο άλλο ανόητα πράγματα που το καταστρέφουν και το μολύνουν. Γι' αυτό, ακόμη και σήμερα να έρχονταν οι δυο θεοί να αγωνιστούν μπροστά μας, την Αθηνά θαρρώ και πάλι θα έπρεπε να διαλέξουμε. Γιατί χειρότερο και από το νερό είναι να μας λείπει η σοφία και το μυαλό.