ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κανιούρα Ανθή Κεντρωτή Κατερίνα Αμπαρτσουμιάν Σάββας
Advertisements

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ Όλοι μαζί για το νερό!.
ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
ΤΟ ΑΙΜΑ Το αίμα είναι υγρός ιστός που αποτελείται από : 1. το πλάσμα
ΝΕΡΟ: ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ… ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Ερωτήσεις Multiple choice.
Αιμορραγίες-Κατάγματα-Τραυματισμοί Σ.Σ.
Νερό Τα 2/3 του βάρους του σώματος μας αποτελούνται από νερό, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. Χωρίς φαγητό ο άνθρωπος μπορεί.
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
Ενότητα 6.1 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Του ανθρώπου.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ενότητα 1.1 Νερό.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
Βιταμίνες & Οφέλη.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
BIOΛΟΓΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κεφάλαιο 3ο Μεταφορά και αποβολή ουσιών
3.3 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στους ζωικούς οργανισμούς.
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
10. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ
Θερμική καταπόνηση.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Νερό Η σημασία του νερού στο σώμα μου. Γεια σας!!! Με λένε Άκη Νεράκη και θα σας διηγηθώ για ποιο λόγο με χρειάζεται το σώμα σας. Μια ιστορία απο τον Γιάννη.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ. Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη.
Ν ΕΡΟ ΚΑΙ Α ΝΟΡΓΑΝΑ Σ ΤΟΙΧΕΙΑ Άντρη Τζιωνή. Ν ΕΡΟ Το νερό είναι ανόργανη ουσία πόλυ απαραίτητη για τους ζωντανούς οργανισμούς Η2Ο: ένωση ενός μορίου οξυγόνου.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Επισκόπηση Το νερό ως βασικό συστατικό του σώματος και της διατροφής Οι κλινικές επιπτώσεις της μη φυσιολογικής κατανομής του ύδατος στο σώμα Η σπουδαιότητα.
ΒΡΑΣΤΑ Σ ΤΟΧΟΙ Μ ΑΘΗΜΑΤΟ Σ Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος. Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο.
ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D..
ΜΠΑΝΙΤΣΙΩΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΦΥΣΙΚΗ ΤΣΟΥΜΙΤΑ ΜΑΡΙΑ Ο κύκλος του νερού
ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Χ΄΄Χαραλάμπους Ευανθία και μαθητές του προγράμματος erasmous
To νερό Θεωρείται το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Ο αθλητισμός και ψυχική υγεία.
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος 2011
Το κΑπνισμα στη ζωΗ μασ Σχολικό Έτος: Υπεύθυνος καθηγητής:
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή-Διαιτολογία
Διατροφή και Ασθένειες
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
ΝΕΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ
Ύδωρ.
Ομοιοσταση Βιολογία Γ’ Λυκείου.
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Διατροφή-Διαιτολογία
Τι είναι αυτό που κινεί το αίμα μέσα στο σώμα μας;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’ Ενοτητα 2 νερο ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’

ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : Να ορίζει τι είναι νερό και να αναφέρει τα είδη του. Να εξηγεί τον ρόλο του νερού στον ανθρώπινο οργανισμό. Να αναφέρει και να επεξηγεί τους παράγοντες που καθορίζουν τις ανάγκες του ανθρώπου σε νερό.   Να υπολογίζει τις αναγκαίες ποσότητες νερού που χρειάζεται ο άνθρωπος. Να αναφέρει πηγές νερού για τον ανθρώπινο οργανισμό. Να περιγράφει τα συμπτώματα από την έλλειψη νερού στον άνθρωπο. Να σχολιάζει την ποιότητα νερού ανάλογα με τα συστατικά του.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ Μετά το οξυγόνο το νερό είναι το πιο απαραίτητο στοιχείο στη ζωή.   Ο άνθρωπος μπορεί να κρατηθεί στη ζωή χωρίς τροφή για μερικές εβδομάδες, ενώ χωρίς νερό για μόνο μερικές μέρες. Τα 2/3 του ανθρώπινου σώματος είναι νερό. Στο αίμα το 92%. Στους μύες 75-80%. Στο λίπος το 20%. Στα κόκαλα το 20%.

ΟΡΙΣΜΟΣ Το Νερό είναι ένα υγρό που έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Άοσμο Άγευστο Άχρωμο Διαφανές Στερεοποιείται στους 00 C (320 F) και γίνεται ατμός στους 1000 C. Ο χημικός του τύπος είναι Η2Ο.

ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Καμιά λειτουργία του σώματος δεν μπορεί να γίνει κανονικά χωρίς νερό. Το νερό είναι απαραίτητο για τη ανάπτυξη του οργανισμού, μια και το νερό και οι πρωτεΐνες είναι το βασικό δομικό υλικό. Βοηθά στη χώνευση και απορρόφηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα. Μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες σε όλους τους ιστούς του σώματος. Βοηθά ώστε να γίνονται οι διάφορες χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό. Διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος στους 320 C. Αποβάλλονται οι περιττές ουσίες από τον οργανισμό, με τα ούρα (μετά το φιλτράρισμα του αίματος από τους νεφρούς), με τον ιδρώτα και με τα κόπρανα.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Η ισορροπία του νερού στον οργανισμό είναι απαραίτητη. Οι ποσότητες που παίρνει ο οργανισμός κάθε μέρα πρέπει να είναι οι ίδιες με αυτές που αποβάλλει ώστε να διατηρείται η σωστή αναλογία στο σώμα.

ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν ο οργανισμός αδυνατεί να αποβάλει το περίσσευμα νερού, οι ιστοί κρατούν αυξημένες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα να προκαλείται οίδημα ή φούσκωμα. Το οίδημα ή το φούσκωμα παρατηρείται σε άτομα με: Καρδιακή ανεπάρκεια Νεφρικές παθήσεις Μολύνσεις Κίρρωση του συκωτιού Έλλειψη πρωτεϊνών  

ΕΙΔΗ ΝΕΡΟΥ Φυσικό νερό Πόσιμο νερό Εμφιαλωμένο νερό Αποσταγμένο νερό Σκληρό νερό Μαλακό νερό

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΝΕΡΟ Το βάρος και η επιφάνεια του σώματος. Το διαιτολόγιο. Οι καιρικές συνθήκες.  Το επάγγελμα.

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ Οι ποσότητες νερού που χρειάζεται ένα άτομο υπολογίζονται με βάση τη ενέργεια που καταναλώνει κάθε μέρα.   Για κάθε θερμίδα που καταναλώνουμε χρειαζόμαστε 1 ml νερού. Αν κάποιος οικοδόμος καίει 2000 θερμίδες, τότε χρειάζεται 2000 ml νερό ή 2 λίτρα νερού. Αν κάποιος ποδοσφαιριστής καίει 3500 θερμίδες, τότε χρειάζεται 3500 ml νερό ή 3.5 λίτρα νερού. Πρέπει να παίρνουμε 1 με 1 ½ λίτρο τη μέρα νερό. 1000 ml = 1 λίτρο

ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Όταν το νερό που παίρνει ένα άτομο είναι λιγότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός του, τότε προκαλείται αφυδάτωση. Αφυδάτωση είναι η αφαίρεση ή η έλλειψη νερού από το σώμα, την τροφή ή το έδαφος. Στον άνθρωπο παρατηρείται: Όταν βρεθεί σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει νερό, όπως σε περίπτωση πολέμου, στην έρημο, ή σε θεομηνία. Όταν πάσχει από διάρροια και εμετούς. Σε περιπτώσεις αιμορραγίας ή εγκαυμάτων. Σε περίπτωση διαβήτη όπου παρατηρείται συχνουρία.  

ΣΥΠΤΩΜΑΜΑΤΑ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗΣ Δίψα Χαμηλή πίεση του αίματος Πυρετός Διανοητική σύγχυση Ξηρό δέρμα